Topic-icon ABD universitelerinde son sınıfta elektif staj yaparken bizdeki gibi hasta muayene, takip, kan alma vs. gibi işlemler yaptiriliyor mu?

13 years 4 months ago #1 by umc

meral wrote: ABD universitelerinde son sınıfta elektif staj yaparken bizdeki gibi hasta muayene, takip, kan alma vs. gibi işlemler yaptiriliyor mu? Ogrenciyken hastaya dokundurmuyorlar diye duymustum, sadece gozlemci gibi mi duruluyor?


ABD'de tıp eğitimi ve pratiği bazı konularda Türkiye'ye göre farklılık gösterir. ABD'de doktorlar çok genel anlamda kan alma, enjeksiyon yapma gibi işlemleri yapmazlar. Bunları hemen herzaman hemşireler yapar ve böylesi hasta için de genellikle daha iyidir.

Öğrenciler eğitim kurumlarının bir parçasıdır ve hastaya dokunma hakları vardır. Dolayısıyla hasta muayene gibi haklarınız eğer öğrenci statüsü ile geldiyseniz (resmi staj = clerkship) olacaktır. Ancak bu şeklide resmi olarak gelmek için bazı kurumlar USMLE Step 1, TOEFL gibi şartlar koşarlar ve bunun sizin okulunuzdan da tanınması gerekir. Çoğu zaman bu tip olanaklar paralıdır. Bir de resmi olmayan yoldan , diğer değişle kurumların Öğrenci işlerine bulaşmadan, Graduate Medical Education ya da International Center gibi yan birimleri aracılığıyla bu tip stajları ayarlamak mümkün olabilir. Bu tip durumlar hastaya dokunup dokunmama konuları gündeme gelir.

Benim kişisel tecrübem hastaya dokunup dokunmama meselesi genellikle kağıt üzerindedir ve pratikte bu yetkiye sahip olunup olmaması çok önemli olmaz, beyaz önlüğü giyip de hastane içine girmiş olan bir tıp öğrencisinin hastaya dokunma hakkı "de facto" olarak vardır, bu da pratikte böyledir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #3 by meral
ABD universitelerinde son sınıfta elektif staj yaparken bizdeki gibi hasta muayene, takip, kan alma vs. gibi işlemler yaptiriliyor mu? Ogrenciyken hastaya dokundurmuyorlar diye duymustum, sadece gozlemci gibi mi duruluyor?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.212 seconds