Topic-icon San Francisco

12 years 6 months ago - 12 years 6 months ago #1 by eguerre
Replied by eguerre on topic San Francisco
Merhaba Usmer arkadaslarim,

Yilin en sevdigim sezonu geride kalirken, butun yaz agustos bocegi misali keyfime bakmanin huzuru ve USMLE icin hicbir sey yapmamanin pismanligi icindeyim. Umarim hepiniz guzel bir yaz gecirmissinizdir.
Bir sey calismadik bari foruma katkimiz olsun diye dusundum ve tatilde gezdigim yerlerden biri olan San Francisco sehri hakkinda goruslerimi paylasmak istedim. Yolu dusen olursa faydasi olur belki.

Nilufer gonderisinde zaten cok ayrintili bahsetmis. Ben bir de kisisel goruslerimi eklemek istedim.
San Francisco'ya guney California'dan kuzeye dogru 8 saatlik bir araba yolculugu sonrasi vardim. Kuzeye dogru yaklastikca hava sicakligi gittikce dusmeye basladi. Sicaklik 30-32 dereceden 18-20 derecelere dustu.
San Francisco'ya girdigim anda cok sasirdim. Aaa Istanbul'a geldim dedim. Hem sisli havasi, yasam tarzi, sehrin goruntusu ile Istanbul'a cok benziyordu. Uzun zamandir Istanbul ozlemiyle yanip tutusan bendenizin ozlemini biraz da olsa torpuledi.
Oncelikle ilk dikkat ceken sokakta cok sayida evsiz olmasi. Daha onceden duymustum ama bu kadar belirgin goze carpacagini dusunmemistim. Ikinci dikkat ceken sey de gay ciftlerin cok olmasi. Hemen 5 kisiden ikisi gay ciftler halinde yuruyor. evsizler, gayler ve bolca Avrupali turistten geriye kalan da Asyali populasyon.
Gorulmesi gereken cok yer var ama bazilari soyle,

Alcatraz( bizim kiz kulesi :laugh:) : kacmanin imkansiz oldugu dunyanin en korkunc hapishanesi olarak nam salmis, filmlere konu olmus eski hapishane, simdi muze olarak turlar duzenleniyor. Alcatraz ispanyolcada pelikan demek.

Coit Tower ( Galata Kulesi): Eski telgraf kulesi. 5 dolara cikip manzara seyrediyorsunuz.


Fisherman Wharf ( Eminonu) Burda sourdough ekmek icinde clam chowder corbasi icilmesi farz. Corbanin her turlusunu cok severim ve ben hayatimda bu kadar lezzetli bir corba icmedim. Onun disinda bolca deniz urunu yiyebilirsiniz. Pier 39 da deniz aslanlarini gorebilirsiniz. Alcatraza tekneler burdan kalkiyor.


Golden Gate Bridge ( Bogazici koprusu): Ustunden yayalar ve bisikletliler gecebiliyor. Dunyanin ilk asma koprusudur.2.7 km uzunlugunda. Gecis ucreti 6 dolar.

Union Square ( Nisantasi): Cevresinde luks magazalarin bulundugu downtownin gobeginde bir meydan.



Powel St ( Istiklal Caddesi) cable car'larin gectigi cadde.


Bay Bridge ( Galata koprusu): San Francisco ile Oakland arasinda baglanti kuran iki katli bir kopru.

Twin Peaks ( Camlica Tepesi) Muhtesem bir manzarasi var. Sehrin en yuksek tepesi.

Lombard Street: Dunyanin en kivrimli caddesi diye turistleri ceken bir cadde. Pek de enteresan degil. Yaklasik 30-40 metre sagli sollu evlerin oldugu yokus bir sokak.


Haight/Ashbury kavsagi: Su anda pek bir ozelligi yok ama 1960larda belkide dunyanin en unlu kavsagi idi. 1960 genclik hareketinin basladigi, dunyanin dort bir yanindan ask ve baris isteyen hippilerin mesken tuttugu sokak.

Bunun disinda bolca park, sanat galerisi, muze ve renkli gece hayati olan bir sehir.

Tek sevemedigim tarafi ruzgarli ve soguk havasi. Agustos ayinda bile ceket, atki, bere ile gezinmek hic hosuma gitmedi. Ekim ayinda 3 hafta suren Indian Summer ( Pastirma Yazi) donemi varmis.

