Topic-icon Dil yeterlilik sınavları

14 years 2 months ago #1 by irem
Replied by irem on topic Dil yeterlilik sınavları
Bugün İzmir'de en bilinen Toefl hazırlık kurslarına gittim.Amacım kendi seviyemi anlamak ve sınava girmeye ne uzaklıkta olduğumu keşfetmekti.Gördüklerim arasında en iyisi Kaplan'ın kendi merkezinde gerçekleştirilen Toefl kursuydu,daha merkeze girer girmez sizi bir sınava tabi tutuyorlar ve bunun sonucunda aldığınız sonuca göre bir kura kaydınızı yaptırıyorsunuz.Benimki upper intermediate imiş.Genellikle bu seviyede olanları 4 aylık bir kurstan geçirerek ve örnek sınavlara alarak tamamen hazır hale getiriyorlarmış,aynı zamanda usmle ile ilgili de soruşturdum ama herhangi bir kurs niteliğinde bir uygulamaları yokmuş ancak kendi merkezlerinden kitap desteği sağlayabiliyorlarmış.Bu arada öyle bir kursa yazılınca çok yeterli bir düzeye ulaşılabileceği izlenimini uyandırdılar bende.Şu an çalışma kitaplarım elimde aslında ama gidilecek yol konusunda deneyimim yok üstelik bu bahsettiğim kursun ücreti neredeyse bir tus dersanesiyle eşdeğer.Ama böyle bir sınava tek başıma çalışırken de yeterliliğimin sınayan sadece ben olacağım için içime kuşku düşüyor.Bu konuda önerisi ve deneyimi olan var mı arkadaşlar?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago - 14 years 2 months ago #2 by deniz
Replied by deniz on topic Dil yeterlilik sınavları
TOEFL IBT 'ye iki kere girdim. 1 sene arayla almama ve ikinci alışımda ingilizcemin çok daha iyi olmasına rağmen, yine de aynı puanı almayı başarmış bir insanım :huh:
TOEFL da diğer birçok sınav gibi stratejik bir sınav. Belli soru kalıpları var. "Writing" de de yazma kalıpları :)

Sınavın dezavantajlarını ve dikkat etmenizi önerdiğim noktaları yazıyorum:

4 saatlik bir sınav olması ve sadece 10 dk ara olması
Bölümlerin süreye bağlı olması ve geriye dönememeniz.
Speaking de bilgisayara mikrofon aracılığı ile sesinizin kaydediliyor oluşu. Bu nokta da benim yaşaddığım gibi "ya ben şimdi bilgisayarlamı konuşuyorum gerçekten!!", ya da" ya yanımdaki rahatsız olursa" gibi düşünceleri sizi oldukça zorlayacağını söyleyebilirim. Özellikle kısıtlı zaman olması ve bu sure içinde geri dönüşü olmadan konuşmanız gerekmesi oldukça sıkıntılı. Bir de sorulara dürüst cevap vermeye kalkarsanız(bknz: ben) 1 dk lık surede tamamen susmuş olursunuz. Yani "Bugüne kadar aldığınız en güzel hediye nedir " sorusuna sizden dürüstçe yanıtlamanızı beklemiyorlar. ;) Bu nokta yaratıcılığınızı devreye sokmanız gerekiyor.
Bir de yandaki kişi "speaking" e geçmişse ve onla birlikte başkaları da o sırada "speaking" yapıyorsa, kötü kulaklıkları olan bir sınav salonunda yankılanan asenkronize sesler eşliğinde "reading yapmak" ya da yazı yazmak oldukça zor..Kendiimi yandaki şahsiyeti dinlerken bulmuşluğum vardır..Diyebilirsiniz ki reading en baştaydı ama "writing" içinde de reading var,hatta listening de.. Özetle kaliteli kulaklıkları olan bir sınav salonu seçin!
Salona ilk alınan öğrenci diğerlerinin oturtulması beklenmeden sınava başlayabildiğı için en önden girmeye çalışmak en iyisi, boylece speaking e ilk siz geçmiş olursunuz. :silly:

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: hakangelincik

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago - 14 years 2 months ago #3 by irem
Replied by irem on topic Dil yeterlilik sınavları
Toelf


Toefl Sınavı dünya genelinde İngilizce dilinde eğitim veren yaklaşık 4300 kolej ve üniversite tarafından lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına ana dili İngilizce olmayan öğrencileri kabul kriteri olarak kullanılır.

