Topic-icon ABD' de uzmanlığını tamamlayan bir hekimin uzmanlık sonrası gerçekçi bilimsel kariyer hedefleri neler olabilir?

13 years 2 months ago - 13 years 2 months ago #1 by umc
Uzmanlığı tamamlayan bir hekim için çok fazla seçenek vardır. Gerçekçi mi değil mi bu biraz da kişiyle ilgili tabii ama nesnel olarak bakmaya çalışırsak benim aklıma gelen bilimsel / akademik kariyer seçenekleri şunlar olabilir

1. Uzmanlık "board" sertifikasının alınması.

Bu zorunlu değildir ama alınırsa çok fazla ekstra kapıyı açabilir. Bu alınmadan da iş bulmak kolaydır ama akademik merkezlerde iş bulmak o kadar kolay olmayabilir. Bilimsel bir kariyer düşünülüyorsa mutlaka alınmalıdır.

2.Akademik / üniversite seçenekleri :

J1 vize ile gelen hekimler için 2 sene kuralı devreye girecektir ki bu kural 3 sene olarak ABD'de ihtiyaç gösteren bir mevkide çalışmayı kabul ederek de yerine getirilebilir. ABD'de birçok akademik merkezde pozisyonlar "underserved" statüsündedir ve rahatlıkla akadmeik kariyer j1 "waiver" şartı yerine getirilerek devam ettiriebilir. Akademik merkezlerde maaşlar uzmanlıklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 110.000 - 300.000 dolar arasında oynar. Cerrahi branşlarda bu biraz daha yüksek tarafta seyreder. Akademik merkezler genellikle serbest posizyonlara oranla az para öderler.

3.Araştırma secenekleri :

Araştırma faaliyetleri , akademik bir pozisyon teklifini kabul ederek de , -eğer J1 ile gelinmişse- J1 statüsünün devamını sağlayan araştırma "fellowship" lerine devam etmeyi seçerek de yürütülebilir. Eğitim ya da araştırma "fellowship" lerinin dezavantajı asistan maaşları seviyesinde ödeme yapmalarıdır (40000-50000 dolar arası). Bu tip posizyonlarda araştırma faaliyetleri çok verimli olabilir, ABD 'de kalış süresi uzatılabilir (akademik verimlilik anlamında) , Türkiye'ye dönüş düşünülüyorsa özgeçmiş biraz daha güçlendirilip dışardan doçentlik sınavına girebilme öncesi iyi bir peryot olarak değerlendirilebilir.

4. Akademik bir merkezde kalıcı pozisyonların kovalanması (tenure track)

Bu uzun vadeli ABD'de kalmayı düşünen kişiler için önemli bir seçenektir. Uzmanlık bitirildiğinde tercihen bitirilen merkezdeki posizyonların aranması uzun vadeli olarak bu kurumda kalıcı öğretim üyesi pozisyonlarına geçiş için büyük fırsatlar getirebilir. Bu tip bir plan daha çok hayatının büyük bir bölümünü ya da tamamını ABD'de yaşamak isteyen kişiler için idealdir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: okan
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #2 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 12 years 11 months ago #3 by acerit85
ABD de uzmanlık sonrası bilimsel kariyer hedefleri nelerdir? ne tür çabalarla hangi hedeflere (dergi editörlüğü vb, araştırma ekibi başkanlığı vb) ulaşılabilir?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.274 seconds