Topic-icon Genel cerrahların performans mağduriyeti

12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #1 by nilufer
Genel cerrahların performans mağduriyeti

1) Genel cerrahi branşının eğitim sürecinin ağırlığı, çalışma koşullarının zorluğu, tıbbi riskleri, stresi, sosyal ve hukuki olaylarla karşılaşma durumları tamamen göz ardı edilmektedir.

2) Dahili branşlara vizit puanı verilirken cerrahi branşlara vizit puanu verilmemiştir.Acaba bir cerrah trafik kazası ,karın ağrısı , pankreatit, brid ileus, dekübitis yarası ,terminal dönemdeki bakım hastasını yatırdığında ,ameliyat yaptığında hastasına vizit yapmamaktamıdır ?

3) Genel cerrahinin sigorta parası en yüksek risklilerden hesaplanırken performans puanlaması neden bu kadar zora sokulmuştur.

4) Bazı branşlara sft den, bazı branşlara postur muayenesinden, bazı branşlara duyu motor muayenesinden, bazı branşlara aile tedavisinden, bazı branşlara ameliyatı biz yaptığımız halde bizden fazla puan almalarını sağlayan, teknisyeninin yaptığı işten puan alan , bazı branşlara da ortalamadan , idarecilere de durumu idare ettikleri için hem 2.9 la çarparak, hem de ortalamayı hesaplarken 15 günde 30000 puan yapmış 30 gün çalışsaydı 60 000 puan yapardı diyerek ortalamayı hesaplarken puanı 60 000 kabul ederek idarecilerin parasını arttırarak destek sağlayan genel cerrahi branşına acaba neden bu kadar acımasız.

5)Başhekim ve başhekim yardımcılarının ortalamayı yükseltmemek için hasta bakmamaları da ayrı bir konudur.

6)Yaz dönemlerinde izin nedeniyle hekim sayısı azaldığı halde ortalamanın zirve yüksekliği ulaşmasının nedeni nedir? Bunu bu şekilde hazırlamanın amacı nedir?

7)A ,B,C branşlarının 500 hasta baktıklarında 40-50000 puan almalarını sağlarken bir genel cerrah.. neden 500 hastadan ameliyatlarda dahil ancak 25000 puan alabilmektedir.

8)Son tus sınavında ilk yüze giren arkadaşlardan hiç genel cerrahiyi isteyen var mı ? diğer ana branşlardan kaç kişi var lütfen bir baksınlar

9)Farklı branşların birbiriyle yarıştırır gibi performansa konması doğru mudur ?her branşın kendi içinde performans düzenlemesi yapılarak daha adaletli bir düzenleme yapılabilir. Yorucu riskli branşların katsayısı değiştirilebilir.Bu sayede de hekimler arası huzursuzluk çözülebilir.


Yattığı yerden ortalamadan alıyor,

İdarecilikten alıyor çalışsa da çalışmasa da önemi yok,

Hiç riski yok, oturduğu yerden tavan alıyor…

Bu tür sözlerinde önüne geçilmiş olur.

10)Yapılan işlemlerin hekime parasal dönüşü birkaç örnek vereceğim acaba siz olsanız bu rakamlarla bu işlemleri yaparmısınız?

Mesai dışı hasta muaye 30 puan 3 TL

Normal hasta muayenesi 21 puan 2 TL

Appendektomi 420 puan 42TL

Kolesistektomi 500 puan 50TL

Sünnet 125 puan 12TL

Fıtık 500 puan 50TL

Mide ca 850 puan 85TL

Total tiroidektomi 850 puan 85TL

Gastroskopi 72 puan 7TL

Kolonoskopi 120 puan 12TL

PEG 150 puan 15TL

WHİPPLE 1250 puan 125TL


11)Başhekimlere 15 gün izin kullansa bile tavandan döner aldıranlar , en son döner sermaye yönetmeliğinde de hasta azlığı yada malzeme eksikliği nedeniyle başhekim gerekçesini uygun bulursa ortalamanın %70 kadar puan eklenebilir diyerek mağdur durumdaki hekimleri dilenci konumuna sokmuştur.Açık bir şekilde ortalamadan verilir denemezmiydi.

12)Döner sermaye proğramı incelenirse puanı düşük olanların puanı ne kadar düşükse parasal degeri de o kadar düşüktür .Sebebi de sabit dönerin oransal olarak düşük puanlıdan daha fazla kesilmesindendir.Herkes aldığı parayı puanına bölerse farkı görecektir.

Bu yazının muhatabı sağlık bakanlığındaki performans düzenleyici leridir. Amacım yapılanları farklı düşüncelerle eleştirmek değil bir cerrah olarak ne kadar mağdur ve zor durumda çalıştığımızı belirtmektir ve müsbet tenkittir. Bu mağduriyetlerin biran önce giderilmesidir. Bu puanlamaları yapanlara ve düzenlemeyenlere hakkımı helal etmiyorum. Farklı branşlardan verdiğim örnekler arkadaşları incitmişse özür dilerim .

Dr.YY
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.173 seconds