Topic-icon Türkiyedeki fakülteler amerikada tanınmıyormu?

11 years 5 months ago #1 by efe_aras
Arda dusuncelerin olmasi, bu konuyu arastirman ve bilgileri toplaman cok guzel ama Turkiyeye haksizlik edilen bir durum yok. Genel anlamda iyi arastirma , uygun butceleri, yuksek maddi kaynaklari ve de bu iste uzmanlasmis arastirma personelini bir araya getirmek ile oluyor..Taninmisligindan bir parametresi bu oldugundan Turkiyedeki universitelerin hangi pozisyonda olacaklarini tahmin etmek cok da zor olmasa gerek..

Bir gun sende bu ise ucundan bulasirsan (research) ve de avrupada yada amerikada iyi arastirma enstitulerini gorme imkanin olursa ki eminim olucaktir bu forumdaki herkes gibi, ne demek istedigimi anlayacaksindir.

Efe Levent Aras,MD PhD
University of Copenhagen Hillerød Hospital , Orthopedic Surgery Dept.
Aarhus University Hospital Orthopedic Surgery Spinal Reserch Lab.
Noerrebrogade 44, 8000 Aarhus/DENMARK

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago - 11 years 5 months ago #2 by ardaakoluk
sanirim 5 tane turk universite var.Bogazici,ITU,ODTU,bilkent ve koc

www.timeshighereducation.co.uk/world-uni...anking/range/001-200

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago - 11 years 6 months ago #3 by ardaakoluk
Abilerimin yaninda tabiki bana laf dusmez.Hakli oldugunuz cok nokta var ancak impact factor ile bilim`in kalitesi birbirinden farkli diye dusunuyorum.Impact factor atifla ilgilidir ve review gibi makale turleri ile daha genis kitleye hitap eden makale konulari hep daha fazla atif alir.

Konular spesifiklestikce atif ve impact factor duser.

Bu konuda turkiyeye haksizlik edildigini dusunuyorum.Tabi sadece fikrimi belirttim.
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago - 11 years 9 months ago #4 by umc
`Isim vererek siralamam dogru olmaz` ile ne demek istedigini pek anlamadim. Neyi hangi referansa dayanarak siralayacaksan sirala lutfen. Burada gizli sakli bir sey oldugnu sanmiyorum, butun parametreler ortada ve tum dunyanin erisimine acik.

Senin bir tip fakultesi ogrencisi olarak editorlerle hakemlerle ne gibi yazismalarin ozel sohbetlerin iliskilerin varsa lutfen bizimle de paylas. . `On yargi` oldugunu soyleyecek ve bu kadar genelleme yapabilecek ne gibi arastirma tecrubelerin var onlari da paylasirsan daha verimli bir katki yapmis olursun diye dusunuyorum. Ama bu referanslari sunmayacaksan o zaman bir tip ogrencisi olarak bu tip genellemeleri yapmak icin biraz erken davrandigini dusunuyorum.

ardaakoluk wrote: Vaar tabiki olmazmi,bazilari ozel isim vererek siralamam dogru olmaz ,bazilari yurtdisinda hakemlerle sohbetlerimden edindigim izlenimler,editorlerle olan yazismalarimiz var.Direkt isimli ornek vermeyecegim ama asagidaki nytimes haberine bakabilirsiniz.

www.nytimes.com/2012/04/17/science/rise-...?pagewanted=all&_r=0

www.nature.com/nature/journal/v484/n7392/full/484029a.html

Dedigim gibi onyargi var turk,koreli,cinlilerden gelen makalelere.Bunlar hatalidir,yalandir,yanlistir diye dusunuluyor.Bu yuzden impakt faktorumuzun yuksek oldugu yerlerde nadir yayinlarimiz cikiyor


