Topic-icon BJH Washington University in Saint Louis, gözlemcilik / staj deneyimi : Hazirlayan : "Emre"

13 years 6 months ago #1 by umc
Basligin sahibinin bu son mesaji ile bu basligi izninizle kilitliyorum. Deneyim bankasi paylasimlarinin formati acisindan... Bu onemli tastismayi ilgili basliklardan birinde degisik yonleri ile devam ettirebiliriz.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #2 by Emre
Arkadaslar cok kritik bir noktadan bahsetmekteyiz. Benim gozlemledigim kadariyla, Amerika'da (baska ulkelerde de olmasi muhtemel) hoca- ogrenci iliskisi bizim ulkemizden biraz farkli. Tabi bunu iyi ya da kotu birsey olarak nitelendirmiyorum fakat kulturel faktorlerle beraber, saygi, hocaya deger verme olgulari orada farkli algilaniyor.

Deniz'in verdigi ornekler gercekten cok mantikli ve her ogrencinin dikkat etmesi gereken faktorler. Su sekilde,

Turk ogrencilerin mahcuplugu, gorev bilinci, saygisi suphesiz oradaki mentorlari ya da supervisorlari mest ediyor. Biz ulkemizde gec kaldigimiz derslere yuzumuz kizararak gider, ne diyecegimizi sasiririz, hocalarin pesinden kosariz. Orada da dogal olarak bu bilincle hareket ediyoruz ve bu bilinc oradaki kisiler tarafindan muazzam bir hosgoruyle karsilaniyor.

Cok rahat stajlar, cok bos vakitlerimiz olsa bile sizin yaptiginiz ise olan sayginiz ve farkindaliginiz emin olun ki birileri tarafindan farkediliyor... Kendimden ufak bir ornek vermem gerekirse hic bir sorumlulugum ve yaptirimi olmamasina ragmen mentorum sabah derslerine gelip gelmedigimi anlamak icin birgun bana o derslerle alakali soru sordu. Ben de ne yazik ki gitmemis oldugumu acikladim ve mazeretimi bildirdim ama ne kadar mahcup oldum anlatamam:) Ardindan biraz daha dikkat etmeye karar verip kacirmadim ve ona derslerle alakali sorular sordum, ne kadar hosuna gitti anlatamam... Ve ayrildigim gun en cok etkilendigi seyin "merakim" oldugunu soyledi. Sonucta kimse bizden aman git herseyi bil tum sorulara cevap ver tarzinda seyler beklemiyor. Fakat o enerji, isininize duydugunuz saygi ve meraginiz burada kalici olup olmamanizi belirleyen en onemli faktorleden birkaci bence...

Bundan sonra boyle deneyimler yasayacak arkadaslara umarim faydali olur...
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #3 by irem
Bu gerekten çok açıklayıcı oldu.:)Aslında bu hepimizin aslında sahip olması gereken bir hayat tecrübesi aynı zamanda da.Hatta başvuru ve sınav sürecinden daha karmaşık/belirsiz geldi bana.Ben de yeni edindiğim supervisor ile ne sıklıkta konuşmam gerektiğini benden gidene kadarki süreçte ne gibi şeyler beklediğini düşünüyordum.Benim anladığım kadarıyla en önemlisi her şeyi ölçülü şekilde yürütmek,lüzumsuzluklardan kaçınmak ve ideallerini,istekliliğini fark ettirmek.Üst tarafı ancak ve ancak kendin olmakla,erdemlerinle tamamlanmalı...
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #4 by deniz
Ulaş Abi'nin dediklerine kendimden de bir örnek vererek katılmak istiyorum.
1 aylık HArvard stajım boyunca, "international student" olarak bana verilmeyen ama oranın öğrencilerinin zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu herşeyi kendim isteyerek elde ettim.
Örneğin bizlere "mentor" vermiyorlardı; ben de gittim, istedim ve aldım :)
"Evening Shift" ve "night shift" de yazmıyorlardı yabancı öğrencilere onu da istedim tabi ki..
Derslerin, toplantıların hiçbirine katılma zorunluluğum yoktu ama ben hiç eksik olmadım oralardan.
Yine özel istekde bulunarak sadece çalıştığım bölümde değil( "short term unit") diğer psikiyatri bölümlerinde de oraların hocaları ile yazışarak bulundum oralar da 1 günümü geçirdim!
Sonuç: Son gün benden sorumlu uzman beni yanına çağırdı. Onu sadece sabahları vizitte görüyordum. Dedi ki "Seni buraya geri bekliyoruz,diğer öğrencilerden çok farklısın ,elinde not defteri not tutma peşinde dolaşmıyorsun; diğer arkadaşlara sordum ben yokken nasıl olduğunu onlar da senden cok memnun. Özellile hastalarla olan iletişimi gözlemledim vizitlerde vb,Onlara nasıl baktıgını onları nasıl anlamaya çalıştıgını,bir gün mutlaka buraya geri gelmelisin. hepimiz gittiğin için üzülyorz"
Biliyorum ki Amerika da zaten her öğrenciye böyle yapıyorlar. Onlar için sıradan bir şey. Ama boyle bir konuşma yapmış olması benim gerektigi zaman ondan "LOR" almamı saglayacak, Sadece ondan değil, benle eşleştirilen "mentor"ım olan bir prof dan da...Geçen mail attım,nasılsınız diye, hala hatırlıyorlar mı diye :lol: neyseki daha unutmamışlar!!
1 aya çok şey sığar, çok ilişki sığar..sınırlarınızı zorlayın, ama o sınırlar çok da yapmacık,yalakacılık tarzında olmasın. öğrencileri çok iyi tanıyorlar..