TOEFL (Test Of English As a Foreign Language) sınavı ana dili İngilizce olmayanların İngilizce bilgisini ölçmek amacıyla, Amerika’da New Jersey Eyaletinde bulunan ( www.ets.org ) Educational Testing Services tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınavdır.


Dünya genelinde pek çok kurum, organizasyon ve şirket iş başvurusunda Toefl sınavından alınan iyi bir puanı İngilizce Yeterlilik belgesi olarak kabul eder.
Toefl sınavına, İngilizce eğitim veren bir üniversite, kolej veya enstitütü de eğitim yapmak isteyenler girmelidir. Ayrıca, İngilizce dil bilgisini uluslararası geçerliliği olan bir belge ile kanıtlamak isteyen herkes bu sınava girebilir.

Toefl Sınavı hakkında detaylı bilgi almak için resmi sitesi olan www.toefl.org sayfalarını ziyaret ediniz.

iBT Toefl Testinin Ayrıntıları:
TOEFL iBT sistemi Internet-based TOEFL 4 bölümden oluşmaktadır; Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma. Bütün bölümlerden aynı gün içerisinde sınava girilir ve sınav süresi yaklaşık olarak 4 saattir.


İçerik:• Yeni nesil TOEFL testi Internet-based test (iBT) ancak belirli test merkezlerinde sunulur.
• Soru cevaplama ile ilgili örnekler her bölüm başında verilmektedir.
• TOEFL iBT testi bilgisayar uyumlu bir test değildir, bu sebeple bütün adaylar aynı seviyede soruları cevaplarlar.
• Adaylar sınav süresince not alabilirler, alınan tüm notlar sınav bittiğinde merkez görevlileri tarafından toplanıp, yok edilir.
• Konuşma bölümünde adaylar mikrofona konuşarak sesleri dijital ortamda kayıt edilir ve bu kayıt ETS Online Scoring Network’a gönderilir.
• Yazma bölümünde adaylar bilgisayar aracılığı ile cevaplarını yazmak zorundadır, verilen cevaplar ETS Online Scoring Network’a gönderilir.
• ETS merkezinde eğitim almış ve sertifikalı görevliler tarafından konuşma ve yazma bölümünüzün cevapları değerlendirilir.

Aşağıdaki tabloda iBT Toefl soru miktarları ve verilen süreler gösterilmektedir.
Her bölümde verilen zaman aralığı soru sayısına göre değişmektedir.


Toefl iBT Test Formatı:


Test Bölümü Soru Miktarı Zamanlama

Okuma 3-5 pasaj, 12-14 soru 60-100 dakika
Dinleme 4-6 konu, her konudan 6 soru 60-90 dakika
Ara 10 dakika
Konuşma 6 konu: 2 bağımsız ve 4 test 20 dakika
Yazma 2 konuda 50 dakika


Soru Tipleri:

Birçok soru tipi eski sistemde karşımıza çıkan ( computer-based toefl) sorularla benzerlik göstermektedir. Ancak, iBT Toefl testinin diğer sistemlerden en önemli farkı, adayların soruları cevaplarken birden çok yeteneğini bir arada kullanmak zorunda olmasıdır. Örneğin;
• Dinleme, arkasından konuşarak soruları cevaplama
• Okuma, dinleme arkasından konuşarak soru cevaplama
• Okuma, dinleme arkasından yazarak soru cevaplama

Bu yeni soru tiplerinin amacı adayların ingilizce iletişim becerilerini ve ingilizce konuşulan akademik bir çevrede, dili başarılı bir şekilde kullanıp kullanamayacağını ölçmektir.


Tool Bar:
Her bölümde göreceğiniz “tool bar” adaylara test süresince yol göstermekte ve aydınlatmaktadır. Aşağıda dinleme ve okuma bölümünde göreceğiniz tool bar’ın ne işe yaradığı ile ilgili kısa tarifler verilmektedir.