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: downmania, efe_aras

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago - 11 years 9 months ago #5 by umc
Sevgili Arda,
Ulkelerin yaptigi katki siralanirken o ulkelerdeki kurumlarda yapilan yayinlardan bahsediliyor. Sadece o ulkelerden yurt disinda giden yayinlardan degil.Oncelikle bunu anlamak lazim. Ulkedeki kurumlarin aktiviteleri belirleyici. Eger yayin Turkiye'de yapilmis ise Turkiye'de dergi de yayinlanabilir, yurt disinda da yayinlanabilir. Yine de bu siralamada aldigi atif sayisi Turkiye'ye gelecektir. O halde soyledigin ile bu durumun bir ilgisi yok, Turkiye'den giden yayini yurt disindaki bir dergide kabul edilmiyorsa kendi dergisinde yayinlayabilir. Onemli olan yayinin icergidir. Yayinlarin iceriklerinin kalitesini belirleyten en onemli olceklerden biri de h-indeksidir. H indeks gunumuzde bilimsel yayinlarin kalitesini olcen en onemli belirteclerden biridir ( en.wikipedia.org/wiki/H-index ) cunku sadece bilimsel yayin sayisi degil onun aldigi atifla da ilgilidir.


Turkiye'den dunya capinda dergilere surekli yayinlar gidiyordur, Turkiye'deki `eski` TUBA uyelerine bakarsan dunya capnda sohret sahibi kisiler , az da olsa var. Girip tek tek bakabilirsiniz. Ben zamaninda baktim ( www.tuba.gov.tr/ ) Ama bunlar cok az ve bireysel, . Turkiye'den giden yayinlarin reddedildigi gibi konulari iddia etmek icin cok saglam referanslara dayanman gerekir, , boyle seyleri referans vermeden iddia etmeyi gereksiz buluyorum. Turkiye ile kimsenin bir problemi oldugunu sanmiyorum, sayet dunyadaki ilk 400 universite icinde Turkiye'den geri ulkelere ait universiteler var. Universitelerin kalitesinin Turkce ya da Ingilizce yayinlarla bir ilgisi oldugunu sanmiyorum, dunyada bir cok ulke kendi dillerinde yapilan yayinlarla bu listelere giriyorlar. Bilimsel icerigin belli noktalarda bellli dergilerde belli miktarda lobilere maruz kaldigi dogru olabilir, her konuda dogru oldugu gibi, ama `turkiye'den giden yayinlar kabul edilmiyor` gibi ifadeler kullanmak icin ya referans gerekir, ya da bunu soyleyecek bilimsel bir tecrube ve birikim gerekir.

Bir diger onemli konu da, JAMA gibi dergilere giden yayinlarin zaten %90 i reddediliyor. Ilk 10 impakt siralamasinda olan dergiler kendilerine gelen yayinlarin cok kucuk bir kismini yayinliyorlar, bu yayinlardan en kaliteli olanlarini seciyorlar.Butun dunya yolluyor bu dergilere. Turkiye'den ya da baska bir ulkeden gidenleri ozellikle ayirmalari icin bir neden goremiyorum, tek soz konusu olan sey, yayinin kalitesidir, yayinda ne soylendigidir. , benim kisitli arastirma tecrubelerimden edindigim izlenim budur.

ardaakoluk wrote: Bilime olan katkiyi H indeks yada Impakt faktorle olcmek bence dogru degil,hepimiz biliyoruzki turkiyeden yollanan ve nature kalitesinde,pnas,jama,nejm kalitesinde olan yayinlanan yayinlar,dergiler tarafindan reddediliyor.Bu durum bir cok ulke icin boyle ancak bilimsel olarak daha dusuk seviyede olan makaleler ayni dergilerden yayinlaniyorlar.

Amerikanin kendi sahasinda,kendi icat ettikleri,kendilerinin hakem olduklari bir oyunda bizim kazanmamiz cok guc hatta imkansiz,ancak kaybetmemiz de bizim bilime katkimizin daha az oldugu (ki az ama bu yanli va yanlis olculen sonuclar kadar az degil)

Ayrica burada turkce yayinlar yok,bilime olan katkiyi sadece ingilizce katki olarak gormek yanlis.Saniyorumki buraya yazilan kitaplari da dahil etmediler.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #6 by downmania

ardaakoluk wrote: Vaar tabiki olmazmi,bazilari ozel isim vererek siralamam dogru olmaz ,bazilari yurtdisinda hakemlerle sohbetlerimden edindigim izlenimler,editorlerle olan yazismalarimiz var.Direkt isimli ornek vermeyecegim ama asagidaki nytimes haberine bakabilirsiniz.

www.nytimes.com/2012/04/17/science/rise-...?pagewanted=all&_r=0

www.nature.com/nature/journal/v484/n7392/full/484029a.html

Dedigim gibi onyargi var turk,koreli,cinlilerden gelen makalelere.Bunlar hatalidir,yalandir,yanlistir diye dusunuluyor.Bu yuzden impakt faktorumuzun yuksek oldugu yerlerde nadir yayinlarimiz cikiyor


