Topic-icon Amerikada uzmanlik egitimi sirasinda nöbet sıklığı branşlara göre nasıl bir çeşitlilik gösterir?

13 years 4 months ago #1 by umc
Evet verılen cevaba katılıyorum. Özetle nöbet sistemi önceki mesajdaki köprüde verildiği üzere şu şekildedir :

ABD'de asistanlik egitimi, ACGME denilen kurulus tarafindan ulusal capta denetim altindadir. Gerek egitim ile ilgili gerek calisma saatleri ile ilgili konulari bu kurulus senelik olarak Amerika capinda denetler ve asistanlardan direk olarak geri bildirim alir.

ACGME tarafindan belirlenen kurallara gore, asistanlar en fazla 4 gunde bir nobet tutabilirler. ABD'nin hicbir yerinde yasal olarak asistanlara ayda 7'den fazla nobet tutturmak mumkun degildir.

ACGME tarafindan uygulanan 4 gune 1 nobet sistemine "Q4" denir su sekilde olur :

Nobet gunu -1
Nobet ertesi-2
Normal gun -3
Nobet oncesi-4
Nobet gunu -1

Nöbet tutulmayan alanlar klinik olmayan ve hasta servisleri olmayan alanlardır. Servisi olan tüm bölümler dünyanın her yerinde olduğu gibi nöbet tutarlar. Değişik branşlarda nöbet sıklığı değişkenlik gösterse de yukarıda kural gereği 4 günden daha fazla sıklıkta nöbet tutmak hiçbir branşta mümkün değildir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by onur
Nöbetlerin ortalamasından bahsediyorsak genel olarak Q4 kuralı geçerlidir. Aşağıdaki başlıktan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

www.usmle.ulascamsari.com/index.php?opti...&id=777&catid=18#777

Hiç nöbet tutulmayan bölüm sorusuna gelirsek de zaten IMG olarak bize tanınan çok fazla bir uzmanlık dalı şansımız yok belli başlı bölümleri dolduruyoruz Amerika'nın ihtiyaçları doğrultusunda. Bu branşları da Dahiliye, Pediatri, Psikiatri vb şeklinde sıralayabiliriz. Nitekim bu bölümlerde de hiç nöbet tutmama gibi bir olayın olacağını sanmıyorum. Mesela Pediatri'de uzmanlık yapıp da nöbet tutmamak pek mümkün birşey değil sanki.

Son olarak hiç nöbet tutulmayan bölümler olsa dahi bunların IMG'lere denk gelmeyeceği kanaatindeyim. Çünkü oradaki adamlar keyiflerine bizden daha düşkünler hemen doldururlar ilgili branşları. Yani bize düşmez o bölümler. Çünkü zaten biz belli şartları kabullenerek bu yola giriyoruz ve onlardan çok daha fazla çalışarak biryerlere gelmeye çalışıyoruz. Böyle bir ortamda da nöbet tutmama lüksünün bu işin emekçileri diyebileceğimiz IMG'lere denk gelmeyeceği kanaatindeyim.
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #3 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 3 days ago #4 by november
Hangi bolumde ortalama olarak aylik kac nobet tutuldugu konusunda bilgi verir misiniz? Hıc nobetın olmadıgı bır bolum mevcut mu?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.274 seconds