Bir de yaptığım küçük şeyler: minik nazar boncukları hediye etmek, mutlaka zamanında gelmek, gelemediğim her durumda( başka bölüme gitme, hastalık vb) öncesinde mutlaka haber verme!, evde kek pişip götürme, hemen döndukten sonra teşekkür maili atma, DOĞAL olmak, masum gülümseme, bazen üzülme, kibirden uzak durma ama kendine güven. her konuda soru sorma, dikkatle dinleme...
Not: bir gün uyuyakaldım, gerçekten çok yorulmuştum hem kol saatim durmuştu,hemde çalar saat çalmamıştı. 1-2 saat geç gittim. tabi başımdan kaynar sular döküldü. nasıl utandıma anlatamam. Hocanın odasına gidip hem geldim diye haber verdim, hem de kaç kere özur diledim bilemiyorum. Demek istediğim bu tip şeyler olabiliyor onemli olan karşı tarafa kotu niyetiniz olmadıgını gosterebilemk. Kırmızı bir yuzle ozur dilemek gibi :blush: Burda bahsettiğim hoca bana yukarda yazdığım konuşmayı yapan hoca

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: psyringae
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #5 by Emre
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #6 by umc
irem yazan:

Evet ben de tam olarak prosedür dışı hands on deneyim yaşanabilecek yerlerden bahsediyordum,aamc.org adresinden öğrendiğim kadarıyla her okulun hands on/off koşulları resmi olarak açıklanmış.Burada Deniz'in değindiği bir diğer önemli nokta da clinical rotation ve elective arasındaki farklar çünkü bu benim başvuru sırasında karşıma bir engel olarak çıkmıştı.Ben belirlediğim fakültelerin öğrenci işlerine ve birebir hocalara göndermek üzere bir mail hazırlamıştım(elective diye belirterek) ancak bu mail istisnalar hariç çoğu kurum ve kişi tarafından sadece resmi bir pozisyon olarak algılanmış ve çok sayıda red cevabı almıştım.Daha sonra Emory üniversitesinde yetkili kişiyle görüşürken bana özellikle çok daha geniş bir anlam ifade eden "visiting medical student clinical rotation" öbeğini kullanmamı önermişti.Dolayısıyla bu durum pozisyonu benim seçmediğim ve onların uygun bulduğu alana yerleşeceğim sonucunu çıkarmıştı.Sonuç olarak benim bunlardan çıkardığım rotation bahsi geçtiğinde clerkship,observership,elective gibi her deneyimi kapsıyor ve iş muallakta kalınca kabul olasığı da artıyor.Tabi bu çıkarımın doğruluk payını Ulaş Abi'ye bırakıyorum.



Cocuklar

Emre burdayken uzun uzun anlattim. Size de soyleyeyim.

