Topic-icon Nasıl bir yol izlenmelidir ve gerekli belgeler nelerdir?

10 years 11 months ago #1 by AKYOL
Almanya, Türkiyeden alınan uzmanlığı teorik ve pratikte kabul etmiyor mu? Yani uzman olan biri almanyada kendi branşında bi süre asistan gibi çalışıp sonra uzman olarak yeterlilik alıp çalışma izni alıp kontrat yapamıyor mu? Bu izinler öncesinde ayrıca genel tıp sınavına girmek zorunda mı mesela bir dahiliye uzmanı ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #2 by akberent
Merhabalar arkadaslar,

Mart 2013de Heildelbergde dil kursunda baslayan maceram su an Thüringen eyaletinde Hildburghausen'da bir psikiyatri kliniginde devam ediyor. :)
Gecen hafta Berufserlaubnisimi aldim we Aufenthalts-Arbeitserlaubnis icin basvuru yaptim fakat Berufserlaubnis sadece 10 aylik olunca dogrusu biraz sok oldum. Bezirksregierungdaki memur bana birkac ay önce kanunda degisiklik oldugunu, ne yazik ki Approbation icin denklik sinavina girmem gerekecegini ve bu sinav icin ilki bu 10 ay icinde olmak üzere toplam 3 hakkim oldugunu söyledi. Mezun olali 3 sene oldu ve su an oturmus psikiyatri calisiyorum, yani sil bastan hem de almanca genel cerrahi, dahiliye calismayi pek gözüm kesmiyor dogrusu. Almanya'da Approbationu Gutachter araciligiyla veya direkt veren bir bölge var mi? Bu konuda bana ne önerirsiniz cünkü gercekten önümüzdeki 7-8 ayi dahiliye, genel cerrahi, biyokimya calisarak gecirmek istemiyorum, tek amacim psikiyatriye yogunlasmak.
Simdiden cok tesekkurler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #3 by colak-i
Bilgilendirmeler için teşekkürler. Blogunuzu inceleyip mail attım.
Saygılarımla

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #4 by almanyadabiryerde
Almanya'da Uzmanlık Eğitimi almak için ilk aşamada alınması gereken çalışma izni ile ilgili bir yazı:

almanyadabiryerde.blogspot.de/2013/02/al...berufserlaubnis.html
The following user(s) said Thank You: colak-i

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 9 months ago #5 by almanyadabiryerde
Merhaba arkadaşlar,

Ben halihazırda Almanya'da uzmanlık eğitimine başlayacağım. Konuyla ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Ayrıca Almanya'da uzmanlık eğitimi konusunda yazılarımın da bulunduğu htttp://almanyadabiryerde.blogspot.com blogumdan da bilgi edinebilirsiniz.
The following user(s) said Thank You: zelenz, colak-i

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #6 by drserhan
paşam iyi günler. almanyada uzmanlık eğitimi veya çalışma hakkında yardımına ihtiyacım var..1. sorum ben aile hekimi uzmanıyım başka bir uzmanlığa mı yoksa aile hekimi uzmanı olarak çalışmaya başvurmam mı daha mantıklı olur? 2-sağlık konusunda tereddütlerim var şöyleki; ben papiller ca nedeniyle tiroidektomi op geçirdim, sol bacağımda 3 cm kısalık var ve Hepatit B taşıyıcısıyım. bo konular nekadar önemli başvurum için??? lütfen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. adresime cevap verirsen çok sevinirim

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 11 months ago #7 by downmania
Şu anda Almanya'da ciddi miktarda yabancı doktor alınıyor ve Antalya'nın bir ilçesinde tanıdığım 6 aile hekiminden birisi Berlin'de Kadın-Doğum uzmanlığına kabul edildi. 4 tanesi Almanca çalışıyor ve sonuncusu da emekli olmak üzere . :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #8 by deniz
Kendi deneyimlerinden yola çıkarak adım adım açıkladığın bu paylaşımın için teşekkürler..
Gerçekten çok çok değerli bir katkı..
Ellerine ve emeğine sağlık!

