Topic-icon ABD'de alınan uzmanlık eğitiminin Türkiye'deki denkliği mümkün müdür?

8 years 9 months ago #1 by umc
Konuyla ilgili bir güncelleme :

Bakanlık yaklaşık 1 yıldır yurt dışında alınan uzmanlıklara mecburi hizmet yükümlülüğüne kaldırmaktadır ve uzmanlıkların denkliğini vermekte ciddi kolaylıklar sağlamaktadır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 3 months ago #2 by umc
Bu arada, güncel bilgi, şu anda Sağlık Bakanlığı kısa bir süreyle (6 ay idi, 1 yıla uzatıldı), yurt dışından ihtisaslı uzmanların uzmanlıklarını mecburi hizmet olmaksızın saymaktadır, bu şekilde uzmanlık belgeleri mecburi hizmet şartı olmadan alınabilmektedir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #3 by umc
Bir önceki açıklamamda bahsettiğim tüzüğü buldum. Aşağıya ekliyorum...

Bu metni Sağlık BAkanlığı resmi sitesinde 28 Ocak 2011 tarihinde buldum. Üyelerimizden Ergin beni burda belirtilen uzmanlık sürelerinin büyük kısmının değiştiği ya da halen mahkemelik olduğu konusunda uyardı. Kendisine çok teşekkür ederim. Uzmanlık süreleri değişiyor olabilir,yurt dışı uzmanlıkla ilgili tüzük de belki bazı değişikliklere gebedir en azından bakanlığın sitesinde halen geçerli görünen yönerge aşağıdaki şekildedir...