Ogrenci iken yaptiginiz tum tecrubeleri staj = clerkship olarak CV nize yaziniz. "Observer" kelimesini kullanmayin. Ogrenci iken yaptiginiz tecrubelerin "hands on" ya da "off" olmasinin bir onemi yok. Ogrencilerin zaten belirli haklari var staj derseniz yeterli olur. Ogrenci olarak hands on ne yapacaksiniz ki? Whipple ameliyati mi yaptiracaklar
size ! Observer kelimesi mezun hekimler icin icat edilmis bir kelime. Yine mezun olduktan sonra da bu kelimeyi kullanmayin, bunun yerine "visiting physician / extern" gibi ifadeler kullanin. Observer kelimesini kesinlikle ogrencilik tecrubeleriniz icin kullanmayin. Buna gerek yok.

Bu tecrubelerdeki amaciniz nedir? Onu irdeleyelim. Birileriyle iliskiler kurmak, insan muhendisligi yapmaktir, karaciger transplantasyonunda hepatik arterin nasil dikildigini gorseniz ne olur gormeseniz ne olur...Bu degil orda amac. Amac orda ameliyati yapan adam ile iliskiler kurmak, onun gozune girmek, planlayarak sorular sormak, ilgili bilgili rolunu oynamak. Kisacasi tiyatro oynayacaksiniz. Yoksa 1 ayda kimse sizi taniyamaz kendi haline birakirsaniz. Proaktif olacak, surekli birileriyle tanisacak ve surekli birseyler isteyeceksiniz. Bu sekilde 1 aylik tecrubeden 2 mektup bile cikar. Bu islerin onemini anlatmak icin kendimden net bir ornek vereyim , 2 aylik harvard observer tecrubesinden 3 adet harvardli profesorden mektup aldim, ilk tercihim cleveland clinic e bu sekilde girdim. Boyle kritik anlarda paralel iliskiler kurmak gerekiyor, bir kisi ile bir gun birsey yaparken baska bir kisi ile diger gun baska bir sey yapmali mesela,ne USMLE skorlari ile ne debaska bir sey boyle bir tecrubeden elde edebileceginiz basariyi size getiremez. Hic acilmayacak zannettiginiz kapilar insan iliskileri ile acilir. Bu islerde gecirdiginiz zaman ya da yaptiginiz isin icerigi onemli degildir. Birisinin gozune girmektir onemli olan. Gozune girmek de bazen bilgi ile bazen tevazu ile :unsure: bazen tatli bir gulus ile :blush: , bazen saygi ile :unsure: , bazen vaktinde gelmek ile, bazen kravat takmak ile B) , bazen sadece kendiniz olmak :P gibi sayisiz degisik sekillerde olabilir. Butun bunlari sezdirmeden becerebilen , ve cikarcilik ya da yapiskanlik yapmadan birilerinin gozune girebilen insanlara "insan muhendisi" adi verilir. :side:

"Hands on" tecrube USMLE falan filan , bunlarin hicbirisi, iyi bir insan muhendisinin alabileceklerini size veremez.

Bu soyledigime kulak verin !

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: psyringae
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #7 by irem
Evet ben de tam olarak prosedür dışı hands on deneyim yaşanabilecek yerlerden bahsediyordum,aamc.org adresinden öğrendiğim kadarıyla her okulun hands on/off koşulları resmi olarak açıklanmış.Burada Deniz'in değindiği bir diğer önemli nokta da clinical rotation ve elective arasındaki farklar çünkü bu benim başvuru sırasında karşıma bir engel olarak çıkmıştı.Ben belirlediğim fakültelerin öğrenci işlerine ve birebir hocalara göndermek üzere bir mail hazırlamıştım(elective diye belirterek) ancak bu mail istisnalar hariç çoğu kurum ve kişi tarafından sadece resmi bir pozisyon olarak algılanmış ve çok sayıda red cevabı almıştım.Daha sonra Emory üniversitesinde yetkili kişiyle görüşürken bana özellikle çok daha geniş bir anlam ifade eden "visiting medical student clinical rotation" öbeğini kullanmamı önermişti.Dolayısıyla bu durum pozisyonu benim seçmediğim ve onların uygun bulduğu alana yerleşeceğim sonucunu çıkarmıştı.Sonuç olarak benim bunlardan çıkardığım rotation bahsi geçtiğinde clerkship,observership,elective gibi her deneyimi kapsıyor ve iş muallakta kalınca kabul olasığı da artıyor.Tabi bu çıkarımın doğruluk payını Ulaş Abi'ye bırakıyorum.
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #8 by deniz
işte biz bu en son çareyi bulabileceğimiz şanslı ilişkilerin bol olduğu hastaneleri öğrenmek istiyoruz. Senin deneyiminde olduğu gibi yani Emre :))
Bir de "clinical rotations" ın "clincal elective"den farkı neler?
"Hands-on" işler en güzel Mısır gibi ülkelerde yapılıyor, benim bir arkadaşım 4. sınıf sonunda gitmişti apandektomi ameliyatını filan öğrencilere bırakıyorlarmış ama yapacak başka adam olmadığı için. :)