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago - 13 years 4 months ago #9 by opxis
ALMANYADA UZMANLIK... AMA NASIL?

merhaba arkadaslar.
Almanyada uzmanlik arastirildiginda bu konu ile ilgili degisik bilgilere internet uzerinden rastlanabilir. Bunlarin bir kismi yanlis bir kismi ise guncelligini coktan yitirmis bilgilerden olusur. Arastirma sonucunda ise daha cok soru beraberinde gelmis ve cogunlukla aydinlanmadan daha ziyade bir umitsizlik icinde bulursunuz kendinizi.
Almanyanin birbirinin icine girmis girift burokrasi ve prosedur sinsilesi icinde en temel teskil eden soru ise nerden baslanacagi sorusudur. Cunku genellikle bir belgenin alim sartinin diger belgenin teminine, o belgenin temini de diger bir belgenin teminine baglidir.
Baska bir sorun teskil eden konu ise istenilen belgeler ve sartlar ile ilgili -maalesef- kesin bilgiye her zaman ulasmani mumkun olmamasidir. Birincisi her eyaletin uzmanlik sarti birbirinden farklidir, ikincisi de bu uzmanllik sartlari zamana ve ihtiyaca gore degiskenlik gosterir. Dolaysiyla benim size burda anlatacakalarim 2008 yili Thueringen eyaleti icin gecerli olanlardir.
Kabaca bi kiyaslama yapilacak olunursa Almanyada uzmanlik olayi amerikadaki uzmanlik prosedurunun tam tersine isler.
Soyleki abd icin once usmle sinavlarini basarip sonrasinda match islemi yapilirken almanyadaki uzmanlikta ise genel sira once is yerinin bulunmasi sonrasinda meslek izninin alinmasi bunu takip eden oturum ve calisma izninin alinmasi seklindedir.
Bastan soylemekte fayda var. Almanyada uzmanlik isine girismek gercekten yipratici olabiliyor. Onunuze her an onceden belirtilmeyen yeni belgeler ve sartlar konabilir -nitekim bana da oyle oldu-. Alman burokrasisi yabancilar icin engel cikarmaya egilimlidir ve- belki inanmayacaksaniz ama- Turkiyedeki burokrasiye gore daha yavastir. Bu iste basarinin olmazsa olmaz sarti vazgecmemektir, sabirli olmaktir.
Simdilik surec ile ilgili temel basmaklari yaziyorum. Daha sonra teker teker her basamagin uzerinde durulacaktir


KLINIGIN BULUNMASI VE IS SOZLESMESININ IMZALANMASI



Evet arkadaslar bu bolumde size Almanyayada uzmanliga giden yolda ilk adim olan klinigin nasil bulunucagini anlatmaya calisacagim.
Oncelikle Turkiyeyle kiyaslamak gerekirse Almanyadaki kadro ve uzmanlik sistemi bizdekinden cok farklidir. Turkiyedeki asistan da dahil gerek doktor kadrosu gerekse yardimci saglik elemani kadrosu merkezi sistemce belirlenip ilan edilirken, Almanyada her klinigin doktor ve yardimci saglik eleman ihtiyacini bolum baskani tayin eder.
Bizdekinin aksine uzman doktor yetistirme yetkisi sadece universiteler ve devlet hastanelerinde olmadigi icin ozel hastanelerde uzmanlik egitimi vermeye haizdir. Buradaki temel nokta uzmanlik egitimini verecek kisinin bu yetkiye sahip olup olmamasidir.
Almanyada klinikler elemana ihtiyac duyduklari zaman oncelikle kendilerinin tanidigi bildigi insanlara teklif goturerek bu isi yapmaya calisirlar. Ornegin benim calistigim bolumde birakin internleri (son sinif tip ogrencisini kastediyorum) fomulatur olarak adlandirilan 4. sinif pratik ogrencisine teklif goturuldugune sahit oldum.
Klinigin bulunmasi ve is sozlesmesinin imzalanmasi.
Eger bolum baskani bu bilinen yontemlerle gerekli eleman temini yapamadiysa bu sefer "Deutsche aerzteblatt" olarak adlandirilan Alman tabiper birliginin haftalik yayinlanan dergisine eleman ilani verir. Almanyadaki her doktor tabip odasina uye olmak zorundadir ve uye olan her doktora bu dergi haftalik gelir. Ama artik internet sayesinde bu dergide yayinlanan ilanlarin hepsine topluca ulasma imkani da vardir.
www.aerzteblatt.de/v4/stellen/maske.asp

yukaridaki adrese girerek ilgili arama motorundan once ilgi duyulan uzmanlik alani , istenilen pozisyon (asistan doktor, uzman dr vs.) ve nihayetinde bolge secilerek tum ilanlar taranabilir.
veya tam tersi bu siteye ingilizcedeki "application" a denk gelen bewerbung birakilarak bizzat hastanelerin seninle kontaga gecmesini de bekleyebilirsiniz..

