Topic-icon ABD'de elektif staj yapmış olmak mülakatlarda ne derece onemlidir?

13 years 4 months ago #1 by umc

meral wrote: ABD'de son sınıfta elektif staj yapmak mulakatlarda ne derece onemlidir? Bu stajı girmeyi planladigimiz bolumde mi yapmak daha iyidir, yoksa onemli olan ABD'de bir hastane tecrubesi sahibi olmak mi?


Öğrencilik sırasında yapılacak stajlar ABD'deki başvuru yolunda çok önemlidir. Bunun ABD'deki meslektaslarla kisisel iliskilerin gelistirilmesi çerçevesinde ele almak gerekir. Kanimca isin en onemli kismi budur. Bu basamagi birden fazla baslik altinda inclemek gerekir.

Ilk basamak tip fakultesi egitimi boyunca Amerika'daki hastanelerde ve universitelerde stajlar ayarlamak olmalidir. Suresinden ve niteliginden bagimsiz olarak ABD'de yapilacak her turlu temas gelecekteki basamaklar icin cok buyuk onem tasir.

Ikinci basamak ise bu surecte kurulan iliskilerin surdurulmesi kismidir. Iliskileri kurmak kadar surdurmek de onemlidir.

Ilk basamaga tekrar donersek, bu stajlarin ayarlanmasi konusunda maddi olanaklarin onemi ne yazik ki inkar edilemez cunku bu tip stajlar, degismeli rotasyonlar, kisinin kendi cebinden karsilayacagi yol, gecinme ve barinma olanaklari ile mumkun olabilir. Bir kisim okul da, ne yazik ki bu tip stajlar icin bir takim ucretler talep etmektedir. Butun bunlar , bu stajlarin ayarlanmasinin disindaki gucluklerdir. Bu stajlarin bir kismi USMLE ilk basamak ve TOEFL sinavlarini de sart kosar. O nedenle TOEFL sinavinin alinmis olmasi isin bu basamaginda da onemli olabilir. USMLE ilk basamak sinavinin da tip fakultesinde 3. sinif bittigi anda alinmasi cok yerinde olur (bu da gereklilik maddesi altinda yeniden tartisilacaktir). Bu stajlarin ayarlanmasi kisminda, kisilere elektronik postalarla ulasmak en etkin yontemdir.

Gunumuzdeki ABD saglik sisteminde, tum ciddi akademik bireylerin tum is gunlerinde gunde en az bir kez elektronik postalarini kontrol etmeleri isveren tarafindan zorunlu kilinmaktadir. Bu da ABD icindeki tum onemli saglik kuruluslarindaki meslektaslara mutlak olarak normal sartlarda 24 saat icinde ulasabilme imkani vermektedir. Ilgilenilen alandaki staj basvurulari once olanaklarin ogrenilmesiyle somut hale gelebilir. Olanaklarin ogrenilmesi de ilgili ilgisiz herkese sayisiz mesaj atmakla mumkundur. Bu atilan "yuzlerce" mesajdan gelecek yanitlar elbetteki cok dusuk bir oranda olacaktir ancak gercekten bu tip olanaklari sunan kisilere/kurumlara, kritik noktadaki insanlara ulasmanizi saglayacaktir.

Bu tip mesajlari once jenerik bir mesaj hazirlayarak bunu da bilen birilerine sorarak sekillendirmek gerekir. Bu mesajlar mutlaka yazilan kisinin adina yazilmalidir ve "Dear Sir, Dear Madam" gibi hitabetten kesinliklikle kacinilmalidir. Ayni mesaj bile olsa yollanilan mesajin hitabeti kisinin adina "Dear Dr. Soyad) seklinde olmalidir. Bu tip "sondaj" mesajlari, cok kisiye atilmali ve kisa tutulmalidir. Bu mesajlarda en fazla yapilan hata, kisinin hayat hikayesini, gereksiz tum ayrintilari bu mesajlara sigdirmaya calismalaridir. Bu mesajlari okuyan insanlar cok yogun insanlardir, asiri dolandiran ve 4-5 cumleyi gecen mesajlari okumazlar, isin ozunu anlamayabilirler. Bu mesajlar 4 cumleyi gecmemeli, en "kritik" bilgilerin icerdigi bir butunluge sahip olmalidir. (Surda su sinifta okuyorum, su ulkeden yaziyorum, adim budur, gelebilecegim periyot sudur, yasamak istedigim tecrube sudur/sunlardir, olanaklar ve gereklilikler nelerdir, bu isle ilgilen kisi kimdir) .