Bu yazılarda bu dergilerin genel kabul oranının düşük olduğundan bahsetmiş . Gönderdiğiniz yazıdan bir bölüm :

Adding to the pressure, thousands of new Ph.D. scientists are coming out of countries like China and India. Writing in the April 5 issue of Nature, Dr. Stephan points out that a number of countries — including China, South Korea and Turkey — now offer cash rewards to scientists who get papers into high-profile journals. She has found these incentives set off a flood of extra papers submitted to those journals, with few actually being published in them. “It clearly burdens the system,” she said.

Burada da Türkiye'de kaliteli dergilerde çıkan yazılara para ödülü verildiği için buradan binlerce makale yollandığını ancak bunların dergilerin çalışma sistemine yük olduğunu söylüyor . Zaten bu dergilerin kalitesi de yüksek seçiciliğinden geliyor . Ben ırka göre önyargı olduğuna dair birşey göremedim . Dediğim gibi yollanıp da kabul olmayan çok kaliteli bir makale biliyorsanız burada örnek olarak gösterebilirsiniz . Ya da tam tersi olarak da düşünebiliriz buradan yollanıp da kabul olmuş makaleler bu dergilerdeki diğer makalelere göre çok daha mı başarılı ?
The following user(s) said Thank You: efe_aras

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #7 by efe_aras
Bnce arda burda biraz daha durup dusunmen gerektigini dusunuyorum.. Melesef turkiyedeki tip fakultelerinde gerekli research egitimi verilmior. Doktorasini bitirmek uzere olan biri olarak sunu ifade etmem gerekiyor ki arastirma yapmak klinik calismalarin yaninda hobi olarak ilerletilecek bir durum degildir.

Bu dergilerde yayinlanan yayinlari yapan gruplarin isimlerine veyahutta hocalarin isimlerine bakar isen internetten, arastirma icin ne kadar fazla funding aldiklarini goreceksindir. Bu miktar Turkiyede arastirma icin donen butcenin kat ve kat ustundedir. Su da bilinen bir gercektir ki iyi arastirma icin iyi para gerekmektedir..

Malesef bu bizdeki genel bir tutumdurki yayin yapilamadimi her zaman suclanacak bir editor ve bir hakem mevcuttur... Oysaki review islemleri gayet sistematik ve gayet independent ve blinded olarak yapilmaktadir...Seni bilgilendirmek icin soyleyeyim hakemler hicbir zaman ne yazarlarin ,ne ulkelerin, ne de universitelerin isimlerini
gormektedir.. Cogu high impact factoru olan dergilerde online submission sistemi bunlari yapmana izin vermeyecek sekilde tasarlanmistir..O yuzden bence biraz da cuvaldizi kendimize igneyi baskasina batirmamiz gerektigiini dusunuyorum..

Hmm senin eger dedigin gibi bir ornek var ise (ornek;mesela hakemlerin kabul ettigi ve de editor in chief in yayinlatmadigi) bunlari soyler isen bizde bilgilenmis oluruz.

Bana gore hala editor in chiefler hakemlerin goruslerine saygi duymaktadir cogu iyi dergide...

Efe Levent Aras,MD PhD
University of Copenhagen Hillerød Hospital , Orthopedic Surgery Dept.
Aarhus University Hospital Orthopedic Surgery Spinal Reserch Lab.
Noerrebrogade 44, 8000 Aarhus/DENMARK
The following user(s) said Thank You: downmania

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #8 by ardaakoluk
Vaar tabiki olmazmi,bazilari ozel isim vererek siralamam dogru olmaz ,bazilari yurtdisinda hakemlerle sohbetlerimden edindigim izlenimler,editorlerle olan yazismalarimiz var.Direkt isimli ornek vermeyecegim ama asagidaki nytimes haberine bakabilirsiniz.

www.nytimes.com/2012/04/17/science/rise-...?pagewanted=all&_r=0

www.nature.com/nature/journal/v484/n7392/full/484029a.html

Dedigim gibi onyargi var turk,koreli,cinlilerden gelen makalelere.Bunlar hatalidir,yalandir,yanlistir diye dusunuluyor.Bu yuzden impakt faktorumuzun yuksek oldugu yerlerde nadir yayinlarimiz cikiyor
The following user(s) said Thank You: downmania