Bolumdeki eleman ihtiyacina bolum sefleri karar verdigi icin denilebilirki bir yer hakkinda soylenen kadro var yok tartismasi gereksizdir. eger bolum sefi istedikten sonra sizi bolumune kabul edebilir. bunu sunun icin soyluyorum. basvurulardaki ilk klasik yol once asistan aranmasi ve sonra ilana karsilik ise basvurma seklindeyken, bu yolla "inisiative bewerbung " denilen bir ilan/istek olmaksizin ise basvuru olayi da mumkundur.

tabi inisiative bewerbung yazmadan once gerekli altyapiyi olusturmazsaniz kabul sansi cok dusuktur.
mesela bolum sefiyle tanismis olmak veya bolumde staj yapmis olamk vs. vs.

sonucta istedigimiz bolumu ve ilanini bulduktan sonra sira "Bewerbung" yazimina gelir. bu tamamiyle ayri bir konudur. internette "bewerbung schreibung" diye arattirirsaniz ayrintilarina ulasirsiniz.
bolum sefi bewerbungunuz okuduktan sonra en gec 2 haftaya kadar bir cevap verir. Ya reddedildiginize dair nazik bir red mektubu ya da "vorstellungsgespraech" olarak adlandirilan tanisma randevusu daveti alirsiniz.
Tanisma randevusu da olumlu gectikten sonra artik 2 yillik bir is sozlesmesi imzalanir ki bu sozlesme Almanya da uzmanligi acan kapidir.

Bu merhaleden sonraki basamak artik meslek iznini almaktan gecer.


MESLEK IZNININ ALINMASI (BERUF ERLAUBNIS)

Almanyada uzmanliginin onundeki en buyuk engel meslek izin belgesi (Beruf Erlaubnis) alinmasidir.
Bu izin sizin Almanyada direkt olarak calismaniz manasina gelmez. Bu izin sizin Almanyada doktor olarak gorev yapabileceginizi ongoren gecici bir izindir. Bu iznin suresi 2 yildir her bitimde yenilemeniz gerekmektedir. 3. yenilemden sonra artik 4 yillik olarak verilir.
Belgeyi ilk alimda ortalam 20 degisik belge istenmekle beraber, uzatimlarda bu belge sayisi 5 e dusmektedir.
Bu izni veren makam bizde valilik makamina denk gelen "Landesverwaltungsamt" dir.
Tum belgelerin toplanip gonderilmesinden itibaren bu iznin cikmasi yaklasik 1 ayi bulmaktadir. Bir ay sonunda 160 Euro bir harc odeyerek bu izne sahip olursunuz.
Bu izin alindiktan sonra artik Calisma ve Oturum izni icin basvurma hakki dogar.
Asagida ek olarak bana verilen meslek izin sartlari belgesini goreceksiniz.



Burada ki birinci belge "Lebenslauf" yani ozgecmisiniz.
Ikinci belge Almanca dil setifikasi ki burada istenen Goethe veya Telc Deutsch Zertifikat B2 dir.
Ucuncu belge Nufus kayit belgesi.
Dorduncu belge pasaport kopyasi.
Besinci belge Saglik raporu. Burada verilen bir form dolduraulacak. (Daha sonra bu formda sunulacak.)
Altinci belge 1 aydan eski olmayacak sekilde adli sicil kaydi.
Yedinci belge mesleki bir ceza almadiginiza dair imzalanmis beyanname. Bu belgede form halinde.
sekizinci belgede diger bir beyanname. Bununda formu var sadece imza gerekli.
Dokuzuncu belge Tip Diplomasi noter onayli kopyasi. Yalniz orjinalini mutlaka gormek istiyorlar.
Onuncu belge Turkiyedeki tip egitiminizin en az 6 yil ve enaz 5500 der saatini gectigine dair bir belge. Ogrenci islerinden alabilirsiniz.
Son belge ise bu zamana kadarki mesleki tecrubelerinize dair belgeler. Calisma belgesi bilimsel yayin vs.

