Topic-icon Gözlemcilik (observership / observorship) nedir?

11 years 5 months ago #1 by AKYOL
Benim Amerikada 2 kez observer olarak bulunma deneyimim oldu, ilki 2 sene önce ve klinik şefim aracılığı ile, 2.si ni ise 1 ay önce kendim doğrudan hastanenin observership programına başvurarak oldu ( Boston Childrens Hospital ) . Daha önceki arkadaşların da vurguladığı gibi belirsiz ve kısmen unformal bi pozisyon; kendi klinik görgü ve tecrübeni arttırmak , ortamı incelemek, kendi uygulamalarınla karşılaştırıp çıkarım yapmak belki döndüğünde kendi ortamında denemek , yandal uzmanlarına soru sorup tartışmak algoritmalarını görmek dışında fazla bi beklenti ve fayda yüklememek gerekir. Zaten son istatistiklerde de acıklandığı gibi match lerde observerlık deneyiminin olması ile olmaması arasında kabul edilme açısından fark yoktu. Ama gene de çok tavsiye ederim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #2 by talhadurant
Acaba basvururken hangi hastaneler bize daha faydalı olur ? Ben laboratuarı iyi olan hastanaler daha iyi olur diye duymuştum ama peki ya onlar hangileridir :) Ve sanırım bu başvurduğumuz hastaneye ilerde kabul edilmemiz çok daha kolay oluyormuş. Acaba bu şartlara uyan en iyi yerler nelerdir ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago - 11 years 11 months ago #3 by m3rcury

umc wrote: Açıkcası "observership" ile ilgili olarak, çok fazla karamsar bir tablo çizmeye gerek yok, bu ilk söylemek istediğim. Diğer taraftan çok fazla pazarlık yapılacak bir durum da yok. Bu "ara" ve "belirsiz" pozisyon ABD'ye dışardan gelen mezun hekimler için ilk aşamadır büyük çoğunlukla (öğrenciyken staj) ve olduğu gibi kabul etmek ve ona göre strateji belirlemek gerekir. Bu pozisyon bir "tanışma" anıdır, bir "ayak basma" operasyonu olarak görülmelidir, hasta teması bu noktada çok önemli değildir zaten, orda size iki tane dikiş attırsalar ne olur attırmasalar ne olur, olaya bir "insan mühendisliği" operasyonu olarak yaklaşmak gerekir ve ona göre bir beklenti içine girmek gerekir bu tip bir pozisyon kullanılırken. Bu tecrübeler sonunda genellikle tavsiye mektuplarına giden yol açılır, deyim yerindeyse bir "gol pozisyonu" yaratılmıştır. Bu durumdan en iyi yararlanmak için bu durum içinde "dikiş atmak, damar yolu açmak" gibi zaten Türkiye'de yapmış olduğunuz ve ABD'de başvuru aşamasında hiçbir değeri olmayan tecrübeleri elde etmeye uğraşmak yerine, meslektaşlarla sağlıklı ve doğru ilişkilerin geliştirilmesi yönünde temeller atılmalıdır. ABD'ye dışardan gelen hekimlerin direk olarak "hands-on" tecrübe olanağını sağlaması zaten çok çok zordur, o nedenle gözlemcilik gibi tecrübeler iyi değerlendirmelidir. Daha da doğrusu öğrenciyken staja gelmektir ki öğrenci olarak sizi kabul edecek ortamda "hands-on" tecrübeler aynı Türkiye'deki gibi staj kategorisinde edinilebilir. Bir kez daha vurgulamak istediğim 1 yıllık sürelerde aktif hekimlik yapabileceğiniz olanaklar (externship, prelim vb gibi) olmadığı sürece kısa süreli tecrübelerde hasta teması kurdum kurmadım gibi sonuca etkilemeyecek hedeflere sıkılmak yerine insan ilişkileri ağının kurulmasına odaklanılmalıdır.