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #9 by Emre
Sevgili Irem cok guzzle bir soru, bunu iki sekilde yapabiliriz

1. hands on programlar arasinda clinical elective yapilabilir. Basvuru sekli ve eligibility kriterleri tam amen farkli olan programlar

2. observerliga degil Clinical Rotationlara basvurulabilir. Bir program clinical rotation basligi altindaysa buyuk ihtimal hands on'dur. Yine de alt basliklarin ve programlarin iceriginin incelenmesinde yarar var.

En son care olarak da observer olarark gidilir ve kurulan iliskliler ve sans yardimiyla hands on birseyler yapilabilir
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #10 by irem
Çok teşekkürler Emre.Bu durumda gittiğin yer cerrahi alanda daha bir önem kazanıyor ve neyin peşinde koşarsan onu öğreniyorsun.Bunun resmi bir prosedürü var mı bilmiyorum yani Deniz'in dediği gibi okullarda hands off denilse bile uygulamalara katılabileceğimiz programları,tesadüfe bırakmak yerine,burada paylaşabilir miyiz?
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #11 by deniz
Cevapların için teşekkürler Emre. Türkiye'de,(en azından bildiğim bir iki yerde), değil fellow,shadowing; adam azlığından gecenin bir yarısı uyandırılıp ameliyathane ekartör olarak çağırılan intörnleri bilirim:))Bu aslında öğrenmek isteyen birisi isi çok iyi bir avantaj, ama dediğin gibi amerikada biraz zor.
Burda belki bahsetmemiz gereken bir konuda görünürde "hands-off" olduğu halde minik işlemlere kişisel ilişkiler sayesinde asiste edilmesine izin verilen gözlemcilik programları..

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #12 by Emre
Katkılar ve sorular için teşekkürler. Öncelikle Denizcim senin sorunu cevaplayım. Evet klinik stjları yapıp ardından bir cerrahi backgroundunuz olduktan sonra bu tarz gozlemcilikleri yapmanızda fayda var. En azından o bransla alakalı önce temel bir bigiye sahip oluyorsunuz ve gozlemledikleriniz daha kalıcı ve verimli oluyor. Ama bunun için internliği beklemeye gerek yok... Yani temel stajınızı alın, orneğin Plastik Cerrahiyi tamamladıktan sonra onunla alakalıbir observerlık yapılabilir. Karılasılan zorlukları ıse soyle ozetliyorum iremcim, öncelikle Turkıyedeki cerrahların yaptıgı ameliyatlardan cok daha fazla bir yogunluga sahiipler, yani bizim ulkemizde haftanın birkac gunu belli zamanları klinige aittir cerrahlarda fakat US'de bu durum haftanın yalnızca bir gunuyle sınırlı. O yuzden gozlemciligini yaptıgınız kişiler cok yogun, bir ameliyattan digerine kosusturuyor. Ki etraflarında bir yıgın fellow, resident oldugu da dusunulurse size vakit ayırmaları zorlasabilir. Sonucta bizim ulkemizde boyle bir deneyim fırsatı olmadıgı için yani Shadowing'den bahsediyorum. Hocaları ogrenci bazlı guzel cici cici ders anlatan kişiler olarak gorebiliyoruz cogunlukla fakat iş calısma alanına geldigi zaman yogunluk ve benzeri durumlar cok farklı... Alısık oldugumuz derse gir ordan cık, birşeyler daha anlatsınlar ameliyatları gostersinler gibi bir durum soz konusu degil...

Bu durumda ne yapılabilir;

Eger illa ki cerrahi alanlarda staj yapma dusuncesi varsa, sabah roundlarına katılınabilir, en azından asistanlarla olan diyalog geliştirilip ardından belli bilgiler ogrenilebilir. Bu gunde 1 saat.

