Topic-icon Asistanlık eğitimi için tıp branşlarına gösterilen talebin Türkiye ve ABD'de ciddi şekilde farklı olmasının sebepleri neler olabilir?

13 years 1 month ago #1 by umc
Bu güzel bir soru. Arz talep dengesinin ve kompetisyonun Türkiye ve ABD'de farklı olduğu doğrudur. Bunun sebeplerini şöyle yorumlayabiliriz.

1.Türkiye'de ve ABD'de ihtiyaç olan uzman hekimlerin branşlara göre dağılımı çok farklıdır.

2.Türkiye'de ve ABD'de uzman hekim gelirlerinin branşlara göre dağilımı çok farklıdır.

3.ABD ülke dışında hekin ithal ederek ihtiyaç açığını bu şekilde kapatırken, ABD okullarından mezun olan hekimlerin çok para kazandıran alanlara kaymasına olanak sağlamaktadır. Türkiye'nin böyle bir olanağı yoktur.

Kısacası tüm arz talep dengeleri farklıdır, farklı denklemlere ve insan kaynakları matematiğine tabi olan iki ülkede uzmanlık branşları için kompetisyon durumu da farklıdır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: burak88
The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago #2 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago #3 by burak88
Yani cerrahi asistanları ameliyatlarda daha etkin bir konumdalar. daha çok müdahale ediyorlar ve daha çok vaka yapıyorlar diyebiliriz o zaman. Kısaca daha aktifler sadece seyretmiyorlar ameliyatları değil mi? ( Ameliyatın önemi göre değişir ama)
Teşekkürler...
The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago #4 by bozkan
AMerika da cerrahi branşlara olan eğilim biraz daha farklı ,herkes bir konuda sadece bir konuda uzman olduğu için asistanlıkta ona göre değişmektedir.Asistanlıkta bypass olmayabilir ama genel anlamda yetişirler
Mesela radyoloji için girişimsel bir üst ihtisastır.
Perkütan nefrostomi yi asistan takarken ,stent takmak doçentin işidir
The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago #5 by burak88
Dediklerinizden Amerika'da asistanların bypass yaptığı sonucunu çıkarabilir miyim? Türkiye'de çoğu yerde uzmanken bile yapıldığından şüpheliyim de.
The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #6 by bozkan
Amerika da herkesin bir sene internshiplik yapması gerektiğini biliyorum.özellikle kolay olduğu için dahiliye tercih ediliyor.amerika da cerrahi branşların yüksek olması biraz da sistem ile alakalı.çünkü ne kadar paran varsa o kadar popüle rsindir.Ve en çok parayı kvc uzmanları alır
bir de Türkiye'de de kaç tane cerrahi asistanı bypass yapabilir ki ?
oradaki biraz daha gerçekten cerrahi ye yakışan bir asistanlıkta var açıkcası
The topic has been locked.
More
13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #7 by burak88
ABD'de yerleşmesi en zor alanlar cerrahi dallar olup, dahili branşlar nispeten daha kolay iken; Türkiye'de TUS'ta en yüksek puanlı alanlar dahili branşlar, en düşük puanlılar da cerrahi alanlardır. (Klinik alanlar içinde). ABD ve Türkiye arasındaki bu tezatın sebebi nedir? Yoksa tamamen duygusal mı?( $ ):silly:
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.238 seconds