Topic-icon Ortopedi uzmanlığını türkiyede aldıktan sonra ABD'de el - mikrocerrahi yandal nasıl yapılır?

13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #1 by umc
Soru cok spesifik. Acikcasi soru bankasinda bulunmayi haketmek icin bazi genel kaideler ile yanit verilmesi gerekiyor.

ABD'deki tum akredite uzmanliklarin listesinin www.-ama-assn.org sitesinden FREIDA koprusunun kullanarak bulabilirsiniz. Burda bahsettiginiz ACGME akredite El-Mikrocerrahi yandali ise, o halde bunu o listeden bakmak ve basvuru icin kac PGY gerektiriyor onu ogrenmek gerekir. Ornegin, nefroloji, 3 yil akredite dahiliye gerektirir (PGY required for application : 3, FREIDA'ya gore). Bahsedilen yandal da eger ACGME semsiyesi altinda verilen "board eligible" bir yandal ise o halde mutlaka basvuru onceki bir PGY gerekliligi vardir. Bu durumun oncelikle netlesmesi gerekir. Diyelim ki 3 yil genel cerrahi PGY'si istiyors o halde Turkiye'ye yapacaginiz ortopedi uzmanligi bu gerekliligi yerine getirmeyecektir.

Gemel kaide olarak Turkiye'de ya da dunyanin herhangi bir yerinde (Kanada ve Puerto Rico haric) yapilan uzmanlik seneleri (PGY) ABD'de ACGME semsiyesi altina girmeye yeterli degildir. (Istisnalari olabilir ve kaideyi bozmaz). Bu durumda eger ABD'de el ve mikrocerrahi bir ACGME Akredite 'board eligible' yan dal ise, Turkiye'deki uzmanlik ile buna basvurmaniz mumkun degildir.

Ancak akredite olmayan ve size ameliyat yapma gibi girisimsel olanaklar sunan sayisiz ACGME non accredited "fellowship" vardir. Turkiye'den ve dunyadan bu tip akredite olmayan -yani bitirdikten sona uzmanligini alip ABD de calisma imkani sunmayan ama bilgi gorgu ve ciddi bir egitim saglayabilen- bu programlara basvurmak da , kabul edilmek de kolaydir. Ornegin Cleveland Clinic Kalp Cerrahisinin bir tane akredite programi vardir ve bir elin parmaklari kadar kisiyi kabul eder her sene. Ancak ornegin Akredite olmayan ve dunyanin her yerinden her sene 15-20 kisiyi aldigi ve sadece ECFMG sertifikasini kosul belirledigi baska bir "fellowship" i daha vardir. Bunu bitiren kisi ABD'de uzmanlik alamaz cunku ABD de uzmanlik alinabilecek kriterlere (akreditasyona) sahip degildir. Hastane bu "fellow" lari istedigi gibi hicbir standarda bagli olmadan keyfine gore calistirir, ama sonunda ACGME akreditasyonu vermez. Bu kisiler bunlari bitirdikten sonra ulkelerini donerler.

Fellowship konusundaki buyuk karmasanin sorumlulugun buyuk kismi ulkesine geri donen bu hekim arkadaslarin yaptiklari dezinformasyondan kaynaklanir. Bu kisiler "ABD'de Cleveland Clinic'de kalp cerrahisinde fellowship yaptim" dedikleri zaman bunu duyanlar Turkiye'den sadece ECFMG sertifikasi alip ABD'de kalp cerrahi olup donulebilecegini zannederler ki bu tamamen gercek disidir. Gercek sudur ki bu kisiler aslinda Cleveland Clinic Kalp cerrahisinde ameliyathanelerde 1-2 seneligine vakit gecirip belirli bir kapasitede bilgi gorgu artirmislardir ama `kalp cerrahisi standart` egitimini almamislardir. Ama aralarinda Turkiye'nin de oldugu gelismekte olan ulkelerdeki Amerika'ya duyulan kof hayranlik ve ozentidnin ham ve tehlikeli kisisel hirs ile birlesmesiyle bunu sanki ABD'de bu isin standart egitimini almis gibi anlattiklari icin bir cok kisiyi yanlis yonelendirmektedirler. Oysa yaptiklari is mesleki olarak cok gelistirici bir istir, ciddi bir tecrubedir, Turkiye'deki kariyere faydali olur, bilgi gorgu artirir vb gibi sayisiz faydali olan bir tecrubedir, sonrasinda ABD'de kalmak istemeyenler icin harika bir secenektir. Ama bu isin yapanlari genellikle yaptiklarini gercekten anlatmak 'kesmez' ve onlar kimsenin anlayacak bilgisi olmadigi bir ortamda "Ihtisasini Amerika'da yapmis olma duygusunun" (nasil "boyyuk' birseyse artik !) buyusune kapilip ameliyathanelerde "Methodist" Hastanesi onlukleriyle gezer, siklikla "Ben Amerikadayken..." ile baslayan ve yarisi ingilizce yarisi Turkce kelimeler ile devam eden cumleler kurar,ve yandallarini ABD'de tamamlayip uzman olduklarini iddia ederler. Burda elestirdigim, yapilani kucumsemek degildir, yapilmayanla boburlenmek ve bilgisizlikten faydalanarak yalan soylemektir. Bu durumun yarattigi yanlis bilgilendirmeler ve yonlendirmeler nedeniyle senelerdir bu ve benzeri ortamlarda "fellowship" ile neyin kastedildigi karmasasini gideremiyoruz. Cunku biz yillardir dogrusunu anlatirken, birileri de yillardir Turkiye'de dogrusunu soylememeye devam ediyor.

Benim bu baslikta sorulan sorudan anladigim, cok buyuk bir ihtimalle bahsedilen el ve mikrocerrahi `fellowship` i de bu sekildedir ve bahsedildigi sekilde Turkiye'de ortopedi egitimi alip bu yandalin "gercek" egitim programina girmek mumkun degildir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: onur, ccakmakoglu
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by makdemir
The topic has been locked.
More
13 years 5 months ago #3 by Arda
Hmm bu soru ıcın ben yardımcı olabılırım bence.Bu yaz Harvard'ın MGH adlı hastanesınde el cerrahisi gozlemcılıgı ayarladım.Yurt dısında el cerrahısı yandalı yapmıs 2-3 kısı tanıyorum bırıyle bırlıkte uzun sure vakıt gecırdım klınıgınde bulundum.İstersen sana bırkac bılgı verebılırım

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #4 by makdemir
cevabınız için teşekkür ederim. ilgili arkadaşla iletişim kurmama yardım ederseniz çok sevinirim.
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #5 by hatice
Soyledigin asamalardan gecmis veya gecmekte olan birini biliyorum. Ilgilenirsen ismini gonderebilirim. Ayrica buyuk kliniklere, mayo klinik, ortopedi-micro cerrehi ile ilgili uluslararsi egitim almis fellow aldiklarini, belki universite degisim programidir tam bilemiyorum, duydum. Ilgilenirsen sitesine goz atmani tavsiye ederim.

Dr.Hatice Savaş
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #6 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 12 years 5 months ago #7 by makdemir
Ortopedi uzmanlığını türkiyede aldıktan sonra ABD'de el - mikrocerrahi yandal nasıl yapılır?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.255 seconds