Topic-icon İthal doktor projesinin Türkiye'ye ne gibi faydaları ve zararları olabilir?

12 years 3 months ago #1 by ademir
Hakikaten buradan mezun olan hekime tekrar sanki buradan mezun olmamış gibi sınava tutulması çok komik olur du.

Bir de asıl komik olan kısım ise bazı özel hastanelerin kaçak doktor calıştırmasiı. Adamlar hem o kadar emekle hekim oluyorlar bir de bunun üstüne mülteci gibi kaçak çalıştırılıyorlar.

Özel hastanenin düşüncesi de çok komik hem Türkiye'nin en pahalı sektörüne yatırım yapacaksın, binaır, bt dir herseyi alacaksın, reklam yapacaksın ama iş en önemli unsur olan hekime gelince sanki kaçak mazotçuluk yapar gibi adamları kaçak çalıştıracaksın :)

Biri Uğur Dündar a şikayet etsin de hijyenik olmayan fırını basar gibi bassınlar o hastaneyi :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #2 by kerim
Bu şekilde Türkiye'ye gelecek doktorların muhtemelen tamamı Türkiye'deki tıp fakültelerinden mezun olmuş kişilerdir. Özellikle kontenjanı fazla olan tıp fakültelerinde bir dönemde 20 civarında yabancı uyruklu öğrenci oluyor. Bazıları Türki devletlerden, bazıları Balkanlardan, yine bir kısmı da Arap ülkeleri ve Afrika'dan oluyor. Bu şekildeki mezunlar zaten diplomalarını Türkiye'den aldıkları için tıbbi yeterlilik açısından bizden farklı olarak ek bir sınava tabi tutulmaları mantıklı değil; zaten sen vermişsin o diplomayı.

Fakülteyi farklı ülkelerden bitirenlerin ise bir şekilde tıbbi yeterlilik testi veya sınavına tabi olmaları gerekir diye düşünüyorum.

Maaş konusu açısından bakarsak, aynı işi yapan bir doktor ne kadar maaş alıyorsa, gelecek olan yabancı doktorun da aynısını alması gerekir. Aksi durum anlamsızca bir adaletsizliktir. ABD için böyle adaletsiz bir durum olmuş olsaydı ne kadar adaletsiz gözükecek ise bizdeki durum da öyle gözükecektir çünkü.

Zaten şu bilinen bir gerçek ki, Türkiye'de özel hastanelerde kaçak olarak (sayıca az da olsa) yabancı doktor çalışıyor; çoğu da Afrika kökenli ve düşük maaşlarla yani bir nevi sömürülerek çalışıyorlar. Bir nevi 'de facto' olarak devam eden uygulama legalize edilmiş olacak . Şu andaki taslağa göre, yabancı doktorların çalışması özel hastanelerle sınırlı olacak diye biliyorum. Eğer öyle olacaksa daha tercih edilebilir; sonuçta özel hastane ve hasta doktorunu kendisi seçecektir zaten.

Türkiye'de tıp fakültesini bitirmiş olanların dil konusunda mesleki anlamda sıkıntı çekmemeleri gerekir. Eğer onlar bu konuda sıkıntı yaşarlarsa, bizim de ABD'deki muhtemel çalışma hayatımız boyunca (yada en azından başlarda) sıkıntı yaşamayacağımız söylenemez kanımca.

Konu hakikaten çok boyutlu. Çok fazla konuşulması gereken mesele var. Dolayısıyla ne kadar farklı düşünce gelirse o kadar farklı perspektiften bakmış oluruz. Başlıkta da belirtildiği gibi yarar-zarar dengesinin iyice gözden geçirilmesi gerekir.

Dr.Kerim Karaoğlu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #3 by ademir
Nasıl elimine edecekler ki henüz buradaki hekimler için bile sistem tam oturmamışken? Ayrıca aldıkları maaş biizmle aynı mı olacak? Onlara da maaş verilirken buradaki doktorların da küstürülmemesi gerekir.

Eğer dediğiniz gibi çok basit bir şekilde iyice elemeden sisteme dahil edilirse çok büyük bir facia olur. Biiz bile bazen hastaların derdini anlamakta zorlanıyoruz. Örneğin hasta 'Döşüm ağrıyor' dediğinde biz dahi afallıyoruz. Bunun gibi çok değişik terimlerin olduğu bir dilden bahsediyoruz

Bizim çıktığımız USMLE yolu da aslında bir ithal hekimlik yolu esasında... hakeden hekimler getirilecekse neden olmasın ki?Benim şahsi kanaatim Azerbaycan gibi komşu ülkelerden gelirlerse iletişim daha kolay olur. Zaten ordaki birçok insan Türk kanallarını dizilerini takip ediyorlar...
The following user(s) said Thank You: gokhansaid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #4 by elifson
Eğer Amerika'daki gibi pek çok basamağın neticesinde kendini ispatlayarak sisteme dahil olacaksa bu yabancı doktorlar , bence olabilir. Benim konuştuğum kadar olmasa bile Türkçe konuşabilecek , hekimlik noktasında sınavlarını vermiş olacak , o vakit tamam denilebilir.

Ama benim duyduğum kadarı ile böyle komplex bir sistemin içinden geçerek Türkiye'de hekimliğe başlatılmayacak bu yabancı doktorlar. Çok basit bir şekilde ve çok daha ucuza sisteme dahil edileceklerini biliyorum. Bu noktada da bir sürü handikap ortaya çıkacağı kesin. Umarım bu şekilde olmaz.
The following user(s) said Thank You: ademir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #5 by ademir
Bildiğiniz gibi Türkiye'de de yurtdışından doktor getirip doktor açığını kapatma projesi planlanıyor
Sizce ülkemiz için faydalı bir proje mi?
Yoksa daha mı kötü bir sağlık sitemine yol açar?
Handikapları nelerdir?
Eğer illa da yapılacaksa nelere dikkat edilmelidir?
The following user(s) said Thank You: USMER, elifson, gokhansaid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.260 seconds