Topic-icon Los Angeles

13 years 3 months ago #1 by eguerre
Los Angeles was created by eguerre
Los Angeles, California eyaletinin güneyinde yer almakta olup, eyaletin en büyük şehri ve vilayeti (county) konumundadır.
Akdeniz iklimine benzer bir iklimin hakim olduğu Los Angeles’taki hava sıcaklığı ortalaması, Haziran-Ekim döneminde 28ºC, Kasım-Mayıs döneminde 18ºC’dir. Sert kışlar yaşanmamaktadır. Nem oranı, okyanus esintisinin etkisiyle, Akdeniz'den daha düşük seviyededir.
Los Angeles vilayeti (county), 10 milyonu aşan nüfusuyla, 36 milyon civarında insanın yaşadığı California Eyaleti’nin en kalabalık vilayeti özelliğini taşımaktadır. Şehir nüfusu 4 milyondan fazladır. Los Angeles bölgesine yüksek öğrenim amacıyla dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda yabancı öğrenci de gelmektedir. Ayrıca, ekonomik nedenli göç sonucu özellikle Meksika ve diğer bazı Orta Amerika ülkelerinden gelen çok sayıda kayıt dışı yabancı da nüfusun azımsanmayacak bir bölümünü oluşturmaktadır.
Los Angeles’ta İngilizce’nin yanısıra, İspanyolca da çok yaygın olarak konuşulmaktadır.
Los Angeles Şehri, Los Angeles Vilayeti içerisinde yer almaktadır. Vilayet’in en üst düzey yetkilileri halk tarafından doğrudan ve dört yılda bir seçilen, 5 kişiden oluşan Denetçiler Kurulu’dur (Board of Supervisors). Şehirlerde ise yine dört yılda bir doğrudan halk tarafından seçilen Belediye Başkanı (Mayor) ile 15 üyeden oluşan Belediye Meclisi (City Council) şehrin yönetiminde sırasıyla idare ve yasamayı temsil etmektedirler.
Los Angeles’taki güvenlik ve asayiş koşulları bölgelere göre farklılık gösterebilmekle birlikte, şehrin genel olarak güvenli olduğunu söylemek mümkündür. Los Angeles Vilayetinde en üst sivil güvenlik makamını oluşturan “Şerif” doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Los Angeles şehri içindeki yetkili emniyet organı ise, Belediye’ye bağlı olarak görev yapan Los Angeles Polis Departmanı’dır (LAPD). Los Angeles Vilayeti’nde seksen civarında şehir statüsünde idari birim yer almaktadır. Bunların çoğu kendi yerel polis birimlerine de sahip bulunmakla birlikte, nüfusu ve bütçesi küçük olan şehirlerin asayiş sorumluluğu Los Angeles Şerifi tarafından üstlenilmektedir.
Los Angeles’a veya Los Angeles’tan gerek ABD içindeki gerek ABD dışındaki diğer yerlere ulaşım açısından herhangi bir güçlük bulunmamaktadır. Dünyanın yolcu açısından üçüncü en yoğun havaalanı olan Los Angeles Uluslararası Havaalanı (LAX) şehir merkezinin 26 km. güneyindedir. Ayrıca, Long Beach ve Burbank havaalanları da hizmet vermektedir.
Los Angeles'tan Türkiye'ye doğrudan THY seferleri bulunmamaktadır. THY ile seyahat New York veya Şikago üzerinden mümkündür. Ancak önde gelen birçok hava yolu şirketi ile asgari tek aktarma ile ülkemize seyahat edilebilmektedir.
Los Angeles’ta emlak değeri ve kira bedelleri ülke ortalamasının üstünde seyretmekte, bu açıdan ABD’nin en pahalı şehirleri arasında yer almaktadır.
Los Angeles’ta, California’nın diğer eğitim bölgelerinde (school district) olduğu gibi, ilk, orta ve lise seviyesinde eğitim veren belediye okulları ücretsizdir. Altı yaşında başlayan ilkokul öncesinde, beş yaşına gelmiş çocukların gönderilmesi tavsiye edilen anaokulları (kindergarten) için ise bazı eğitim bölgelerindeki okullarda belirli ücretlerin ödenmesi sözkonusu olabilmektedir. İlk ve orta öğrenim birarada yapılmakta olup, süresi 8 yıldır. Lise ise 4 yıldır. Belediye okuluna kayıt olabilmek için okulun bulunduğu bölgede ikamet etmek gerekmektedir. İlkokullara kayıt için öğrencinin aşılarının tam olması gerekmektedir. Bu nedenle, kaydı yaptırılacak çocukların güncel aşı kartlarının mutlak surette bulundurulması önem taşımaktadır. Kayıt için, nüfus kağıdı örneği, varsa sosyal güvenlik kartı ve okulun hizmet verdiği bölgede ikamet edildiğini ispat eden (telefon, gaz, kira ödeme faturası gibi) belge örneği gerekmektedir.

California’da özel üniversiteler ve devlet (eyalet) üniversiteleri olmak üzere iki çeşit üniversite bulunmakta olup, her ikisi de harca (tuition) tabidir. Eyalet üniversiteleri harçları, California'da en az bir yıl süreyle mukim ABD vatandaşları ve oturma müsadesine (greencard) sahip yabancı uyruklular için genelde yıllık 1500 ila 2000 ABD Doları arasındadır. California’da mukim olmayan (F-1 öğrenci vizesi sahipleri dahil) yabancı uyruklular ise eyalet üniversitelerinde genelde yıllık ortalama 15.000 ila 20.000 ABD Doları arasında harç ödemektedir. Özel üniversitelere ödenen harç miktarları ise çok daha fazladır. Üniversitelere müracaatlar en geç 8-9 ay önce yapılmaktadır. Üniversitelere kayıt için yabancı uyruklular İngilizce yeterlilik testi "TOEFL" dan asgari 450 puan almak zorundadır.
İngilizce bilmeyenlerin İngilizce öğrenmek ve dillerini geliştirmek için gidebileceği çeşitli seviyede ve yoğunlukta özel kurslar mevcuttur. İki ya da üç aylık dönemler halinde devam eden kursların dönem başına ücreti genelde 800 ila 1000 Dolar arasında değişmektedir. Eyalet üniversitelerinde ise konaklama ve sağlık giderleri dahil, yıllık 4000-4500 Dolar karşılığında akademik düzeyde İngilizce eğitimi almak mümkündür. Ayrıca, belediye meclisleri tarafından finanse edilen yerel yetişkin okullarında da ücretsiz İngilizce kursları düzenlenebilmektedir.
Gerek California’da gerek görev bölgemizdeki diğer eyaletlerde Türk müfredat okulu veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş öğretmen bulunmamaktadır. Diğer taraftan, özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerimiz için bazı Türk dernekleri tarafından Türk dili ve kültürünü öğretmek amacıyla haftasonu okulları açılmaktadır. Sözkonusu okullar hakkındaki bilgilere Türk derneklerinin web sitelerinden ulaşmak mümkündür.
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.265 seconds