Topic-icon ABD'de yandal uzmanlık nasıl yapılır ?

12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #1 by umc
1.Evet söyleyebiliriz. AMG'nin yeterli olduğu bir ortamda çok özel durumlar dışında (Gazi Yaşargil değilseniz) IMG'lere talep düşer. Bu kaçınılmazdır.

2."Kompetitif" ve "Kompetitif olmayan" şeklinde branşları isim vererek ayırmak doğru bir strateji değildir, şayet bu tip kompetisyon kriterleri sürekli değişkendir, hisse senedi gibi iklimden iklime, zamandan zamana değişkenlik gösterir. Anayandal başvurularında başvuran IMG'ler artık Amerikan GME sistemi içinde oldukları için ilk duruma göre daha avantajlı bir durumdadır, ama yine de aynı branşa yeterince AMG başvuruyorsa, genellikle onlar tercih edilir. (Bu düşüncemi destekleyecek Hopkins ve Cleveland kökenli somut belgelere sahibim, düzenleme yapıp isimleri silip yayınlayacağım yeri geldikçe). Bir de tabii bir anayandala başvururken, hangi asistanlık (residency) programını bitirdiğinizin de önemi vardır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #2 by downmania
1) Peki bu başvuru kabul süreçleriyle ilgili olarak program açısından ilk önce AMG'lerin değerlendirildiği ve seçildiği , ancak yeterli sayı sağlanamazsa IMG'lere yönelindiğini söyleyebilir miyiz ? Bu durumda bir IMG'yi AMG önüne almak pek mümkün değil midir ?

2) Bu durumda Competitive kabul edilen Kardiyoloji yan dalına İç hastalıkları sonrası girmek bir IMG için Competitive olan Cerrahiye girmek gibi oldukça zor mudur ?
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #3 by umc
1.ABD'de alınan ACGME akredite asistanlık eğitimi (residency) sonrası anayandallardan birine girmek için ilk başta yapılan başvurunun aynısı tekrarlanır, aynı USMLE transkripti, yeni tavsiye mektupları ve güncellenmiş belgelerle yeniden bir başvuru yapılır, görüşme sürecine girilir, "match" sistemine dahil bir programsa, eşleşme usülüyle, değilse açıktan kontrat kabul edilerek işe Temmuz da başlanır.

2.Aday seçimi aynı asistanlık (residency) için olduğu gibi, gereklilikler- başvuru - görüşme - kabul aşaması şeklindeki kronolojik sırayı takip eder

3.IMG olmanın her başvuru aşamasında negatif bir etkisi vardır. Negatif ile ne kastettiğimizi açıklayalım. IMG'lerin ABD'deki varlık sebebi, onlara duyulan ihtiyaçtır. Onlara duyulan ihtiyacın temel sebebi de yeterince AMG olmamasıdır (American Medical Graduate). Yeterince AMG olmamasının sebepleri de karmaşıktır (tıp fakültesinin paralı ve çok pahalı olması, tıp okumak isteyenlerin azınlıkta olması gibi). IMG'lerin varlık sebebi, AMG eksikliği olduğunu göre temelde, o halde AMG'nin yeterli olduğu her durumda IMG kaçınılmaz olarak istenmeyecektir. Bu da normaldir. IMG olmak sonradan değiştirilemeyecek bir statü olduğuna göre, AMG'nin olduğu her başvuru havuzunda negatif bir faktör olarak başvuruyu zayıflatır. Bu tespitler rasyoneldir, kanıta dayalıdır. Bir ülkenin bir malı ithal etmesi sırasında kullanacağı mantık algoritmasının aynısı burada da geçerlidir. Bu olayı "ulusal kimlik" veya "gurur" çerçevelerinde ele almak doğru olmaz. Şunu da eklemek gerekir ki, IMG olmanın negatif durumu başvuru prosesi açısından değerlendirilmiştir, bu aşamalar aşıldıtan sonra ihtisas sırasında IMG olmanın (baş asistanlık - chief residency) bazı özel pozisyonlara hariç tutulduğunda bir avantaj ve fırsat eşitsizliğine yol açmadığı da bir gerçektir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: downmania
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #4 by downmania
1) ABD'de alınan uzmanlık sonrası yandal uzmanlığına nasıl girilir ?

2) Bu aşamada yandal uzmanlığa aday kabulünde aday seçimi program tarafından nasıl yaplılır ?

3) IMG olmanın bu aşamada bir negatif etkisi var mıdır ?
The following user(s) said Thank You: umc
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.431 seconds