Topic-icon 2012 Yılı İtibariyle Yepyeni Bir Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)

12 years 1 day ago #1 by umc
Teşekkürler Fatih, blogda da yayınlandı...
www.blog.usmer.org/2012/04/2012-yili-iti...uzmanlik-sinavi-tus/

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 day ago #2 by downmania
2023'te tahmini hedef 18000 pratisyen doktor , şuan mevcut olan 33000 . TUS'taki bu değişiklikler de bu hedefi sağlamaya yönelik politika .

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 day ago #3 by drblood
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)




2012 yılı TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) açısından bir değişim ve yenilik yılı olmuştur. Her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere 2 kez yapılan TUS için ilkbahar dönemine başvurular sona erdi.

60 TL karşılığı , tıp fakültelerinden mezun olan her doktorun başvurabileceği tıpta uzmanlık sınavı ilk olarak 1987 yılında uygulanmıştır. O günden bugüne küçük değişiklikler yapılan bu sınav için bu yıl tam anlamıyla bir reform yılı olmuştur. Not olarak şunu da belirtmekte fayda var ki; TUS’a
a. fen fakültesi ya da dengi fakültelerin kimya bölümü,
b. kimya yüksekokulu,
c. eczacılık fakültesi,
ç. eczacılık yüksekokulu,
d. veteriner fakültesi
mezunları da Tıbbi Biyokimya ve Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlığı için başvurabilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi için kılavuzu inceleyebilirsiniz.


Bu değişikliklere bakacak olursak;
10 binlerce doktor artık sadece Ankara’ya bağımlı kalmayacak. Bugüne kadar merkezi sınav uygulaması gereği sadece Ankara’da düzenlenen Tıpta Uzmanlık Sınavı artık 3 büyükşehirde yapılacak; Ankara, İstanbul ve İzmir.
En önemli değişikliklerin başında kuşku yok ki soru sayısı geliyor. 35 yıldır Temel Bilimler’den 100, Klinik Bilimler’den 100 olmak üzere toplamda 200 soru çıkan TUS’ta son düzenleme ve bu yıl tibariyle artık Temel Bilimler’den 120 , Klinik Bilimler’den 120 olmak üzere 240 soru sorulacaktır.
Daha önceki yıllarda Cumartesi Yabancı Dil Sınavı ve Pazar Bilim Sınavı şeklinde yapılan TUS, bu yıl itibariyle tek gün 2 oturum şeklinde yapılacaktır. Sabah 09:30 Temel Bilimler (120 soru) oturumuna girecek olan adaylar, öğleden sonra 13:30 ‘da Klinik Bilimler (120) oturumuna alınacaktır. Her oturum için verielcek olan süre 150 dakika ve toplamda 300 dakika olacaktır. Tıp dışı meslek mensupları için yapılan Temel Bilimler -2 sınavı oturumu da saat 13:30′da yapılacaktır.
Yabancı Dil Sınavı uygulaması , ÜDS ve KPDS sonuçlarının kabul edilmesi ile 50,00 puan üstü alan adayların TUS’a başvuruları kabul edilecektir. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir.
Yine çok önemli bir değişiklik; sınavda tercih yapabilmek için şart koşulan baraj puanı 50′den 45′e düşürülmüştür.
Buna ek olarak 14 ile sınırlandırılan tercih sayısı da 30′a çıkarılmıştır.
Bu değişiklikler çok büyük önem arzetmekte çünkü belirttiğim gibi yaklaşık 35 yıldır süregelen bir uygulama kalıplarından sıyrılmış ,uygulanış biçimiyle adeta yepyeni bir sınav niteliği kazanmıştır. Sınavdaki bu uygulama değişikliklerinin sınav içeriğindeki sorulara da yansıyıp yansımayacağı ise merak konusu. Bunu da ancak 22 Nisan 2012 Pazar Günü yapılacak olan 2012-TUS İlkbahar Dönemi sonrası analiz edebileceğiz.
Sınava giriş ve uygulama aşamalarındaki yeniliklere nazaran sınav sonrası yeniden TUS’a giriş için puan kesintilerinde de düzenleme yapılmıştır.
Buna göre;

-i) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde,
-ii) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda,
-iii) Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda
alınan puan üzerinden %2 oranında kesinti yapılacaktır. Örnek verecek olursak 2012-TUS İlkbahar Dönemi’nde 60,00 puan alan bir aday ,tercihlerinden birine yerleştiği halde kayıt yaptırmayıp 2012-TUS Sonbahar Dönemi Sınavı’na girecek olursa alacağı puan 1,2 eksik olarak hesaplanacaktır.
Nisan dönemlerinde yapılan sınavların kadroları son 7-8 yıla bakıldığında Eylül dönemlerine kıyasla düşüktür. 2012 TUS-İlkbahar Dönemi için açılan toplam kadro sayısının 2681 ve genel ortalama düzeyinde bir rakam olduğunu da belirterek sınava girecek tüm adaylara başarılar dilerim.


Dr. Fatih BATI
blog.milliyet.com.tr/drblood
www.drfatihbati.com/

Uzm. Dr. Fatih Batı
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi
www.medicinexpress.org
www.doktorlarsitesi.net
www.medicinescience.org

USMER TUS Editörü
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • drblood
  • drblood's Avatar Topic Author
  • Offline
  • seçkin üye
  • seçkin üye
  • Kısaca Dr. olmak için uzunca okunur...
More
Moderators: drblood
Time to create page: 0.215 seconds