Topic-icon Gözlemcilik (Observership) deneyimi sırasında geleceğe yönelik ilişkilerin geliştirilmesi açısından doğru stratejiler neler olabilir?

12 years 10 months ago #1 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız.
Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
12 years 10 months ago #2 by umc
Gözlemcilik tecrübeleri, ABD'de tıpta uzmanlık yoluna Amerika dışından girmek isteyen hekimlerin en sık kullandığı yöntemlerden birisidir. Çoğu zaman görüyoruz ki bundan başka bir yol bile bulmak ABD sisteminde çok zordur. O nedenle bu şansı yakalayan hekimlerin bunu iyi değerlendirmeleri gerekir. Gözlemcilik pozisyonları resmi olarak kurumlar tarafından verilmez (çok nadir örnekleri hariç). En genel anlamıyla bu pozisyonlar kişilerin bireysel bağlantılarla elde edebilecekleri posizyonlardır. Genellikle gözlemci bir öğretim üyesi ya da uzman hekim tarafından ilgili hastaneye kabul edilir, bu hekim kişinin süpervizörlüğünü üstlenir ve sorumluluğu alır. Gözlemcilik posizyonları ECFMG sertifikasını gerektirmezler (bunu özellikle isteyen bir kurum yoksa), çünkü süpervizörün lisansı üzerinden kişi sisteme dahil olur. Genellikle sağlık malpraktis sigortası gibi gereklilikler yoktur, eğitim vizesi gibi şartlar da (J1) istenmez. Bu tecrübeler ABD'de uzmanlık yapmak isteyen hekimin sisteme ilk girişinin olacağı tecrübeler olduğu için çok hayati önemi vardır, çünkü bu tecrübeler sırasında sağlanacak ilişkiler kişiye ACGME sistemi içinde bir eğitim programına girişin kapılarını açabilecektir.

Bu tecrübeler sırasında bizce en önemli kısım "ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesidir". Bazen meslektaşlarımızın ya da benzeri tecrübelerde (clerkship) öğrencilerin düştüğü hata, bu tecürbeler sırasında bilimsel / akademik bir varlık göstermek için efor sarfederken gerekli ilişkileri kurmak için yeterince zaman ayırmamalarıdır. Bu tecrübeler sırasında en genel haliyle, kimse kişinin akademik bilgisine ya da performansına çok fazla dikkat etmeyecektir, bunun yerine kişiyi insan olarak değerlendirecektir. O nedenle kişinin en fazla yapması gereken, akılda kalıcı sorular sormak, sosyal bir aktivite içinde olmak, tanışma fırsatlarını değerlendirmek, Türkiye'den otantik değeri yüksek maddi değeri düşük hediyeler götürmek (akılda kalabilir), insanların mesleki hayatları dışındaki özellikleriyle onları tanımaya çalışmak (bu tip ilgiler daha çok akılda kalır), insanlarla gerçekten samimi (yapmacık değil) ilişkiler kurmaya özen göstermektir.
Özetle bu tecrübeler tanışma tecrübeleridir, akademik performans ya da "bilgi yarışması" gibi algılanmamalıdır, bu tecrübelerde kişinin duygusal zekasını kullanarak insan mühendisliği yapmaya özen göstermesi bu konuya odaklanması gerekir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: nilufer, elifson, drpb, Nur
The topic has been locked.
More
12 years 10 months ago - 12 years 10 months ago #3 by bozkan
The topic has been locked.
More
Time to create page: 1.021 seconds