Topic-icon USMLE Step 2 CS Deneyimi - Hazırlayan : "Kaan"

1 year 4 months ago - 1 year 4 months ago #1 by denizket
CS için hazırlanan var mı ? Tecrübeler gerekiyor :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 8 months ago - 13 years 6 months ago #2 by umc
Sizlere söz verdiğim gibi CS tecrübemi anlatacağım. Önceden de yazdığım gibi neden kazandığımı yada kaybettiğimi açıklayacaktım. Çok şükür ki geçtiğimi öğrendim ve ayrıntıları anlatıyorum. Öncelikle bana her zaman destek olan Ulaş abiye ve Melike'ye sonsuz teşekkürler.
CS sonucunun açıklanması için ECFMG'nin sitesinde bir takvim var ,örneğin tamamen hayali bir örnek vereceğim. 1 mart- 1 nisan arasında sınava girenlerin sonucu, 1 haziran-1 temmuz arası belli olur gibi. Burda söylemek istediğim şey, Usmle sınav sonuçlarını Step 1,2Ck ve 2Cs SADECE ÇARŞAMBA günleri açıklıyor. Bunun dışında bir gün sınav sonucunuzu boşuna beklemeyin,yani örnekte yazdığım gibi 1 haziran-1 temmuz arasındaki çarşamba günlerinden birinde sonucunuz gelecek.
Kalacak yer: Sınava Atlanta'da girdim. Country-Inn Suits otelinde kaldım,otel rezervasyonunu son 10 gün kala yaptım,çok önceden beri otelleri takip ediyordum ve 3-4 ay önceden son güne kadar fiyatları takip ettim,otel fiyatlarının gün yaklaştıkça düştüğünü gördüm,ben günlüğü 65 dolara kaldım,aynı odayı aynı otelde 1 ay önce 100 dolara ayırtmıştım. Sonra 100 dolarlığı iptal edip 65 dolardan ödedim. Size tavsiyem mümkün olduğunca konaklama rezervasyonunu sona bırakın. Country Inn Suits Airport South hoteli 2 katlı sessiz,temiz bir yer,havaalanının yanında,sınav merkezine en fazla 50 metre mesafede,hatta pencerenizden sınava gireceğiniz binayı görüyorsunuz. Ben şahsen otelden çok memnun kaldım,odalarda sıcak su 24 saat vardı,mikrodalga fırın,kablolu Tv,buzdolabı,çalışma masası,kablolu/kablosuz internet erişimi,laptopu olmayanlar için otel lobisinde bir bilgisayar,açık büfe Amerikan usulu bol karbonhidratlı kahvaltı(Amerika'nın neden obez olduğunu anlamak için ideal Wink),ütü masası,ortak kullanım spor salonu,havuz ve çalışma odası ve odanızda kocaman bir yatağınız var. Ben oteli ECFMG'nin resmi sitesinde otel tavsiyeleri kısmından buldum,zaten otellerin hepsi yan yana,diğer tavsiye edilenlerde otele çok yakın. Sınav merkezi havaalanının tam karşısında,Atlanta havaalanı o kadar büyük ki bagaj almaya uçaktan indilten sonra metro ile gidiyorsunuz Shocked Atlanta'daki sınav merkezine yakın tüm otellerin ücretsiz servisi var, sizi havaalanı-otel getirip götürüyorlar ama o servisi bulmak biraz zor oldu çünkü havaalanı inanamayacağınız kadar büyük. Ben büyüklük kıyaslamasını Türkiye'deki havaalanlarına göre değil, gördüğüm bir çok dış ülke havaalanına göre yapıyorum. Hotel servislerinin kalktığı bir yer var,havaalanında North ve South kısımları var,sınav merkezi South bölgesinde ,bu yüzden hangi hotel olursa olsun servisi South çıkışının terminalinden ücretsiz kalkıyor. Bu tavsiyeme kulak verin South yerine North'dan çıkarsanız abartısız geri dönmeniz en az 1 saat!
