Topic-icon ABD'de ihtisas yapmanın OLUMSUZ yanları nelerdir?

13 years 8 months ago - 12 years 9 months ago #1 by umc
ABD'de ihtisas yapmanın , Türkiye'de tıp eğitimini tamamlamış/tamamlamakta olan bizler açısından bakıldığında olumlu olduğu kadar olumsuz yanları da vardır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir :

-Sağlık sistemleri arasındaki farklar:

ABD'de sağlık sistemi sigorta şirketlerine dayanan çok maliyetli bir sistemdir. Türkiye'de ise sağlık sistemi halen büyük ölçüde devlet elinde olan daha maliyetsiz ve daha sosyal bir sistemdir. Bu Avrupa'daki bir çok ülkede de benzerdir. ABD sisteminin aşırı rekabetçi yapısı kaçınılmaz olarak bu kurumlarda eğitim alan asistanların eğitim hayatına yansımaktadır. Tıp etiği sonuna kadar korunmaya çalışılıyor olsa da üniversite hastanelerinin bile üniversitesinden özerk bir holding anlayışıyla yönetiliyor olması akademik geleneklere ve tıbbi teammüllere zarar verebilmektedir.

-Kültürel farklılıklar

ABD'deki hasta populasyonu Türkiye'ye göre çok farklıdır. Kültürel farklılıklar psikiyatri branşlarında çok ön planda olsa da tıbbın tüm alanlarında hatırı sayılır bir şekilde tıp pratiğine etkilemektedir. Bunlar eğitim hayatında zorluklara yol açabilmekte ve hasta doktor ilişkisinin arasında girebilmektedir.

-Dil Farklılığı

ANadilinde tıp eğitimi almış kişilerin başka bir dilde hekimlik yapması kültürel farklılıkların da ötesinde çok daha başka bir boyutta kişinin eğitimini etkilemektedir. İhtisas yapan hekim , eğitim almakta olduğu branşı anadili olmayan başka bir dilde anadilini konuşmayan başka bir hasta üzerine öğrendiği zaman arada kaçınılmaz iletişim kırılmaları ve boşlukları yaşanmaktadır. Kişi ne kadar uğraşırsa uğraşsın , hekimlik pratiğinin yüzeysel alanında hissedilmeyebilse de derin seviyede ciddi iletişim boşlukları uzun vadede mutlaka ortaya çıkabilecektir. Bunların büyük kısmı mesleğinde ustalaşan hekim içim uzun vadede aşılacaktır ancak eğitim sırasında ciddi gediklere de yol açabilir.

-Aidiyet duygusu
İnsan doğduğu büyüdüğü kültüre,ortama, konuştuğu dile büyük travmalar yaşamamışsa çoğunlukla kendini ait hisseder. ABD'ye eğitim amacıyla gelindiğinde genellikle bu çok uzun süreleri kapsar. Bu süre içinde kişi aidiyet duygusunun ve ait olduğu yerden ayrı kalmanın verdiği sıkıntılarla hasret çekeceği uzun bir döneme girebilir. Bu dönem bazıları için çok uzun seneler dahi devam edebilmektedir. Eğitim hayatını olumsuz etkileyebilecek manevi sıkıntılardan biri de budur.

-"Gerçekten yaptığıma değiyor mu" düşüncesi

ABD'de ihtisas yaparken neyi niye yaptığını ve bunun için neler feda ettiğinin muhasebesini iyi yapmayan kişi kolaylıkla mutsuz olabilecek ve motivasyonunu kaybedebilecektir. Bu nedenle en başından hangi uzmanlığın ABD'de yapılması isteniyorsa bununla ilgili çok ciddi bir karar sürecine girilmeli ve bu Türkiye'de olgunlaştırılmalıdır. Bu süreci zamanında yaşayamamış kişiler kariyer yaşlarını çok geçtikten sonra Türkiye'de köprüleri yakıp ABD sürecine girebilmektedirler. Bu yol daha da risklidir o nedenle hiçbir sınava girmeden , birkaç yıl sadece zemin çalışması yapmak, gözlemlemek, bilenlerle konuşmak yapılabilecek en değerli yatırımlardan birisidir ve kişin ileride "yaptığına değip değmediğini" beliryecek en önemli servettir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, pazure, mrvozy, yasemenk
The topic has been locked.
  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.200 seconds