Topic-icon USMLE STEP 2 CS - TEKNIKLER & TAKTIKLER

13 years 5 months ago #1 by ertug
Replied by ertug on topic USMLE STEP 2 CS - TEKNIKLER & TAKTIKLER
Teknik bir noktaya dikkatinizi cekmek istiyorum .İstedğiniz kadar hızlı MSN de yazısın , isterseniz sayfalarca not yazmış olun !!!Typing dedikleri bilgisayrda yazmak isini asla hafife almayın .

NEDEN derseniz ; ben bizzat sınava girmeden önce UW dan denedim , tamam sahane gibi görünüyor üstelik düzeiltme silme seceneklrin var , ancak Türkiyede yaşasan bir insan insan için AMERİKADA Kİ Q KLAVYELER TAM BİR ZULUM!!!

Bunu asla küçük görmeyin arkadaşlar , klavyeler bizde de Q klavye olmasına rağmen ordaki klavyede pekçok noktalama işareti ve İngilizce /Türkçe karater farklılıkları o kısacık süre içersinde canınızaokuyabiliyor.Zaten yazmanız gereken birsürü sey var ve kontsantre olman gerekirken hazırlıksız giderseniz , emin olun son iki bölümü yazamadan ekraan kapanacaktır!!!BUnda gayet ciddiyim .

Benim orda tanıştıgım bir arkadas basit bir software ve ingilizce entegre olabilcek bir klavye sayesinde öyle cok klavye işine calışmış ki , cocuk kılavyeye rağmen ekrandan gözünü ayırmadan 2 -3 dakikada herseyi yazıyordu.Bu pratik işi önemli .

DİKKATE ALIN!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
13 years 5 months ago #2 by TANER OZDEMIR
2011 temmuz ayı itibariyle hasta notları klavye kullanılarak yazılacağından, ortalama 100-150 kelimeden oluşan yaklaşık 10 dakika süren hasta notunu klavyede zorlanmadan yazmak için aşağıdaki sitede pratik yapma imkanınız mevcuttur.

www.powertyping.com/typing_test/typing_test.shtml

Dr.Taner Özdemir
The following user(s) said Thank You: in ter, deniz, neox

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 8 months ago #3 by umc
orjinal yazı 18 Nisan 2006 , yazan : ulaş çamsarı

Biraz eskde kalmış bu yazıyı bir bakış açısı verebilir diye buraya elimi sürmeden koyuyorum.


______________________________________________________________________________________




Asagidaki CS ile yazacaklarim tamamen benim kisisel fikirlerimdir, dogrulugu tartisilir lutfen hepsini sadece BIR BAKIS ACISI olarak aliniz,

1-USMLE WORLD sitesi detayli iceriginden uzak durun. Sadece olgulari toplayin. Olgularla ilgili paket anamnez cumlelerinden, hazir cevaplardan hazir klise olgu modellerinden UZAK DURUN. Sadece orda yazan olgulari bir yerden bulup not edin.

2-Kaplan kitabindan tamamen uzak durun ! NMS kitabindan tamamen uzak durun !

3-First Aid kitabi benim fikrimce piyasada satilan kitaplarin icinde en mantikli kitap. Bu kitabin mini olgularini ve arkadaki yazili buyuk olgularini not edin. Her olgunun altinda yazan herseyi ezberlemeyin.

4-OSCE kitabi guzel bir kitap. First Aid kitabi ile beraber calisilirsa baska bir kaynaga ihtiyaciniz olacagini sanmiyorum.

5- Bu sinav bir yontem sinavi. Bir algoritma sinavi. Teorik bilgi sinavi degil. Hastaya yaklasirken nasil bir algoritma izlenmesi gerektigini sinayan bir sinav. Kesinlikle teknik top oynamak sarttir. Kesinlikle ezberleyeceginiz tek bilgiler yumagi hastaya yaklasik basamaklaridir. Bu basamaklari ezberleyin. Ezberlediginiz sey bir semptom analizi olsun. Nasdil bir semptom olura olsun bir semptomun basamaklarini hic takilmadan gunde 100 defa ayni srayla hic unutmadan yazacaginiz sekilde ezberleyin. Sizlere kendi ezberledigim ve sinavdan once en az 1000 defa otobuste metroda yururken yemek yerken surekli tekrar ettigim sirayi yaziyorum. Bu toparlamayı ben kendim yaptım. Herhangi bir kitapta yazmiyor. Degistirilmeye aciktir. Kitap bilgisi degildir.

