Topic-icon Preklinik dönemde gözlemcilik (observership / clerkship) pozisyonu elde edebilmek için nasıl bir yol izlenmelidir?

12 years 8 months ago - 12 years 7 months ago #1 by umc
Öğrenciyken yapılan tecrübeye "staj" (clerkship), mezunken yapılan tecrübeye "gözlemcilik" (observership) denir. Bu tarifleri bazen kurumlar da yanlış yapabilmekte ve öğrenci programlarına "observership" diyebilmektedir. Bu bazen kasten bazen bilgisizlikten yapılmaktadır. Her ikisinin de değişik nedenleri vardır. Bunlar başka yerlerde tartışılmıştır.

Preklinik dönemde yapılacak tecrübeler "staj" tecrübeleri olacağı için şu başlıklarda merakınızı giderek çok fazla bilgi bulacağınızı umuyoruz:

Amerika'da ihtisas başvurusundan öncesi staj gerçekten gerekli mi?

ABD'de son sınıfta elektif staj yapmak mulakatlarda ne derece onemlidir?

Üniversiteye yeni başlamış ya da hala klinik öncesinde eğitim gören kişilerin ATUS (USMLE Sinavlari) takvimi nasıl olabilir?

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: iremblt
The topic has been locked.
More
12 years 8 months ago - 12 years 8 months ago #2 by deniz

iremblt wrote: çok teşekkür ederim ilgin için:) bu observership programları ücretli mi oluyor peki?clevelend için biraz baktım internetten ama ücretlendirmeyle ilgili bişey göremedim sonradan mı çıkıyor acaba ortaya? :) sanırım stajlara başladıktan sonra gitmek daha faydalı olur ama işte o geç kalmış olmamak isteği içinde bir an önce birşeyler ayarlamalıyım duygusundayım ancak rahatlıycam heralde seneye gitsem :lol: ama herşey vaktinde güzel tavsiyeleri dinlemekte fayda var.Georgetown'daki programlar özellikle fizyolojisi ilgimi çekti çok teşekkür ederim haberdar ettiğin için belki önümüzdeki yaz için daha uygun bir seçenek olabilir,tabi eğer observership ücretli değilse yoksa hakkımı ona saklarım heralde:))


Merhaba İrem,

Staj, gözlemcilik gibi kavramlar bazen aynı anlama bazense farklı anlamlara geliyor...
Bu konuda KısKaç Soru Bankasında yanıtlanmış sorular mevcut. Ancak KısKaç için tam üye olman gerekecektir.

Yine de şu linkten bilgi edinebilirsin:

www.usmle.ulascamsari.com/usmer/Staj-ve-...orship%29-nedir.html

Genel olarak gözlemcilikler kişisel attığın e-postalarla ayarlayabileceğin pozisyonlardır. Bunlarda ücret ödemezsin ama tüm masrafların sana ait olacağından belli bir maddi gideri olacaktır. Ya da bazen hastanelerin gözlemcilik adı altında programları olur.. Ücretli olup olmamaları okullara göre değişebilir..
"elective clerkship" son senende yapabileceğin, hastaya dokunabildiğin, genelde ücretli ama ücretsiz yerlerin de olabileceği bir programdır..
Kişisel yazışmalarında direk gözlemcilik ya da staj istiyorum gibi kesin ibareler kullanmamanı tavsiye ederim.. "Bizde öyle bir program yok" diye kestiriip atabilirler.. "Bir şekilde oraya gelmek istiyorum" a çıkacak biçimde, vizeni ve tum giderlerini kendinin karşılayacağını belirten e-postalar atmaya başlayabilirsin,şimdiden.. E-postaların geri dönmesi filan oldukça zaman alacaktır.
Genelde istemiyorlar ama olurda Toefl isteyen olusa diye Toefl'ını da alabilirsin..

Sevgiler

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: iremblt
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago - 12 years 8 months ago #3 by iremblt
çok teşekkür ederim ilgin için:) bu observership programları ücretli mi oluyor peki?clevelend için biraz baktım internetten ama ücretlendirmeyle ilgili bişey göremedim sonradan mı çıkıyor acaba ortaya? :) sanırım stajlara başladıktan sonra gitmek daha faydalı olur ama işte o geç kalmış olmamak isteği içinde bir an önce birşeyler ayarlamalıyım duygusundayım ancak rahatlıycam heralde seneye gitsem :lol: ama herşey vaktinde güzel tavsiyeleri dinlemekte fayda var.Georgetown'daki programlar özellikle fizyolojisi ilgimi çekti çok teşekkür ederim haberdar ettiğin için belki önümüzdeki yaz için daha uygun bir seçenek olabilir,tabi eğer observership ücretli değilse yoksa hakkımı ona saklarım heralde:))
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago - 12 years 8 months ago #4 by nilufer
Sevgili irem,
oncelikle siteye hosgeldin. Burada USMLE sureci ile ilgili her turlu bilgiye ulasabilirsin.
Karar surecine gelirsek, sana sahsi fikrimi soyleyebilirim.
3. sinifin yazinda kendine Amerika'da gozlemcilik ayarlayip gidebilirsin. Bunu 4. sinifin yazinda da yapabilirsin. Kliniklere daha hakim olacagin icin diyorum. (USMLE steplerini almadan stajyer olarak gidemiyorsun,sadece gozlemci olabiliyorsun, hastaya dokunma hakkin olmuyor.)
Bunun disinda yaz sureci boyunca egitim programlari oluyor. Ben 3. sinifta tarihleri uymadigi icin gidememistim. Ama georgetown universitesinin temel bilimlere yonelik 1 aylik bir yaz egitim programi vardi. Bu gozlemcilik olsun, egitim programlari olsun senin ABD'deki hastanelerin isleyisi, yasam kosullari hakkinda az da olsa fikir sahibi olmana yarayacak hatta seni sevklendirecek (sahsen benim cleveland clinic'te yaptigim gozlemcilik beni gaza getirmisti ;) )
Sana en buyuk tavsiyem hazir her seyin bilincindeyken bu surece atilmak, gec kalmamak. 5.sinifin yazinda step 1 i, internluk bitiminde step 2ck'yi alip ustunden buyuk bir yuku kaldirabilirsin. (ki sakin mezun oluncaya kadar bekleme ben su an keske diyorum sen deme :) )
Yine herhangi bir sorun olursa, bu gozlemcilik konusunda fikir istersen lutfen cekinme sor.
Sevgilerimle
The following user(s) said Thank You: umc, iremblt, tubuk
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago - 12 years 7 months ago #5 by iremblt
merhaba,
ben yeni üye olarak siteyi incelemeye başladım ve gerçekten işin en önemli kısmının aslında bu başlık lduğuna inanıyorum.Sonuçta kesinleşmiş hedefe yönelik çalışmaların motivasyonunu bu kararlılık aşaması belirleyecek.Şu ana kadar edindiğim izlenim sonucu gerçekten bir süre gidip Amerika'daki hastanelerin ve günlük yaşamın havasını solumak gerektiğine inanıyorum.Ancak ben 3.sınıfa başlayacağım ve stajlarım başlamadan önümüzdeki yaz ayarlayabileceğim bir program olabilir mi yada ne kadar faydası olur bunu merak ediyorum? site gerçekten çok yardımcı olacağa benziyor katkı yapanlara da bu fikri destekleyip biz yolun başındakilere yardımcı olmaya çalışanlara da kendi adıma çok teşekkür ederim
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.264 seconds