Soylediklerinize tam anlamiyla katiliyorum. Benim yazdiklarim ise, research beklentisiyle bu observershipleri ayarlayan insanlar icin ilgili soru soran birine yanit olarak yazdim. Bir de asistanken buraya gelen insanlarin yasayabileceklerini dusundugum sikintilarla ilgili. Damar yolu acmak, dikis atmak tabii ki bir hands on practice acisindan komik seyler ama kastettigim "bunlara bile" izin verilmemesi. Tamamen buraya USMLE disi ve networking disi nedenlerle gelmeyi dusunen insanlar icin. Nedeni ne olursa olsun bir hekim icin hastadan uzak kalmak zor.
The following user(s) said Thank You: umc, abdulkadir1983

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago - 11 years 11 months ago #4 by umc
Açıkcası "observership" ile ilgili olarak, çok fazla karamsar bir tablo çizmeye gerek yok, bu ilk söylemek istediğim. Diğer taraftan çok fazla pazarlık yapılacak bir durum da yok. Bu "ara" ve "belirsiz" pozisyon ABD'ye dışardan gelen mezun hekimler için ilk aşamadır büyük çoğunlukla (öğrenciyken staj) ve olduğu gibi kabul etmek ve ona göre strateji belirlemek gerekir. Bu pozisyon bir "tanışma" anıdır, bir "ayak basma" operasyonu olarak görülmelidir, hasta teması bu noktada çok önemli değildir zaten, orda size iki tane dikiş attırsalar ne olur attırmasalar ne olur, olaya bir "insan mühendisliği" operasyonu olarak yaklaşmak gerekir ve ona göre bir beklenti içine girmek gerekir bu tip bir pozisyon kullanılırken. Bu tecrübeler sonunda genellikle tavsiye mektuplarına giden yol açılır, deyim yerindeyse bir "gol pozisyonu" yaratılmıştır. Bu durumdan en iyi yararlanmak için bu durum içinde "dikiş atmak, damar yolu açmak" gibi zaten Türkiye'de yapmış olduğunuz ve ABD'de başvuru aşamasında hiçbir değeri olmayan tecrübeleri elde etmeye uğraşmak yerine, meslektaşlarla sağlıklı ve doğru ilişkilerin geliştirilmesi yönünde temeller atılmalıdır. ABD'ye dışardan gelen hekimlerin direk olarak "hands-on" tecrübe olanağını sağlaması zaten çok çok zordur, o nedenle gözlemcilik gibi tecrübeler iyi değerlendirmelidir. Daha da doğrusu öğrenciyken staja gelmektir ki öğrenci olarak sizi kabul edecek ortamda "hands-on" tecrübeler aynı Türkiye'deki gibi staj kategorisinde edinilebilir. Bir kez daha vurgulamak istediğim 1 yıllık sürelerde aktif hekimlik yapabileceğiniz olanaklar (externship, prelim vb gibi) olmadığı sürece kısa süreli tecrübelerde hasta teması kurdum kurmadım gibi sonuca etkilemeyecek hedeflere sıkılmak yerine insan ilişkileri ağının kurulmasına odaklanılmalıdır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kubo

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
11 years 11 months ago #5 by m3rcury

AKYOL wrote: Selamlar, amerikada observer olarak bulunmak; research programlarına katılma acısından olumlu olabilirmi sizce? yada observerlık sırasında research programlar hakkında arastırma yapılabilirmi? böyle bir ulusal site var mı amerikada yoksa tamamen universitelerin kendi caplarında olusturdukları programlar mı bu research ler? tesekkurler...



Ozellikle AKYOL arkadasim icin yaziyorum. Bulundugun yere gore research tecruben cok degisebilir. Birden fazla observership deneyimim oldu. Ustunde bulunan Attendingin seni ne kadar cover ettigine bagli bu. Research yapman icin, clinical research'ten bahsediyorum haliyle konu observership oldugu icin, bir sekilde patient Medical record ve datasina ulasman gerekiyor. Bir yerde cok anlayisli bir attendingin oluyor yerine gore kendi sifresini veriyor giriyor cikiyorsun istedigin kadar yazi yaz ciz destek oluyor, hatta radyoloji gibi bir bolumdeysen yerine gore kendi sifresiyle girip preliminary report yaziyorsun boyle muhtesem insanlar var.