Bazı hastanelerde olan gunluk case dıscussıon ya da morning lecturelara katılınıp birşeyler ogrenilebilir.

En önemlisi ilgili sahsın clinic gunlerınde sureklı onla takılıp cok yararlı seyler ogrenebilirsiniz, sonucta bircok hasta goruyorsunuz ve OR dısı bir ortamda cok rahat sorular ve iletişim yolları denenebilir.

Arda'nın bahsettigi uzere, bu sekilde bir ortamla karsılasılırsa ve amac mektup almktan ziyade birseyler ogrenebilmekse hastanenin içinde her yere erişim sansı denenir, kutuphanelerde dıger departmanlarda bolca vakit gecirilebilir..

Olabilgince objektif olmaya calısıyorum, bu biraz hastane veya supervisor bagımlı birsey bunu da unutmamak gerekir. Benim calısmalarım Hands-off olmasına ragmen, Scrub-in, dikis atma veya hastaya dokunabilme imkanlarım vardı... Dedigim gibi subjektif yonleri de unutmamak gerekir...
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #13 by Arda
Arkadaslar bu konuda emreye katılmaktayım.Cerrahıyı sadece ızlemek,izlemek defalarca gunde 6 amelıyat ızlemek ve eger cogunlukla aynı amelıyatlarsa sıkıcı gelebılır asıgı olmayana.Ancak bu ogrenme seklı adamlar bızı oraya amelıyat yapmaya getırmıyorlar heralde.Ayrıca amelıyat yapmaya getırse bıle zaten amelıyatı bız yapamayız.Brans secımı eger amac mektup almak degılse hıc ama hıc onemlı degıl.O kartı aldıktan sonra hastanenın her delıgıne gırıyorsunuz.Eger observer'ım dersenız sızı alıyorlar her yere gerekırse radyolojıye bıle alıyorlar cerrahıdeysenız.Onun ıcın amac bence bır sekılde resmı olarak hastanenın ıcıne gırmıs olmak.Tabıkı eger amac mektup almaksa o zaman ıs bırazcık degısebılır.Ancak o zaman da bence eger urolojiyi secersenız gene bır cerrahı brans oldugundan onun da mektubu kabul edılebılır.(bu ıs bırazcık karmasık bu ısın uzmanı ulas abı bu noktalara fazla gırmek ıstemıyorum)

Son olarak dedıgım gıbı eger 3 ay boyunca aynı amelıyatı 150 kere ızledıysenız sıze sıkıcı gelebılır sonrakınde eger gercekten bu ıse asık degılsenız.Ancak egıtım dedıgımız ıs zaten bu bız suan sadece ızleme safhasındayız aynı konusmayı beceremeyen bır bebek gıbı.Asıstanlıkta konusmaya baslıcaz.Uzmanlıkta yurumek, kendı ısteklerımız yapmak gıbı ozgurluklere kvusabulıcez.Sabır bu ısın tek caresı.

Umarım emrenın demek ıstedıgını dogru anlamısımdır.Cok acık yazamamıs ama ben yazdıklarından bunu anladım

Arda
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #14 by irem
Paylaşımın için çok teşekkürler.Yalnız ben burda bir noktaya takıldım:Anladığım kadarıyla öğretici olmaması ve çok zorlu geçmesi sebebiyle verimli bulmamışsın cerrahi alanındaki stajı,peki cerrahi düşünüyorsak ve stajdan maksimum verim elde etmek istiyorsak ne yapmak lazımdır?Yani 4.sınıfta cerrahi temelini attık diyelim,gitmek için 6.sınıfı beklemek buradaki eksikliği çözer mi?(bilgi ve genel bir yeterlilik anlamında)Bir de observer olarak gittiğinde hastaya dokunma şansın olmasa bile,bulunduğun yere göre değişecek şekilde,bir eğitimden geçiyorsun değil mi?Yoksa sadece ameliyatlara girip hocalardan gözlemlediklerinle mi yetiniyorsun?Hatta orada cerrahi stajı yapan diğer öğrencilerle/asistanlarla birlikte bulunduysan ve verdikleri eğitimi Türkiye'deki ile karşılaştırarak anlatman mümkün mü?Bunu burada yada forumun cerrahi başlığı altında yapabilirsen çok sevinirim...
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #15 by deniz
Emre paylaşımın için teşekkürler. Belki OR de ne gibi sıkıntılarla karşılaştığından bahsedebilirsen, klinik isteyen arkadaşlara daha yardımcı olabilir, bir de mesela klinik stajları Türkiye'de tamamladıktan sonra mı Amerika'da klinik seçmek daha faydalı ve az sıkıcı olur?
Hemen kendi örneğimden bahsediyim. Harvard da psikiyatri seçmelimi yaparken oranın 4.sınıf öğrencileri psikiyatri core clerkshiplerini yapıyorlardı. Benim daha önce 3. sınıfta teorik, 4.sınıfta staj, ve 6 da da intornlukte ayrıca bir ay psikiyatri yaptıgımı duyunca cok sasırdılar hatta bana onlardan cok daha kıdemliymiş gibi bakmaya başladılar.!!
Tabi stajla gözlemcilik arasında öğrenciye verilen yetkiler ve sorumluluklar da farklı,bu da yaşanılan deneyimi sıkıcı veya zevkli kılabilecek bir unsur.Özellikle gözlemcilikte hastaya dokunamadığınız(?) düşünülürse..

