Topic-icon H-1 ve J-1 vize ile ilgili pratik bilgiler...

14 years 3 weeks ago #1 by umc
J ve H vize ile ilgili bazi pratik bilgiler :

-H1 vize calisma vizesidir, herhangi bir yaptirimi yoktur
-J vize egitim vizesidir, 2 sene kurali uygulanir. 2 sene kurali j vize hakkinizin bitiminde (toplam 7 yila kadar alabilirsiniz) calisma vizesine basvurabilmek icin 2 sene ulkenizde hizmet yapmaniz zorunlulugunu koyar. bu 2 seneyi amerika icinde hizmete ihtiyaci olan bir bolgede 3 sene olarak da yapma sansiniz vardir. Bu duruma "waiver" denir ve bu durum H1b vize ile yapilir. Boyle bir "waiver" pozisyonu bulmak zor degildir. Isteyen herkes bulmaktadir. Ama onemli olan noktalardan birisi sudur, "waiver" sizin bulacaginiz birseydir, amerika'nin sizin icin ayarladigi bir mecburi hizmet gibi degildir.
-H1b vizesi 6 yillik verilir.
-J vizesini 7 yila kadar alabilirsiniz.
-H1b vize ile program degistirmeniz cok zordur
-J vize cok kolaydir
-J vizenin esi calisabilir
-H vizenin esi calisamaz
-J vize ile ancak bulundugunuz programa bagli bir hastanede "moonlight" (= ekstradan para icin nobet tutma) yapabilirsiniz.
-H vize ile ayni eyalet icinde heryerde "moonlight" yapabilirsiniz. Bir moonlight gecesine ya da "shift" ine 1000 dolara yakin para demektir. Ayda 8-10 nobet tutan birisi ekstradan vergiler kesilmis hali ile 5000 dolara yakin para kazanabilir, maasi haric.
-H vizeden daha cok vergi kesilir aylik j vizeye gore 250 dolardan fazla parayi vergi olarak verirsiniz, bu da senede 2500 dolar kadar para eder
-J vizeden de tabii ki vergi kesilir ama H kadar kesilmez.
-H vizeyi almak icin step 3 sinavini da gecmek gerekir, bu da lisans hakki dogruru o nedenle her eyalette H vize alamassiniz, cunku her eyalet lisans almaya izin vermez ilk sene asistanligini bitirmeden. H alabileceginiz eyaletler yaklasik 10 tanedir.
-J vize icin step 1 step 2 ve klinik sinavi gecmek yeterlidir. (yani ECFMG sertifikasi)
-ECFMF sertifikasi almak icin step 3 gerekmez.
-Son olarak Amerika'ya gelen yabanci doktorlar cok buyuk bir kismi J-1 ile gelirler. H ile gelmek daha farkli bir secenektir, hastaneye ve soyledigim gibi eyalete gore degisir, bekar geleceklere gore daha uygun biz vizedir. (esinin calisma hakki olmamasi nedeniyle ve aylik daha cok vergi kesilmesi nedeniyle). Ayrica H1b vizesi ikinci ve ucuncu yilinda program degistirme seceneklerini , daha iyi bir programa gecme olanaklarini dusunenlerin uzak durmalari gereken bir vizedir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neox

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.200 seconds