1-Location = L
2-Onset = O
3-Duration = D
4-Quantity = Q
5-Intensity = I
6-Frequency = F
7-Radiation = T
8-Alleviating Factors = +
9-Aggravating Factors = -
10-Progression = P
11-Previous Episodes= PE
12-Associated Symptoms = Ass
13-Review Of Systems = ROS
14-Past Medical History = PMH
15-Past Surgical History = PSH
16-Medicines = M
17-Allergies = A
18-Family History = FH
19-Social History = SH
20-xxxxual History = SxH


6- Simdi gelelim sonrasina. Sonraki asamalarda bu maddelleri her semptoma uyarlamaniz gerekecek.Oturup her semptomu bu maddeler gore analiz etmleisiniz.


ROS icin konusuyorum. Bunlar icin semptomlar listesi yapin ve semptomlari gruplara ayirin. Kitaplarda yazdigi gibi uzun uzun sistem muayenesi yapamayacaksiniz o nedenle ornegin :

A grubu semptomlar
apetite
weight change
nausea
vomiting
diarrhea
constipation
travelling history
trauma history
sick contacts

B grubu semptomlar ( agri taramasi)
Headache
chest pain, cough, SOB, Palpitations
abdominal pain
joint pain
neuro ==> dizziness, numbness vs..

C grubu semptomlar (FFF)
Fatigue
Fever/ chills
Felix (latince mutlu demek, mutluluk keyifler, depresyon taramasi)

D grubu semptomlar
Urinary habit changes ==> varsa ilgili sorular
Menstrual habit changes ==> "
Bowel habit changes ==> "
Sleep habit changes ==> "

E grubu semptomlar
Skin complaints (sac, sakal,sarılık, deri eksternal hersey)


Bu belirti gruplarini ben kendime gore olusturdum.


Gelelim Ass. olayina. "Associated" her semptomla beraber calisacaksiniz. Ezberleyeceksiniz.


Simdi kritik noktayi tekrar ediyorum. Ass yi ROS tan once yapin. Ass aslinda ROS un icinde secilmis secmece spesifik semptomlardir. ROS sonra hizlica yapilir.


7-Hastalara her konuda soru cumlesi kurmak icin paralanmayin. " Have you had any diarrhea" cumlesinden sonra "nausea?, constipation?, any recent infections? " gibi soru ses tonlamasiyla hizla devam edin. Orasi ingilizce gramer sinavi yapilan bir yer degil. Rahat olun. Hastadan bilgileri hizli almak gerekiyor.

8-Sinava calisirken 4 ana noktaya ayırdım :

History taking
P exam
Counseling
Patient note

Her maddeye ayri zaman ayirmak lazım. Hepsini beraber calismayin. Her maddeye bir hafta ayirin. Sadece o kismi calisin.

9- Muayene ile ilgili :

Muayene en kolay is gıbı duruyor.


Her sistem muayenesi icin maddeler yapin. Benim orneklerim sunlardir ;

Genel muayene = Her hastada yapilacak, rutin. Bunu mutlaka yapin. Beni tepeden tirnaga muayene etti desin. Onlar doktor degiller.

AAA O zaman genel muayene
gozdibine bak,agzi actir, lenflere bak boyunda, ellere-ayaklaraa bak, tibial odeme bak TOPLAM 5 MADDE YAKLASIK 30 SN SURUYOR

BBB Kardiyak muayene
radyal,dorsalis pedis nabzina bak, JVP ye bak (45 derecede yatsin kafa ters tarafa baksin) gogsu palpe et bir kere eli koy cek, APTM odaklari dinle hemen durmadan Carotis nabzina bak sola yatır M odagı dinle. TOPLAM 5 MADDE YAKLASIK 45 SN SURUYOR

CCC Solunum Muayenesi
sirttan basla 3 er odak dinle sagli sollu, 99 desin stetoskobu cikarmadan hemen sagli sollu 3er odak vokal fremitus bak. Hizlica skapula yanindan perkusyon 2ser odak saglisollu , on tarafa gec iki odaktan dinle. Gogsun sekline bak, baktigini belli et ! TOPLAM 5 MADDE 50 SN SURER

DDD Abdominal muayene
karna bak ne var ne yok hızlıca,dinle, kadranlari yuzeyel muayene, kadranlari derin muayene, ozel muayeneler (rebound,murphy,CVAT vs)
TOPLAM 5 MADDE YAKLASIK 1 DK SURER, OZEL MUAYENELERLE BERABER EN FAZLA 1,5 DK.