Sınav: Tamamı camlı bir binanın son katı,yani 5.kat,asansörle çıkıyorsunuz.Kapıda sizi karşılayan bir adam pasaportunuza bakıyor,sizi diğer adaylarla içeri bir odaya alıyor.Burada size bir numara veriyorlar(Sabah seansı için 1-24, öğlen için 1-12),örneğin 12 numara iseniz 12 numaralı sandalyeye oturuyorsunuz,üzerinizde önlük ve steteskop elinizde çantanız. Cep telefonu ve her türlü saat sokmak yasak,onları otelde bırakın. Bu odada size 15-20 dk sınavın nasıl bir sınav olduğuna dair bir video izlettiriyorlar,aynı video Usmle'in websitesinde var. Daha sonra çalışanlardan biri önlüğünüzün üzerinde herhangi bir okul ismi yazıyormu diye kontrol ediyor,yazanları itinayla bantlıyor, Harvard Medical School,Mayo Clinic yazılı önlükle gelen iki aday da havasını alıyor. Kardiyolojik steteskop yasak.,klasik bildiğimiz Litmannlarla gidin.Resmi bir kıyafet giyin,resmi bir ayakkabı,ceketsiz,kravat ve gömlek üstüne önlük.Daha sonra sizi başka bir odaya alıyorlar,elinize 2 tane tükenmez kalem veriyorlar, çok da ince değildi,orta kalınlıkta ve bir clipboard ve 12 tane müsvette için numaralı kağıt.Sol kolunuza kaç numaralı aday olduğunuzu gösteren bir sayı yapıştırıyorlar,aynı numarayı sol göğsünüzede yapıştırıyorsunuz. Çantanızı ve kişisel eşyalarınızı içeri koyuyursunuz ve kilitleniyor,sınav bitene dek onlar orada hapis kalacak. Bu yüzden diş fırça ve macununuzu çantanıza koymayın ve herkes gibi orada size verilen masanın üzerine koyun. Bu oda daha sonra verilecek aralarda yemek yiyip,tuvalete gideceğiniz aynı oda. Sonra sizi uzun bir koridora götürecekler ve sınav başlıyor.
Sınav başlıyor: 12 vakanız var, 5+4+3 halinde ara vereceksiniz.İlk ara yemek+tuvalet diğeri tuvalet. Herkes yan yana duran 12 odanın önünde duruyor,içeri girin talimatıyla kapıyı çalıp içeri giriyorsunuz. girmeden önce elinizdeki kağıda hastanın şikayetini,ismini ve anormal bir bulgusunu yazın(ateş,tansiyon vs),hemen içeri dalmayın. Bana göre sınav için en iyi ve en yeterli tek kaynak First Aid Step 2 CS 2.edition ,ben 1.baskısını çalıştım çünkü 2.baskının pdfsini bulamadım ama inanın bana çok fark var. Eğer bulma yada alma şansınız varsa mutlaka son baskıyı çalışın,yeni vakalar eklenmiş ve "counselling" kısmı örnek konuşma metinleriyle desteklenmiş. Ben Amerika'da gittiğim bir kitapçıda almadan okudum ,"bed wetting case" i de cep telefonumla fotografını çektim ve çalıştım Wink 45 dolar veremedim,o vaka da çıktı zaten,First aid 1.baskıda o yok haberiniz olsun.


