Topic-icon Türkiye'de tıp, parçalanan aileler, yitirilen idealizm

12 years 5 months ago #1 by umc

Parçalanmış aileler, yitirilen idealizm…

Genç hekimler Türkiye’de her geçen gün umutlarını kaybediyor…

Onları kaybettiğinizde sizin elinizden kim tutacak?

Genç Uzman Hekim Haberine Gelen Bir Yorum:

Bana göre bu, şu anki sağlık sisteminde tamamen içi boş olmasına rağmen dolu gösterilip önümüze getirilmeye çalışılan sıkıntılı bir kavram.Bende mecburi hizmetini bitirmiş yeni bir uzman hekim olarak idealizm kavramını giderek kaybetmek üzereyim.

Eşimde genç bir uzman hekim,ama çocuğumuzla birlikte benden kilometrelerce uzakta, duygularımız bir, kalplerimiz bir ama yaşamlarımız ayrı, bakanlık ve sağlık sistemimiz böyle buyuruyor çünkü;

Bana göre genç uzman hekim;

1.Diploması uzmanlığı biter bitmez elinden alınan genç bir kobay

2.Yaşam şartları ,potansiyelinin ne kadarını göstermeye çalıştığına bakılmaksızın,sağlık ocağından bozma bir yere hapsedilen,eşinden ve çocuğundan resmen zorla koparılmış bir sağlık mahkumu..

3.Eş durumu için eşi vakıf üniversitesinde öğretim üyesi ancak atama şartları bu durumda uygun olmuyor diye zorla ailesinden ayırılıp hizmet verdirilmeye çalışılan bir kul,köle

4.6.Bölge geri kalmış bir doğu ilinde çalışmasına rağmen bile aynı bölgede sayıları bile giderek artıp sözde performans yapmaya çalışılıp birbiriyle çarpıştırılan sözde uzmanlar topluluğu

5.En verimli çağında öğretim üyeliği,akademisyenlik şansları mecburi hizmetle elinden çalınmış genç ve mutsuz iyi eğitimli insanlar topluluğu…..

6.Ailenizden uzak,performans ucubesi altında,türkiyenin en doğu illerinden birinde bu kadar sıkıntılar çekerken….İnsanlara bu kadar özel hizmetleri sunarken…Gerek bakanlık gerek bölgenin sözde hasta insanları nezdinde takdir edilmeme ,hakaret görme duygusu….

7.Bana göre genç uzman hekimlik mesleğin başında idealizmi hissetmek isterken etrafınızca bunu yok etmeye çalışanların dünyası……

8.Mecburi hizmetiniz bitince belki devlet eliyle dönerim hissiyatı ile yıların hizmet puanını alanlarla saçma ve olmayacak bir kuraya birlikte sokulup sonucu olmayıncada suratınıza vurulan bir mantıksızlık öyküsü……

9.Bana göre genç uzman hekimlik;Torpili olanların ve bir takım yakınları olanların gözünüzün önünde işlerinin yapıldığı ve sizin gözlerinizin önünde bunları gördüğünüz bir usulsüzlük manzumesi ve çaresizlik hissi…..

10.Bana göre uzman hekimlik en azından eşimin ve çocuğumun yanına belki özel hastane yada tıp merkezi koşullarında çalışıp dönebilirim deyip başvurduğunuzda emekli hekim ablalarımız ve abilerimizin 65 yaş üstü olup kadrolarınıda yanlarında götürebilecekleri için tercih edildikleri yerler….

11.Bana göre özel hastaneler genç hekimlerin emekli hekimlerden yer kalırsa kalan kadrolarda ucuz işçilikle çalıştırıldıkları aslında yaşama küstürüldükleri yerler….

12.Bana göre genç uzman hekimlik özellerde genç uzman eşiminde yaşadığı gibi sabahları ve öğlen çalışma saatlerinde 10 dk larının bile sorulup,tuvalet saatlerinin bile müşteri mağdur oluyor diye sorgulandığı, deli gibi çalıştırıldıkları ,hem devlet koşullarında hemde özel hastane koşullarında sekreterlerin muhbir, uzman hekimlerinde keklik olarak değerlendirildiği mezbahaneler ve bunların başıda ne gariptirki ya tıpla hiç ilgisi olmayan tüccarlar,yada etik özelliğini tamamen yitirmiş tüccarlaştırılmış doktor manzumeleri….

13.Bana göre uzman hekimlikmi;

5 yıl iç hastalıkları ihtisası yapıp asistanlığının son yılında pat diye bir kanunla aslında uzmanlığın 4 yıla indirildiğini görmek(FAZLADAN 1 YIL İHTİSAS YAPMAK),ÇÖMEZLERİNLE BERABER MECBURİ HİZMET YAPTIRILMAK……..

Yan dal sınavına tam girmek üzereyken YABANCI DİLİ 3 YILA SINIRLAYIP SINAVA GİRMEK HAKKININ KAYBETTİRİLMESİ……

Tekrar üds sınavına girip kazanmışken ve sınav yılda 2 kezken bu seferde sınavı kazandıktan 1 ay sonra yabancı dil şartının ortadan kaldırılması,sınavın yılda bire indirilip ciddi hak kaybı yaratılması….(SINAVA GİRME HAKKI OLMAYANLARLA BİRDEN AYNI SINAVA MARUZ BIRAKILMA VE 1 YIL HAK KAYBI)

KANUNLAR KISA SÜREDE NE KADAR DA KOLAY DEĞİŞİYORMUŞ MEĞERSEM,ÜSTELİK HAKSIZLIKLARDA YANINA KAR KALIYORMUŞ……

14.Bana göre uzman hekimlik yan dal yapsam bile 3 yıl daha ihtisas yapmak ,peşinden bir daha eşinden ve çocuğundan uzakta 40 yaşlarında mecburi hizmete gitmek demek…..

15.Artık bundan sonra genç uzman hekimlik kalıyorsa sonrasında da sağlık koşullarımız yerinde olursa malumunuz artık 40 lı yaşları buluyoruz……Belki meslekten üç kuruş ,beş kuruş kazanırız demek…….AMA GÖRÜNEN OKİ ARTIK BUDA MÜMKÜN DEĞİL….MALUMUNUZ HEKİMLİK TÜM BU KOŞULLARI YAŞAMAYA RAĞMEN DİĞER MESLEKLERDEN FARKLI DEĞİLMİŞ ….ÖYLE İDDİA EDİLİYOR…..

EEEEE Ne diyelim onca manzumeden sonra onlar ermiş muradına biz çıkalım keravetine…….

Sanırım istifa genç uzman hekimler için kaçınılmaz………Güle güle idealizm ne diyelim……Burası TÜRKİYE………

Haber medimagazin’de yayınlanmıştır.


Alıntı : www.asistanhekim.org/?p=5034

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kerim, in ter, dsaydan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.700 seconds