Topic-icon Soru Bankası Projesi

13 years 2 months ago #1 by onur
Replied by onur on topic Soru Bankası Projesi
Uzun süre önce eklemiştim rapid linkleri silinmiş. Konuya köprü verdiğim için linkleri de yenileme ihtiyacı duydum aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz benim oluşturduğum dosyaya.

hotfile.com/dl/99862022/6efbcd1/Soru.rar.html

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago #2 by umc
Replied by umc on topic Soru Bankası Projesi
Ilginc fikir. Dusunelim. Paylasim icin cok tesekkurler Onur.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #3 by onur
Replied by onur on topic Soru Bankası Projesi
Dosya ekleme kısmından ekleyemedim boyutundan dolayı sanırım. Şimdilik rapid'e ekliyorum silinirse de yedeklerini aldım zaten. Tekrar isteyen olursa paylaşırım.

rapidshare.com/files/433441054/Soru.rar

rapidshare.com/files/433441077/Soru.rar

İkisi de aynı dosya.

Bu arada printscreen'le paint'e yapıştıran arkadaşlar kaydederken jpeg olarak kaydederlerse daha iyi olur. Çünkü 24bit olarak kaydedince 1 soru 2.4 mb ama jpeg 100 kb. Soruları okuma açısındansa hiçbir farkları yok ikisi de gayet iyi okunuyor. Benim örneklerime bakarsanız jpeg dosyaları ama gayet netler.

Yani herkes kendi payını yaptığı zaman ellerinde siteye ekleyecekleri 4-5 mb civarında bir dosyaları olacak.
The following user(s) said Thank You: USMER

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago #4 by onur
Soru Bankası Projesi was created by onur
Usmleturk'ü okurken orada şöyle bir site dikkatimi çekti. Usmlexchange.com Bu site her ne kadar kuruluş amacını açıklarken ücretsiz olmasını ön plana çıkarmış olsa da şöyle bir dezavantajı var. Site kredi usulü çalışıyor. Ve her soru 1 kredi 10 dolara 400 kredi veriyordu galiba yani 400 soru.

Fakat o siteye soru eklediğiniz zaman da kredi veriyor ben o sistemin nasıl işlediğini tam çözemedim ama çok fazla kredi verdiklerini sanmıyorum verseler bile şöyle bir sıkıntı daha var. Sitede olmayan soruyu nerden bulacaksınız buldunuz diyelim size verecekleri krediyi her soruyu 1 kere görmek için kullanabiliyorsunuz.

Şöyle ki 50 soru aldınız, site size 1 saat süre tanıyor soruları görüp cevaplarını okumak için. Süre yetmedi mi? Bir 50 kredi daha harcayacaksınız aynı sorular için. Tamamen ticari mantık devrede yani.

Bense çok daha güzel bir yol önereceğim site her üye olan kişiye 50 kredi veriyor. Yani bu 50 krediyle 50 tane soru görmemiz mümkün. Ama aynı bilgisayardan çoklu üyelikte mümkün değildir muhtemelen çünkü ip adreslerini kaydediyor.

Yapmamız gereken şu:

- Siteye üye olacak isteyen kişiler.
- Oradan belirli bir branştaki sorulara tıklayacaklar ben patolojiyi seçmiştim. Sadece tek branşı seçelim başka türlü sorular birbirine girecektir. Ben patolojiyle ilgili olan önemli 50 soruyu aldım mesela ama başkası tüm branşları seçti o zaman o 50 sorudan birine denk gelme olasılığı da var. Ders ders ilerlemeliyiz.
- Herkes bir branşı üstlenecek.
- Soruların nasıl olmasını istediği kısma da sitede 8'in üzerinde oylanmış soruları seçerler. (Çünkü bizim zaten bu soru bankasını oluşturma amacımız oradaki en kaliteli sorulardan oluşturmak bu soru bankasını.)
- Maximum number of questions kısmını 50 olarak seçecekler. 50 krediye denk.
- Exam mod'unda değil study modunda açacaklar sınavı ki rahat çalışalım. (Bu arada o kısımda: "Shows correct answers and explanations; no time limit" yazıyor fakat yine de 1 saat veriyor size soruları incelemeniz için. Tekrar kredi harcatmak için.)
- Questions pool kısmından intelligent mode'u seçelim. Dediğim gibi zaten sitedeki 6.000 soruya ulaşma ihtimalimiz yok amacımız en kaymak tabakayı almak 14 tane ders var, 50x14=700 soru olmuş olacak elimizde.

