Topic-icon ABD'de biyokimya gibi temel bilimlerdeki USMLE gerekli midir, PhD yoluna nasıl girilir?

12 years 11 months ago - 12 years 11 months ago #1 by umc
Konuyu kilitleyip soru bankasına aktarmadan önce toparlayalım.

ABD'de temel tıplarda PhD yapabilmek için USMLE sınavlarına ihtiyaç yoktur. USMLE sınavları sitemizin uzmanlık başlığında ayrıntılı listelenen Amerikan tıp birliği tarafından bildirilen klinik dallarda ihtisas (residency) yapmak için gereklidir. İhtisas gerektirmeyen alanlarda USMLE ve ECFMG yoluna girmek için bir gereklilik yoktur. Burda büyük karışıklığa sebep olan durum, Türkiye'deki temel tıpların "ihtisas" başlığı altında geçmesi ve TUS ile asistan almasıdır. Bunlara verilecek örnekler, Fizyoloji, Biyokimya, Farmakoloji,Anatomi, Histoloji vb gibi dallardır. Bu dallar tıp kültüründe ifade ettiği anlamda bir "ihtisas" gerektirmez. İhtisas demek, dünyada anlaşılan haliyle klinik bir tahsildir. (ABD'de 'residency'). Klinik tahsil vermeyen hiç bir alanda ihtisastan bahsedilemez. Fizyoloji ve Biyokimya gibi alanlar, bilim dallarıdır, bu dalların ihtisası olmaz, doktora (PhD) eğitimini ya da doktora sonrası (Post-Doc) fırsatlarını içerebilir. Basit haliyle, teel bilim dallarının Türkiye'de TUS sınavı ile asistan alıp "ihtisas" verdiğini iddia etmesi dünyada eşi benzeri görülmemiş bir saçmalıktır. Fizyoloji'nin ihtisas anlamında "uzmanı" olmaz, "doktorası" olur. Fizyologun görevi araştırma yapmaktır, tıbbi anlamda hastaları ilgilendiren bir servis yükümlülüğü veya rutini yoktur (patoloji, radyoloji vb gibi branşlar da hasta görmez ama hastaları ilgilendiren servis yükümlülükleri olduğundan bu alanlar klinik branşlar altında geçer) Biyokimya'nın ve mikrobiyolojinin de servis yükümlülükleri olduğu için bu karışıklıklar bazı ülkelerde "laborator tıbbı" (ABD'de laboratory medicine) şeklinde bir branşlaşmaya gitmiştir. Bazı alanlar arada kalır, kabul etmek lazımdır ve bunlarda "residency" kavramı karışabilir, ve tartışılabilir. Ancak fizyoloji gibi, anatomi gibi, farmakoloji gibi temel araştırma branşlarının "uzmanlığı" olmaz, "araştırmacısı" olur. Türkiye'de bu ucube sistem yüzünden Türkiye'den doktora amacıyla yurt dışına çıkmak isteyen hekimlerin akılları bu konularda karışmaktadır.

Özetle, doktora için ABD'de GRE sınavı gereklidir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #2 by hejar
keske sadece bu kadarla sınırlı olsa bu saçmalıklar.doktor olarak giriyorsun temel tıp bilimlerine biyolog(küçümsemek gibi bir amacım yok)ile aynı düzeyde tutuluyorsun.neden tıp okudum ozaman.
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #3 by reckless
Bu durumda abd'de biyokimya, fizyoloji gibi temel tıp brsnşlsrıyla ilgilenecek arkadaşların USMLE'lere girmesine gerek yok gibi bir anlam çıkardım doğru mudur acaba?

Dr.Bilge Kaan Aysal
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #4 by umc
Selam Bilge,
Biyokimya , fizyoloji , anatomi gibi türkiye'de ihtisas şeklinde girilen yerlerin ABD'de ve dünyada örnekleri yok. Bu branşlar temel tıp branşlarıdır ve arastırma dallarıdır , bu nedenler bu dalların klinik dallar gibi ihtisası değil doktor programları vardır. Bu ş butun dunyada boyleyken ne yazık ki Türkiye'de bu ucube temel tıp ihtisas sistemi devam ediyor. Benim kendi tcrubem de oldu ordan biliyorum, ben fizyoloji ihtisasına TUS ile girip onu doktoraya çevirmiştim. Bunu da Dokuz Eylül universitesi tarihinde ilk yapan olmuş bulundum. Dünya arenasında bu temel branşların ihtisası değil doktorası oldugu için kimse bu eğitimin ne olduğunu anlamıyor. O nedenle ya "research fellow " diye geçiştiriyorsun, ya da "doktora" demek zoruna kaliyorsun. Doktora dersen de doktora tezin nerde diye soruyorlar, ya da neden PhD sahibi olmadığınızı merak ediyorlar.

Uzmanlık süreleriyle tavla oynar gibi oynayan, dünyada açıklanamayın temel tıp ihtisası (residency) gibi tuhaf şeyler icat eden Türkiye Sağlık Bakanlığı yönetimi ne yazık ki klinik olarak çok ileri seviyede olan Turkiye'ye sürekli zarar vermektedir. Bu gidişe bir dur demek kime düşecek bilmiyorum.

İyimser olmaya çalışıyorum.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: reckless
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 12 years 11 months ago #5 by reckless
herkese merhaba,

benim Türkiye'de biyokimya ihtisası yapan bir arkadaşım var. USMLE'lere girip ABD'de kendi alanıyla ilgili bir takım çalışmalarda bulunmak veya bir eğitim almak istiyor. Bu konudaki görüşleriniz neler acaba? biraz araştırdım, sanırım biyokimya eğitimi ABD'de ihtisas eğitimi şeklinde değil doktora programı(Ph.D) şekline. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatırsa çok mutlu olurum.

sevgiler

Dr.Bilge Kaan Aysal
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.288 seconds