Stanford universitesi sehrin 40 km kuzeyindedir. University of California San Francisco (UCSF), Unix'in dogdugu yer UC Berkeley , Golden Gate Universitesi, San Francisco State University bolgedeki bazi universiteler.

Sokaklari gercekten filmlerdeki gibi yokus. Hem de oyle dik yokuslar ki sokagin tepesine arabayla geldiginizde yolu gormuyorsunuz. Ayrica belirtmek isterim ki Amerika'nin en pahali sehirlerinden biri. Apartman kiralari ayda $ 1200-2800 ( studio- 2 odali) arasinda degisiyor.

Eger havasi guneydeki gibi sicak olsaydi hayatimin geri kalanini gecirebilecegim bir sehir olarak yorumladim San francisco'yu.
The following user(s) said Thank You: pazure, sultans, nilufer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 11 months ago - 12 years 11 months ago #2 by nilufer
San Francisco was created by nilufer
ilerde yasamayi cok istedigim bu sehir hakkinda bazi bilgileri paylasmak istiyorum :lol:


SAN FRANCISCO – CALIFORNIA

Amerika'nın en büyük 13. şehri, California eyaletinin 4. büyük şehridir. San Francisco California eyaletini güney kıyısındadır ve üç tarafı denizlerle çevrilidir. Alcatraz, Treasure, Farallon adaları ve şehre bitişik olan Yerba Buena adası şehrin parçalarıdır. Şehir çeşitli kültürleri içerisinde barındırırken şaşırtıcı bir şekilde kendi öz kültürüne bağlı kalmayı başarabilmiştir.



TARİHİ
Amerikan yerlileri San Francisco körfezi olarak bilinen bu bölgeye ilk olarak 10.000 yıl önce yerleşmiştir. 19. yüzyıldan sonra çeşitli salgın hastalıklar ve yerliler ile Avrupalı yerleşimciler arasındaki savaşlar nedeniyle yerlilerin burada nüfusu tamamen yok olmuştur.

Bu bölgeye gelen ilk Avrupalı 1770 yılında gelen İspanyol kaşif Don Gaspar de Portolardır. Bölgede Avrupalıların yanında, Ruslar da kuzey California'nın güneyinde koloniler oluşturmuştur. Bölgedeki İspanyol etkinliği Meksika'nın bağımsızlık kazanmasıyla etkisini yitirmiş ve Meksika bu bölgeyi ele geçirmiştir. Fakat daha sonra 1847'deki Amerika Meksika Savaşlarından sonra bölge Amerika'nın eline geçmiştir.

Yüz Olcumu: 121,0 kilometrekare'dir.
Nüfus: 785.000 civarındadır. Kilometreye düsen insan sayına göre New York'tan sonra ikinci en yoğun şehirdir.
Zaman Dilimi: San Francisco, Pacific Time Zone (Pasifik Zaman Dilimi)'dadır. Türkiye ile arasında 9 saat fark vardır.
Voltaj Düzeyi: 110 volttur. Prizleri ikili olmasına rağmen yassı üçlüdür. Yanınızda elektrikli alet götürecekseniz kesinlikle bir adaptöre ihtiyaç vardır.

İKLİM
San Francisco'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazları sıcak ve kuru, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıl boyunca en yüksek sıcaklık 21°C, en düşük sıcaklık 7°C arasında değişmektedir. Sabah ve aksam sisleri yağmuru aratmayacak kadar yoğun ve meşhurdur. Okyanusun ılımanlaştırıcı etkisinden dolayı kar yağmaz.

GİYİM
Akdeniz iklimi hakim olduğu için yaz aylarında hafif kıyafetler ve bunaltıcı sıcaklara karsı gözlüğünüzü yanınıza almanız tavsiye olunur. Aksam serinliğine karsı yine de sweat-shirt gibi kıyafetler yanınızda bulundurmanız da önerilir. Kıs aylarında ise fazla sert geçmediği için normal kışlık kıyafetler yeterlidir.

