Topic-icon Baltimore

12 years 8 months ago #1 by nilufer
Baltimore was created by nilufer
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin batı kıyısında Patapsco Nehri üzerinde yer alan Baltimore, ABD’nin Maryland eyaletinin idari açıdan bağımsız ve en kalabalık kentidir. Chesapeake Körfezi yakınlarında bulunan Baltimore, ülkenin en önemli deniz limanlarındandır. Tarih boyunca göçmenler ve kargo gemileri için önemli bir merkez olan kent limanı, yılda 30 milyon tonluk kargonun ülke dışına gönderildiği önemli bir ticaret üssüdür. Cazibe ve Heyecan Kenti, eski ile yeninin dinamik birleşimine eşlik eden doğa ve denizden meydana gelmektedir. Birbirine oldukça yakın ve ulaşılması kolay semtleri, zengin coğrafi ve tarihi birikimi ile Baltimore, dünyanın en önemli yaz turizmi merkezlerinden biridir.

Alan: 210 km²
Nüfus: 635.000
Para Birimi: Amerikan Doları
Telefon Kodu: +1 410; +1 443
Zaman Dilimi: Kış Saati : GMT -5, Yaz Saati : GMT -4
Konuşulan Dil: İngilizce (Resmi), İspanyolca (Diğer), Yerli Amerikanca (Diğer)
Web Sitesi: www.baltimore.org

Gezilebilecek Yerler

Baltimore, zengin tarihi, tabiatın renk kattığı kültürel ve sanatsal birikimi, verimli sahil kenarları ve su alanları ile çok şey vaat eden bir kenttir. İç Limanı (the Inner Harbor) etrafında yer alan sevimli ve büyüleyici semtler, her yönüyle birbirinden farklıdır. Su üzerinde yükselen masal gibi yeşil alanlardan oluşan bu kenti, gökdelenleri ve müzeleriyle de çok beğeneceksiniz. Baltimore’un İç Liman (Inner Harbor) semti, kentin merkezini oluşturur. Bu tarihi deniz limanı, Baltimore’un yaklaşık 300 yıl önce kurulduğu yerdir. Inner Harbor’da ulaşımı sağlayan ve limandan Fells Point, Canton ilçeleri ile McHenry Hisarı (the Fort McHenry)’na yolcu taşıyan bir su taksisi bulunur. Kentin bu en popüler ve en manzaralı bölümü Harborplace & the Gallery, Elektrik Santrali (the Power Plant), Baltimore Ulusal Akvaryumu, Maryland Bilim Merkezi gibi önemli turistik cazibeleri bünyesinde barındırır.

Federal Hill’de yer alan Fort McHenry Ulusal Abidesi ve Tarihi Mahfazası ( Fort McHenry National Monument & Historic Shrine), 1812′deki Baltimore Muharebesi’nde önemli bir rol oynamış yıldız şeklinde bir hisardır.

Harborplace’de bulunan Baltimore Ulusal Akvaryumu, Maryland’in önemli ve dünyaca ünlü yerlerinden biridir. İki rıhtım payandası üzerinde yükselen bu komplekste 10.000′den fazla hayvan yaşamaktadır. Deniz kaplumbağaları, maymunlar, iguanalar, köpekbalıkları gibi çok sayıda hayvan türü burada yaşar. Özellikle bu akvaryumda bulunan yunus ve köpek balıkları oldukça popülerdir.



Inner Harbor’da yer alan Baltimore Deniz Müzesi, üç tarihi gemi müzesi ve bir deniz fenerine ev sahipliği yapar.

Yine Inner Harbor’da bulunan Port Discovery (Keşif Limanı), ABD’nin 3. büyük çocuk müzesidir. Ağaçtan yapılmış bu üç katlı yapı, çeşitli eğitim sergilerine ve çocuklara özel programlara ev sahipliği yapar.

Greenspring Avenue’da yer alan ve yaklaşık 9 hektarlık bir alan üzerinde kurulu bulunan Cylburn Arboretum, tarihi malikâneleri, piedmont ormanı, çok nadir bulunan ağaç çeşitleri ve mevsimlik alanları ile ön plana çıkan büyüleyici bir bahçedir. Bu harikalar diyarı bahçede gölgelik alanlar, arka bahçeler, resmi ve halka açık alanlar bulunmaktadır.

Kültür ve Eğlence

Baltimore, kültürel hazinesi ve eğlence imkânlarıyla övünen bir kenttir. Sayısız sanat galerisi, tiyatro merkezleri, heyecan verici dans mekanları, koro konserler, senfonik konserler, açık hava konserleri, havai fişek kutlamaları, gösteriler, cadde eğlencesi, deniz gezintisi, su sporları, rekreasyon alanları ve gece hayatı Baltimore’un çok kültürlü ve eğlenceyle dolup taşan bir turizm cenneti olmasının yolunu açar. Ayrıca, Amerika ve Afrika kültürü kent kültürel yaşamının önemli bir parçasıdır.