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #16 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Tebrik ederiz, paylaşımınız USMER DENEYİM BANKASINA girmeye hak kazanmıştır. Deneyim bankasına girmeye hak kazanan bir paylaşım karşılığı olan 50 puan üyelik hesabınıza eklenmiştir. Buradaki paylaşımınız kısa bir süre sonra deneyim bankasına taşınacaktır.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #17 by Emre
Arkadaşlar sizlerle Barnes Jewish Hospital`da yasadıgım gözlemcilik deneyimimi paylaşacagım.

Departmanım, Anesteziyoloji, fakat suppervisorum olan Fransız doktor Neuroanesthesiology uzerine calıstıgı için genellikle neurosurgery departmanıyla çalıştım...

Öncelikli olarak Clinic stajlar yapmak isteyen arkadaşlarıma ufak bir tavsiyem var, Cerrahi brasnlar, anestezi gibi alanlarda eger ogrenci olarak gözlemcilik ya da benzeri calısmalar yapmak istiyorsanız birkez daha düşünmelisiniz eger amac birseyler ogrenmek ve hastalarla kontak kurmaksa... Ulkemızdeki rotasyon sisteminin Amerika'dan farklı olması ve beklentilerin ceşitlenmesi sebebiyle koru korune bu brasnları istemeyip dolu bir staj gecirmek istemeyen arkadaslara ne yazık ki bu bransları onermiyorum. Henuz tıp fakultesınde temel bransları bitirip bircok stajı bile teorik altyapı altında gördukten sonra boyle branslara girmek insanı attan dusmuse ceviriyor. Cok merak edilse basta inanılmaz eglenceli gelse de OR'da gecirilen stajlar ne yazık ki belli bir sure sonra bir anlasılmazlıga ve bilgi yetersizligine suruklenmesi dolayısıyla sıkıcı olabiliyor nitekim beni staj deneyimim biraz boyle olmustu.

Genel olarak bakılırsa Wash U Amerikanın en saygın ve tıp fakultesı, hastaneler anlamında US News'in Best Hospitals survey'lerinde ilk 10'a oynayan bir hastanedir. Alan olarak Missouri'nin en buyuk hastanesi olup, özellikle Neurosurgery alanında cok gelişmiş bir kurumdur. Ha benim St. Louis'de ne işim var demeyin, gerçekten cok guzel bir sehir hatta tam anlamıyla bir baseball sehri Cardinals sayesinde...

Hastane cogunlukla Amerikan doktorlardan olusuyor, fakat observer'lara cok alıskın degıller. Konferans imkanları OR duzenleri filan inanılmaz, hatta Cleveland Clinicte de bulunmus biri olarak ameliyathanelerinin oradan daha iyi oldugunu bile soyleyebilirim...

Her hastanede neredeyse oldugu gibi Fellow'a kapıları son derece acık ve cocuk hastanesı de Amerika'nın en iyilerinden. İçinde Barnes & Noble gibi yararlı imkanlar da cabası...

Temel olarak mukemmel bir hastane, sehir cok güzel fakat observer olarak dogru bir bransın secilmesını tavsiye ediyorum... Sorularınızı memnuniyetle cevaplayabilirim...
The following user(s) said Thank You: sultans
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.316 seconds