Topic-icon Bakan Akdağ sözünü tuttu, asistanlar mutlu

12 years 9 months ago #1 by umc
Sevgili dostum Dr.Özgür Niflioğlu sitemizin de Seçkin Üye'lerindendir, hatırlatmak istedim. Eşi Dr.Gülen Niflioğlu ile beraber tarihsel başarılara imzalarını atmaktadırlar, kendilerini bir kez daha kutluyorum.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #2 by nilufer
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'de eylemlerle hak arayan asistan hekimlere verdiği ücretlerde iyileştirme sözünü tuttu.

İZMİR - Geçen Nisan ayında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi’nde asistanlar döner sermaye paylarının yüzde 50 indirilmesine tepki göstererek, iş bırakma eylemi başlattı.

Ücretleri dışında çalışma koşulları, nöbet izinleri gibi sorunları da gündeme getiren asistan hekimleri, Ege Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı’na (SB) bağlı eğitim hastanelerde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler desteklerken, benzer sorunları bulunduğunu belirterek günlerce eylem yapmıştı. O günlerde İzmir’de bulunan Bakan Akdağ, eylemlerini sürdüren asistan hekimlerle görüşüp, sorunlarını dinlemişti.

Bu görüşme ardından DEÜ asistan hekimlerinin ücret sorunları çözümlenip döner sermaye payları normale döndürülmüştü. Bakan Akdağ ile yapılan görüşmeye katılanlar arasında yer alan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Asistan Hekimi Özgür Niflioğlu, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki sorunları dile getirmişti. Bu görüşmede asistan hekimlerin ek ödemelerinde uçurum bulunduğunu, bazen bordrolarında ’Sıfır lira’ göründüğünü bildiren Dr. Niflioğlu bu adaletsizliğin yeni yönetmelikle giderildiğini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bakan’ın Nisan ayında verdiği sözleri tuttuğunu belirten, ’ www.asistanhekim.org ’ sitesinin editörlüğünü de yapan Dr. Niflioğlu, yeni yönetmeliği değerlendirdi. Yönetmeliğin 1 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini belirten Dr. Niflioğlu şunları söyledi:

"Bugüne kadar; eğitim araştırma hastanelerinde eğitim gören asistan hekimlere dağıtılan ek ödemede büyük farklılıklar söz konusuydu. Bir klinik asistanı 20 lira ek ödeme alırken, bu rakam bir başka klinik asistanı için bin liranın üzerinde olabiliyordu. Asistan hekimler arasındaki toplam maaşlarda bir uçurum vardı. Temel görevi eğitim almak ve bu sırada eğitim sorumluları ile beraber hizmete katılmak olan asistan hekimler tamamen çalıştığı kliniğin performansına göre ücretlendiriliyordu. Bu ücretlendirmede klinik performansının etkisi yüzde 100’dü. Yeni yönetmelikte bu durum değişti, klinikler ve bireyler arası adaletsizlikler giderildi ve asistan hekimler arasındaki uçurum büyük oranda ortadan kaldırıldı. Yeni yönetmeliğe göre eğitim araştırma hastanesinde çalışan asistan hekimlerin aldığı döner sermayenin yüzde 75’i eşit olacak. Klinik performansında döner sermayenin geri kalan yüzde 25’i ise çalışılan kliniğin performansına göre verilecek. Bunun diğer bir anlamı şu, bir hastanede 2 asistan hekimin aldığı döner sermaye ödemesi arasında yüzde 25’ten fazla fark olmayacak. Böylelikle bölümler arası adalet ve işbarışı sağlanmış olacak. Tıbbın bir ekip işi olduğunu gözönüne alır ve hiçbirimizin hiçbirimizden vazgeçemeyeceğini düşünürsek asistan hekimler arasında, hak ve adaletin büyük oranda sağlandığını söyleyebiliriz."

EK ÖDEMELERE YÜZDE 10 DA ZAM
Dr. Niflioğlu sevindirici değişikliklerin bununla bitmediğini, ’1.00’ olan kadro unvan katsayılarının ’1.10’a çıkarılarak, tüm asistan hekimlerin ek ödemelerine yüzde 10 oranında zam da yapıldığını söyledi. Yeni yönetmelikle beraber eğitim ve araştırma hastanelerinde resmi asistan hekim temsilciliklerinin oluşturulmasının da önünün açıldığını, 1 Ağustos itibariyle asistan hekim temsilcisinin döner sermaye komisyonunun doğal bir üyesi olacacağını belirten Dr. Niflioğlu, "Sağlık Bakanı Akdağ ile Nisan ayında yaptığımız görüşmede verilen sözlerin tutulması, yönetmeliğin asistanlar lehine olması sevindirici. Nöbet sonrası izin, çalışma saatleri konusunda da yapılacak düzenlemeyi bekliyoruz" dedi.

Yapılan yönetmelik değişikliği ile Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm eğitim ve araştırma hastanelerindeki asistan hekimlerin sorunları çözümlenirken, üniversite hastanelerinin bu yönetmelikten yararlanabilmesi için YÖK’ün de benzer çalışma yapması gerektiği vurgulandı.
Kaynak:medimagazin
The following user(s) said Thank You: umc, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.513 seconds