Topic-icon Yaz stajı için gidildiğinde hocalarla ortak bir proje yapılabilir mi?

12 years 7 months ago #1 by deniz
ogrenci iken de gozlemci olarak gidilebilir. Ancak 'elective clerkship' ya da ' visiting clerkship' kendi okulunuzla o okul arasindaki en resmi gidis gelistir. Gozlemci statusunde gitmek icin her zaman cok resmi evrak vb gerekmez' yani bir ogretim gorevlisi ile yazisarak da bu imkan yaratilabilir.
'elective-visiting' de kagit uzerinde de gittiginiz okulun tip ogrencisi ile ayni hak ve yetkilere sahip olursunuz. Dolayisiyla her yer icin gecerli olmasa da hasta ile temas,bilgilere ulasma gibi konularda daha avantajli baslarsiniz stajlara. Gozlemcilik bu daha cok hoca ile aranizdaki iliskiye baglidir.
Bu donemler herhangi bir arastirmaya dahil olunabilir. Mesela ozellikle genetik hastaliklar vb acisinda Turkiyedeki hasta populasyonunu dusunecek olursak,onlar icin bir hazine.. Hocalarla gorusup Turkiye ye dondukten sonra da onlara veri gonderebileceginizi aciklamak ve tabi bunu yapmak iyi bir fikir olabilir.. Mesela tatillerde ve yazin da hocanin yanina giderek calismanin diger basamaklarina yardimci olabilirsiniz. Boylelikle ortaya cikacak arastirmanin Turkiye ayagi olarak o arastirma yayinlandigi takdirde sizin de yazar olarak bulunma sansiniz cok yuksek olur.

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: kubo

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #2 by kubo
Tabi literatüre hakim olmadığım için anlatamadım, kendimce yaz stajı tabirini uydurmuşum. Okul tarafından sayılmasına gerek yok, dediğiniz gibi gözlemcilik sanırım bahsettiğim. Hani kültürü tanıma, sistemi görme, dil geliştirme, hocaların gözüne girip sonrası için yol yapma amaçları güden staj, resmi olmasına gerek yok.

Siz kaçıncı sınıfta gitmiştiniz? Bir de mesaj atmaya hangi aylarda başlamıştınız?
teşekkür ederim..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #3 by in ter
Yaz stajı nedir, bilemiyorum. Galiba yazın gidilen bölüme göre elde edilen tecrübeleri staj yerine sayan okullar varmış, hatta internlükteki seçmeli bölümler yerine Amerika'da o aydaki gözlemcilik deneyimi de sayılıyormuş. Okuldan okula değişir. Ben böyle bir imkan sağlanacağını düşünmediğim için sormadım bile ama kulaktan dolma oluyormuş diye duydum.

Ben 1.5- 2 aylığına gitmiştim. Süre yaptığınız çalışmaya göre değişir. Yıllar süren bir çalışma da olabilir, birkaç ay süren de. Araştırma değil de klinik bir alanda gözlemcilk, ya da sizin deyiminizle staj ingilizce geliştirme açısından daha iyi olur, araştırmada çevrenizle minimum iletişimde çalışırsınız.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #4 by kubo
Yok observer değildi kastettiğim, mezun olmadan öğrenci olarak gidilen stajlar için. 1-2 aylık bir staj bunun için yeterli bir süre sağlar mı acaba, siz ne kadar surede yaptınız bu bahsettiğiniz stajı?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #5 by in ter
Yaz stajından kasıt observer olarak gitmek galiba. Bence bu çalıştığınız hocaya göre ve sizin isteklerinize göre değişir. Ben yazın gitmeden önce hocamla telefonla konuşmuştum ve hocam bana 'nasıl bir deneyim düşünürsün?' gibi bir şey sormuştu. Ben de araştırma tecrübesinin iyi olacağını söylemiştim.

Gittiğim ilk hafta başka bölümle ortak olan bir çalışmanın toplantısına beni de götürdü ve ondan sonra da o çalışmaya devam ettim. Araştırmaya katılmak isteyince büyük projelerde veri girmek gibi angarya işler çok fazla olabiliyormuş ama ben şanslıydım, önce programı öğrenmek için birkaç yere gittim, birkaç gün projede çalışan asistan bana rehberlik etti, sonra ben bağımsız olarak çalışmaya devam ettim.

Minimal gözetim altında çalıştım ve bu hocanın çok hoşuna gitti, tabiki kişiden kişiye değişir bazı hocalar gözetimsiz çalışmaya sıcak bakmayabilir. Çalışma sırasında çıkan sorunları, sorularımı ve çözüm önerilerimi toplantılarda ve uygun vakitlerde iletmeye çalıştım. Kısa süreli bir çalışmaydı ve dönmeden başladığım işi bitirmeye çalıştım.

Ben kağıt üzerinde sadece gözlemciydim ama ordaki herhangi bir çalışandan farkım yokmuş gibi çalıştım. Bu, faydalı olduğunuz sürece onların da işine geldiğinden, memnuniyetle karşılamaları çok doğal, bütün fırsatlar değerlendirilmeli, geçirilen vakitten maksimum düzeyde yararlanılmalıdır.
The following user(s) said Thank You: deniz, kubo

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #6 by kubo
Yaz stajı için gidildiğinde hocalarla ortak bir proje, çalışma yapılabilir mi, mümkün müdür? Yani hem bizi unutmamış olur, hem de kendi projesinde farklı bakış açılarına sahip olmuş olur hoca. Çalışma devam ettiği sürece biz de kendi okulumuzda o çalışmayla ilgili hocalarımızla çalışsak, fikir alışverişinde bulunsak çok güzel olur gibi geliyor bana:) Ama yok cok korumacıdırlar, projelerini açmazlar paylaşmazlar mıdır?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.229 seconds