Dinleme Bölümü:• Adaylar tool bar sayesinde hangi soruda olduklarını ve ne kadar zamanları kaldığını takip edebilirler. İstenildiği takdirde Zaman Saklama düğmesine basılarak (Hide Time) saat görünmez yapılabilir.
• Ses tuşun (volume) adayların istedikleri soruda ses ayarını rahatça değiştirmelerine izin vermektedir.
• Yardım düğmesi (help) adaylara benzer sorulara verilen cevapları göstererek yardımcı olmaktadır ancak aday sınav esnasında help tuşuna tıkladığı takdirde maalesef süre işlemeye devam etmektedir.
• Sonraki (Next) düğmesi, adayların bir sonraki soruya geçmelerine yardımcı olmaktadır.
• Adaylar Next düğmesine bastıklarında, arkasından OK tuşuna basarak bir sonraki soruya ilerleyebilirler. Sadece “Dinleme” bölümünde adaylar OK tuşuna bastıktan sonra geri dönüş yapamazlar.
Okuma bölümünde göreceğiniz tool bar’ın dinleme bölümünden bazı farkları vardır.


Okuma Bölümü:• Adaylar soru cevaplarken verilen tüm pasajı görebilmektedir.Yalnız bazı sorularda, adayların tüm pasajı görebilmeleri için Tüm Pasajı Göster ( View Text) düğmesine basmaları gerekmektedir.
• Adaylar Değerlendirme (Review) tuşuna basarak verdikleri cevapların tamamını görebilirler ve verdikleri cevapları diledikleri takdirde değiştirebilirler. Ayrıca hangi soruyu atladıklarını ve hangi sorulara cevap vermeleri gerektiğini de görebilirler.
• Okuma bölümünde adaylar geri tuşuna basarak (Back) diledikleri zaman bir önceki soruya dönebilirler.


Paper Based- Computer Based ve İnternet Based Toefl Sınavlarında alınabilecek puanlar:
PBT CBT IBT
677 300 120
600 250 100
550 213 79-80
523 193 69-70
500 173 61


IBT Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yeni iBT Toefl testini nasıl pratik edebilirim?


Ücretsiz iBT Toefl testini online olarak alabilirsiniz, ilgili web sitesi www.ets.org/toeflpractice veya Global Vizyon ofislerinden dünyanın en iyi Toefl iBT hazırlık kurslarını veren Kaplan Dil Okulları “online hazırlık testlerini” yapabilirsiniz. Kaplan ücretsiz deneme testleri için lütfen Global Vizyon Danışmanlarından randevu alınız.

Toefl Practice Online topluluğuna kayıt yaptırmak ücretsizdir, adaylar bu sayede bir çok soru tipine ulaşabilmektedir. ( Konuşma bölümü örnek soruları, tartışma alanları, günlük çalışma önerileri vs.)


Yeni Konuşma bölümünün puanlaması nasıl yapılacaktır?

Karşınıza çıkacak olan 6 sorudan her birinin değerlendirmesi 0-4 arası yapılacaktır ve bu soruların toplamı 0-30 arası puanlama sistemine çevrilecektir. ETS yetkilileri tarafından değerlendirme ve puanlama gerçekleştirilecektir.


Yazma bölümünün puanlaması nasıl yapılacaktır?
Karşınıza çıkacak olan 2 sorudan her birinin değerlendirmesi 0-5 arası yapılacaktır ve bu soruların toplamı 0-30 arası puanlama sistemine çevrilecektir. ETS yetkilileri tarafından değerlendirme ve puanlama gerçekleştirilecektir. Puanlama ve soru cevaplama örneklerinin detaylarına www.ets.org/toefl sayfasından ulaşabilirsiniz?


iBT TOEFL testi nerede yapılacaktır?

Yeni test belirli tarihlerde ve belirlenen merkezlerde gerçekleştirilmektedir. Tüm dünyada bulunan çeşitli test merkezlerinin güncellenen listesine www.ets.org/toefl sayfasından ulaşabilirsiniz. Kayıt işlemleri ile ilgili bültenlere online olarak bu sayfadan veya, Global Vizyon ofislerinden , üniversiteler veya kütüphanelerden ulaşabilirsiniz.


iBT TOEFL testine nasıl kayıt yaptırabilirim?

