Topic-icon ABD'deki uzmanlık eğitimi sırasında asistanlar çalışma saatleri, nöbet süreleri ve sıklığı nasıldır?

More
13 years 3 months ago #2 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #3 by dunyali
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #4 by umc
ABD'de asistanlik egitimi, ACGME denilen kurulus tarafindan ulusal capta denetim altindadir. Gerek egitim ile ilgili gerek calisma saatleri ile ilgili konulari bu kurulus senelik olarak Amerika capinda denetler ve asistanlardan direk olarak geri bildirim alir.

ACGME tarafindan belirlenen kurallara gore, asistanlar en fazla 4 gunde bir nobet tutabilirler. ABD'nin hicbir yerinde yasal olarak asistanlara ayda 7'den fazla nobet tutturmak mumkun degildir.

ACGME tarafindan uygulanan 4 gune 1 nobet sistemine "Q4" denir su sekilde olur :

Nobet gunu -1
Nobet ertesi-2
Normal gun -3
Nobet oncesi-4
Nobet gunu -1


Asistanların halen geçerli ACGME kurallarına göre 36 saatten fazla kesintisiz çalışmaları yasaktır. Bu kural Temmuz 2011 tarihinde 16 saate indirilecektir ve bu kesinleşmiştir.


ACGME kapsamında olan tüm programlar bu kurallara uymak zorundadırlar. Cleveland Clinic'de de bu böyledir, Johns Hopkins'de de bu böyledir, bilmem neresin St Vincent Charity Hastanesinde de bu böyledir. ACGME her sene asistanlardan direk geri bildirim alır, her sene bizler formlar doldururuz ve direk olarak ACGME ye yollarız, her gün kaç saat çalışıldığı, hastaneye kaçta girilip kaçta çıkıldığı "duty hour log" denilen çevrimiçi sistemde kayıt edilir. Bu iş her hafta her asistan tarafından yapılmak zorundadır. Bu bilgiler yine direk olarak ACGME 'ye gider. Her sene ACGME'den denetçiler gelir rastgele olarak asistanlarla görüşmeler yaparlar.

Bu iş ABD'de çok ciddi bir hal almıştır. Bir iki haftalık ABD tecrübesiyle edinilen yarım bilgilere dayaranarak "Her yerde uygulandığına inanmıyorum" gibi ifadeler ile konuyu bilmeyenlerin kafalarını karıştırmamak gerekir. Bu iş inanmak ya da inanmamak meselesi değildir, eğer bunun uygulanmadığı bir hastane varsa bunun uygulanmadığına dair bir kanıt varsa, o kanıt geritilir, o zaman tartışılır. Ben asistanlık eğitim boyunca gerek asistanlık eğitiminin bir parçası olarak gerek kendi tercihlerimin sonucu olarak Cleveland Clinic, Johns Hopkins Hospital, Veterans Administration (VA system), Lutheran Psychiatric Hospital Cleveland, St Vincent's Charity Hospital Cleveland, Nortcoast State Hospital Ohio gibi değişik yatak kapasiteli ve değişik eğitim sistemleri olan kurumlarda asistan kapasitesinde çalışma fırsatım oldu. Bu hastanelerin hepsinde ACGME "duty hours" sistemi çok büyük bir kararlılıkla uygulanmakta idi.

Ben Johns Hopkins Psikiyatri Departmanında asistan olarak geçirdiğim 1 yıl içinde Johns Hopkins dahiliye programı ACGME tarafından asistan çalısma saatlerine uyulmadığı için 6 aylık gözetim altındaydı, (probation). Bunu merak edenler www.acgme.org sitesınden Amerika'da tüm programların akreditasyon karnelerine bakabilirle, tum gozetım peryotları , akredıtasyon iptalleri bu karnelerde vardır. ACGME kimsenın gözünün yaşına bakmamaktadır ben çalıştığım kurumlarda buna bizzat şahit oldum.


Bu işin ciddiyeti giderek artmaktadır, o derece ki Temmuz 2011 tarihinden itibaren kesintisiz çalışma izni 16 saate çekilecektir, ACGME bu kuralı kurulundan geçirdi. Bu ne demek oluyor, artık asistanlar gündüz işe gelip ertesi gün sabah kadara bile kalamayacaklar. Gece nöbetine kalmasına istediği kişileri program akşam 4.30 a ancak çalıştırmaya başlayacaklardır.

Cerrahi programları kara kara düşünmektedirler, çunkü bu koşullarda daha fazla asistana ihtiyaçları olacaktır. Benim halen çalışmakta olduğum Cleveland Clinic hastanesi Psikiyatri departmanı Temmuz 2011 'e bir ön hazırlık olarak çalışma saatlerini 24 saat ile sınırladı ve şu an nöbet ertesi asistanlar direk eve gitmektedir.

Sevgiyle,

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: elifson
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #5 by hejar

arda wrote: Arkadaslar 4 gunde 1 nobet tutuluyor amerıkada ama ben uyulduguna (amerıkada buludugum bır hastanede uyulmuyordu mesala nobet ertesı yoktu 36 saat nobet tutyolardı) pek ınanmıyorum.Belkı Cleveland clınıc,MGH johns hopkıns gıbı yerlerde uyuyor olabılırler.Tabı soyle bır gercek de var kı asıstan her yerde asıstandır.

Bu arada sunu da eklemek ıstıyorum Amerıkada vızıtler cok erken.Cleveland Clınıc'de ıntorn saat 5.30 da servıste vızıte baslamıs oluyordu.Saat 6 gıbı asıstan 7 gıbı de fellowlar gelıyordu servıse.

burada intern zaten hic ugramiyor aisstan 8.30da geliyo hocanın gelmesi 11leri buluyo...başarının nedeni ortada cok sorgulamamk lazim.
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #6 by dunyali
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #7 by Arda
Arkadaslar 4 gunde 1 nobet tutuluyor amerıkada ama ben uyulduguna (amerıkada buludugum bır hastanede uyulmuyordu mesala nobet ertesı yoktu 36 saat nobet tutyolardı) pek ınanmıyorum.Belkı Cleveland clınıc,MGH johns hopkıns gıbı yerlerde uyuyor olabılırler.Tabı soyle bır gercek de var kı asıstan her yerde asıstandır.

Bu arada sunu da eklemek ıstıyorum Amerıkada vızıtler cok erken.Cleveland Clınıc'de ıntorn saat 5.30 da servıste vızıte baslamıs oluyordu.Saat 6 gıbı asıstan 7 gıbı de fellowlar gelıyordu servıse.
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #8 by hejar
öyle olsa bile çok zor ya:((asistanlar heryerde eziliyor:((
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 6 days ago #9 by dunyali
ABD'de asistanlık yaparken nöbetler kaçar saattir/gündür? 3 gün nöbet 4 gün dinlenme gibi şeyler duyuyorum doğruluğu nedir?
The following user(s) said Thank You: umc
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.279 seconds