- FORUM
- KRONOFORUM
- IV- BAŞVURULAR
- Başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zaman Amerika'da değerlendirilebilir mi?
Başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zaman Amerika'da değerlendirilebilir mi?
Tesekkurler.
Hayırlı bayramlar...
- ertug
- Visitor
sırada dediğim gibi tatil mekanı seçmek kalıyor...
- ertug
- Visitor
tabi kimseyi etkilemek icin bir cabam yok lakin fikir uçuşması benimki ... mecburi bölgeleri bildiğin üzere kategorilere ayrılmış durumda. 6 kategorinin birde A dan D ye kadar bölgeleri var , üstelik merkezler ile köyleri arasında bile fark var!Lakin süren bitmeden zaten il sağlık müdürlüğü ile iletşime gecersin !!!İl sağlık kullandıgın izinler de sürene ekleyerek ne zaman süreni dolduracağın konusunda seni bilgilendirebilir, ki sıkıtnlı b,ir bölgede isen de sende zaten şafak sayar gibi saat sayarsın ....
belli durumlar var ,çalıştığın yerde 657 kadrosunda isen 60 gün önceden görevini bilmem su tarihte terkedecem diye dilekce veriyorsun , lakin ilgili hastanede sözleşmeli kadrosuna gecebilmeyi başarabilmiş isen de istedğin aynı gün istifa dilekçeni verip çıkıyorsun...
Yeter ki süreni doldurmuş ol!
Bir başka secenek de , görev süren bittiği gün kurum içi açıktan tayin istersin seni bir başka bir bölgeye atarlar orda pratisyen hekim olarak görevine devam edebilrsin , tabi o zaman asaletin gelmiş olur istediğin gibi de yıllık izin kullanabilirsin.
KARAR verme süreci tamamen sana aittir , diğer seçenekleri de gözden geçirmen ve yola öyle çıkman gerekmekte , zira gideceğin görev bölgesinde karşılaşacağın tüm sıkıntıları kimse önceden kestiremez.NÖbetti ,icaptı, ev kirasıydı, lojmandı, hakla iletşimdi, yaşamsal beklentilerindi, ECFMG ile yazışmalarındı...HEPSİNİ gözden geçirmen gerekir.
SEVGİLER
- ertug
- Visitor
Yalnız bir seye dikkati cekmek istiyorum .Benim de su sıralar başımı ağrıtan bir husus ki , mecburiye yeni başlamış doktorun ilk yılını tamamlamadan memuriyette asaletini alamamış oluşsudur.Bunun anlamı su ki , 20 günlük bir yıllık izin olayı imkansız!!!SADECE 10 günlük mazeret iznin varki 365 günün hangi 10 gününü denk getireceğin senin becerilerin dahilinde, ki memur oldugun için bir de Valilik onuru alamadan da değil yurtdısına , il dısına bile cıkmazsın!!!
Valilik yada Kaymakamlık onayının belkide bir esprisi ve zorlugu yoktur , kimse tecrübe etmeden bilemez ancak mecburideyken iş birazcık birsürü faktör nedeniyle bir nebze daha zorlaşmakta.
Benim kişisel görüşüm , 550 yada 600 günlük yerlerden ziyade 300- 350 günlük hizmet verebileceğinizi düsündüğünüz noktaları gözünüze kestirin , ilk yıl mecburiyi bitirin , bu süre içersinde ilk 2 step i de vermeye calışın , sonrasında zaten karar sizin ...
ya özele gecersiniz , ya tayin istersiniz , yada istifayı basıp diplomayı kapıp azcık tatile gidersiniz...
mesela bana 3 secenek daha sıcak gözükmekte:))
sevgiler
- ertug
- Visitor
Öncelikle herkese selamlar ve iyi bayramlar Oldukça yapıcı bir tartışma--diğer tüm tarışmalar gibi ancak benim anlamadığım iki noktayı sizlere sormak istedim. Zaten Türkiye'deki mevcut tıp eğitimi mevzuatı ve USMLE sürecini aynı anda düşünecek olursak diploma olmadan Amerika'da uzmanlığa başlayamıyoruz diye biliyorum, acaba yanlış mı biliyorum? (Ki buradan yola çıkarsak da herkesin Amerika öncesi mecburi hizmetini tamamlaması zorunlu değil mi?)
YANLIS BILIYORSUN. USMLE YOLUNA GIRILDIKTEN SONRA BAKANLIGA VERECEGIM DILEKCE ILE DIPLOMANIN ASLI GIBIDIR KOPYASINI ALABILIR VE BUNUNLA ABD'DE IHTISASA BASLAYABILIRSIN. MECBURI HIZMET YAPMANA GEREK YOK.
Bir de şu çelişki var: Mecburi hizmet şu andaki mevzuata göre şehre ya da beldeye göre değişmekle birlikte 550 ya da 600 gün olarak belirleniyor. Ancak Ulaş abi, siz, başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zamanın yaklaşık bir yıl olacağını belirtmişsiniz. Bu durumda mecburi hizmete başlamamız halinde görevimizi sürdürürken Amerika'daki match sonucu bir hastaneden işbaşına çağırılırsak bizi kabul eden hastaneyi durumumuzu anlatarak birkaç ay bekletebilme şansımız var mıdır;yoksa hemen Amerika'da işbaşı yapmazsak match ile elde ettiğimiz kabul sonucunu kaybetmek durumunda mı kalırız?
