Topic-icon abd de dahiliye fellow luğu

11 years 9 months ago #1 by umc
Replied by umc on topic abd de dahiliye fellow luğu
Bunun bir kaç sebebi var.

1-Bazı kimseler "fellowship" kelimesini uygun olmayan şekilde kullanıyorlar. Akredite olanı var, olmayanı var, sonunda "board" alınanı var, alınmayanı var. Dahiliye üzerine nefroloji yapmak gibi anayandallar var, bir de nefroloji üzerine transplantasyon yapmak icin ucyandallar var. Bu gibi ucyandallarda resmi, yani akredite, fellowship programları olmadıgından buralarda bir yıl ya da benzeri sürelerde çalışan kişiler bu alanda "yandal" yapmış gibi lanse ediyorlar. Bunu yaparken de "fellowship" kelimesini kaullnıyorlar.

2-Bazı kimseler senin söylediğin gibi ABD'deki gözlemcilik tecrübelerini yandal olarak lanse ediyor.

3-Bazı kimseler araştırma deneyimlerini "klinik yandal" uzmanlığı gibi lanse ediyor.

4-Bazı kimseler, ya çok eskiden bu işi yapmışlar, ya da bazı istisnalara tabi olmuşlar.


SONUÇ :

ABD'de anayandallara ABD içinde ana branş yapılmadan (residency/asistanlık) girmek normal yollardan mümkün değildir. Bunun mümkün olduğunu söyleyenlere, ya da CV'sinde bunu bu şekilde lanse edenler şu temel soruların sorulması gerekir :

1-Fellowship diye tabir edilen program klinik midir? ECFMG sertifikası alınmış mıdır?
2-Alınmışsa, program Akredite midir? (ACGME), ve "board" sınavı var mıdır?
3-Varsa, bunu yapan kişi bu sınava girmiş midir? Girmişse nasıl bir istisna yapılmıştır?
4-İstisna yapılmamışsa bu işlem kaç senesinde gerçekleşmiştir? Hangi eyalette halledilmiştir?
5-Fellowship "certificate" alınmış mıdır? Duvarda asılı mıdır? ABD'de asistanlık ve yandal sertifikaları çok klasik bir formatta tıp diploması gibi çerçeve içinde verilir, ve duvara asılacak bir şeydir. Ve üzerinde net olarak "resident", ya da "fellow" yazar. Bazen akredite olmayan dallarda da bu sertifikalar verilmektedir. O nedenle bu sertifika AKREDITE bir program tarafından mı verildi diye sormak gerekir.

Fellowship kelimesinin biraz da muallak durumundan yararlanan ve bunu kötüye kullanma eğilimine girerek, Türkiye'de nasıl olsa kimse bilmez diye durumu abartarak "şU yıllar arası ABD'de falanca üzerine ihtisas yaptı, ya da uzmanlık eğitimi aldı" gibi terimler kullanan meslektaşlarımız vardır. Onların bunu yapmasını onaylamıyoruz. USMER'de yönetimi de bu konuda duyarlıdır ve ben de dahil olmak üzere bugüne kadar bu gibi deneyimlerini süslü terminoloji ile farklı anlatan bazı meslektaşlarımızı uyarmışızdır. Tartışma yapılabilmesi için kim CV sine ne yazmış lütfen buraya getiriniz biz de adil bir şekilde konuşalım, tartışalım, yanlış anlaşılmaları düzeltelim. Bugün artık hekimlerin/akademisyenlerin CV leri halkın malı haline gelmiştir, dünyadaki akademik gelenek de bu şekilde ilerlemekte, tüm mesleki tecrübeler halka internet üzerinden ilan edilmektedir. O nedenle bu konuda yapılan tüm beyanları enine boyuna orta yerde tartışmak, bu yolda ilerleyenlerin hem hakkıdır hem de görevidir.



kerem.oruc wrote: tanıdığım vede cv lerine baktığım hocalar mesala hemato-onko gibi yandalları yapmış insanlar.bu konuda gerçekten net bir sonuç alamıyorum.forumda yapılamaz diye yazıyor ama bunu yaman insanı görünce hem de birebir konuşunca insan çelişkide kalıyor.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #2 by downmania
eskiden kurallar belki farklıdır

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #3 by kerem.oruc
tanıdığım vede cv lerine baktığım hocalar mesala hemato-onko gibi yandalları yapmış insanlar.bu konuda gerçekten net bir sonuç alamıyorum.forumda yapılamaz diye yazıyor ama bunu yaman insanı görünce hem de birebir konuşunca insan çelişkide kalıyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #4 by downmania
akredite olmayan yandallar var onlardan yapmış olabilir . tabi Türkiye'de akredite olup olmamasına bakan yok . birçok hoca da 5-6 ay gözlemciliği büyük çalışmalarım oldu diye anlatıyor tabi bir de bu var .

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #5 by kerem.oruc
herkese merhaba.ben şu an türkiyede dahiliye asistanlığı yapmaktayım.yan dal için ecfmg sertifikası için usmle ye girmeyi düşünüyorum.fakat forumdan okuduğum kadarıyla bu mümkün görünmüyor.fakat bu şekilde yapmış ve şu an türkiye de olan hocalar mevcut.hatta bizzat hocanın kendisiyle görüştüm.ecfmg sertifikasını alarak ve diğer koşulları sağlayarak bunu yapabilirsin demişti.bu konuda bilgi alırsam çok sevinirim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.223 seconds