Ayrıca sitede log-in olurken de iki konuya dikkat etmemiz lazım:

- Pop-up blocker'ları kapatmalıyız.
- Çıkan pencerede sayfanın en altındaki büyüteç işaretinden sayfayı %100 ölçüsüne getirmeliyiz. Yoksa piksel hatası veriyor.

Böylece, herkes 50'şer soru katkıda bulunacak ve 8 üstü oylanmış bir sürü sorumuz olacak elimizde. Ayrıca site zaten exchange usulü çalıştığı için telif hakkı gibi bir durumun da söz konusu olacağını sanmıyorum çünkü üyeler oraya soru katkısında bulunuyor onlar da beğenirse yayınlıyor ama o soruyu üye kendi kafasından değil bir kaynaktan yazıyor. Yani onlar da başka kaynakların sorularını paylaşmış oluyorlar. Yani bizim buradan kopyaladığımız soruların telif haklarının hesabı sorulacaksa bizden değil usmlexchange'den sorulmalı.

Şöyle bir nokta daha var niye bu işi bu site üzerinden yapmalıyız. Çünkü:

- Usmlerx, qbank, qbook, NBME gibi kaynakların hepsine zaten bu tür işlemler uygulanmış ve bunlara internet üzerinden ulaşabiliyoruz.
- Usmlexchange için böyle bir işlem uygulanmamış yani internette ya da torrent sitelerinde bu sitenin soruları yok.
- Diğer kaynaklar Usmlerx, qbank, qbook, NBME... ücretli ve 50 soru da olsa kaynaklarını görmemize izin vermiyorlar ama usmlexchange'de 50 soru hakkımız var.

Ayrıca kısa bir ekleme daha 50. soruya tıkladığınızda usmlexchange'de size 50. soruyu göstermiyor direk testi bitiriyor. Yani 50'ye tıklarsanız diğer sorulara geri dönüp bakma ihtimaliniz yok.


Kısacası katkıda bulunmak isteyen kişiler siteye üye olacak her sorunun cevap kısmına tıklayıp cevabı da içine alacak şekilde print screen ile kaydedecekler 50 soru için. Tabi 50. soru olmayacak ayrıca benim yaptıklarımda 5 soruda da şekiller çıkmamıştı. Ama o şekillerin çıkmaması sorularla alakalı bir durum sanırım yoksa aldığım diğer sorularda şekil sorunu yok. Hatta gayet iyi çıktılar. Yani 44 soru almış oldum ben.

Print screen yaptığımız soruları paint'i açıp yapıştır diyeceğiz. Sonra da kaydedeceğiz fakat dikkat etmeniz gereken bazı sorular sığmıyor bunları iki ayrı paint programına cevabı ve soruyu yapıştırıp tek dosyada birleştirebiliriz. Ya da bu soruların iki ayrı print screen'i ayrı ayrı kaydedilebilir. Soruları çözen kişi ikisine de bakar. Ama ben birleştirmiştim.

Bu işlemin puan sistemine nasıl katkıda bulunabileceği düşünülürse de şu şekilde;
- Bu işlem sonucunda biriken sorular tam üyelerin kullanımına açılacak. (Tam üye olmak için bir sebep daha.)
- Ayrıca bu işi herkes bir kere yapabileceği için çünkü o sitedeki sistem iplerini kaydedecek ve muhtemelen 2. bir hakları olmayacak. Bu yüzden bence esaslı bir puanla ödüllendirilmeleri lazım. Sonuçta bu işlemlerin sonucunda internet üzerinden paylaşılmamış 600-700 soruya ulaşmış olacağız.

Bu arada bu işlemi uygulayacak arkadaşlara hatırlatmakta yarar görüyorum açılan 50 soruyu printscreenle kopyalayıp yapıştırmaları için ve uzun olan soruları birleştirmek için(ya da iki kere kopyalayıp yapıştırmaları için) sadece 1 saat süreleri var. Süre bitince ya da sınavdan çıkınca aynı soruları tekrar görmek mümkün olmuyor.

Gerçekleşir mi gerçekleşmez mi bilmiyorum ama fikir olarak paylaşmak istedim, ayrıca kendi kopyaladığım 44 patoloji sorusunu da örnek olması açısından ekliyorum.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.596 seconds