Atlanta gezi programı: sınavdan çıktınız eğer 1 gün gezmek için vaktiniz varsa,Atlanta şehir merkezine gidebilirsiniz. Sınav merkezi şehire uzak,havaalanına yakın. Atlanta şehir merkezine doğru gitmek için öncelikle kaldığınız otelin ücretsiz servisiyle havaalanına gidin,5dk sürer,havaalanından MARTA(Atlantadaki Metronun adı) ile şehire gidebilirsiniz,gidiş dönüş 5 dolar civarı.20 dk sonra şehir merkezindesiniz. MARTA trenine bindiğinizde "Five Points" istasyonuna ineceksiniz. Burası aktarma istasyonu ve merkez istasyon,Ankara'daki Kızılay,İstanbul'daki Taksim'in muadili. Görülebilecek bana göre 3 tane yer var,üçüde yan yana sayılır. CNN Center,Coca Cola Museum ve Georgia Akvaryumu. W1 istasyonunda inerseniz bu 3 yeride görebilirsiniz. Zaten havaalanı son durak olduğu için bineceğiniz her tren sizi "Five Points"e götürür. Havaalanı hattı "S" yani South hattı, "Five Points"de treni değişince West hattına (W) bineceksiniz ve ilk durakta ineceksiniz,metro içi aktarma ücretsiz. W1 istasyonunda inince karşınıza çıkan spor salonu bir buz hokeyi salonu. "Atlanta Trashers" takımına ev sahipliği yapan bu salonda şanslı iseniz buz hokeyi maçı da izleyebilirsiniz. Hemen yanında CNN Center var,giriş 10-15 dolar,rehberli bir tur ve belirli saatlerde yapılıyor,Cnn stüdyolarını,haber merkezini,haber hilelerini görebiliyorsunuz. Kafanızı kaldırıp baktığınızda parkın içinden geçerek dünyanın en büyük kapalı akvaryumu olan Georgia Akvaryumunu görebilirsiniz.Önündeki insan selini gördüğünüzde tanıyacaksınız Smiley Ben burayı görmeyi şiddetle tavsiye ediyorum,giriş 30-50 dolar,içeride vatozlara ve köpek balıklarına dokunabildiğiniz bir oda,beyaz balinalardan,yunuslara,köpek balıklarından,irili ufaklı tatlı ve tuzlu su balıklarının olduğu dev akvaryumlara,deniz atlarından timsaha kadar çok ilginç ve kalabalık bir yer. Eğer su altındaki hayata meraklıysanız burası sizi büyüleyebilir. Buranın tam karşısında Coca Cola müzesi ve fabrikası var, giriş 10-15 dolar,içeride kolanın tarihçesi anlatılıyor,yapılan aletler,afişler vs. Bana göre lüzumsuz bir yer ama tabiki zevk meselesi. Hoşuma giden ise içeride büyük bir Coca Cola ürünleri satan ne ararsanız bulabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanı var ,ayrıca dünyadaki tüm kola yan ürünleri sınırsız içebileceğiniz makineler var,örneğin: Ice Tea Şeftali Türkiye'de var onun musluğu var ama Zanzibar'daki Ice Tea hindistan cevizli iken Yeni Zelanda'daki kivili,bunun gibi yüze yakın içeceğin aktığı musluk var.Sınav stresini bu şekilde atabilirsiniz.
Step 2 Cs tecrübelerim: Sınavda mutlaka güler yüzlü olmanız gerekiyor,ben birçok şeyi unuttum insan heyecandan ne yapacağını bilemiyor ama sonuçta geçtim,yani geçmek için mükemmel olmak gerekmiyor,işte benim yaptığım hatalarım ve sınavım: İlk hastam başı ağrıyan genç bir erkekti,sorduğum her soruya mıy mıy,kem küm cevap verdi,kooperasyonu zayıf,sorularıma çok geç cevap veren biriydi. Soru sorarken gencin,elimdeki tükenmez kaleme kötü kötü bakmasıyla irkildim ve kalemi şak şak şak elimde açıp kapattığımı gördüm,normalde hiç yapmadığım birşeydir,bunu durdurdum ve konsantre olmaya çalıştım,sonra odadan çıkıp muayene-anamnez-tanı ve teslerin olduğu formu dolduruyorsunuz.Hastalarımın bir tanesinde sigara içiyormusun diye sordum,alkol kullanıyormusun diye soracağıma,ne kadar alkol kullanıyorsun dedim,o da bana alkol hiç içmedim dedi.Bir hastamda ise sigara ve alkol ile ilgili tavsiyeleri unuttum o yüzden bu konudaki tavsiyem elinize verilen müsvette kağıda mutlaka "Counsel" yazın