Topic-icon denklik sorunu

12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #1 by USMER
Replied by USMER on topic denklik sorunu
Sayın fmkeles;

USMER'de siyasi tartışmalar yapılmamaktadır..Yapılmasına da izin verilmemektedir.
Ancak herkesin başkalarına saygı çerçevesinde kendi görüşünü belirtme hakkı vardır..
Farklı açılardan bakılabilir olaylara -sizin de belirttiğiniz gibi-.
Biz bu farklı açıları da merak ediyoruz ve paylaşımını destekliyoruz..
Görüşleriniz bu açıdan bizim için değerli.

Siyasi olduğunu düşündüğünüz konudaki mesajlar yönetim tarafından incelenmiştir.
İlgili konudaki cevaplar, var olan durum ile ilgili gündemi tartışmaktadır.
Yönetim olarak konunun siyasi görüş, dayatma içermediği, sadece kişisel bakış açılarını yansıttığını dolayısıyla sizin de dediğiniz gibi tartışılan konunun "siyaset üstü" bir olduğuna inanmaktayız.

Bu konudaki hassasiyetiniz için teşekkür ederiz.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #2 by fmkeles
Replied by fmkeles on topic denklik sorunu
herkes kendi siyasi görüşünü yansılmış

ben ise siyaset üstü olmayı tercih edip bu konuya yorum yapmayacağım

olaya nereden bakıldığı önemli

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #3 by hekim23
Replied by hekim23 on topic denklik sorunu
Mükemmel bir örnek vermişsin.Hayatımızı hep batıya,yeniye,konfora yönelik uyarlıyoruz.Ancak yeri geldiğinde aldıklarımızın karşılığını bu ve değişik şekillerde verebilecek anlayışa ve iradeye sahip olabilmeliyiz.Zaten o zaman insanlık onurunun tadına varmış oluruz.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #4 by okan
Replied by okan on topic denklik sorunu
Açıkçası ben de esas önemli olanın Türkiye'nin sorunlarını çözebilmek olduğuna inanıyorum. Ancak Deniz'in de dediği gibi pek çok olumsuz faktör insanın önüne çıkıyor, korkutuyor, yıldırıyor insanı... Ama eğer 'bir' samimi insan daha görürse kişi, işte o zaman yalnız olmadığını fark ediyor. Tabi yine de sorunların nasıl çözülebileceğini kestiremiyor. Ama en azından 'samimi' 3-5 kişilerin zamanla 100-1000'lere dönmesini ümit ediyor... Belki bir şeyler olur diye...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 13 years 7 months ago #5 by deniz
Replied by deniz on topic denklik sorunu
Dr.Dilek Yeşilbaş..Hakkari'ye uzmanlığı sonrası atanan ve görev süresi dolmasına rağmen orda kalmayı tercih ederek, "Taş Atan Çocukların" önünü açan bir psikiyatr..Hakkariye ilk sinemayı getiren, çocuklardan oluşturduğu futbol takımıyla Dünya ikinciliği getirten girişimci, ve umut dolu bir insan..Genç nüfüsun fazlalığını yük olarak değil potansiyel gelecek olarak görebilen ve buna yatırım yapan biri..Sadece doktor değil aynı zamanda bir eğitimci..
www.ba-ran.com/yetenek-avcilari/basinda-baran

Bu haberi ilk okuduğumda kendime çok kızmıştım. Neden zorunlu hizmetten kaçıyorum diye sorgulamıştım kendimi ,çünkü Doğu da doktorluk yapmak çok zordu,şartları kötüydü. Bir şeyleri değiştirmeye iyileştirmeye çalıştığımızda arkanızda kimsenin olmadığını görüyorsunuz, hatta sizi engellemeye çalışanlar olduğunu bile..Dolayısıyla baştan umudu kesiyoruz, nasıl olsa bir şeyler yapamıyacağız diye..Ancak Dr. Dilek Yeşilbaşın sadece bir bayan doktor olarak değil,kültürel ve eğitimsel olarak da Hakkariye kazandırdıkları beni bir nebze umutlandırdı. ..Futbol takımı kurucusu bir doktor..
Doktor olarak, yani iyi eğitimli beyinler olarak öncelikle sağlık alanında ama takibinde diğer alanlarda da "iyileştirme-koruma hizmetleri" sağlaybilirsek bir şeyler yapabiliriz. Türkiyedeki her hastalıklı alanda tedavi edici gücümüz olmalı. Tabi ki burdan böyle yazıp da konuşmak kolay, ama en azından bu konuları tartışabiliyor olmak da bir başlangıç olsa gerek..