ULAŞIM
Amerika'nın bazı şehirlerinde arabaya şiddetle ihtiyaç duyulurken San Francisco sunduğu toplu tasıma olanakları ile oldukça pratiktir. Hemen hemen her yere ulasan otobüsler ve özellikle BART (hızlı tren) insanı teknolojinin günümüzdeki geldiği seviyeye hayran bırakır. Toplu tasıma konusunda oldukça iyi hizmetlere sahip olan San Francisco şehrin aşağıda buluna ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz:

Cable Car ve Muni: San Francisco belediyesine ait olan toplu tasıma şirketi MUNĐ şehrin tüm tasıma, otobüs ve Cable Car'larının yönetim merkezidir. Powell-Hyde Cable car hattı, Powell ve Market caddelerinden Aquatic Park'a, Powell-Mason hattı, Powell ve Market'ten Fisherman's Wharf'a ve California Street hattı ise California ve Market'ten Van Ness'e ulasımı sağlamaktadır.



BART: 167 kilometre uzunluğunda 43 istasyona sahip hafif raylı toplu tasıma servisidir. Bu ulaşım aracı ile San Francisco korfezinin Oakland, Berkeley , Daly City , Richmond , Fremont , Hayward , Walnut Creek , Concord sehirleri ile San Francisco International Airport 'a ve ayrıca AirBART otobüslerini kullanarak Oakland International Airport 'a ulaşabilirsiniz. Tarife ve ücretler hakkında detaylı bilgi icin (650) 992 2278 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Ferry Hizmetleri: Golden Gate Ferry günlük olarak Market Street'ten Sausalito'ya seferler yapar. Blue & Gold Fleet ise Pier 39 ve 41'den Oakland, Angel Island, Sausalito ve Tiburon'a gider.

Tren: Her gün Sacremento, San Joaguin Valley, Portland, Seattle, Vancouver, Reno, Salt Lake City, Denver, Chicago, San Jose, Los Angeles, Anaheim ve San Diego'ya seferler yapılmaktadır.
Amtrak Adres: 350 Water St. 5th Flor, Tel: (510) 238 2685

HAVAYOLLARI
Amerikan West Airlines, 1001 Bridgeway, Suite 529, Tel(ucretsiz hat): 800-2flyaway
American Airlines, 601 Gateway Blvd, Suite 1250, Tel: 800-433-7300
Frontier Airlines, 12015 East 46th Avenue, Suite 200, Tel: 800-265-5505
Lufthansa 703 Market Street, Suite 470, Tel: 800-645-3880
Mexicana Airlines 1633 Bayshore Highway , Suite 330, Tel: 800-531-7921
Southwest Airlines Company 1420 Harbour Bay Parkway, Suite 297, Tel: 800–435-9792
Swissair 1970 Broadway, Suite 910, Tel: 800-221-6644
United Airlines San Francisco International Airport, Building 575 3rd Floor, Tel:800-241-6522

GEZİLECEK YERLER



Şehri tanımaya Cable Car'la (tramvay) başlamak en akılcısıdır. En hareketli ve işlek cadde Market St.'den Fisherman's Wharf'a uzanan essiz bir keyif turu. Sonra Pier 39 ve Ghirardelli Square'i görmeden sakın dönmeyin. North Beach'de İtalyan esintisi hissedilirken, Mission District bölgesinde Meksika ve Latin özellikleri hakimdir. Japontown ve Chinatown adından anlaşılacağı gibi minyatür Asya gibidir ve kesinlikle görülmelidir. Her şehirde unlu bir meydan vardır. San Francisco'nun ki de Union Square'dir. San Francisco şehri genel itibariyle büyüktür fakat San Francisco Bay Area denilen bütün sahil kemsini katınca San Francisco daha da büyümektedir.Alcatraz, unlu hapishane! Zamanında ağır suç isleyenlerin sürüldüğü bu adaya şimdilerde insanlar kendi istekleriyle akın ediyor. San Francisco batının Wall Street'i, finans merkezidir. 1.2 mil uzunluğundaki unlu Golden Gate köprüsü, yapımı dört yıl suren ve 35 milyon dolara mal olan bir mühendislik harikasıdır. Bay Bridge ise şehri Conta Costa ve Alameda bölgesine bağlayan iki uzun köprüdür.

Alamo Square: Hayes ve Steiner caddeleriyle kartpostallara konu olmuş unlu bir yerdir. Ozellikle Victorya tarzı yapılarıyla beraber, fotoğraf makinenizle güzel anlar yakalayabilirsiniz.