________________________________________________________________________________________________________________


YURT DIŞINDA UZMANLIK EĞİTİMİ VE UZMANLIK
UZMANLIK EĞİTİMİNİN VE UZMANLIĞIN İNCELENMESİ
Madde 30 - Yurt dışında uzmanlık eğitimi vermeye yetkili olan bir sağlık kurumunda uzmanlık eğitimi yapan veya uzmanlık belgesi alan Türk vatandaşlarının talebi halinde, yabancı ülkedeki Türk misyon şeflikleri ile o ülkenin yetkili meslek kuruluşunca onaylanmış uzmanlık eğitimine ilişkin belgeleri ve eğitim süreleri Tüzük hükümlerine uygunluğu yönünden biçimsel olarak Bakanlıkça, bilimsel olarak Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenecek bir tıp veya diş hekimliği fakültesince incelenir.
Bakanlık ve fakülteler, yabancı ülkelerde yapılan uzmanlık eğitiminin bu Tüzükte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapılıp yapılmadığını araştırır, kanıtlayıcı her türlü belge ve dokümanın verilmesini isteyebilir.
SÜRELERİN EKSİKLİĞİ HALİNDE YAPILACAK İŞLEMLER
Madde 31 - 30 uncu madde uyarınca yapılan inceleme sonucunda;
a) Uzmanlık belgesi almamış olanların asistanlıkta geçen süreleri Tüzüğe ekli Çizelgede öngörülen süreden az ise, asistanlık giriş sınavına tabi tutulurlar. Sınavda başarılı olanlar, yurt dışında geçirdikleri eğitim sürelerinin asistanlık süresinden sayılmasını isterlerse, asistanlığa başlamalarından sonra ilk açılacak yabancı dil sınavında eğitim gördükleri ülkenin dilinden sınava alınırlar. Bu dil sınavında 100 üzerinden en az 60 puan alanların eğitim gördükleri ülkeden aldıkları belgeler değerlendirilerek uygun görülen süreler, Türkiye'de yapacakları asistanlığın süresinden düşülür. Ancak, yurt dışında geçen uzmanlık eğitim sürelerinin geçerli sayılabilmesi için, yukarıda belirtilen şartlar yanında ilgililerin uzmanlık eğitiminden ayrıldıktan sonra en geç bir yıl içinde müracaatları ve açılacak ilk iki asistanlık giriş sınavında başarılı olmaları şarttır.
b) Uzmanlık belgesi almış olmakla beraber, eğitim sürelerinin eksik olduğu anlaşılanlardan, eğitim süreleri Tüzüğe ekli Çizelgede öngörülen sürenin en az dörtte üçü kadar olanların eksik süreleri Tıpta Uzmanlık Kurulunun belirleyeceği eğitim kurumunda tamamlattırılır. Yabancı ülkede tezi kabul edilmiş olanlar tez verme şartı aranmaksızın, tez vermemiş olanlar ise tez verdikten sonra yeterlik ve uzmanlık sınavına tabi tutulur.
Eğitim süreleri Tüzüğe ekli Çizelgede öngörülen sürelerin dörtte üçünden az olanlar hakkında (a) bendi hükümleri uygulanır.
SÜRELERİN UYGUNLUĞU HALİNDE YAPILACAK İŞLEMLER
Madde 32 - 30 uncu madde uyarınca yapılan inceleme sonucunda;
a) Yabancı ülkelerde uzmanlık eğitiminde geçirdikleri eğitim süre ve uygulamaları bu Tüzük hükümlerine uygun olmakla birlikte uzmanlık belgesi almamış olduğu anlaşılanlar, tez verme şartı da aranarak, üç defadan fazla olmamak kaydıyla yeterlik, yeterlik sınavında başarılı olmaları halinde üç defadan fazla olmamak kaydıyla uzmanlık sınavına girebilirler.
b) Yabancı ülkede yaptıkları uzmanlık eğitiminin süre ve uygulamaları bu Tüzük hükümlerine uygun olanlardan uzmanlık belgesi almış olanlar, üç defadan fazla olmamak kaydıyla yeterlik, yeterlik sınavında başarılı olmaları halinde üç defadan fazla olmamak kaydıyla uzmanlık sınavına girebilirler.
c) Yabancı ülkelerden aldıkları uzmanlık belgeleri bu Tüzük hükümlerine uygun olmakla birlikte gerekli becerilerin kazanılabilmesi için belirli uygulamaların yapılması öngörülen dallarda görülen uygulama eksiklikleri, kadroya atanma şartı aranmaksızın tamamlattırılır.
Eksikliklerin giderilmesi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
TÜRKİYE’DE BAŞLANILAN ASİSTANLIĞIN YURT DIŞINDA SÜRDÜRÜLMESİ
Madde 33 - Bu Tüzük hükümlerine göre Türkiye'de başladıkları asistanlığı yurt dışında sürdürenlerin, uzmanlık eğitimi görülen yabancı ülkelerin usullerine göre aynı dalın uzmanlık eğitiminde geçirdikleri süreleri, Türkiye'de asistanlıktan ayrılış ve yurt dışında uzmanlık eğitimine başlayış tarihleri arasındaki sürenin altı aydan fazla olmaması koşuluyla, yurt içinde asistanlıkta geçen önceki süreleri ile birleştirilir. Eksik olan süreler yeniden asistanlık geçiş sınavına girmeksizin bu Tüzük hükümlerine göre tamamlattırılır. Süreleri tam olanlar, tez verme şartı da aranarak, yeterlik ve uzmanlık sınavına alınırlar.
TÜRK UYRUĞUNA GEÇEN YABANCILARIN DURUMU
Madde 34 - Türkiye'de yabancı uyruklu olarak uzmanlık eğitimi görmekte iken asistanlık süresi içinde Türk uyruğuna geçenler, kadrosuz ve aylıksız olarak asistanlığa devam ederler.
ALTINCI BÖLÜM . UZMANLIK BELGESİ
UZMANLIK BELGESİ
Madde 35 - Uzmanlık sınav sonuçları, uzmanlığın tescili için gerekli olan belgelerle birlikte en geç on beş gün içinde, il sağlık müdürlüğü, fakülteler ve ilgili kurumlar tarafından Bakanlığa gönderilir.
Uzmanlık sınavını kazananların uzmanlık belgeleri Bakanlıkça düzenlenir ve tescil edilir.