Yeni test sistemine kayıtlar 2005 tarihinden itibaren devam etmektedir. Adaylar online olarak, telefon veya posta yoluylada kayıt işlemlerini gerçekleştirebilriler.
Konu ile ilgili detaylı bilgi için www.ets.org/toefl sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Hangi Üniversiteler ve Kolejler TOEFL skorunu kabul etmektedir?

90 farklı ülkede 5000’ den fazla Üniversite ve Kolej TOEFL testini kabul etmektedir. Dünya çapında en yaygın kabul gören, İgilizce seviyesinin kanıtlandığı sınav TOEFL testidir. TOEFL testinin kabul gördüğü üniversite ve kolej vs. listesi için www.ets.org/toefl sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


iBT TOEFL testinin ücreti nedir?

Testin giriş ücreti $140 olarak belirlenmiştir. Ödemeler ve kayıtlar “online” yapılabilir.

Yeni iBT TOEFL tetsi hakkında en son bilgilere ve haberlere ulaşmak istiyorsanız lütfen www.ets.org/toefl sayfasını ziyaret ediniz.


Kaynak:http://www.globalvizyon.com/sinav/toelf-56/

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #4 by irem
Replied by irem on topic Dil yeterlilik sınavları
Dil Yeterlilik Sınavları


Yurtdışında Genel ve Yoğun İngilizce kursları en çok ilgi gören programlar olmakla birlikte özellikle son yıllarda, öğrencilerin genel İngilizce seviyeleri yükselmesi nedeniyle sınavlara yönelik dil kurslarına ilgi çok daha fazla ilgi göremeye başlamıştır. İngilizce dil yeterlilik sınavlarında başarılı olan öğrencilerin, dünya genelinde hem akademik hemde kariyer amaçlı olarak bu yeterlilik belgeleri kabul edilmektedir. Özellikle yurtdışında veya yurtiçinde İngilizce eğitim veren bir üniversite de eğitim yapmak isteyen öğrenciler, mutlaka dil yeterlilik sınavlarında başarılı olmalıdırlar. Örneğin, Amerika’da üniversite lisans veya yüksek lisans yapabilmek için mutlaka Toefl neticesi olması gerekir. İngiltere veya Avustralya’da üniversite için ise IELTS sınavlarında geçerli notun alınması gerekir. Genelde Toefl sınav sonuçlarını İngiltere Üniversiteleri de kabul etmektedir. Kanada üniversiteleri ise hem IELTS hemde Toefl sonucunu kabul ederler.
Her iki sınavda elde edilen iyi bir netice ile kişi Türkiye’de veya başka bir ülkede kariyer açısından önemli bir avantaj elde eder. Türkiye’de pek çok Devlet veya Özel kurumda Toefl sınav sonucu İngilizce yeterlilik belgesi olarak kabul edilir.
Toefl ve IELTS haricinde özellikle İngiltere ve Avustralya’da çok popüler olan Cambridge University Dil yeterlilik sınavlarına özellikle Avrupa’lı öğrenciler yoğun ilgi gösterirler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #5 by irem
Arkadaşlar bu bölümde USMLE sürecinin de dışında da tıp dünyası adına ciddi önem taşıyan dil gelişimi konusuna yardımcı faktörlerden olan sınavlardan bahsetmekte yarar görüyorum.Şu an içinde bulunduğumuz çerçeveyle ilgili olarak,Usmle süreci ve bununla bağlantılı staj deneyimlerini de göz önünde bulundurursak ingilizce düzeyinin geliştirilmesinin en verimli yollarından biri de TOEFL,İELTS gibi sınavlara hazırlanmak diye düşünüyorum.Ben de TOEFL hazırlığında biri olarak bu konuda gelişen bilgi ve deneyimlerimi burada aktarmak niyetindeyim.Bu sınavlara girmek Amerika'da uzmanlık için zorunluluk olmamakla birlikte,bazı okulların elective için istediği önkoşullar arasında yer alıyor.(Usmle step 1 ve Toefl)Tabi bunu bir koşul olarak değerlendirmek yerine tamamen kişisel yararlarını ön plana almakta yarar var.(Çalışma sürecinin kazandıracağı ingilizce disiplini gibi)Bu konuda kullanılacak kaynak kitaplar,izlenilecek yol,bazı video ve ses kayıtlarının erişimi gibi birtakım konularda bilgili kişilerin de katkısını bekliyorum.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.233 seconds