Topic-icon Danıştay’dan kriz geçirttirecek karar

12 years 5 months ago #1 by in ter
3 mm ve 15 mm nedir? Hastalığın şiddeti konusu, ilaçsız stentle arasındaki fiyat ve herhangi bir stentin kullanımının kısa ve uzun vadede kullanım sonuçları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi değilim. O yüzden bu konuda yorum yapamayacağım.

Ama kararda gördüğüm kadarıyla sgk nın belli prosedürleri uygulamasında bazı şartları aramasının uygun olduğu belirtilmiştir. Bence varsa bir eksiklik, gerek sgk nın kuralları belirlerkenki, gerekse mahkemenin karar verirken başvurduğu bilimsel, konunun uzmanlarının oluşturması gereken heyettedir. Yoksa -sanki- danıştaydaki bir hakim aman bu da böyle oluversin diye karar vermez. Eline gelen bilgiler ışığında karar verir.

Kaldı ki dünyanın bir çok yerinde uygulandığına inandığım, ülkemizde de sıkı, düzenli ve güvenilir şekilde uygulanmasını canı gönülden istediğim bir kontrol sistemi olmalıdır. Verilen gereksiz ilaçlar, yapılan gereksiz tetkikler nedeniyle çöpe, çöpe olsa daha iyi belki, Amerika ve Avrupa'ya giden paralarımızla adamlar büyük araştırma laboratuarları kuruyor, bilim üretiyor ve biz üretileni sorumsuzca harcamaya devam ediyoruz.

Neden böyle diyorum. Herkes karşılaşmıştır. Yanlış, dürüst olmayan uygulamalar yüzünden, sgk artan harcamaları azaltmak için bir yerlerden para harcama kısıtlamaya çalışmaktadır. Saçma uygulamaları olduğu yaygın bir kanı, uygulamada bire bir muhatap olarak çalışmadığım için bilemiyorum, düzgün bir komite oluşturulsun, bir hastaya ne şikayette ne tetkik, tedavi uygulanır, hangisine gerek yoktur vs. Guideline lar yapılsın. Kontrol de çok iyi yapılsın.

Birkaç örnek yazmak istiyorum. Küretajla ilgili bir konuda büyük bir üniversite hastanesinde yaşanmıştır. Söz konusu küretaj işleminin -haftası konusunda bilgim yok, bildiğim bunun yapıldığında sigorta tarafından karşılanmadığı ki küretajın doğum kontrol yöntemi olmaması ve kadın için özellikle belli bir haftadan sonra kadın için tehlikeleri olduğundan sınırlama olmasına gayet doğal buluyorum- Hasta madur olmasın diye hastanın küretaj işlemi yerine başka bir cerrahi işlem girildi ve hasta yerine sigortanın bunu ödemesi sağlandı. - maddi durumu iyi olmayan hastalara yasalara aykırı ols ada birçok iyilik yapılmaya çalışıldığını biliyoruz ama bunda o bile söz konusu değildi.- Yani ne zaman ne ödenecek, ne ödenmeyecek bunun kararının yetkin kişilerce yapılmasının yanı sıra kontrol de sağlanmalıdır.
Yatan hastaların üzerinden hastane depolarından başkaları -personel yakını vs- için ilaç çekildiğini de görmüşüzdür değil mi?
Kardiyolojide anjio ve anjio sırasında stent takılması konusu da titizlikle bilirkişilerce gözden geçirilmesi gereken bir konudur. Özel hastanelerde gerekmeyen hastalara da stent takıldığını söyleyen bir profesör görünce, akıldaki soru işaretinin büyüklüğü tarif edilemez oluyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago - 12 years 5 months ago #2 by elifson
Çok güzel bir sunum. Çok teşekkürler..
Ancak termmetreye bakmak nasıl olacak suyun içinde isek;) Bu çok zor.Dışardan birileri baksa uyarsa bile onu algılamak , onun söylediklerini duymak da kolay değil.Alışılmışlıkları değiştirmek hiç kolay değil.Öldüğünün bile farkında değil kurbağa..Öldüğünün bile farkında değil insan :dry:
Yine de dışarda isek uyarmaktan ve yanlışı düzeltmekten başka çaremiz yok.İçerde isek de gözümüzü dört açmaktan başka çare yok.Her iki tarafın da işi zor..Ama yaşam da bu değil mi zaten..
"ya içindesindir çemberin ya da dışında yer alacaksın........"


sultans wrote:


halimizi özetliyor kanımca :sick: :sick: :sick:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago #3 by sultans

halimizi özetliyor kanımca :sick: :sick: :sick:
The following user(s) said Thank You: elifson

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago #4 by kerim
ben de 5 dk once metin munir in son yazisini okumustum.
aglanacak halimize zaman zaman guleriz ama,
bi noktadan sonra bu kadar sacmaliga gulemiyor da insan.

Dr.Kerim Karaoğlu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago - 12 years 5 months ago #5 by umc
"Kardiyoloji'nin hastalıklarının %90'ı kafadan atılmıştır,stent takmak için uydurulmuştur"
Yazar: Metin Münir Milliyet Köşe Yazarı

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago #6 by kerim
Danıştay 10. Daire, ilaçlı stent bedelinin sadece damar çapı 3 milimetrenin altında ve uzunluğu 15 milimetrenin üzerinde olan hastalara ödeneceği ve en fazla 3 ilaçlı stent bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenebileceğini düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliği’nin ilgili maddesini hukuka uygun buldu

ANKARA A.A

Bir hasta yakını, koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlı stent bedelinin yalnızca tebliğde belirtilen şartlarda ödenmesini öngören Sağlık Uygulama Tebliği’nin ilgili maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Tebliğin yürütmesinin durdurulması istenen maddesi, koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlı stentlerin, “damar çapı 3 milimetrenin altında ve uzunluğu 15 milimetre üzerinde olan olgularda her iki şartı bir arada sağlaması şartıyla SGK tarafından ödeneceğine ve bir hastada en fazla 3 stent bedelinin kurumca karşılanacağına” ilişkin hükümleri içeriyor. Dava dilekçesinde, tebliğde öngörülen ölçümlere sahip olmaması halinde stent bedelinin kurumca karşılanmaması sonucu hastanın ağır bir maddi yük altında bırakılmasının sağlıklı yaşam hakkı ve sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı da savunuldu. Danıştay 10. Daire, stent bedelinin SGK tarafından karşılanabilmesi için sınırlandırma getirilmesini hukuka uygun bularak, tebliğin ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

gundem.milliyet.com.tr/danistay-dan-kriz.../1445270/default.htm

Dr.Kerim Karaoğlu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.501 seconds