deniz

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #6 by umc
Replied by umc on topic denklik sorunu
Cok onemli konulara deginmissin. Peki bu kosullarda Turkiye'de "standart" sorununu nasil cozecegiz?

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 12 years 9 months ago #7 by deniz
Replied by deniz on topic denklik sorunu
Türkiye'nin doktorların sorunlarını aşabilmesi için öncelikle daha genel toplumsal konulara önem vermesi gerektiğine inanıyorum. Doğudaki kızları eğitenleri cezalandırmak yerine, önce doğu-batı arasındaki ekonomik,entellektuel,kültürel farkının ne kadar açık olduğuna birilerinin gerçekten inanması gerekiyor.
Demek istediğim, Doğu daki öğrenci yeri geldiğinde Ankara da bir Tıp Fakültesini kazanabiliyor. Eğer büyük şehire gelebilme şokunu atlatabilirse gayet başarılı bir doktor da oluyor. Ama sonra Doğuya , kendi evine!! dönmek istemiyor, istemiyor çünkü Ankara gibi bir şehrin olanakları ile tanışmış oluyor. (Tabi ki herkes için konuşmuyorum).Sonuçta Doğudan çıkan 10 doktordan belki 2 si dönüyor kendi evine,şehrine. Tablo: Doğuda görev yapmak istemeyen doktorlar,doğu da doktor açığı,Türkiye içinde batıya beyin göçü..ve Zorunlu hizmet..Zorunlu hizmete gitmemek için TUS furyası, TUS piyasası, Test çözme tekniği üzerinde uzmanlaşmış! doktorlar...Her zamanki gibi sözüm meclisten dışarı..

Bu basamaklardaki sorunlar hallolunca denklik, diploma ve yan dal sonrasında bile zorunlu hizmet gibi sorunlar da çözülmeye başlanacaktır.. İyi yetişmiş kalifeye doktorlar olarak, belki de bizim bu konularda da birşeyler yapmamız gerekiyordur.

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 13 years 7 months ago #8 by okan
Replied by okan on topic denklik sorunu
www.usmleturk.com/forum/index.php/topic,624.30.html

Arkadaşlar bu linkte çıkan tüm sayfalardaki yazıları okuyun. Özellikle son dönemde konuştuğumuz karar süreciyle ilgili de çok güzel tartışmalar var. Copy-Paste oldu ama dayanamadım paylaşmak istedim. :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 13 years 7 months ago #9 by okan
denklik sorunu was created by okan
(arkadaslar ben bu denklık olayının sorun olmasına sasıyorum dogrusu ınanamıyorum neden turkıye orada uzmalıgını almıs turk doktoruna zorluk cıkartıyor?bız sonucta beyıngocuyle gıdıyoruz bır devletın amacılarından biri kendısı egıtıp buyuttugu sonrada yurtdısına beyıngocuyle gıden kalıfe elemanlarını gerı almak degıl mıdır?biz sonucta burada egıtım goruyoruz bızı egıtıyor ama gerı almak ıstemıyor acıkcası bu bana sacma gelıyor sonucta bu ulkenın uzmana ıhtıyacı var hemde herzaman var.bunu sadece amerıka ıcın soylemıyorum arabıstan yada zambıa yada gıtse bu beyın gocu olur bence ve bu ulke beyıngoruyle gıden vatandaslarını gerı cekmek ıcın calısmalı fazla para vermelı.ama ne yapılıyor tusa gırıceksın yok dortteuc kuralı.bana mantıksız gelıyor yada bu ulkenın uzman doktora ıhtıyacı yok ve ısımızı zorlastıyor yada gereksız brokrası uygulyor.Yazdıklarım hakkında hepınızın yorumlarını beklıyorum bu arada elestırıye de oldukca acıgım ve memnunda olurum eger yanlıs dusunuyosam tabi)

