Topic-icon Hacettepe Dönem 3 öğrencisiyim ve Deneyimli Yazarlardan Tavsiye Bekliyorum :)

5 years 3 months ago #1 by caod
Kusura bakmayın lütfen konuya biraz damlamış gibi oldum. Benim de aklıma takılan bazı sorular var. Acaba müsait olduğunuz bir zamanda size sorsam (Mailden vs.) olur mu? Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 3 months ago #2 by suzi
merhaba,

md-phd yapmadım ama aklıma gelen bir kaç konuyu da yazmak istedim. öncelikle abd de asistanlık icin not ortalaması çok çok onemli degil, 3.5 gayet guzel bir ortalama, hele Hacettepe icin daha da iyi, zaten klinik stajlar ve internlukte ortalama daha da yükseliyor. benim tecrubeme gore, staj tekrari, sene tekrari gibi dikkat cekici seyler olmadıgı surece transcripte bakmiyorlar.derece yapmanın ne faydası olabilir? cv de yazabilirsin, guzel olabilir ama çok da bir etkisi olabilir mi emin degilim.

ikinci söylemek istediğim, turkiyedeki zorluklardan bagimsiz yurtdisinda yasamak istiyor muyum ,oradaki zorluklarla ne derece basa çıkabilirim diye düşünmektedirler daha faydalı bence. bir seye tepki olarak baska bir seye karar verildiğinde problem olabilir, sonuçta yurtdisinda da farklı problemler var, yabancisin, göçmensin, ailenden uzaktasın, bir problemin olduğu zaman tek basinasin vs. ama faydalı kisimlari da var mesela isine odaklanabiliyorsun, trdeki gibi seni oyalayacak ekstra isler yok vs bunların hepsi birlikte degerlendirilmeli. iliski meselesine gelince, henüz ucuncu siniftasin, belki iliskiniz devam eder, belki etmek, onu zaman gösterir, öncelikle kucuk hedefler uzerinden gitmek gerekir. abd ye beraber gelip, beraber asistanlığa baslayan çok çift var, neden olmasın?

phd meselesine gelince, bence phd yapmak (eğer amerikaya gitmeden once bitirebilirsen) burada bir pozisyon bulman icin faydalı olabilir. çünkü buraya md gelince ve maddi olarak bir kaynağın yoksa, aile vs gibi, phdli biri olarak is bulman daha kolay olabilir. zaten amerikadaki süreçte bence en büyük zorluk sınavlardan ziyade, buraya geldigin zamandan asistanlık baslayan sureye kadar is bulabilmek çünkü is bulduğun zaman hem maddi olarak kendine yetiyorsun hem de gerekli is tecrubelerini kazanmış oluyorsun, network geliştiriyorsun.

tavsiyem, ne tarz bir kariyer yolu yürümek istediğine karar verip, ona gore adamlar atmak. Hacettepe immunolojide hoca olmak istersen yürüyeceğin yol ile Amerikada bir akademik merkezde hoca olmak icin yürüyeceğin yollar, kuracağın iliskiler farklı olacak. Benim genel tavsiyem abd ya da turkiyeden birine bir an once karar verip, artı eksi maliyet zaman vs hesabi yapip bir yerden baslamak. başarılar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 4 months ago #3 by caod
Merhaba. Öncelikle 2. sınıf öğrencisi olarak belki de aradığınız kişi değilim fakat sistem konusunda yeterince araştırdığımı ve bilgi sahibi olduğumu düşündüğümden dolayı en azından olabildiğim kadar yardımcı olmak isterim size. Tabii başta ben de ortalamamın önemli olduğuna inanıyordum fakat yazın öğrendim ki not ortalaması gerçekten de baktıkları son şeylerden biri, belki de bakmıyorlar bile. Çünkü Amerika kendi sistemine ve orada ne yaptığınıza bakıyor. Onlar için önemli olan şey Amerika'da nasıl bir USCE (US Clinical Experience) niz olduğu veya onların sınavlarında nasıl puanlar aldığınız vs. Not ortalamasını bu kadar takmayın kafanıza ki zaten notlarınız da gayet iyi, bu puanlarınızın 3'e veya birazcık altına düşmesi büyük sıkıntılar yaşatmaz size kanımca. Öncelikle psikolojik olarak kendinizi hazırlamanızı tavsiye ederim ben doğrusu. Daha yolun başında sayılırız, sistemi bol bol araştırın, bol bol mail atın her fırsatı değerlendirmeye bakın. MD/PhD programını duydum fakat USMLE sürecindeki etkileri nedir bu konuda size tavsiye verebilecek kadar bilgim yok doğrusu kusura bakmayın. Psikolojimiz ve sağlığımız yerinde oldukça gerisinin hiçbir önemi yok, canınızı sıkmayın :) Başarılar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
5 years 4 months ago - 5 years 4 months ago #4 by dgknaks
Merhabalar sevgili USMER ailesi,