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #9 by downmania

ardaakoluk wrote: Bilime olan katkiyi H indeks yada Impakt faktorle olcmek bence dogru degil,hepimiz biliyoruzki turkiyeden yollanan ve nature kalitesinde,pnas,jama,nejm kalitesinde olan yayinlanan yayinlar,dergiler tarafindan reddediliyor.Bu durum bir cok ulke icin boyle ancak bilimsel olarak daha dusuk seviyede olan makaleler ayni dergilerden yayinlaniyorlar.

Amerikanin kendi sahasinda,kendi icat ettikleri,kendilerinin hakem olduklari bir oyunda bizim kazanmamiz cok guc hatta imkansiz,ancak kaybetmemiz de bizim bilime katkimizin daha az oldugu (ki az ama bu yanli va yanlis olculen sonuclar kadar az degil)

Ayrica burada turkce yayinlar yok,bilime olan katkiyi sadece ingilizce katki olarak gormek yanlis.Saniyorumki buraya yazilan kitaplari da dahil etmediler.


Arda Akoluk Türkiye'den gönderilip kabul olmayan yerine daha kalitesizi kabul olan yayını gösterir misiniz ? Bu şekilde bir iddianız varsa örnekle desteklemeniz gerektiğini düşünüyorum .
The following user(s) said Thank You: efe_aras

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #10 by ardaakoluk
Bilime olan katkiyi H indeks yada Impakt faktorle olcmek bence dogru degil,hepimiz biliyoruzki turkiyeden yollanan ve nature kalitesinde,pnas,jama,nejm kalitesinde olan yayinlanan yayinlar,dergiler tarafindan reddediliyor.Bu durum bir cok ulke icin boyle ancak bilimsel olarak daha dusuk seviyede olan makaleler ayni dergilerden yayinlaniyorlar.

Amerikanin kendi sahasinda,kendi icat ettikleri,kendilerinin hakem olduklari bir oyunda bizim kazanmamiz cok guc hatta imkansiz,ancak kaybetmemiz de bizim bilime katkimizin daha az oldugu (ki az ama bu yanli va yanlis olculen sonuclar kadar az degil)

Ayrica burada turkce yayinlar yok,bilime olan katkiyi sadece ingilizce katki olarak gormek yanlis.Saniyorumki buraya yazilan kitaplari da dahil etmediler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #11 by umc
Bu konuyla ilgili yine USMER Blog icin hazirlanan bir yaziyi referans vermek isterim, burada dunyadaki bilime en cok katkiyi yapan ilk 100 universite siralanmis. Burada kaynak ODTU'nin URAP veribankasi.

www.blog.usmer.org/2012/11/dunyada-bilim...angileridir-ilk-100/

Burada iddia ettigim gibi Turkiye'den bir universite yok. Dunya ekonomisine ilk 25 icinde olan Turkiye'nin 100'e yakin universitesi ile dunyadaki ilk 100'e bir tane dahi universite sokamamasinin dikkat edilmesi gereken bir bilgi oldugunu dusunuyorum. Burada amacim dogup buyudugum ulkemi kotulemek asla degil, tam tersine bu ciddi durumun goz onune gelmesini saglamak ve Turkiye'nin dunya akademik liginde perisan karnesinin devami halinde cagdas medeniyet seviyesinden giderek uzaklasacagimizin farkindaligini yaratmaktir.

Turkiye Ulusal Bilimler Akademisi (TUBA) yakin zamanda dunyada kendi uyelerini secemeyen tek ulusal bilim akademisi haline getirildi, artik siyasi olusumlarin istedigi gibi uye tayabildigi bir kurum haline geldi. Eski halinde dunyaca unlu bilim adamlarini barindiran bilim akademimizin de siyasi oyunlara kurban edilmesiyle, Turkiye'de bilim bir agir darbe daha aldi. Yine yakin zamanda yabanci saglik sermayelerinin de baskisiyla, ogretim uyelerinin kusturulmesiyle, devlet universitelerinin ici bosaltildi, zayiflatildi, siyasi partilerin kontrolune devredildi, ozel hastaneler 2 gunde universite hastaneleri haline getirildi, butun uzmanlari bir gunde yardimci docent oldular. Turkiye Cumhuriyeti'nin universiteden anladigi bu su anda. Turkiye'deki yaklasimlar arasinda carpik bulduklarimi ifade etmek istedim.

