Topic-icon USNews & World Report dergisinin hastane ve branş sıralamaları ne kadar ciddiye alınmalıdır?

12 years 9 months ago #1 by umc
Bu soru bence çok yerinde olmuş ve soru bankamızda da değişik şekillerde işlenmiş olsa da kendi başına bulunmamaktadır. O nedenle soruyu soran üyemize teşekkür ederiz.

Soruyu şu şekilde yanıtlayalım.

USnews dergisinin 20 yılı aşkın bir süredir devam ettirdiği hastane ve branş sıralamaları bu sıralamaların kapsadığı hastaneler tarafından da ciddiye alınmaktadır. Buna kanıt olarak bu sıralamaya giren tüm hastanelerin kendi internet sitelerinde ya da hastane koridorlarında bu dergiye atıf yaparak sonuçları gerek reklam amaçlı gerek akademik amaçlı olarak kullanmaktadırlar.

Dergi, yapmakta olduğu sıralamalar sırasında kullandığı metodolojileri her sene daha da geliştirmektedir. Sıralamalar, ABD çapında hekimlerin verdikleri oylarla belirlenmektedir. Değişik branşlar için değişik metolojiler kullanan dergi, branş branş inceleyerek hastanelere puanlar vermekte ve bu puanların toplamına göre bir onur listesi (honor roll) oluşturmaktadır. Onur listesine giren hastaneler, tüm branşlarda asgari bir başarı elde ettikleri kanıtlanan hastanelerdir.

Bu sıralamalar, hastanelerin reklamlarında kullanılsa da, akademik dünyada popüler dünyada olduğu kadar ciddiye alınmamaktadır. Şayet bu sıralamada görmediğiniz çok sayıda akademik kurum vardır. Özellikle psikiyatri gibi bazı branşlarda tamamen "reputasyon" puanına göre yapılan değerlendirmeler (hiçbir sayı ya da kantitatif veri kullanılmadan, sadece hekimlere fikirlerini sorarak) daha da az ciddiye alınmaktadır. Bütün bunlara rağmen 20 seneyi aşkın bir süredir yapılan bu anket araştırması akademik dünyada da , eğitim programlarında da, popüler dünyada da kendini gösterir, tartışılır ve tüm hastaneler bir şekilde sıralanmak yönünde arzularını dile getirirler.

Bu açıklamalardan sonra, bunların eğitim programlarını seçerken ne kadar dikkate alınması gerektiği konusunu yanıtlayalım.

Derginin yapmış olduğu sıralamalar, branşlarına göre değerlendirilmelidir ve veriler dikkatli okunmalıdır. Örneğin ağırlıkla reputasyona göre sıralama yapılan dahili branşlara nazaran, ağırlıkla kantitatif verilere göre (yapılan vaka sayısı, post op komplikasyon oranı vb gibi) cerrahi branşlar için yapılan değerlendirmeler daha ciddiye alınmalıdır, şayet bu size bahsi geçen merkezde yapılan vaka sayısı hakkında bilgi verecektir -ki bu bile yegane kriter olamaz.

Bilinçli bir tüketici gibi davranıp sıralamaların bahsi geçen branştaki akademik çevrelerde ne derece saygınlığının olduğu gibi konular dikkatle incelenmelidir.

Derginin sıralamaları gerçekte ne ifade ederse etsin, sıralamada adı geçen hastanelerin, eğitim ve akademik içeriği ne olursa olsun, verdikleri diplomalar popüler dünyada bilinmekte, gerek ABD halkı gerekse dünya sağlık çevrelerinde etkili olmakta ve yetiştirdiği hekimlere belirli bir akademik saygınlık sağlamaktadır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: sultans
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago #2 by nilufer
Tamam bence bu bilgiler guvenilirdir derken de onu kastetmistim. Branslara gore hastane siralamalari da guvenilir yani en azindan ben guveniyorum :lol: :lol: :lol:
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago #3 by zebir
ANLADIM,ANCAK BENİM TAM OLARAK SÖYLEDİĞİM KONU BU DEĞİL.İYİ HASTANELERDİR AMA HANGİ BÖLÜMLERDE HANGİSİNİN DAHA İYİ OLDUĞUNU BELİRTEN DEĞERLENDİRMELERİN NE KADAR CİDDİYE ALINIP ALINMAMASI GEREKTİĞİ BENİM ESAS SORUMDU.
YİNE DE CEVABINIZ İÇİN SAĞOLUN
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago #4 by nilufer
Daha once blogumuzda amerikanin en iyi hastaneleri ve arastirma lideri tip fakulteleri basligi adinda bu bilgiyi sizlerle paylasmistik.

www.blog.usmer.org/2011/05/amerikanin-en...-listesi-honor-roll/
www.blog.usmer.org/2011/05/abdde-arastir...teleri-2012-listesi/ baglantilarinda bulabilirsiniz.

Ismi gecen hastaneler zaten kendilerini kanitlamis hastanelerdir. Bence bu bilgiler guvenilirdir.
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #5 by zebir
Merhaba arkadaşlar,

health.usnews.com/best-hospitals sitesi daha önceden de forumun bir köşesinde verilmişti.
Bu güzel bir site,açın bakın :laugh: Ancak şunu sormak istiyorum ben.burada çeşitli branşlardaki en iyi olduğu bir şekilde belirlenip sıralanmış olan hastaneler,bizim başvuru sürecimizde veyahut karar aşamamızda (azim yaratması amacıyla) etkili olabilirler mi?
Daha doğrusu olmalımıdırlar?
Bu soruya da sanırım Ulaş abi en tecrübeli kişi olarak en gerçkeçi yanıtı verebilir.
Bu sıralama şayet dikkate alınması gereken bir sıralama ise; bize çok değerli fikirler verip,düşünce yolumuzu açabilir.Eğer dikkate alınması çok da gerekmeyen sıralamalar ise kafamızı karıştırabilir.

Ne diyorsunuz?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.364 seconds