Topic-icon Boston-Mayo-Cleveland-Yale-John Hopkins

12 years 8 months ago #1 by umc
Belirlenmiş ortak bir tutum yoktur, hastaneler arasında olmadığı gibi eğitim programları arasında da yoktur, aynı hastane içinde bile bir programdan diğerine büyük farklılıklar olabilir.

IMG dostu olmak ya da olmamak bir tek ana prensip üzerinde değerlendirilebilir, eğer yapılabilirse de ancak bu kadar basite indirgenebilir.

Bir eğitim programı Amerikan Tıp Fakültelerinden mezun olan hekimlerce (AMG) ne kadar talep alıyorsa, IMG dostu olma olasılığı o kadar düşer. IMG lerle yapılan "dostluk" mecburi bir dostluktur, arz talep kanunlarının radikal ve vahşi prensiplerince belirlenir. IMG dostu olmak zorunda olmayan hiçbir program olmaz zaten. ABD hastanelerince benimsenen IMG dostluğu bir seçim değil bir mecburiyetin sonunda doğan bir sonuçtur.

Bu genel kaideye iki hastane / sağlık sistemi yer yer istisna oluşturabilir.

Cleveland Clinic ve Mayo Clinic, ABD'de sağlık sisteminin yarattığı çok farklı hastanelerdir . Bu hastaneler tüm diğer hastanelerin aksine, akademik/üniversite hastanesi değil de, özel hastane mantalitesi ile kurulmuş, çok zengin olmuş ondan sonra akademik olmuş ve tıp fakültelerini sonradan açmış hastanelerdir ve bunlar tüm amerikan hastanelerinden çok farklı modellerdir. Bu hastaneler gelinen son noktada hem akademik birinci ligde yarışa dahil olmuş hem de ABD'de sağlık sistemine yeni ve yaratıcı modeller oluşturarak kendi kültürlerini yaratmışlardır. Bu hastaneler akademik olurken de para kaybetmeyebilineceğini tüm diğer üniversite hastanelerine göstermiş Obama Sağlık Reformu sırasında örnek alınmışlardır. Sonuç olarak bu hastanelerin ticari ve kapital hedefleri nedeniyle ve dünyada ABD dışında da sağlık kapitallerini sürdürme istekleri nedeniyle, IMG lerle ticari anlamda "seçerek" dostluk kurmak istemektedirler. Öyle ki bu hastaneler, uluslararası doktorlar çalıştırarak bu doktorların geldikleri ülkelerden hasta çekmek, o ülkelerde tanınmak istemektedirler. Cleveland Clinic, ABD dışında, Kanada, Abu-Dhabi'de hastaneler açmıştır. Yine Mayo Clinic'in ABD dışında yatırımları vardır. Bu hastanelerin izlediği modeli, çok fazla para kaybedeb Johns Hopkins ve Harvard sistemleri de benimsemeye çalışmakta ve Dubai ve Uzak Doğu'da benzer hastane kompleksleri açarak yarışa dahil olmak istemektedirler.

Öyle görünüyor ki, ABD sağlık sisteminde IMG dostluğu bir mecburiyet ile başlatılmış olsa da (büyük hekim ihtiyacından) ABD'nin sağlık kartellerinin dünya sularına açılmaya çalışması ile mutualist bir ilişkiye dönüşmeye başladığını speküle etmek mümkün olabilir. Amerikan mezunlarının ilgisine yeteri kadar maruz kalan Mayo ve Cleveland Clinic hastanelerinin adeta bir dünya karması oluşturmak istercesine değişik memleketlerden seçerek asistan almaları buna destek olarak gösterilebilir.

Kişiler yorumlarım bu şekildedir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kısrak, Hell_Spawn, deniz, mehmetyasin, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #2 by zebir
Teşekkürler cevabınız için Ulaş abi.
IMG dostu olan bu hastaneler görüşmelerde IMG'lere yönelik pozitif seçim kriterleri açısından ortak bir payda belirlemişler midir peki?
Genel olarak IMG'lerde aradıkları ortak bir tutum var mıdır? ya da diğer hastanelerden farklı mıdır?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago - 12 years 8 months ago #3 by umc
Boston'ı şehir olarak genelleyemeyiz, her iki gruptaki hastaneler de mevcut. Harvard hastanelerinden MGH,BWH IMG dostu değildir, Beth Israel ve Children's IMG dostudur. Tufts ve Boston Universitesi hastanelerinin tümü IMG dostudur.


Cleveland Clinic, Mayo ve Yale oldukça IMG dostudur, genel olarak.

Johns Hopkins, tam tersi, IMG dostu hiç değildir, Amerikalıların en çok tercih ettikleri bir avuç hastaneden biridir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: sultans, Hell_Spawn, in ter, deniz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #4 by zebir
Selamlar,
Daha yolun çok başındayım ama kabaca düşündüğüm hastaneler bunlar.Genel Cerrahi branşı için ya da diğer bölümler için kapsamlı olarak bu bölümlerin IMG Friendly hastaneler olduğunu söylemek mümkün müdür?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.336 seconds