Alcatraz: San Francisco Körfezi’nin ortasında bulunan bu ada 1933 – 1963 yılları arasında kayalık yapısı, dalgalı-soğuk ve kopek balıkları ile dolu denizi ile ahkamların kaçışının imhasız olması nedeniyle hapishane görevini üstlenmiştir. Hapishane olarak kullanıldığı zamanlarda Al Capone “Machine Gun”, Kelly ve Robert, “The Birdman” Stroud gibi zamanın azılı mahkumlarını misafir etmiştir. Şimdilerde Golden Gate dinlence bölgesine ait bu eski hapishane müze amaçlı kullanılmaktadır ayrıca adadan sahile yüzme yarışları yapılmaktadır.

Chinatown: Bush Street'teki Chinatown Gate giriş kapısıdır ve bu kapı buranın aynı zamanda simgesi haline gelmiştir. Ching Chung Temple ve St. Mary's Church burada bulunan tarihi ve unlu kiliselerdir. Cin mahallesinin en canlı noktaları Grant ve Stockton sokaklarıdır. Burada hediyelik eşya olarak birçok alternatif vardır ve Cin'den sonra ikinci Cin burasıdır.

Fisherman's Wharf: Rıhtıma kurulmuş, sokak göstericileri ve birbirinden ilginç mağazaları ile hoş vakit geçireceğiniz turistik bir bölgedir. Unlu Alcatraz Hapishanesi'ne giden tekneler buradan hareket etmektedir. Pier 39'da yine cesitli mağazalar, restoranlar ve denizaslanları görebilirsiniz, ayrıca Ghirardelli Square diğer turistik alışveriş merkezidir. Hemen karsısında ise National Maritime Museum görülebilir.

Golden Gate Bridge: San Francisco ve Bay Area arasında bağlantıyı sağlayan 5 köprüden en meşhur olanı Golden Gate köprüsüdür. Yoğun sis ve şiddetli okyanus rüzgarları nedeniyle yapımına imkansız gözüyle bakılırken en sonunda inşa edilmiş ve şehrin simgesi haline gelmiştir. Köprüden geçiş ücretli olup, sabah 9:00 ile aksam 17:00 saatleri arasında ise yayalara ücretsizdir.

Golden Gate Park: 1871 yılında Haight Street ve okyanus arasına kalan alana kurulan bu parkın mimarı o zaman 24 yasında olan William Hammond Hall'dır. San Francisco'nun en büyük parkı olan Golden Park'ı gezip görebileceğiniz ve yararlanabileceğiniz spor tesislerine, müzelere, kültürel binalara, heykellere, gollere ve harika doğa manzarasına sahiptir.

Jackson Square: San Francisco'nun doğum yeri olarak kabul edilir. Mission Dolores'in verdiği bağımsızlık mücadelesi Mission Bölgesi’ndeki müze ve binalarda görülebilir. Orijinal adıyla San Francisco de Asis Misyonu olan Dolores Misyonuna ait misyon binasını ilk tasları 1782 yılında dikilmiştir ve önde gelen kilisenin yanındaki mezarlıkta yatmaktadır.

North Beach: Genelde İtalyan tarzı kefelerin ve restoranları bulunduğu bu bölgede kendinizi İtalya’da hissedeceksiniz. 50'li yıllardan kalma caz barlar ve gece kulüpleri gece hayatına renk katmaktadır. Culumbus Street boyunca yürümek burayı tanımak için yeterlidir.

Pier 39: Deniz kenarı rıhtımlarından en meşhur olanıdır. 2 kattan oluşan bu rıhtım çocuklu ailelere eğlence olanağı sunmanın yanı sıra yemek ve hediyelik eşya bulunan 100'den fazla dükkana da sahiptir.

Sausalito & Tiburon: San Francisco'dan sadece 8 mil uzaklıkta bulunan AUSALĐTO
(Küçük Soğut) kasabası çoğunluğu Houseboat'larda yasayan (Saldan Evler) sanatçılara ev sahipliği yapmaktadır. Labor Day hafta sonunda düzenlenen Sausalito Sanat Festivali'ne ev sahipliği yapan bu şehir, yapılmasında ve turist çekmesinde önemli bir yere sahip sal evlerinin verdiği basit görünümün aksine son derece pahalı bir yerleşim yeridir. Sausalito’nun biraz ilerisinde bulunan Tiburon ise sessiz bir liman kasabasıdır. Her iki yerleşim merkezi de son derece şirin yapıları ile turistlerin gözbebeğidir.
The following user(s) said Thank You: kerim, eguerre, dsaydan, kadiruncu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.248 seconds