BASVURULARDAN SONRA ISBASI GUNUNE KADAR (1 TEMMUZ) GECEN SUREDE YAPILACAK BIRSEY FAZLA YOK. ZATEN BIR IS YAPIYORSANIZ O DEVAM EDER. BEKLETME FALAN OLMAZ. NORMAL ESLESME SURECINDE KABUL EDILEN ASISTAN 20 HAZIRAN 15 TEMMUZ ARASI BIR GUN
(GENELLIKLE 1 TEMMUZ) ISINE BASLAMAK ZORUNDADIR. MATCH ILE ELDE EDILEN SONUCUN BIR ANLAMI YOK, MATCH SADECE IKI TARAFI BAGLAYAN ON BIR ANLASMADIR, BILGISAYARLA YAPILAN BIR TERCIH LISTESI COZUMLEMESIDIR, MATCH SONUCU AYRIDIR, KONTRAT AYRIDIR. MATCH ILE KAZANDIGINIZ KURUM ILE MATCH SONUCU SONRASINDA KONTRAT YAPARSINIZ. SIZI BU KONTRAT BAGLAR. MATCH SADECE SIZE BIR HAK VERIR, KARSI TARAFI VE SIZI KONTRAT YAPMAYA BAGLAR. BU KONTRAT YAPILMAZSA, HAKKINIZ KALMAZ. BU KONTRAT DA BELLI KOSULLARLA YAPILIR. BU KOSULLAR, ISBASI TARIHI, SABIKA KAYDI, VIZE DURUMU VB GIBI. BU KONULARDA ANLASMA SAGLANMAZSA (ORNEGIN KISININ SABIKA KAYDINDA SERI KATIL OLDUGU ORTAYA CIKARSA) MATCH ANLASMASI TEK TARAFLI IPTAL EDILIR VE KONTRAT ONERILMEZ. AYNI SEKILDE BASLAMA TARIHI DE BU ASAMADA KARSILIKLI ANLASMAYA BAGLANIR.
Bu süreci araştırmaya yeni başlamış bir kişi olarak eğer çok absürd sorular sorduysam lütfen kusuruma bakmayın
Herkese sevgiler..
Bir de şu çelişki var: Mecburi hizmet şu andaki mevzuata göre şehre ya da beldeye göre değişmekle birlikte 550 ya da 600 gün olarak belirleniyor. Ancak Ulaş abi, siz, başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zamanın yaklaşık bir yıl olacağını belirtmişsiniz. Bu durumda mecburi hizmete başlamamız halinde görevimizi sürdürürken Amerika'daki match sonucu bir hastaneden işbaşına çağırılırsak bizi kabul eden hastaneyi durumumuzu anlatarak birkaç ay bekletebilme şansımız var mıdır;yoksa hemen Amerika'da işbaşı yapmazsak match ile elde ettiğimiz kabul sonucunu kaybetmek durumunda mı kalırız?
Bu süreci araştırmaya yeni başlamış bir kişi olarak eğer çok absürd sorular sorduysam lütfen kusuruma bakmayın
Herkese sevgiler..
Kinayeden kastım da edebi bir sanat anlamına gelen kinayeydi.
Şimdi tekrar kontrol ettim sözlükten, kinaye "bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan söz, üstü örtülü, dokunaklı söz" anlamına geliyor. Konuyla alakasına gelirsek, ben sorumu bu süreci Amerika'da nasıl değerlendirebileceğimizle ilgili olarak sordum ama aldığım cevap sürecin Türkiye'de nasıl değerlendirileceğiyle ilgili oldu.
Ben de ister istemez o süreci Amerika'da geçirmek için çaba gösterilmesinin doğru bir tutum olmadığını ve en azından bu süreyi Türkiye'de değerlendirmek gerektiğini, üstü kapalı bir biçimde(kinayeli olarak) söylemek istediğinizi düşündüm ve yorumlarımı bu çerçevede şekillendirdim.
Kendimi tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum ama elimden geleni yaptım.
Bu cevap biraz kinayeli olmuş sanırım. TurkMISC sorusu altına aldığım cevapta böyleydi.
Herşeyi niye Amerika'ya endeksliyosun? Sorusu sorulmuş hissi uyandırdı bende.
Ben de şöyle cevap veriyim o zaman. Amacım bişeyleri bişeylere endekslemek değil. Sadece herkesin aklına gelebilecek soruları sorup soru bankasına katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Ne acelesi var bu kadar çabuk Amerika'ya gitmenin otur 1 yıl da vatanına hizmet et. Şeklinde bir sonuca varılabilir bu sorudan. Bence de orası öyle bu konuda zaten bir itirazım yok.