Kentteki semtlerin her biri, özgün kültür ve yaşam tarzlarıyla ön plana çıkarlar. Inner Harbor ve Tarihi Fells Point ilçeleri arasında yerleşmiş Küçük İtalya (the Little Italy) semti, mimarisi ve sosyal yaşamı ile İtalya’yı andırmaktadır. Açık hava tiyatroları, San Gabriel and St. Anthony Festivalleri, kentin bu güzel bölümünün en önemli kültürel faaliyetlerindendir. Baltimore’un en eski bölümü Fells Point, caddeleri, evleri ve yaşam biçimi ile bir İngiliz kasabasını andırır. Mount Vernon, sahip olduğu nadir ağaçlarla süslü bahçeleri, çeşmeleri, mimari evleri ve kültür dokusuyla tam bir Avrupai atmosfere sahiptir. Bu sevimli ve sempatik yerleşim alanı benzersiz sanat galerilerine sahiptir. 5.000 yıllık bir döneme ait yaklaşık 30.000 çalışmayı bünyesinde barındıran Walters Sanat Galerisi ve Asya kıtası kültüründen esinlenmiş eserlere ev sahipliği yapan Hackerman Evi, Mount Vernon’daki en önemli iki sanat merkezidir. Meyerhoff Konser Salonu ve Peabody Müzik Konservatuvarı bu semtte yer alır. Mount Washington ilçesi, Baltimore Clayworks’e ev sahipliği yapar. Dünyaca ünlü bu yerel sanatlar merkezi, pratik ve heykelcilikle ilgili çalışmaların bulunduğu bir komplekstir.

Kentte bulunan tiyatro merkezleri, çeşitli performanslarla tiyatroya olan ilginize fazlasıyla cevap verecek düzeydedir. Lorenzo’s Timonium Akşam (Lorenzo’s Timonium Dinner) Tiyatrosu, Hippodrome Tiyatrosu, Toby’s Akşam (Toby’s Dinner) Tiyatrosu ve Baltimore Merkez Sahnesi en önemli sahne sanatları merkezleridir.

Baltimore, kültürel etkinliklerin bol olduğu bir kenttir. Baltimore Liman Festivali (Nisan-Mayıs), Center Plaza Konser Serisi (Mayıs-Temmuz), Pier 6 Konser Otağı (Mayıs-Eylül), Chesapeake Kaplumbağa Festivali (Chesapeake Turtle Derby; Temmuz) ve Artscape (Temmuz), kentin popüler kültürel etkinliklerinden örneklerdir.

Golf, yelkenli, plaj voleybolü (Baltimore Plajı), yürüyüş, balık tutmak ve bunun gibi daha birçok aktivitenin içerisinde yer alabileceğiniz bir kenttesiniz. Kayık ve vapurlarla yapılacak bir deniz gezintisi kentin en popüler eğlence şekillerindendir. Vapurlarda bar ve kafelerin bulunmasının yanı sıra Baltimore gece hayatı, çok çeşitli gece mekânlarıyla oldukça renkli geçer.

Yeme İçme

Baltimore’da yaşamanın parolası, hayatı son sınırlarına kadar yaşamaktır. Bu durum kent mutfağını tanımak adına çok anlamlıdır. Baltimore, aklınıza gelebilecek tüm mutfaklardan örneklerin sunulduğu bir kent mutfağına sahiptir. Bu durum eğlencesiyle ön plana çıkan kentin yapısıyla tutarlıdır. Kıtasal, uluslararası, Asya, Akdeniz mutfaklarından deniz ürünleri, spesiyaliteler, sağlık lezzetlerine kadar arzu ettiğiniz her çeşit tat, çok geniş bir kategoriden sınırsız restoranlar tarafından sunulur. Chesapeake Körfezi mutfağının tüm hazineleri kentte mevcuttur. Baltimore ilçelerinin her biri kendine özgü bir mutfağa sahiptir. İtalya mutfağından tatmak istiyorsanız Little Italy, Avrupa mutfağından lezzetler bulmak istiyorsanız Mount Vernon en ideal semtlerdir.

Baltimore’un yengeçleri oldukça popülerdir. Deniz ürünlerinin sunulduğu kent resoranlarında ya da yengeç yemeklerinin sunulduğu diğer mekânlarda (crab house) mutlaka Baltimore yengecini tatmalısınız.

Birahaneler, meyhaneler, tavernalar, kahve evleri ve şarap barları kentin her tarafına yayılmıştır. Mount Airy, şarapların üretildiği alanlarla ön plana çıkar. Burada yer alan bağlar, lezzetli şarapların üretildiği yerlerdir.

Alışveriş

Alışveriş kent eğlencesinin en önemli parçalarındandır. Farklı alışveriş mekânlarında, sayılamayacak kadar çok alternatifler sunulur. Büyük alışveriş merkezleri, özel dükkânlar, mağazalar, butikler, antikacılar, mücevher satan mekânlar, müzik dükkânları, çok çeşitli kıyafet ve giysilerin satıldığı moda mekânlar ve diğer alışveriş yerleri, Baltimore alışveriş dünyasından sınırsız alternatiflerin sunulduğu yerlerdir.

Antika, Baltimore alışveriş kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Federal Hill’de bulunan Antika Merkezi, 30′dan fazla antika mağazasına ev sahipliği yapar. Aksesuarlar, tablolar, porselenler, saatler ve daha neler neler burada satılmaktadır. Aynı şekilde Federal Hill’de bulunan Antika Deposu, mücevher, gümüş ve kristal antikaların, tabloların bulunduğu kentin en büyük antika merkezidir.

Fells Point caddeleri, antika satan dükkânlar, galeriler ve butiklerle dolup taşar. Burada 40′ın üzerinde antikacı bulunur.

Kentten 15 dakika uzaklıktaki Towson Town Center, kentin en önemli alışveriş merkezidir. Burada 200′ün üzerinde dükkân bulunur.


Ve tabiiki cok soze gerek olmayan Johns Hopkins Universitesi-Hastanesi



Kaynak: NotOku.com
The following user(s) said Thank You: umc, sultans

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.554 seconds