Uzmanlık eğitiminin bu Tüzükte belirtilen kapsam, usul ve esaslara uygun olarak yapılmadığının tespiti halinde tescil işlemini yapmamaya, yapılmış ise iptaline Bakanlık yetkilidir.
Bu Tüzük hükümlerine göre verilecek uzmanlık belgesinin şekli ve kapsamı Bakanlıkça tespit edilir.
YEDİNCİ BÖLÜM : ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
YÖNETMELİK ÇIKARILMASI
Madde 36 - Bu Tüzükte çıkarılması öngörülen yönetmelikler, Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği adı altında, YÖK'ün uygun görüşü alınmak kaydıyla bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Bakanlıkça hazırlanarak yürürlüğe konulur.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER
Madde 37 - Bakanlar Kurulunun 05/04/1973 tarih ve 7/6229 sayılı Kararı ile yürürlüğe konulan Tababet Uzmanlık Tüzüğü yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDELER
Geçici Madde 1 - Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuata göre kazanılmış bulunan uzmanlık ve eğitim yetkisi hakları saklıdır.
Bu Tüzük ile kaldırılan veya bir uzmanlık dalı iken ayrılan uzmanlık dallarında eğitim yetkisi bulunanlara, hangi dalda eğitim yetkisi verileceğine istekleri de dikkate alınarak Tıpta Uzmanlık Kurulunca karar verilir.
Geçici Madde 2 - Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihte fiilen asistanlık yapmakta olanlar hakkında 05/04/1973 tarih ve 7/6229 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tababet Uzmanlık Tüzüğünün ilgili hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bunlar isterlerse, Tüzüğün yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde başvurmaları kaydıyla bu Tüzük hükümlerine tabi olurlar.
Kaldırılan dallarda fiilen asistanlık yapmakta olanların en yakın hangi dalda eğitimlerine devam edeceklerine Tıpta Uzmanlık Kurulunca karar verilir. Bir uzmanlık dalı iken ayrılan uzmanlık dallarında fiilen asistanlık yapmakta olanların eğitimlerine hangi dalda devam edeceklerine istekleri de dikkate alınarak kurumlarınca karar verilir.
Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce asistanlık sınavını kazanıp da fiilen asistanlığa başlamamış olanlar, bu Tüzük hükümlerine tabidirler. Ancak, kaldırılan veya bir uzmanlık dalı iken ayrılan uzmanlık dallarında sınavı kazanıp da başlamamış olanlar hakkında, ikinci fıkra hükmü uygulanır.
Geçici Madde 3 - 5, 7 ve 9 uncu maddelerde belirtilen Kurul ve komisyonlar, bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içerisinde oluşturulur.
Geçici Madde 4 - Bu Tüzük ile öngörülen yönetmeliğin yürürlüğe girmesine ve Tıpta Uzmanlık Kurulunun oluşumuna kadar, 05/04/1973 tarih ve 7/6229 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tüzük ile yürürlükteki Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinin bu Tüzüğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Geçici Madde 5 - 19/03/1927 günlü ve 992 sayılı Kanun ile 05/04/1973 tarih ve 7/6229 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tababet Uzmanlık Tüzüğünün 6 ncı maddesi hükümlerine göre uzman olma hakkı tanınanlar için kendi alanlarına ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar bu Tüzük hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 6 - Bu Tüzükle yeni ihdas edilen yan dalların bağlı bulunduğu ana dal uzmanlarından o yan dalda yurt içinde veya yurt dışında en az beş yıl süre ile yaptıkları araştırma, uygulama ve incelemeleri ile bu alanda yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış bilimsel yayınlarını ibraz ederek yeni ihdas edilen yan dalda uzmanlık belgesi almak isteyenlerin, bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde başvurmaları durumunda, bu belgeleri, Tıpta Uzmanlık Kurulunca altı ay içerisinde değerlendirilerek çalışmaları yeterli görülenlere, Bakanlıkça uzmanlık belgesi düzenlenerek verilir ve uzmanlıkları tescil edilir.
Geçici Madde 7 - Bu Tüzükte belirtilen diş hekimi uzmanlık dallarında daha önce doktora yaparak başarılı olanlardan bu Tüzüğün yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde başvuranların durumları, Tıpta Uzmanlık Kurulunca altı ay içerisinde değerlendirilerek klinik çalışmaları, yayınları ve meslekteki deneyimleri yeterli görülenlere Bakanlıkça uzmanlık belgesi verilir ve uzmanlıkları tescil edilir.
Geçici Madde 8 - Bu Tüzüğün yayımlandığı tarihte Tüzükte öngörülen diş hekimliği uzmanlık dallarında kadroya bağlı olarak fiilen doktora yapanlar, altı ay içinde başvurmaları halinde o uzmanlık dalına asistan olarak kabul edilirler. Bu durumda, doktora çalışmalarında geçen süre ve rotasyonları asistanlık eğitim süre ve rotasyonlarından sayılır.
YÜRÜRLÜK
Madde 38 - 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve Danıştay'ca incelenen bu Tüzük yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 39 - Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
EK ÇİZELGE












Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #4 by umc
Güzel soru. Birkaç kez değişik konular altında değişik açılardan konuşulmuştur eminim ama burda özetleyelim.

Verilen cevaplar gayet doyurucu olmuş birkaç ekleme yapalık ve konuyu kilitleyelim.

ABD'de yapılan tüm uzmanlıkların denkliğini Türkiye'de almak "teorik" olarak mümkündür.
Türkiye bu denkliğie karar verecek kuruluş, YÖK 'e bağlı olan Üniversiteler Arası Kuruldur (ÜAK)
ÜAK bu denkliği mevcut tüzüğe bağlı kalarak verebilir. Bu tüzüğe de sağlık bakanlığı sitesinden ulaşılabilir. (ve/veya YÖK ağ organlarından)
Önceki mesajlarda bahsedildiği üzere ÜAK uzmanlık eğitimi içeriğinin Türkiye'deki eşdeğerine yakın olup olmadığıyla beraber senelerin aynı olup olmadığına bakacaktır. Senelerin aynı olmaması durumunda bunun Türkiye'deki eşdeğer eğitimin süresinin 3/4 üne yakın olup olmadığına bakılır ve kalan eğitimin bir eşdeğer kurumda tamamlanması istenir, 3/4 ünden az olması durumunda yeniden TUS sınavına girilmesi gibi bazı başka engellerin çıkabilmesi mümkündür. O nedenle yurtdışında yapılacaksa ve sonrasında Türkiye'ye dönülmesi planlanıyorsa mutlaka Türkiye'deki eşdeğerinin sene ve içeriğinin incelenmesi gerekir. ÜAK'nin yurtdışından alınan uzmanlıkların denkliği hakkındaki yönetmeliğini bulabilirsek sitemiz kütüphanesine kazandırmak isteriz.

Hell_Spawn wrote: Başlıktaki soruma ek olarak; bu denklik hangi şartlara bağlıdır ve eğer bu denkliği onaylatabilirsek uzmanlık sonrası zorunlu hizmet yükümlülüklerinden ne derece mesuluz acaba?


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 2 months ago #5 by onur
Bu başlıkta kendi bildiklerimi şu şekilde özetleyebilirim:

- Amerika'da yapılan uzmanlığın denkliğini almak birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de mümkündür.
- Şartlar konusuna gelirsek bu uzmanlık çeşidine oradaki ve buradaki işleyişe göre farklılık gösterebilir.
- Mesela Dahiliye konusunda; Amerika'da 3 yıl uzmanlık yapıp üstüne yandal vb. yaptıktan sonra yılları Türkiye'dekiyle örtüşmediği için aradaki zaman farklarını Türkiye'deki bir kurumda çalışarak kapatmak gerekebilir. Ama bildiğim kadarıyla o ek süreyi yapmadan bunu başarmış kişiler de mevcuttur. Cerrahpaşa'daki bir hocadan bahsediliyordu eski forumlarda yanlış hatırlamıyorsam.
- Ama yukarıda bahsettiğim istisnai bir durum olabilir yani çok bel bağlanmaması gerekir. Sonuçta dahiliye yaptıktan sonra Türkiye'de çalışmayı düşünen arkadaşların tüm bunları hesaplayarak bu yola çıkmaları gerekmektedir.
The following user(s) said Thank You: Hell_Spawn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 2 months ago #6 by Hell_Spawn
Başlıktaki soruma ek olarak; bu denklik hangi şartlara bağlıdır ve eğer bu denkliği onaylatabilirsek uzmanlık sonrası zorunlu hizmet yükümlülüklerinden ne derece mesuluz acaba?

Ali Murat Pussane

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.312 seconds