Daha fazla bilgi verilmek isteniyorsa , bu mesaja ek olarak bir ozgecmis dosyasi da mesaja eklenebilir. Daha da fazla bilginin ilk etapta verilmesi amaclaniyorsa da bir amac mektubu (personal statement) dosyasi da mesaja ilistirilebilir. Ancak ilk "sondaj" mesajlarinda bu fazla bilgilere gerek yoktur, bu bilgiler ilgili kisilere ulastiginiz an gerekli olacaktir. Staj ayarlama , ABD'deki meslektaslarla kisisel iliskilerin gelistirilmesinin en onemli ve esas stratejisini olusturur. Bu stajlarin tam olarak ne olacagi, kendi okulunuzda sayilip sayilmayacagi, stajda ne yapacaginizin tam tarifi ve niteligi cok onemli degildir ve fazla zihin mesguliyeti yaratmamalidir. Sonuc olarak ABD'deki bir universitede ogrenci olarak yasanacak tecrubenin esas amaci, ordaki stajdan teorik birseyler ogrenmek degildir, kisisel iliskiler kurmak, birilerinin "gozune girmek", kendinizi insan olarak tanitmak, kisilik ozelliklerinizin rahatca analiz edilebildigi bir iletisim akimi saglamaktir.

Bu surecin bir diger onemli kismi ise, bilgi gorgu artirmak, baska bir ulkedeki bir hastaneyi ziyaret etmek, ordaki saglik sisteminin isleyisini genis acidan anlayabilmektir. Tum bu onemli getirilerin yaninda, bu stajin kendi okulunuzda sayilip sayilmayacagi ya da stajinizin tam olarak arzulanan mufredati icerip icermemesi cok onemli degildir, ve buna odaklanmak buyuk firsatlari kacirtabilir. Bu staj deneyimlerinde cok dikkatli olmak, iyi giyinmek, profesyonel gorunmek cok onemlidir. Gec kalmamak, kravat takmak (bayanlar icin esdegerde "uygun" giyim tarzi), soz kesmemek, ilgili gorunmek, duzenli sorular sormak (bu sorulara hazirlanmak) esastir. Birilerini goze kestirip onlarin gozune girmeye calismak cok onemlidir.

Dogru kisileri belirlemek icin kisilerin akademik guclerini ve baskalariyla olan iliskilerini, cemiyet icindeki etkilerini surekli olarak anlamaya calismak, kimin desteginin nerede onem kazanabilecegini onceden kestirmeye calismak gelecekteki acilmaz denecek kapilari acabilecek en buyuk "gorunmez" anahtardir. Bu duruma cikarci olarak yaklasmak yerine, evrensel ahlak cercevesinde "caliskan, sempatik, dogru ve guvenilir" bir insan olmaya onem vermek zaten fazladan hicbir gosteriye gerek olmaksizin karsi taraf tarafindan takdir edilecek ve bu gerekliligi kendiliginden yerine getirecektir. Bu stajlarda ve bu tip tecrubelerde, asiri hirsli ve cikarci gorunmek, bilgi gostermeye olan asiri merak, surekli "tribunlere oynamak" , yarardan cok zarar getirecektir. "Normal" olmaya ve "efendilik ve profesyonellik" disinda hicbir konuda dikkat cekmemeye gayret gostermek hedeflenebilecek en dogru ve risksiz stratejidir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: Hell_Spawn, meral
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 12 years 5 months ago #3 by meral
ABD'de son sınıfta elektif staj yapmak mulakatlarda ne derece onemlidir? Bu stajı girmeyi planladigimiz bolumde mi yapmak daha iyidir, yoksa onemli olan ABD'de bir hastane tecrubesi sahibi olmak mi?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.268 seconds