Fakat forumu izleyenler arasında o 1 yılı da araştırma yaparak geçirmek isteyenler olabilir. Ya da uzmanlık eğitimine başladıktan sonra sıkıntı yaşamamak(özellikle dil açısından ve ortama alışma açısından), uzmanlık eğitiminden maksimum faydayı sağlayıp vatanına döndüğünde ülkesine pratisyen değilde kendini daha iyi yetiştirmiş olarak daha fazla fayda sağlamak isteyenler, bunun için de o bir seneyi orada ısınma turlarına başlayarak değerlendirmek isteyenler olabilir.
Bu açıdan sorularıma önyargılı yaklaşılmamasını rica ediyorum, amacım sadece ve sadece katkıda bulunmak.
Cevabimin neresi kinayeli olmus anlamadim.
Vatana hizmet konusu ile bunun bir ilgisi yok. Sitemizin temel felsefesi zaten yonetim sayfasinda yazildigi gibi beyin gocunu ozendirmek degildir. Bilincli bir mesleki gelisim ve nihayetinde ulkeye donecek beyin yatirimlarin stratejisini planlama icin yardim sunulmaktadir. Bu cercevede bu basligi acan sorunun sorulusu itibariyle , konu ABD'de uzmanlik amacina yonelik olarak sorulmustur. Bunun cevabi da onceki mesajda verdigim gibidir. Bunun vatana hizmet ve milliyetcilik zemininde anlasilmamasi gerekir. Ayrica mecburi hizmet askinin da vatan sevgisi ile paralel anlasilmamasi gerekir. Kisinin rizasi disinda zorlanarak yapilan mesleki hizmetin (dunyanin hicbir demokrasisinde yoktur) ve bunun yaptirimi olarak yapilan diploma gaspinin ne kadar "vatan millet sakarya" zemininde anlasilmasi gerektigi tartisma konusudur. Askerlik hizmetini bunun disinda tutmak isterim. Cunku o durum vatan "savunmasi" gibi bir de facto mecburiyet zemininde demokrasinin korunmasi zemininde bile desteklenebilir. Ama zorla yaptirilan hekimlige ben kisisel olarak karsiyim. Bunu, ulusal dusunen ve yaptigi her iste ulusunu, vatanini, vatandaslarini savunan, suyunu ictigi topraklarinin hakkini koruyan bir hayat gorusune sahip birisi olarak soyluyorum. Mecburi hizmet ve bunun cercevesinde yapilan diploma gaspi her turlu insan haklari anlasmasina aykiridir ama ulkemizde uygulanmaktadir. Bu uygulamaya karsi oldugum halde yapmak istiyor muyum? Tabii ki evet. Cunku ben zaten eninde sonunda Turkiye'ye hizmet edecegim ve istegim bu yondedir. Uygulamanin mevcut sekline karsiyim. Umarim bu aciklama sorunun cevabini nasil verdigimi netlestirmek icin yeterli olmustur.
Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.
Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.
Sevgiyle,
USMLE STRATEJi MERKEZİ
usmer.org
Herşeyi niye Amerika'ya endeksliyosun? Sorusu sorulmuş hissi uyandırdı bende.
Ben de şöyle cevap veriyim o zaman. Amacım bişeyleri bişeylere endekslemek değil. Sadece herkesin aklına gelebilecek soruları sorup soru bankasına katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Ne acelesi var bu kadar çabuk Amerika'ya gitmenin otur 1 yıl da vatanına hizmet et. Şeklinde bir sonuca varılabilir bu sorudan. Bence de orası öyle bu konuda zaten bir itirazım yok.
Fakat forumu izleyenler arasında o 1 yılı da araştırma yaparak geçirmek isteyenler olabilir. Ya da uzmanlık eğitimine başladıktan sonra sıkıntı yaşamamak(özellikle dil açısından ve ortama alışma açısından), uzmanlık eğitiminden maksimum faydayı sağlayıp vatanına döndüğünde ülkesine pratisyen değilde kendini daha iyi yetiştirmiş olarak daha fazla fayda sağlamak isteyenler, bunun için de o bir seneyi orada ısınma turlarına başlayarak değerlendirmek isteyenler olabilir.
Bu açıdan sorularıma önyargılı yaklaşılmamasını rica ediyorum, amacım sadece ve sadece katkıda bulunmak.
Başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zaman Amerika'da değerlendirilebilir mi?
Değerlendirilebilirse bu süreci gözlem amaçlı mı, araştırma amaçlı mı değerlendirmeliyiz? Ya da ordaki bir hastanede çalışmaya başlayabilir miyiz?
Çok güzel soru ! Kesinlikle değerlendirebilir ve de değerlendirimelidir. Bu süre yaklaşık 1 yıldır ve tercihen bu süre içinde Türkiye'de ya mecburi hizmet ya da bir asistanlık yapılıyor olabilir hatta yapılmalıdır.
Değerlendirilebilirse bu süreci gözlem amaçlı mı, araştırma amaçlı mı değerlendirmeliyiz? Ya da ordaki bir hastanede çalışmaya başlayabilir miyiz?
- FORUM
- KRONOFORUM
- IV- BAŞVURULAR
- Başvurular ve eşleştirmeler arasında geçen zaman Amerika'da değerlendirilebilir mi?