Hekime Yönelik Şiddet
Sürekli şiddete maruz kalmaktan yorulan ve “şiddetin” gündelik yaşamın rutini haline gelmesinden bunalan sağlıkçılar sosyal medya aracılığıyla bu konuya dikkat çekmek üzere bir araya geldi. 2 günde 20 bin’e yakın sağlık çalışanının üye olduğu sosyal oluşumun hedefi 14 Mart 2012 tarihinde, saat 12 ve 22’de Türkiye’nin en büyük ortak sosyal medya eylemini düzenlemek ve sağlıkta yaşanan şiddete kamuoyunun dikkatini çekmek.
Dr. Erdinç Nayır, Dr. Fatih Batı, Dr. Ulaş Çamsarı, Dr. Mehmet Özgür Niflioğlu ve Tıp Fakültesi öğrencisi olan Hilal Tuzcu’nun beraber kurduğu sosyal medya grubu ile ilgili Dr. Mehmet Özgür Niflioğlu Medimagazin’e şu açıklamada bulundu:
Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddete “Sıfır Tolerans” grubunun ilk hedefi, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleşen şiddet olaylarında toplumsal farkındalığı arttırmaktır. Bu amaçla öncelikle medya kuruluşları ile iletişime geçerek, konuya özen gösterilmesi konusunda destek istenecektir. Devamında oluşturduğumuz “sosyal” insiyatif ile, bu alanda caydırıcı ve sağlık çalışanlarının vicdanını rahatlatıcı kanunlar çıkarılmasını T.B.M.M.’den, sivil toplum kuruluşları aracılığı ile talep edeceğiz. Tüm bu aktivitelerimizin ilk etabı için 14 Mart tıp bayramını hedefledik. 14 Mart tarihinde tüm Türkiye’nin bu sosyal medya insiyatifini konuşmasını hedefliyoruz. Sağlık alanında yürütülen bu sosyal medya hareketi, bu konuda uzmanlaşmış ve daha önce yine bu alanda başarıları olan sağlık çalışanları tarafından titizlikle yürütülmektedir. Susmak şiddeti onaylamaktır! Bu sebeple susmuyor ve şiddeti onaylamıyoruz. Tepki göstermek için sıranın bize gelmesine de gerek olmadığını düşünüyoruz! Biz bu konuda çalışma yapmayı sosyal sorumluluk olarak kabul ettik. Şiddete karşı kurduğumuz tek çatıda, şiddete geçit vermemek için ne gerekiyorsa yapacağız.
FACEBOOK'tan destek için:
www.facebook.com/groups/sagliktasiddetehayir/
TWİTTER İÇİN:
#hekimesiddetehayir
#sagliktasiddetehayir
www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/...uyor-1-11-41165.html
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Asistanhekim Sitesi Yöneticisi Dr Özgür Niflioğlu, DoktorlarSitesi.Net Yöneticisi Dr. Fatih Batı, SocialDoctors Sitesi Yöneticisi Dr Erdinç Nayır'a teşekkür ederim. Lütfen bir haftadan kısa bir süre içinde 15.000 üyeye oluşan bu gruba üye olarak bizlere destek veriniz. Bu süreçte tüm sağlık çalışanlarının net bir mesajla tek yumruk olması esastır.
www.facebook.com/groups/sagliktasiddetehayir/
Please Log in or Create an account to join the conversation.
En fazla kadın doktorlar şiddete maruz kalırken, acil birimler en sabıkalı yerler. Sanıldığının aksine doktorlara en fazla şiddeti gelir seviyesi yüksek hasta veya yakınları uyguluyor
Acil servisler doktorların kabusu oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Hekime Yönelik Şiddet" konulu araştırma yaptı. Araştırmaya göre doktorlar ''küfür, hakaret'' gibi sözel şiddete, ''aşağılayıcı davranışta bulunma'' gibi davranışsal şiddete, ''darp, yaralama ve ölüm'' gibi fiziksel şiddete maruz kalıyor. Şiddet olaylarının yüzde 62'si acil birimlerde ortaya çıkıyor. Şiddet uygulayanların yüzde 92'si erkeklerden oluşurken, şiddet en fazla kadın doktorlara uygulanıyor.
