Topic-icon Muayene süresi 20 dakika olacak

12 years 10 months ago #1 by umc
ABD'deki sistemde hastanın ilk muayenesi için ayrılması gereken süre en az 45 dk. dır
Takip hastası için ayrılması gereken minimum süre 20 dk. dır. Bu sıklığın üzerinde hasta randevusunu sigorta şirketi ödemez ve geçersiz sayar. Şu anda Türkiye'de performans sistemi nedeniyle hekimlere günde 100-150 hasta bakması için bir dayatma yapılmaktadır. Bu rakamlarla yapılan işe "muayene" denilemez, buna ancak triyaj görevi denir. Acil servisin kapısında bulunan ve hastanın hangi yöne gideceğine 1 sn içinde karar veren görevlinin yaptığından hallice bir işi hekim yapmaktadır. Örneğin kendi branşım için konuşuyorum, psikiyatride en az yarım saatlik bir öykü alınmadan sağlıklı teşhis koyulamaz, 5 dakikada bir muayene yapan asistan arkadaşlarımın yaptıkları işin psikiyatri ile ilgisi yoktur, hekimlik ile hiç ilgisi yoktur. Bu insanları zorla buna teşvik etmek hem onları hata yapmaya zorlamaktır hem tıp etiğini ihlal etmektir, hem de hastaların sağlığını hiçe saydığı için bir insanlık suçudur. Hastaları puan ve para olarak gören bu sistem sadece tıp etiğine aykırı değildir, insan haklarına da aykırıdır, genel geçer ahlak kurallarına da aykırıdır.

Türkiye'de puan performans sistemi olduğu sürece, sağlıkta sürekli geri gidecektir. Ne doktor sayısının artırılması ne de muayene kalitesinin artırılması mümkün olmayacaktır. İşin acı tarafı, hastalar bu durumun farkında değildir, doktorları ezerek iş yaptıran devletimizin hastalara şirin görünmek için onların sağlığıyla oynadığının farkında olan yine doktordur.

Doktorlara köle gibi insan haklarına aykırı olan mecburi hizmet uygulamasıyla arzu etmedikleri yerlere silah zoruyla diplomalarını gasp ederek yollayan devlet sorunu bu şekilde çözdüğüne inanmaktadır. Dünyada hiçbir uygar ülkede olmayan bu insan haklarına aykırı olan uygulama ile çözülmüş sorunlar aslında karda donarak ölüyor olmak halinde iyi hissetmeye benzer. Bizden on yıllarca ilerde olan uluslar mecburi hizmet sistemini akıl edemedi de biz mi ettik diye kimse sormamaktadır.

Özetle ;
-Mecburi hizmet şartı ile diploma gasp etmek insan haklarına aykırıdır.
-Mecburi hizmet ile hekimlere puan karşığı (para) hasta baktırmak, hem insan haklarına hem de hipokrat andına aykırıdır, bu şekilde malpraktis uygulamaların olmasına mahal vermek de yasalar nezdinde ve hukuksal çerçevede bir suç olması gerekir.
-Araştırma faaliyetlerini puan sisteminin dışında tutmak düşüncesi bir düşman faaliyetidir. Bunu her kim yaptıysa ne yaptığının farkında değildir, çünkü hükümetimizin ve Sağlık bakanımızın da bu ülkeyi bizim kadar sevdiğinden şüphem yoktur.

Bu kadar çok yanlış, haksız, mantıksız uygulama ile doğru bir sonuç elde edilemez. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecek ben buna inanıyorum ama geçen zaman ile Türkiye hipovolemik şoka girecek kadar çok kan kaybedecek, bunu görüyor olmak bana acı veriyor, içim sızlıyor, gidip birilerine yalvarmam gerekseydi bu yapılan korkunç uygulamaları düzeltmek için hiç çekinmeden gidip ayaklarına kapanırdım.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, kerim, sultans, Hell_Spawn, in ter, elifson, Dr.Serdar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #2 by nilufer
Muayene süresi 20 dakika olacak

Sağlık alanında fiziksel ve tıbbi altyapı gibi konularda son dönemde büyük gelişme kaydedilen Türkiye'de muayeneler artık kısa sürmeyecek. Bu konuda çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, bir hastanın muayene süresinin 20 dakikaya çıkarılmasını sağlayacak. Bu durumda vatandaşlar doktora muayene olduktan sonra hastalıkları hakkında bilgilendirilecek. Böylelikle doktorlar acele etmeyerek hem hastaya fazla zaman ayıracak, hem de yanlış teşhis konulmasının önüne geçilecek.

Sağlık Bakanlığı, muayene olmak için hastaneye giden vatandaşlara daha fazla vakit ayrılması için hekim sayısının artırılmasına ilişkin de çalışmaları devam ediyor. Bakanlığın bu yönde yürüttüğü çalışmalarla, batı ve doğu arasındaki hekim farkının büyük oranda azaldığı görülüyor. Bu durumda uzman hekim başına düşen nüfusun en fazla olduğu il ile en az olduğu il arasındaki oran Aralık 2002'de 14 kat iken bu oran Aralık 2010'da 3 kata indirildi. Ayrıca 2002 yılında Ağrı, Hakkari, Şırnak Muş gibi doğu ilerinde hekim başına ortalama 27 bin kişi düşerken, bugün bu oran ortalama 4 bin kişiye kadar düşürüldü. Böylelikle hem "doğuya hizmet gitmiyor" gibi eleştirileri son bulurken, hem de hekimler artık hastalara daha fazla zaman ayırmaya başladı.

Kaynak: medimagazin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.189 seconds