Turkiye su anda dunyada 37. sirada, nufusu Istanbul kadar olan Isvicre, Hollanda gibi ulkelerin gerisinde, ancak ulkedeki bilimsel kultur ve geleneklere yapilan agir saldirilar, yukarida bahsettigim trajik olaylarin faturasi ne yazik ki bir 10-20 yil sonra gelecektir, bugun 37. sirada olan Turkiye bu agir yaralari saramazsa ilk 50 nin dahi hayal oldugu gunler yakindir.

Bu yorumlari ulkesini cok seven, kalbi onun icin carpan birisi olarak biraz da duygusal bir tonda yaptim. Amacim moral bozmak degil, ama bazi problemleri duzeltmenin ve iyilestirmenin tek yolu once o problemleri tespit etmek ve onlarin varligini kabul etmektir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #12 by alperen
Hocam ne demek istediğinizi çok iyi anladım.Gayet tatmin edici bir cevaptı.Teşekkür ederim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #13 by umc
Merhaba,
Bu örnekler, özel akademik merkezlerin klinik servisler temelinde (ekonomik amaçlı) yaptığı işbirliği anlaşmaları gibi görünüyor. Johns Hopkins'in Anadolu Sağlık Merkezi'nde yaptığı gibi. Ayrıca Cleveland Clinic, Abu-Dhabi'de, Harvard Dubai'de, Johns Hopkins Uzakdoğu'da hastaneler açtılar. Bu gibi örneklerin Türk Tıp fakültelerinin ya da bu kurumların aş gelişmiş / gelişmekte olan belli ülkeleri pazar olarak görüp yaptıkları ticari anlaşmalardan ibaret olduğunu düşünüyorum. ABD'deki akademik ortamdaki bilinirliği ile pek ilgisi olduğunu zannetmiyorum lakin her sene dünyada 400 üniversite sıralanıyor, bu sıralamaya giren tıp fakültemiz olmuyor, 370 li sıralardan ODTÜ ve Bilkent giriyordu yakın zamana kadar.

Dünyadaki üniversitelerin ve/veya tıp fakültelerinin "bilinirliği" günümüzde hemen hemen tamamen araştırma aktiviteleri ve bunların kalitesi ile ilgilidir. Türkiye dünya bilimine nitel ve nicel katkıda 37. sıradadır, ve nufüsu İstanbul kadar olan bir çok ülkeden oldukça geridedir. Bunu USMER Blog sitesinde yayınlamış idik. www.blog.usmer.org/2012/10/dunyada-bilim...angileridir-ilk-100/

Bu tip ticari anlaşmalardaki ünlü isimleri görüp de fazla heyecanlanmamız gerektiğini, dünyada tek geçer akçenin "bilimsel aktivite" olduğunu hep hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Umarım yanıtım sizi tatmin etmiştir.




alperen wrote: Ulaş hocam bir yazınızda türkiyedeki üniversitelerin amerikada pek tanınmadığını söylüyorsunuz.( usmer.org/usmerforum.html?view=topic&catid=3&id=5 )Ama bugün baktığımızda marmara üniversitesiyle harvard üniversinin ortak hastane açtığını görüyoruz.( www.dha.com.tr/ozel-academic-hospital-il...sbirligi_269223.html )Bir örnek daha ( www.medimagazin.com.tr/hekim/tibbi-uygul...ersi-2-19-17216.html )Bu konuya açıklık getirirmisiniz.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: suzi, in ter, efe_aras, alperen

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #14 by alperen
Ulaş hocam bir yazınızda türkiyedeki üniversitelerin amerikada pek tanınmadığını söylüyorsunuz.( usmer.org/usmerforum.html?view=topic&catid=3&id=5 )Ama bugün baktığımızda marmara üniversitesiyle harvard üniversinin ortak hastane açtığını görüyoruz.( www.dha.com.tr/ozel-academic-hospital-il...sbirligi_269223.html )Bir örnek daha ( www.medimagazin.com.tr/hekim/tibbi-uygul...ersi-2-19-17216.html )Bu konuya açıklık getirirmisiniz.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.317 seconds