ÇALIŞMAKTAN KORKUYORLAR
Meslek yaşantısında sağlık çalışanlarının yüzde 64'ü en az bir defa şiddete maruz kaldığını belirtirken yüzde 96'sı sağlık ortamında şiddete tanık olduğunu söyledi. Doktorların yüzde 60'ı hem fiziksel hem de sözel/psikolojik şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Şiddete bağlı olarak doktorlar hasta ya da hasta yakını tarafından şiddete uğrayacağını düşünüp mesleğini gereği gibi yapamaz duruma geldiğini ifade etti. Doktorlar yaşadıkları şiddet olayları karşısında kurumlarının duyarsız kalmaları nedeniyle kurumlarına güvenmediğini bildirdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı işyerinde çalışmaktan korkuyor.
ŞİDDET OLAYLARI ARTTI
Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 72'si şiddet olaylarının arttığını söyledi. Çalışanların yüzde 78'i şiddet olaylarının artmasındaki sebepler olarak ekonomik sıkıntılar, sosyo-kültürel problemler ve eğitim problemlerini gösterdi.
Gelir seviyesi yüksek olan şiddete meyilli
Araştırmada şiddet uygulayanların yüzde 86'sının hasta ve hasta yakını olduğu ortaya çıktı. Hasta ve hasta yakınlarının şiddete başvurmasının nedenleri arasında tedaviden memnuniyetsizlik, muayene sırasında fazla bekleme, kötü haber alma geliyor. Şiddet uygulayanların yüzde 53'ünün gelir seviyesi yüksek hasta ve hasta yakınları olduğu belirtildi.
Güvenlik önlemleri artırılsın
Sağlık çalışanlarına şiddeti engellemek için önerileri soruldu. Önlemler şu şekilde sıralandı:
* Sağlık politikası değiştirilmeli.
* İş yerlerindeki güvenlik önlemleri artırılmalı. Acil birimlerin kapısına dedektörler konulmalı.
* Medya aracılığı ile doktorların çalışma şartları anlatılmalı.
* Bürokratik işlemler hasta yakınıyla yüz yüze gelmeden sanal ortamda yapılmalı.
* Yaşanan yoğun hasta yükü ve uzun çalışma saatleri azaltılmalı.
www.doktorlarsitesi.net/showthread.php/7...ru-d%C3%B6v%C3%BCyor
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Ali Murat Pussane
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Hell_Spawn
- Topic Author
- Offline
- tam üye
- Posts: 238
- Thank you received: 146
Insanin oldugu heryerde siddet olur muhtemelen, belki siddet gorenin hakkini aramasinda birtakim farkliliklar oluyordur...
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Yurtdışında şartların daha insani olduğunu düşünüyorum. Tanıdığım yakınlarımdan dinlediğim kadarı ile öyle.
Burda bizzat yurtdışındaki hekim arkadaşlar tecrübelerini aktarırsa çok güzel olurdu..
Türkiye de farklı dinamikler var işin içinde. Değişim için ciddi anlamda ekononomik değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ve tabii bu düzen anlayışının dışında bir düşünce sistemi..
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Özellikle acillerde hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalan hekimlerin haberlerini duyuyoruz..
Benim asıl merak ettiğim yurt dışında, özellikle (bu forumun ana konusu olduğundan dolayı) ABD'de bu tarz olaylar yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa ne sıklıkta ve ne şekilde acaba? ABD'de veya diğer ülkelerde hekimlik tecrübesi olanlarımızın bu konudaki düşüncelerini ve varsa deneyimlerini çok merak ediyorum..
Ali Murat Pussane
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Hell_Spawn
- Topic Author
- Offline
- tam üye
- Posts: 238
- Thank you received: 146