Ikinci bir tipi de kabul edilip basladigin andan itibaren seninle hic ilgilenmiyor. Ne zaman hastaneye gelir gider ogrenemiyorsun, seni bir yere cagirmiyor ilgilenmiyor. Bir seyler yapmaya calistigin zaman HIPAA rules denilen bir sey cikariyorlar karsina. Yerine gore ajitasyonlar olabiliyor. HIPAA training aldiktan sonra visiting physician'lar bir dereceye kadar medical record'lara ulasabiliyor. Bu da sana hasta toplama sansi verebilir. Ama sana HIPAA training vermek onlara sadece basagrisi oluyor. Ozellikle competitiv bolumlerde ve hastanelerde, ya da malpractice davalarinin cok oldugu yerlerde adamlarin boyle bir guzellik yapmasini beklemek zor. Ben aslanim kaplanim soyle hasta tecrubem var boyle iyi TUS puanim var desen de kar etmez. Bir baska sey de medical studentlar covered oldugu icin sana izin vermedikleri her seyi onlara izin verebilirler. Ameliyatlara girer medical studentlar, sisteme log in olur, dikis atar, damar yolu acar, her seyi yapar. Seni de sallamazlar. Cunku ECFMG certified olmadigin surece Turkiye'den gelen bir asistanla, Nepal'den gelen bir irgatin kabaca statusu ayni oluyor. Gozlemci. Ozel bir durumun (torpilin, evet torpilin-yani bi recommendation, ozel bir protokolle gelisin, yollayan hocanin ya da bolum baskaninin bir guzelligi) yoksa tabi. Sunu soyleyim birinci olasilik COK COK COK ZOR BIR OLASILIK. Bunu beklemeyin bir observershipe gidiyorsaniz durumunuz 99.9% su an yazdigim gibi oluyor...

En iyisi daha yazisirken bunlari acik etmek. Buradaki guzellik sana neyle karsilasacagini az cok soyluyorlar. Direktler. Gittigim bir observership'te "observership programinda hic bir sey yapamazsin yazi yazamazsin" diye soylediler bir turk olarak "hec mi yazamam :laugh: " diye 3-4 kez sordum cevap ayniydi ben yine anlamadim Turk akliyla "bunlar boyle der de sonra taniyinca severler keratalar yapariz bir seyler dedim sonuc tabii ki dobrovski.

Observershiple ilgili bir sey, hali hazirda kendi hastalarini goren, idrar gayta kan ve ter kokularina alismis bir asistansun, 100'lerce hasta goren bir asistan observershipte uzay bosluguna dusmus gibi oluyorsun. Depresyonun dibine vurursun. Arifin Manchester'a attigi golu ariyordum ulan buraya mi geldim dersin.... O yuzden asistan arkadaslar, yazisma surecinde butun pazarliklari acik acik yapmak lazim...
The following user(s) said Thank You: abdulkadir1983, kubo

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #6 by umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
13 years 1 month ago #7 by umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
13 years 11 months ago #8 by umc
AKYOL yazan:

Selamlar, amerikada observer olarak bulunmak; research programlarına katılma acısından olumlu olabilirmi sizce? yada observerlık sırasında research programlar hakkında arastırma yapılabilirmi? böyle bir ulusal site var mı amerikada yoksa tamamen universitelerin kendi caplarında olusturdukları programlar mı bu research ler? tesekkurler...


Arastirma pozisyonlari bu kadar sistemli bir sekilde organize olmuyor. -asistanlik pozisyonlarinin aksine-. PhD programlari ile ilgileniyorsan o ayri.
Bu tip pozisyonlar genellikle arayarak bulunur, saga sola yazarak bulunur. Gozlemci olarak geldiginde tabii o kurumda bu gibi pozisyonlari arastirma imkanin olur. Ayrica bununla ilgili USMER TV deki videolara bakmani oneririm.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
13 years 11 months ago #9 by Arda
Ayrıca istagöz kursu da var.O da oldukca faydalı bır kurs olacaktır.Bırazcık arastırmanızı onerırım sıteyı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 11 months ago #10 by Arda
Oncelıkle bence diger yazıları da okumalısınız bu forumdakı.Ancak sorunuza anladıgım kadarıyla cevap vermek ıstıyorum.Oncelıkle observerlık(gözlemcılık) klınık bır bransta olur.Bunun arastırma pozısyonuna(kı bu pozısyonlara baska bır sınavla gırılebılınıyor) gırerken katkısı olacagını sanmıyorum.Ancak hıc yoktan ıyıdır mantıgıyla gıdılebılınır mı:Bence hayır onun yerıne bır arastırma lab.'ının basındakı ınsana mesaj yazıp arastırma pozısyonunda bulunmak daha mantıklı bence.Bir site olup olmadıgını sormussunuz bu konu ıle ılgılı.Eger resmi sitelerine gırersenız aradıgınız arastırma ıle ılgılı ılgılenen kısılerın butun lab.'lar ve ıcınde calısan herkesle bırlıkte spesıfık olarak hangı konu ıle ugrastıkları gıbı bırsuru bılgıyı edınebılırsınız.

