Topic-icon Turkiye'de alinan "Aile Hekimligi" uzmanligi sonrasi ABD'de ne gibi seçenekler var?

11 years 1 month ago #1 by asbesdos
Cok tesekkur ederim aciklayici bilgilerinizden oturu, gercekten faydali oldu benim icin..Kafamdaki yan yollarla alakali sorular ortadan kalkti..Iyi calismalar herkese...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 month ago #2 by m3rcury
aile hekimligi ile ilgili olan durumu ben de dusunmustum cunku aile hekimligi yaptim ve sevdigim bir dal ama arastirmalarim sonuc vermedi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 month ago - 11 years 1 month ago #3 by umc
Yanıt 1 : Hayır. ECFMG sertifikası almadan hiçbir klinik uzmanlığa, akredite olsun ya da olmasın, başvurmanız, kabul edilmeniz , çalışmanız mümkün değildir.

Yanıt 2: Normal yollardan hayır. Çok özel istisnalar olmuştur geçmişte, halen de olmaktadır, özel izinlerle, özel durumlarda, özel destekler alarak bazı ayrıcalıklara sahip olarak "residency" yapmadan "fellowship" (akredite) programlarına girmek mümkün olmuştur, muhtemelen gelecekte de istisnalar olabilecektir. Ama bu yol üzerine plan yapılabilecek bir yol olamayacak kadar düşük bir olasılıktır. En azından şimdilik. Gelecekte değişebilir. ABD'denin ciddi doktor açığı var.

Yanıt 3: ABD'de hekim olarak çalışabilme kapasitesinin "yeşil kart" ile hiçbir ilgisi yoktur. Süpervizyonsuz hasta görebilmenin tek koşulu eyalet lisansına sahip olmaktadır. Eyalet lisansına sahip olmanın koşulu ECFMG sertifikası ve de USMLE Step 3 sınavını almış olmaktır. Bu koşulu yerine getirdikten sonra bir asistanlık programından mezun olmuş olmak da pratik olarak gereklidir, yukarıda bahsettiğim istisnai durumlardan birine sahip değilseniz (Çünkü eyalet lisansı alaiblmenin normal yolu asistanlık programlarına girmekten geçer, Step 3 sınavını önceden almanıza izin veren 10 eyalet hariç, ancak bu 10 eyalette dahi lisansınız olsa da bağımsız çalışmak için imkan bulmanız mümkün değildir, çünkü malpraktis sigortanızın dahi ödenmesi için sizin bir asistanlık programını bitirdiğinize dair bir geçmişiniz olması gerekir)

Uzun lafın kısası, ABD'de çalışmak, yaşamak ve uzun dönemde hekimlik pratiği yapmak istiyorsanız, ECFMG alarak normal yollardan bir asistanlığınızı ABD'de tekrarlamanız en mantıklı yoldur. Bu yol gayet yapılabilir bir yoldur. Yan yollara girmeye gerek yoktur, sonuçta daha fazla zamanınız daha fazla paranız gidebilir, ve genellikle yan yollar denendikten sonra benim söylediğim standart yolda karar kılınması da sıktır. Azımsanamayacak bir grup da yan yollara girip bezerek bu işten vazgeçerler.

Umarım faydalı olabildim.

Ulaş Çamsarı


asbesdos wrote: Merhaba,Turkiyede aile hekimi uzmanligini aldim ve Amerikaya green card ile geldim.Su an USMLE sinavina hazirlaniyorum.

1- ECFMG sertifikasi almadan uzmanligimla alakali fellowship programlarina basvurabilirmiyim,

2- ECFMG sertifikasi aldiktan sonra residency programlarina girmeden uzmanligimla alakali fellowship programlarina basvurabilirmiyim,

3- Fellowshiplik sonrasinda (green kartim oldugu icin ) Amerika da Family Medicine olarak calisabilir miyim.

Ozet olarak Turkiyede almis oldugum uzmanligimi Amerikada tekrar uzmanlik egitimleri almadan ne sekilde kullanabilir ve devam ettirebilirim.

Simdiden tesekkur ederim..Iyi calismalar dilerim..


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: m3rcury

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 month ago #4 by in ter
Normal sartlar altinda amerika'da uzmanlik egitimi almadan o alanin sertifikasini almiyorsunuz ( Radyoloji ve onceden anestezi -tekrar boyle bir sey cikarabileceklerine dairi bir yazi okumustum- ) Tek tek programlara email atip bilgi almaniz faydali olabilir, genel olarak fellowluklar icin de ecfmg sertifikasi istiyorlar.

En dogru bilgiyi ilk elden ogrenmekte fayda var. Bulundugunuz eyalet, sehirdeki aile hekimligindeki hocalara vs email atip durumunuzu anlatin, once observer vs bi sekilde girin, sonra belki postdoc fellow vs... Bu arada hem kontak kurmus olursunuz hem de sinavlarinizi alirsiniz.... Sonrasi icin de plan yaparsiniz...

Kolay gelsin..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 month ago #5 by m3rcury
bildigim kadariyla ecfmg sertified olmadan hastayla aktif temas halinde olamazsin. bu kati kurallara tabi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 month ago - 11 years 1 month ago #6 by asbesdos
Merhaba,Turkiyede aile hekimi uzmanligini aldim ve Amerikaya green card ile geldim.Su an USMLE sinavina hazirlaniyorum.

ECFMG sertifikasi almadan uzmanligimla alakali fellowship programlarina basvurabilirmiyim,

ECFMG sertifikasi aldiktan sonra residency programlarina girmeden uzmanligimla alakali fellowship programlarina basvurabilirmiyim,

Fellowshiplik sonrasinda (green kartim oldugu icin ) Amerika da Family Medicine olarak calisabilir miyim.

Ozet olarak Turkiyede almis oldugum uzmanligimi Amerikada tekrar uzmanlik egitimleri almadan ne sekilde kullanabilir ve devam ettirebilirim.

Simdiden tesekkur ederim..Iyi calismalar dilerim..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.301 seconds