EEE Neuro
kraniyal sinir muayenesi(cok hizli), guc muayenesi,his muayenesi, refleks muayenesi, koordinasyon muayenesi. TOPLAM 5 MADDE EN FAZLA 2 DK SURER.

FFF Heent muayenesi (bas-boyun vs)
bas-sakak palpasyonu, goz gibi-pupil refleksi, kulak-weber/rinne/otoskop, agiz actir, tiroid muayenesi. YINE TOPLAM 5 ANA MADDE HEPSI BIRARADA YAPILMAZ HASTASINA GORE MADDELERDEN ALINIR. ORNEGIN YORGUNLUK VARSA TIROID YAPILR. BASDONMSI VARSA RINNE WEBER, BASAGRISI VARSA GOZDIBI YAPILIR.

GGG Eklem muayenesi
lokal hassasiyet, lokal inflamasyon bulgulari kontrolu( sislik, kizariklik, el sirtiyla sicaklik kontrolu), hareket acilari (ROM, ekleme gore kac harket yapiyorsa artik), saglam simetriginde de ayni kontroller.
HANGI EKLEM OLURSA OLSUN EN FAZLA TOPLAM 1 DK SURER.

Tum bilmeniz gereken muayeneler asagi yukari bunlardir.



Hemen hatirlatayim MMSE yi mutlaka ezberlemek lazım.


10-Olgu ezberlemeyin, semptom analizi yaparak calisin...

11-Hasta notu calisirken, MUTLAKA ZAMAN TUTARAK CALISIN. Saka bir yana sinav kalemleri cin mali uyduruk kalemler. Hafifler biraz. Siyah yaziyorlar. Ufak uclular. Tercihen ince uclu kalemlerle calisin. Sert bir zemin uzerinde yazacaksiniz unutmayin, kagidin altina birsey koymayin. Direk masanin uzerinde yazin. Sinav kagitlarinin benzerleri kitaplarda var onlardan fotokopi cektirin ve onlar ustunde calisin ! Kafaniza gore baska yerlerde calismayin bakin benden soylemesi. Adam gibi o yere yettirmeye calisin.

12-Pratik yaparken : Yanliz basiniza yapabilirsiniz . Evde yalnizken sinav ortamini hayal edip kapiyi calip iceriye girin falan o ritueli uygulayin. Birisi olmasina gerek yok. Sureli uygulayin yanliz. Bunu mutlaka yasayin.

13- Hastalarin isimlerini ilk giriste soyleyebilirsiniz ama devaminda "sir" ya da "madam" diye devam edin. Her defasinda hastanin ismini soylemenize gerek yok. KESINLIKLE YOK. Hastanin adi katrina virkolfsevitz e ne yapacaksiniz ! O yuzden Madam ve Sir. Hatta Surekli bunu diyebilirsiniz. Ama girer girmez kendi adinizi umutlaka soyleyin ve gozlerinin icine bakarak konusun. Surekli not almayin. Not alabilir miyim deyin. Kibar olun. Nazik davranin. Kalplerine girin. Empati gosterin. Sizin sinavda oldugunuzu biliyorlar. Farkindalar herseyin rol oldugunun.

14-Muayene ederken cumleler kurmaya calismayin. Sadece basinda mutlaka sizi muayene edebilir miyim diye sorun. Mutlaka ! Ama sonrasinda catir catir yapin muayeneyi, her muayene teknigi sirasinda simdi bunu yapacagim simdi sunu yapacagim simdi donecegim , kısaca az konusun cok IS YAPIN ! Puan Toplayin. Yapacaginiz her teknik bir puan ! 'Checklist' te bir isaret !

15- PassCsa Kursunu tavsiye ediyorum. Gecmem de katkisi de olduguna inaniyorum. Bu kurslar ilgili bilgi vermistim daha once.

16- Data Gathering = veri toplama = anamnez + muayene cok onemli Sinavin en onemli kismi.

17-'Counseling' le ilgili olarak : alkol ve sigara ile ilgili direk yerinde counseling yapin, sonu beklemeye gerek yok, iciyorsa hemen soyleyin "it is my responsibility to warn you..." vs hemen uyarinizi yapin gecin. Ozel bir durum varsa o duruma yonelik cevap verirsiniz. Soruyorlar zaten. 'Challenging' sorulardan korkmayin.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, kerim, Hell_Spawn, in ter, neox, dremus

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.261 seconds