Sevgili Arda,

Ilk olarak, Denklik YOK basvurusuyla alinabilir. Seneleri tutmasi gerekir. Sorun seneleri tutmayan uzmanlik dallarinda cikabilir. Bu da gayet normaldir.

Her ulkenin kendi sistemi var. Dunyada hicbir ulke baska bir ulkenin doktorunu sorgusuz sualsiz alip lisans vermez. Bu sadece hekimlik icin degil tum klasik meslekler icin gecerlidir. Bunun ihtiyactan tersine beyin gocu gibi kavramlardan ote bir anlami vardir.

Diger yandan Turkiye Cumhuriyeti Devleti ve Universiteleri kendi hekimlerini ve uzman hekimlerini dunya standartlarinda yetistirme kapasitesine sahiptir, bunun en onemli kanitlari halen ulkemizde arastirma ve klinisyenlik yapan , %100 Turk Mali olan ve dunya capinda isimleri bilinen ogretim uyesi arastirmacilarimizdir. (bana burda isim listesi yazdirmayin)

Turkiye Cumhuriyeti, Amerika'dan ya da her nereden olursa olsun gelen hekimleri sorgusuz sualsiz Muz Cumhuriyeti gibi "gelin siz Amerika'dan gelmissiniz" diye bas taci ederse bu ilk once ulusal onurla bagdasmaz, ikincisi Turk milleti'nin 1000 yillik devlet gelenekleri ile ortusmez, ucuncusu ulke icindeki burokrasi buna vermez.

Ne Amerika, ne Ingiltere, ne de baskasi hicbir isim ya da marka, Ataturk'un Cumhuriyetinin geleneklerinden ustun tutulamaz. "Siz falanca yerden gelmissiniz, bizim de uzmana ihtiyacimiz var, bizi burdaki uzmanlar 5 sene yapiyor ama siz madem Oxford'dan gelmissiniz, siz 3 sene yapmissaniz da biz onu kayitsiz sartsiz sayariz" gibi bir mantik en hafif tabiriyle ezikliktir, somurge psiklojisinin tecellisidir. Birakin koskoca Turkiye'yi, aciktan kirilan Afrika Cumhuriyetleri bile bu kadar ezilmez.

Ozetle, mevcut sistem gayet makuldur, denklikler senelerin ortusmesi halinde belli bir prosedur sonucunda verilir, senesi tutmayan uzmanliklarda ek sartlar aranir. Bunlari sorun olarak algilamak dogru degildir.

Amerika'da kendimzi kabul ettirmek icin bin dereden su getiren bizler, birileri bize mektup versin kapisinda karin toklugunu bile aramadan her ise kosmaya hazir olan bizler, is Turkiye'ye geri donmeye gelince "vay efendim benim uzmanligimi nasil saymazsin, sen kimsin de benim egitimimi tartisiyorsun" seklinde bir ruh haline burunursek bu bir cuval incirin icine etmektir.

Kivilcim olarak yollaniyorsak ve alev alev yurdumuza faydali olacaksak, memleketimizin bizi bedava okuttugu tip fakultelerindeki kivilcim halimizi unutamayiz. Donmek istiyorsak eger Turkiye'nin sartlari neyse ona uyariz, bu engelleri asip kendimizi kabul ettirmek icin de her yolu denemeliyiz.

Dr.Ulaş Mehmet Çamsarı
Cleveland Clinic / Psikiyatri

USMLE STRATEJi MERKEZi
The following user(s) said Thank You: in ter, dremus

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.427 seconds