Tum bu belgeler tabiki noter onayli tercume edilmis sekilde isteniyor. Maalesef turkiye kokenli tercumeler kabul edilmiyor. Almanyada bir tercume burosu ile anlamaniz gerekiyor.


OTURUM VE CALISMA IZNININ ALINMASI

Almanyada uzmanlik sureci ile ilgili vermis oldugum basit grafigin son halkasi oturum ve calisma iznin alinmasini anlatmaya caliscagim sizlere.
Ilgili klinik bulunup is sozlesmesi imzalandiktan ve sonrasinda bir ay gibi bir zaman sonunda meslek izni ciktiktan sonra artik geriye sadece oturum ve calisma izni alinmasi kaliyor. Burada dikkat edilmesi gerekilen konu bu merhaleden sonra her ne kadar ilmi bir amacla Almanyada bulunsanizda, alman yasalari onunde almanyadan para kazanan isci statusune girdiginiz icin almaniz gereken vize turu ogrenim vizesi degil isci vizesine donusuyor.
Meslek izni sonrasinda mutlaka sizden turkiyeye geri donup buradaki Alman buyukelciliginden calisma vizesine basvurmaniz isteniyor.
Buradaki calisma vizesi sartlari daha cok ticari amacli dusunuldugu icin genelde sizin pozisyonunuza uymayan bircok belge vardir. ornegin 2008 yili itibariyle bana Almanya Ankara buyukelciliginden gonderilen vize sartlari sunlardi

Alıntı
Calisma vizesi gerekli evraklar:

1. [ ] Müracaat şahsen yapılmak zorunda
2. [ ] 2 adet İkamet Müsadesi Başvuru Formu
3. [ ] Pasaport fotokopisi
4. [ ] En az 12 ay geçerli Pasaport
5. [ ] 3 adet Biometrik vesikalık resim
6. [ ] Varsa eski Pasaportlar sunulmalı
7. [ ] Almanyadaki firmanın Sanayi ve Ticaret Odası Kaydı aslı ve 2 adet fotokopisi
8. [ ] Almanyada mesleki pozisyonu ile ilgili İş sözleşmesi aslı ve 2 fotokopisi
9. [ ] Başvuranın Türkiyedeki geçmiş mesleki pozisyonu ile ilgili evrakların aslı ve 2 fotokopisi.
10. [ ] Almanyadaki işveren tarafından düzenlenmiş bir Teyit Yazısının aslı ve 2 fotokopisi.
11. [ ] Vize İşlem ücreti, 60 Euro dur...
12. [ ] Başvuru için Elçilikte 1 numaralı kapıdan giriş yapılmalı

Fakat ben vize basvurusu sirasinda bolumun cikardigi "stellenanzeige" yani is duyuru belgesinin kopyasini, is sozlesmemenin kopyasini ve dil belgesi ve diploma fotokopisi gibi (dipomanin orjinalini de teslimde gosteiryosun) sunmustum ve bu haliyle vize basvuru istegim kabul edilmisti.
Bundan sonraki surecte tek yapacaginiz beklemek.
Cunku Alman buyukelciligi sizin bu isteginizi gitmek istediginiz sehirdeki yabancilar dairesine bildiriyor.
yabancilar dairesi oncelikle meslek izin belgenizin olup olmadigini kontrol icin valilik makamina soruyor (DIKKAT: ben de bu bolum olmamisti , daha dogrusu ilgili bolum meslek izin belgemi gondermedigi icin bosuna 2 ay beklemsitim, onun icin bu kismi kendinizde yapabilir Turkiyeye donmeden once meslek izin belgesinin bir kopyasini bizzat elden yabancilar subesine birakabilirsiniz)
, yine bunun gibi Alman is ve isci bulma kurumuna "gercekyten sizin pozisyonunuzda elemana ihtiyac olup olmadigini" soruluyor, isci bulma kurumu ise anlastiginiz bolum sefini arayarak ayni soruyu klinik sefine soruyor.
sonucta heriki makamdan da cevap geldikten sonra turkiyeye "olur" cevabi gidiyor. Sonucta size 3 aylik gecici calisma vizesi veriliyor. Almanyaya geldikten sonra kalacaginiz yeri ayarladiktan, gerekli sigortalari yaptirdiktan ve nihai olarak ise basladiktan sonra bu vize kalici oturum ve calisma iznine donusuturuluyor.
Geriye sadece uzmanlik egitiminize baslamak kaliyor.
Bu basamaktan sonra da tabiki bir cok belge isteniyor, (ornegin tabip odasin kayit gibi) ama bu asamaya geldikten sonra diger bu belgeleri kolaylikla elde ediyorsunuz cunku tip uzmanligi diye yola ciktiginiz bu yolun sonunda bir belge toplama ve alman burokrasisi uzamani da oluveriyorsunuz otomatik olarak.