Ben ve kız arkadaşım Hacettepe Ingilizce tıpta dönem 3 öğrencisiyiz. İkimiz de MD-PhD programındayız. Bu programda okul derslerine ek doktora dersleri alıyoruz. Sonra 2 sene ara verip tez bitiriyoruz vs. ondan sonra da Internlik yapıp okulu bitiriyoruz. İkimiz de Amerika'da uzmanlık yapmak istiyoruz fakat bu noktada sormak istediğim bazı şeyler var. Hayat maalesef güzel gitmiyor, 21 yaşımızda okuldan da Ankaradan da insanlardan da nefret ediyoruz ... Psikolojik olarak çok dalgalı ve garip bir süreçteyiz. Bu psikolojik baskı ve geleceğe dair belirsizlikler üzerimizde çığ gibi büyüyor dolayısıyla bazı şeyleri öğrenmek için buraya yazmak istedim.

1-) MD-PhD programı ve okulun aptal sistemi, ego yüklü hocaları bize yaşama nefesi bırakmıyor. Yemek yiyecek zaman bulamıyoruz neredeyse. Bu şekilde akademik olarak başarımızı sürdürebileceğimizden emin değilim. Ya MD-PhD'yi bırakacağız ya da okul notlarından düşük almaya başlayacağız ya da bilemiyorum. Sizce PhD yapmak çok avantajlı bir şey mi? Bu PhD'nin tabiki bir uzmanlık alanını kesin olarak belirlemediğimiz için alakasız bir alanda kalma şansı var. Mesela ben immünoloji çalışacağım, gerçi uzmanlıkta dahiliye istiyorum ama gereksiz olur mu? Ya da kız arkadaşım Tıbbi biyoloji ya da histoloji veya biyokimya gibi bir alan istiyor, uzmanlıkta bağlantısız bir alan olursa boşa mı sıkıntı çekmiş oluruz?

2-) İkincisi PhD'yi bıraktık diyelim, not ortalaması ne kadar önemli. Bu bizim okulda bizi çok zorlayan bir şey. Her sınavdan sonra bu okula gelmeseydim diyorum soruları görünce. Dönem 1 ve Dönem 2'yi 3.5la bitirdik. Bu sene ne olur orasını bilemiyoruz . Not ortalaması hangi açıdan nasıl fayda sağlar, ne kadarlık bir öneme sahiptir? Okulda ilk 5e giremeyeceğimiz çok açık ama sayısal değer olarak ne demeli? PhD'miz yok, not ortalamamızın da mükemmel olmadığı bir durumda Amerika bizim neyimize baksın diyoruz, neyimize bakar? Gerçi her giden de mükemmel değildir heralde?

3-) Asıl can alıcı sorulardan birisi de bu ve beni en çok korkutan da. Şimdi deneyimli ağabeylerim ablalarım, ben bu kızı seviyorum. Bu belirsizlikte olasılıkları tutturup yan yana kalabilir miyiz? Eşli Match diye bir şey varmış gerçi ama ya o kabul alırsa ben alamazsam veya tam tersi olursa. vs. vs. vs.

Siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, akılcı ama biraz da gönül rahatlatıcı cevaplar duymayı çok isterdim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.201 seconds