ve sınavda bu kısmı atlamayın. Sınava çalışırken bu yazdıklarımı daha iyi anlayacaksınız,çünkü hem insan unutuyor hem de karşınızdaki kişi rolü gereği ya birden parlıyor ayağa kalkıyor yada size alakasız bir soru soruyor ve siz ona yapacağınız,sınavın en önemli kısmı olan tavsiye(counseling) kısmını yapmadan odadan çıkıyorsunuz. Ben tüm hastalarıma oturup kalkmada yardım ettim,her odada elimi yıkadım,gülümsedim,kısacası mesleki birçok hata yaptım,muayeneleri eksik yaptığım oldu ama en iyi yaptığım şey hastalara iyi bir elektrik verdim, en azından çoğuna. Örneğin 1 hastanın beni hiç beğenmediğini,4-5 hastanın ise bana olumlu not vereceğini hissettim. 1 tane telefon vakam vardı,kadının biri çocuğunun yemek alışkanlıklarının son zamanlarda değiştiğini söyledi,sorguladığımda 10 aylık erkek,onu yermi hayır bunu yermi hayır,ne yerdi de şimdi yemez bilmiyorum kem küm falan filan vs. Burda söylemeye çalıştığım şey hastaların çoğu rolleri gereği adeta saçmalıyorlar,bunlarda oyunun bir parçası,size tavsiyem mümkün olduğunca soğuk kanlı olun ve siz cevap alamasanız bile rutini uygulayın,örneğin bu anneye aşıların önemini çok kısaca belirtin ve onu sorun.çünkü tüm hastalar sadece siz soru sorarsanız cevap veriyorlar,o da evet,hayır,hı hı,kem küm şeklinde. 12 hastanın 8 tanesi zenciydi,ben sadece 1 beyaz erkek hastada İngilizce sorunu yaşadım ve adamın dediklerinin yarısını anlamadım ama profesyonel bir şekilde bunu belli etmemeye çalıştım. Fakat odadan çıkınca anamnez formunu doldurmak zor oldu tabiki bende, bu hastada nelerin olduğundan çok,nelerin olmadığını yazdım anladığım kadarıyla,yani hiçbir zaman boş kağıt vermek YOK! Laf kalabalığı yapın mümkün olduğunca,zamanınız yettiğince.Uzun uzun cümle kurun anlamında söylemiyorum.Ayrıca Ulaş abinin kullandığı,anamnez ve muayeneler için kısaltmalar var,sitede mevcut ben onları çalıştım ve odaya girmeden önce o harfleri kağıda yazdım,çok faydalı oldu. Diğer bir kural ise hastayla göz teması kurun ve asla lafını kesmeyin,çok alakasız birşeyden bahsetmedikçe. Hastanın ilk cümlesini bitirmesine herzaman izin vern,alakasız yada uzun olsada. Hasta anlatırken yazı yazmayın,yazı yazdığınız zaman konuşmayın,bırakın konuşsun susunca yazın sonra devam edin.Süre yetiyor ama fazla zaman kalmıyor,tam zamanında bitiyor,ben sınavdan çıktığımda çok endişeliydim ve sonuçta geçtim. Sınav bitti,asansörle aşağıya iniyorum,hastalardan biriyle karşılaştım selamlaşınca bana "benden geçtin" dedi. Teşekkür ederim dedim ve uzatmadan gittim,çünkü hastalarla sınav öncesi ve sonrası konuşmak ayrıca sınavdan sonra vakaları başkalarına anlatmak yasak,bu yüzden birbirinize söyleyecekseniz de çok belli etmeyin.
İlk 5 vakadan sonra yiyecek ve tuvalet arası var,birbirinizle sınav hakkında konuşmak yasak onun dışında konuşabilrsiniz,sınav merkezi çalışanlarıyla birlikte(hastalar hariç) yemek yiyorsunuz. Bence boşuna yiyecek içecek götürmeyin,ordakiler yetiyor.Su,meyve suyu,kola,ananas,muz ve kavun dilimleri,çikolatalı ve fındıklı kurabiye,makarna salatası,vejeteryan dürüm ve domuz salamlı dürüm vardı. Açık büfe istediğinizden istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Bana göre çok gereksiz bir sınav,step 1 ve step 2 gibi mesleki bilginizi değil de,insan ilişkilerinizi ölçüyor,bu da ölçülmeli belki ama yinede step 1 ve step 2 den kolay aslında.Belli başlı kalıpları bilmek gerekiyor.Herkese sonsuz başarılar.

Kaan Aktürk

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: in ter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.388 seconds