BEWERBUNG (BASVURU YAZISI) YAZILMASI

Uzmanlikta basvurmak istedigimiz klinige daha onceki yontemlerle bulduktan sonra artik sira bewerbung yazimina gelir. Bewerbung ingilizcede "Application" bizde ise "basvuru yazisi" olarak cevirebilecegimiz kaavramlara denk gelir. bewerbungla birlikte is verenimize neden o bolumde uzmanlik yapmak istedigimizi ve bu amac icin neden bu klinikte calismak istedigimizi , kisisel ozelliklerimizi ve ise kabul edilmesi halinde bunun kendisine ve isverinine ne gibi faydalar saglayacagi gibi seylerden bahsedilir.
Internet uzerinde "Bewerbung anschreiben" arattirilarak binlerce bewerbung ornegi ve yzaim cesitlerine rastlamak mumkundur. hatta bu isle ugrasamam diyenler icin sizin yerinize belli bir ucret karsili (10-50 euro arasi) bu isi online yapan sirketler de mevcut.
Iste Konu ile ilgili yardimci olabilecek birkac link:

www.bewerbung-tipps.com

www.bewerbung-forum.de/forum/

www.berufszentrum.de/musterbestellung.ht...a265wCFcIWzAodF3xDjQ

asagida ornek teskil etmesi acisindan kadin dogum bolumu icin hazirlanmis bir bewerbung ve lebenslauf (ozgecmis) ornegi koydum.










ALMANCA DIL SERTIFIKASI (ZERTIFIKAET B2)

Meslek izni icin gerekli belgeleri az cok incelemisseniz aralarinda Almanyada uzmanlik karsisinda duran en buyuk engelin bu oldugunu da hemen farketmissizdir.
Onceleri bu belge pek az eyalette istenirken artik yavas yavas tum eyaletlerde sart haline geldi/geliyor.
Isin daha kotusu, diyelim ki bu dil belgesini istenmeden meslek izninizi aldiniz ve uzmanliga basladiniz. isterseniz son sene asistani olun bu degisiklik geldikten sonra sizden de isterler. Mezun olamazsiniz. Bizzat tanik oldugum vakalar var ordan biliyorum.
Onun icin kacamak yollara basvurup eyalet eyalet arastirmaktansa bastan bu isin hallolmasi en akil kari yol. Kaldi ki meslek izninden kurtulsaniz bile sonraki basamaklar olan calisma izni ve diger prosedurlerde de isitilip isitilip karsiniza konacak bu konu.
Gelelim nasil bir belgedir bu. Tam olarak ihtiyacimiz olan belgenin ismin "Deutsch Sprach Zertifikaet B2".
Almanyada bu belgeye vermeye yetkiki 2 kurum var. Birisi Goethe enstitusu digeri ise Telc.
Ikisi de ayni sertifikayi vermesine karsilik Goethe kusunun yaptigi sinav telc e gore daha zor.
Peki bu belgeyi almak icin mutlaka bu dil kurslarina kayit sartmidir? HAYIR.
Bu iki kurum dunyanin belli merkezlerinde senede bir kac defa duzenli sinav duzenlerler.
Sinav giris ucreti -benim girdigim yil- 128 euro dur.
Guzel bir haber bu belgeleri almak icin mutlaka almanyaya gelme sarti yok. Heriki kurumunda Turkiyede temsilcilikleri var. Sinav tarihleri belli araliklarla ilan edliliyor.
Peki B2 tam olarak nedir diye soracak olursak cevabi asagidaki garfikte.