Umarım bırazcık olsun faydalı olmustur.Emınım baska arkadaslarımız da cevap yazacaktır.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 11 months ago #11 by AKYOL
Selamlar, amerikada observer olarak bulunmak; research programlarına katılma acısından olumlu olabilirmi sizce? yada observerlık sırasında research programlar hakkında arastırma yapılabilirmi? böyle bir ulusal site var mı amerikada yoksa tamamen universitelerin kendi caplarında olusturdukları programlar mı bu research ler? tesekkurler...
The following user(s) said Thank You: m3rcury

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 weeks ago - 12 years 7 months ago #12 by umc
Gözlemcilik (observership / observorship) ABD'deki herhangi bir hstanede ya da klinik bir ortamda belirli bir departmanda belirli bir kişisin gözetiminde (supervisor) hastalarla klinik temasa girmeden (hasta doktor ilişkisini resmi olarak oluşturmadan) belirli bir zaman geçirmektir. (genellikle maksimum 1 ay) . Bu pozisyonunun ne olduğu konusunda oldukça yaygın bir karışıklık vardır.

Önemli noktalar :

-Gözlemcilik resmi bir posizyon değildir. Bu nedenle resmi yollardan başvurusu genellikle yapılamaz. (istisnalar haric - çok nadiren bazı kurumlar bu isim altında resmiyete dökülmüş posizyonlar icat edebilirler)

-Gözlemcilik para ödenen bir posizyon değildir.

-Gözlemcilik diye genel bir tabir yoktur, her kurum, hatta kişiyi yanına kabul eden kişi bazında posizyonun doğası ve süresi değişebilir. Gözlemcilik posizyonlarının belki de tek ortak özelliği hastaya dokunma hakkının (hands off) verilmemesidir.

-Genellikle ECFMG sertifikası istenmez ama bunu isteyen kurumlar da vardır.

-Genellikle turist vizesi (B1) yeterlidir ama J1 isteyen kurumlar da vardır.

-Gözlemcilik sırasında size akademik kredi verilebilir ya da verilmeyebilir.

-Gözlemciliği özgeçmişinize nasıl yazacağınız konusu önemlidir ve biraz da o peryot sırasında ne yaptığınızla ilgilidir ve -eğer alabilirseniz- alacağınız tavsiye mektubunun da içeriği ile uyumlu olmalıdır.

-Gözlemcilik posizyonlarının genel olarak repütasyonu iyi değildir. Bu posizyonlarda edinilen tecrübelerin standardı olmadığndan, posizyonun resmi olmamasından, kazandırdığı klinik tecrübe çok az olduğundan, çoğu zaman turistik bir tecrübenin ötesine geçmesinin verilmeyen olanaklar nedeniyle mümkün olmamasından, akademik dünyada çok fazla itibar edilen bir posizyon değildir. O nedenle bu posizyonları özgeçmişinize nasıl işleyeceğiniz konusu çok büyük dikkat ister ve kritik öneme sahiptir.

-Gözlemcilik posizyonları , ABD'de ihtisas yapmak isteyen ABD dışında tıp fakültesini bitirmiş hekimlerin ABD'deki bir klinik ortama adım atmak için kullandıkları en sık yöntemdir. Bu , bu tip resmi olmayan posizyonlara başvurmak için hemen hiçbir şart aranmamasına bağlıdır.



Gözlemcilik ve stajların tam olarak ne olduğu, nasıl ayarlanacağı, bu tip posizyonları ararken nelere dikkat edileceği ile ilgili 3 saatlik kapsamlı bir kurs USMER tarafından hazırlanmıştır ( USMER iSTaGöz )

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.373 seconds