Topic-icon ECFMG sertifikasini aldiktan sonra ABD'de uzmanlık (residency) yapmadan ABD'deki uzmanlık sınavlarına girme hakkı kazanılabilir mi?

13 years 4 months ago #1 by umc
eguerre yazan:

Eger yanlis anlamadiysam bir arkadasimdan sadece bazi bolumlerde "residency" yapmadan "fellowship" likten sonra "board eligible" olunabilecegini duydum. Hangi bolumler icin gecerlidir?


ABD'de ilgili ana uzmanlık sınavına girebilmek için normal yollardan ilgili ana uzmanlık programını (asistanlığını, yandalını değil !) ABD'deki ACGME akredite asistanlık programlarından birinde tamamlamış olmak gerekir. Bu normal meşru yoldur. Bu normal meşru yola göre , ana yandal uzmanlık eğitimlerine başvurabilmek için de anadal uzmanlık eğitimini (asistanlığını) ABD'deki ACGME akredite programlardan birinde tamamlamış olmak gerekir. (ABD dışında bitirilmiş uzmanlıklar ilgili yandala başvurmak için kabul edilmez !)

Normal yol yukarıda açıklandığı gibidir. Ancak istisnai yollar mevcuttur. Zamandan zamana, kişiden kişiye, eyaletten eyalete, programdan programa, son derece özel durumlarda ABD dışında yapılan ana dal asistanlık eğitimi , ABD 'de özel birilerinin özel gayretleri ile ABD'de uzmanlık sınavına girebilir konuma getirilebilir. (örnek ünlü kardiyolog Murat Tuzcu örneği).Bu konuma gelirse, kişi ABD'de asistanlık yapmadan (örneğin dahiliyesini ABD'de bitirmeden, kardiyolojiye kabul edilip , dahiliye "board" sınavına girebilir.) "board eligible" hale gelebilir.

Bir başka istina durum da radyoloji alanında yapılabilir. Radyoloji uzmanlık kurulu (American Board of Radiology) ABD'de dışında uzmanlıklarını tamamlamış kişilerin ABD içinde 5 yıl aynı kurumda akredite bir "fellowship" yapmaları durumda kişiye "board eligible" = uzmanlık sınavına girebilir hale getirebilir.

Bu yollar zor yollardır ana yoldan spıldığı ve dağ yoluna girildiği yollardır, hemen her zaman kişiyi normal yollardan daha çok yorar, daha çok belirsizlik içinde bırakır, risklerle dolu, sonu belli olmayan kara delilere sürükler. Bu yollardan geçmiş olan kişilerin hemen tamamı bu yollara karar vererek değil bu yollara ya itilerek ya da kazara düşerek bu yollardan çıkmaya çalışırken bu çıkar yolları bulup düzlüğü çıkmışlardır. O nedenle en başında bu işe karar veren hiç kimseye bu yolları zorlamalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 12 years 11 months ago #2 by eguerre
Eger yanlis anlamadiysam bir arkadasimdan sadece bazi bolumlerde "residency" yapmadan "fellowship" likten sonra "board eligible" olunabilecegini duydum. Hangi bolumler icin gecerlidir?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.237 seconds