Goethe enstitusunun bildigim kadariyla sadece ankara ve istanbulda merkezleri var. Sinav ve sinav tarihleri ile ilgili ayrintili bilgiyi www.goethe.de/ins/tr/ist/trindex.htm adresinden bulabilirsiniz.

Benim size tavsiye ettigim Telc ise Goetheye gore daha avantajli ve basit. Telc sertifikasi bundan 4 ay once sadece bursada bir dil kursundan alinirken simdi kontrol ettim artik 6 degisik merkezden alinabiliniyor. Ulkemiz adina cok guzel bir gelisme.
Bu sinav merkezleri ile ilgili bilgiyi ya www.telc.net/index.php?id=234&L=7 adresinden ya da asagidaki brosurden bulabilirsiniz.




Sinav taktik, tuyo, materyalleri ile ilgili bilgilerde ihtiyac halinde ilerde paylasilacaktir.

Sinavi basardiginiz takdir de soyle bir belge aliyorsunuz.

DOKTOR SAGLIK RAPORU (Ärztliche Bescheinigung)

Meslek izni basvuru sirasinda alinan diger bir belge de 'Ärzliche Beschenigung' yani saglik raporudur. Ama emin olun bizim turkiyede istenilen kurul raporlarindan daha basit bir rapordur. Tek sorun olusturacak bolum bu raporun alinacagi ilgili bolumun Almanya da is yeri hekimi manasina gelen "Betriebarzt6" dan alinmasi gerektigidir. Bu formun bos hali size meslek izni basvurusu sirasiinda bops bir form olarak verilir. Sizin tek yapmaniz gereken bunu imzalatmak ve kaseletmektir. Bu istek Turkiyede sadece bir rica ile gerceklesirken burda ciddi ciddi muayene olursunuz.
Acikcasi ben b u raporu alirken Almanyada sorun yasamistim. Cunku Almanyada bulundugum zaman icerisinde isyeri hekimi tatildeydi, ve gerci olsa bile en yakin randevu tarihi yaklasik 3 hafta sonra cozuluyordu.
Neticede ben bu raporu Almanyada alamamistim. Ama kendimce alternatif bir cozum buldum ve kabul edildi.

Adli Sicil Beyannamesi (Straffreiheitserklärung)

Arkadaslar bu belge de tipki saglik raporunda oldugu gibi meslek izni basvurusu sirasinda size verilir.
Bu belge bbir beyannamedir. Bu belgeyle mesleki hayatiniz boyunca herhangibir suca karismamis ve ceza almamis oldugunuzu beyan ediyorsunuz.
Burada tek yapmaniz gereken bosluklari doldurup (isim ve soyisim yazilacak) imzanizi atmak. Hepsi bu kadar.

Calisma Beyannamesi (Approbationserklärung)

Bu belge ise yine bir onceki belgede oldugu gibi formu size verilecek bir beyanname belgesi. Bu belgeyle Almanyanin diger eyaletlerinde halihazirda calismadiginizi ve oradan alinmis herhangibir meslek izninizin olmadigini beyan ediyorsunuz.
Gene bos kisima isim soyisminizi yazdiktan sonra imzanizi atiyorsunuz.

Ögrenim yeterlilik Belgesi

Turkiyedeki tip egitiminizin en az 6 yil ve enaz 5500 der saatini gectigine dair bir belge. Bu belgeyi mezun oldugunuz tip fakultesi ogrenci islerine giderek alabilirsiniz. Tabiki tum turkce belgelerde oldugu gibi bu belgede Almanya da yeminli tercumesi yapilmali ve oyle sunulmalidir.
The following user(s) said Thank You: umc, emil14, kerim, geiger, okan, Hell_Spawn, deniz, nilufer, rzdede, zebir, tulane, OFTA, dr.dream, badybody, zelenz, Dr_Mgk, colak-i, yeneraridasir, akberent, Shakirli and 1 other people also said thanks.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Moderators: almanyadabiryerde
Time to create page: 0.262 seconds