Topic-icon ABD'de staj nedir, ne degildir?

13 years 7 months ago #1 by umc
ABD'de staj tecrubeleri, hem bu konunun arastirilmasi evresinde hem de sonrasinda cok bu tecrubenin tam olarak ne oldugu konusunda buyuk kafa karisikliklarina neden olmaktadir.

Staj tecrubesinin ozellikleri soyle ozetlenebilir :

-Staj tecrubesi ogrencilere sunulur. Mezunlar'in edinecegi benzer tecrubeler sjaj olarak gosterilemez, bunlara "gozlemcilik ("observership") denir.

-Staj tecrubeleri, ozel kosullar saglandiginda, ogrencilerin Turkiye'deki tip fakultelerinde mufredata saydirilabilir, ve ayni stajin esdegerinden muaf olmalarini saglayabilir. Bu ozel kosullar, okuldan okula, sarttan sarta degisiklik gosterir. Zamanlamasi, ABD'de alinan stajin iceriginin Turkiye'de verilen staja benzerligi, yonetimin bu esdegerligin saglanmasi konusundaki istegi ve destegi gibi bircok sebep bu denkligin alinmasinda rol alabilir. Genen tecrube sudur ki, bu stajlarin denkliginin saglanmasi islemi zordur, ve nadiren basarilabilmektedir. O nedenle staj pozisyonlari aranirken bu hedef cok fazla gozetilmemeli, kazanilan firsatlar tatil zamanlari gibi okul egitim yili disindaki zamanlarda degerlendirilmelidir.

-Staj tecrubeleri ucretli olabilir, olmayabilir de. ABD'de bazi okullar belli branslarda bu isi rutine baglamis ve aylik belli bir miktar okula/universiteye para odenmesi sarti koymustur. Bu ucretler 1000-2000 dolar gibi miktarlar olabilir. Her universite stajlar icin ucret talep etmez. Hangilerinin edip hangilerinin etmedi konusu genel gecer bir kurala bagli degildir, aranarak bulunmalidir.

-Staj tecrubeleri yaklasik olarak 1 ay, ya da en fazla 6 hafta gibi surelerde onerilir. Daha uzun surelerde cok buyuk bir cogunlukla onerilmez.

-Bazi kurumlarda staj tecrubeleri departman bazinda, bazilarinda ise hastane ya da universite bazinda sunulur. Diger deyisle, bazi kurumlarda direk olarak ilgili departmanin sefine yazilarak ayarlanabilecek bir pozisyon, bir diger kurumda tip fakultesi ogrenci islerine, ya da hastane is "graduate medical education" gibi departmanlara basvurularak elde edilebilir. Bu ozel bilgiler zamandan zaman degisiklik gosterir ve arastirarak / sorusturarak elde edilir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.230 seconds