Topic-icon Tavsiye mektupları (letters of recommendation) ile ilgili püf noktalar

13 years 1 month ago #1 by hejar
Buraya bir kaç adet tavsiye mektubu örnekleri koysak nasıl olur arkadaşlar?Elinizde varsa paylaşırmsınız.teşekkurler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 3 months ago #2 by umc

dunyali wrote: peki bu stajlarda filan gidip hocaya "bana ileride tavsiye mektubu yazar mısın" mı deniliyor? nasıl istenir o mektup?


Tam olarak öyle... İlerisi için söz istenir ve o zaman gelene dek bu bağlantı sıcak tutulmaya çalışılır. O nedenle 6 sınıfta yapılacak bir başvuru için birinci sınıftaki staj sırasında söz istenmez. Onun yerine bir sonraki staj için söz istenir. Bir nehirden karşıya geçmek isteyen ve su üstünde kalmış taşlara basa basa geçmeye çalılan bir kişi gibi...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: drng

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
13 years 3 months ago #3 by dunyali
peki bu stajlarda filan gidip hocaya "bana ileride tavsiye mektubu yazar mısın" mı deniliyor? nasıl istenir o mektup?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 11 months ago - 13 years 11 months ago #4 by umc
Tavsiye mektupları başvurunun tartışmasız bir şekilde en önemli ayaklarından birini oluşturur. En önemli ayağıdır dersek yanlış yapmayız. ABD'de tıpta uzmanlık (usmle , ecfmg) amacına uygun olarak yazılacak mektuplarla ilgili genel püf noktaları aşağıda özetlenmiştir :


- Tavsiye mektupları (LoR) önceden alınıp sonradan kullanılmamalıdır. Tarihi güncel olmalıdır. Ancak önceden mektubu verecek kişiden gerekli zamanda mektubu yazacağı ve ilgili yere yollayacağına dair "söz" alınabilir. Mektup önceden alınıp aylar ya da yıllar sonrasında yeniden kullanılamaz.

-Mektuplar spesifik bir amaç için olmalıdır. Kişi nereye başvuruyorsa oraya tavsiye edilmeli, ilgili kişinin direk olarak adına hitap etmelidir. (Dear Dr. XYZ). Mektuplarda (to whom it may concern) tarzı jenerik ifadelerden kaçınılmalıdır.

-Mektubu yazan kişi mektubu direk olarak mektubu alacak kişiye yollamalıdır. Mektup , aday ile paylaşılabilir ancak aynı zamanda adaydan bağımsız olarak karşı tarafa yollanmalıdır.

-Mektubu yazan kişi, yazdığı kişi ile belirli bir profesyonel ilişki içinde olmuş olmalıdır. Sadece tanışıklık bulunuyor olması o kişiden tavsiye mektubu istenmesine yetmez bu şekilde alınmış olan bir mektup etkili de olmaz. Mektupta adayla tavsye eden kişinin hangi koşullardaa beraber çalıştığı detaylandırılmalıdır, ve tavsiye bu süreç içindeki performansa dayandırılmalıdır.

-Aynı mektup birden fazla kullanılabilir, ancak tekrar kullanılacaksa, mektupyazan kişi tarafından güncellenmelidir ve tarihi yenilenmelidir, aynı şekilde mektup karşı tarafa yazan kişi tarafından yollanmalıdır.

-Tavsiye mektuplarını yazacak kişinin ingilizce ya da herhangi bir dil bilme zorunluluğu yoktur. Kişi kendi dilinde mektubu yazabilir ve noter tasdiği ile mektup inglizceye ya da başka bir dile çevrilebilir. Mektubu yazan kişinin ağırlığı, ve adayı ne kadar tanıdığı asıl önemli olandır, yabancı dile ne kadar hakim olduğu degil. Bu sebeple eğer mektubu alınmak istenilen kişi yabancı dilde ifadede zorlanacaksa kendi dilinde yazması tekli edilmelidir. Bu mektubun ağırlığını daha çok artırır.

-Mektubu yazacak kişilerin blimsel geçmişinin ve adını ağırlığının önemi kadar , kişiyi ne kadar tanıdığının da önemi büyüktür. Adayı yıllardır tanıyan mütevazı bir mektup yazarı, adayı 1 aydır tanıyan ama bilimsel şöhreti daha büyük olan bir mektup yazarına tercih edilmelidir. Mektubu okuyacak kişi için en önemli referans adayı uzun süredir tanıyan birinin söyledikleridir.

-ABD de tıpta uzmanlık başvurularında genellikle en az 3 en fazla da 4 mektup kullanılır. Eğer izin veriliyorsa 4 mektup hakkının hepsinin kullanmak makbuldür. Mektup yazarlarının kombinasynu çok büyük önem taşır. Mümkünde olabldğince çok mektup için söz almak ve değişik başvuruları o başvurunun doğasına uygun olarak değişik kombinasyonlarla başvurmak en doğrusudur.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: in ter, neox, hejar, rabinovich2006, drng

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.277 seconds