Topic-icon University of Wisconsin Beyin Cerrahisi Araştırma Deneyimi - Paylaşan : "tulane"

12 years 5 months ago #1 by USMER
Sayin Üyemiz 'tulane'

Paylaşımınız için teşekkürler. Tebrik ederiz, paylaşımınız USMER DENEYİM BANKASINA girmeye hak kazanmıştır. ve 90 USMER puanı üyelik hesabınıza eklenmiştir.

Sevgi ve saygıyla,

USMLE STRATEJi MERKEZİ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago - 12 years 5 months ago #2 by tulane
Merhabalar,

IFMSA'in öğrenci değişim programıyla Ağustos ayında bir aylık bir öğrenci değişimine gittim. Araştırma projesinin konusu "Santral Sinir Sistemi Rejenerasyonunda Folik Asit ve Epigenetiğin Rolü" idi ve bir aylık süreçte labda in vitro deneylerin yanı sıra rat surgery'lerini de pratik etme imkanım oldu. Lab manager'ı ve hocam beni rahat ettirmek için ellerinden geleni yaptılar; labda da deney hayvanlarının kullanıldığı bilimsel araştırmaların işleyişi hakkında epey fikir edindim. Yaklaşık 7 tane ratte posterior thoracic laminectomy ve spinal cord contusion yaptım. Her ne kadar labın refund sıkıntısı yaşadığı söylense de imkanları elbette ki burada erişilemeyecek düzeyde. Benim gibi daha önce deney hayvanına bistüri vurmamış birinin eline defalarca başarısız olmama rağmen o kadar fazla rat verebilmeleri de bunun ispatı. Onun dışında western blot, PCR, immunocytochemistry gibi in vitro assayleri de gözlemledim. Çok ilgimi çekmediklerinden ben daha çok cerrahi kısmında çalıştığımı söyleyebilirim. Projeye genel olarak bakarsanız farelerde MSS hasarı oluşturulduktan sonra intraperitoneal folik asit verilmesi ve bunun axonal regrowth üzerine etkilerini araştırıyordu. Ben gittiğimde zaten uzun yıllardır çalışılan bir konu olduğundan çok sayıda yayınları da vardı. Projenin gerek in vitro gerek cerrahi tüm aşamalarını undergraduate öğrenciler yapıyordu. Tatilde olmalarına karşın buradan ücret aldıklarından günde 2-3 saat uğrayıp işlerini bitirdikten sonra da gidiyorlardı. Ancak herkesin işinin bilincinde olması ve eğlenerek ama ciddiyeti elden bırakmayarak çalışması beni etkiledi. Hocam haftanın her günü ya amelliyatta ya poliklinikte olduğundan arkasındaki kadronun böyle sağlam olması da gerekiyordu.
Bunun dışında neurosurgery'nin grand round, mortality&morbidity gibi toplantılarına da katılarak beyin cerrahi eğitiminin nasıl olduğunu da az çok anladım diyebilirim. Aynı departmanda Türk bir hocamız var ve kendisinin skull base lab'ında kadavra beyinleri üzerinde hem fakülte öğrencileri hem residentlar pratik yapıyorlar. Ayrıca residentlar bazı günler bizim CNS regeneration lab'a gelip undergradlerin yapamadığı zor cerrahileri (Optik Sinir Regenerasyon Modeli) yapıyorlardı. Cerrahilerde bildiğiniz amelliyat mikroskobu kullanıyorduk ve o pahalı mikroskoplar amelliyathaneden çıkartılıp bu işler için araştırma lablarına getirilmişlerdi. Zaten genel olarak bakarsanız University of Wisconsin temelinde araştırmanın daha ön planda olduğu bir hastane. Warfarin'in ve kök hücrenin ilk burada bulunması da bunun göstergesi...
UW'de neurosurgery'nin residency için güzel bir seçim olacağını söyleyebilirim. Ancak duyduğum kadarıyla dahiliyesi yabancı uyruklulara sıcak bakmıyormuş. Beyin cerrahisinde şu an benim bildiğim 1 Türk, 1 Ugandalı ve 1 Avusturalyalı asistan var; ancak başka bir ihtisasda olup da dahiliyede bir yıllık rotasyon yapması gereken bir Mısırlı resident'ı kabul etmediklerinden asistanlığının yandığını duydum.
Harcamalara gelirsek IFMSA'ye gitmeden verdiğim 500 lira oradaki konaklamamı karşıladı; üç tane undergrad olan öğrenciyle kaldım. Yeme-içme işleri ve ayrılmadan önce de bir günlük Chicago konaklaması+gezisi yaptım. Uçak biletlerim bu yıl büyük bir şansla ücretsiz olduğundan totalda yaptığım harcama 500 lira + 500 dolar gibi bir şey oldu (çok net söyleyemeyeceğim ama temel şeyler dışında da pek fazla para harcamadım; zaten marketteki hiçbir şeyi de ucuz bulmadım).
UW'in bulunduğu Madison ise bir üniversite şehri, suç oranı çok çok düşük, sessiz sakin, şirin bir kent. Huzur bulunabilecek çok güzel göller var. Kesinlikle yaşanılası bir yer...
Umarım tecrübelerim sizlere faydalı olmuştur. Başka sorularınız olursa cevaplamaya hazırım.

Didem Uzunaslan
The following user(s) said Thank You: umc, USMER, kerim, günay, pazure, Hell_Spawn, deniz, nilufer, zebir, yasemenk

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.191 seconds