Topic-icon Türkiye'de yapılmış Radyoloji uzmanlığının ABD'de geçerliliği var mıdır ?

7 years 1 month ago #1 by Sydygaliev
Merhabalar Hatice hnm. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim . İstanbulda Eğitim araştırma hastanesinde son sene radyoloji asistanıyım. Çapa mezunuyum. Burdan kullanıcıya nasıl msj atılacağını bir türlü çıkaramadım. Sizi northwestern sayfasından görmüştüm. Geçtiğimiz yaz Chicago Northwestern Radiology'de planladığım gözlemcilik ''programım'' oradaki administrative assistant arkadaşın dikkatsizliği yüzünden son anda iptal olmuştu ve turist olarak gidip gelmiştim :) . Size 1-2 soru sormak isterdim mümkünse ... mail yoluyla . . . This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 3 months ago #2 by hatice
www.theabr.org adresinden alternate pathway diye ararsaniz ogrenmek istediginiz bilgilerin en guncel haline ylasabilirsiniz.

Dr.Hatice Savaş
The following user(s) said Thank You: Seda

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
7 years 3 months ago #3 by Seda
Meraba
Lutfen bu yan dal yolu hala devam edyor mu
Ben sunu anladm sizden 4 yil radyoloji uzmanlik uzerine bi yil fellow turkiyede mi yapilacak daha sonra hangi sinavla gecilir lutfen konu ile ilgili linki atsaniz bile yeterli
Usmle yapmamiz gerekiyor mu turkiyede bitirmis ise
Baska ne bolumleri icin bu yan dal yolu acik

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago - 12 years 1 month ago #4 by in ter
www.theabr.org/ic-int-dr

Bu linkte alternatif yol icin img gereklilikleri yaziyor.

Hindistanlilar icin yeni bir sart eklemisler bu senenin baslangicindan itibaren olacak sekilde. Belki artik daha zor girerler. :)
Bir de haklisiniz bu sene haziranda 4 aylik nukleer tip egitimi eklemisler.

Verification of:
Medical school training
One year of clinical training
Radiology residency training
Radiology certification (if applicable)

Bir de burada one year of clinical training denilen sey yaptigimiz internluk mu oluyor. Ekstradan bir sey yapmaya gerek yok herhalde.

Tesekkurler.
The following user(s) said Thank You: neox, Seda

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #5 by in ter
Cok tesekkurler. Bize gore daha cok isin mutfaginda olan insanlarin fikirelerini duymak cok guzel.
Kesinlikle gelecekte ne olacagi belli degil, hic bir seyde. Kapanmazsa guzel bir yol.
En azindan onceki bir 5-10 yilki tablo soyle gibi.Benim calistigim yerde, buyuk bir universite hastanesinde 40-50 asistan arasinda 2 tane yabanci vardi, tek tek arastirdim ikisinin de asistanliga girmeden once en az 2-3 yillik ayni cevrede arastirma tecrubeleri, ilk isim yayinlar vs guzel bir yayin listeleri vardi. Ve ayni program son iki senedir nerdeyse tum programlari icin karar alinmiscasina hicbir bolumune yabanci almiyor, Fellowluga gelince dar bir alani net bilebiliyorum. Pediatric radyolojide 3 fellowun biri yabanciydi ve Amerika'daki ilk senesiydi ve daha sonraki yil da devam etmek icin teklif alip devam etti. Hoca kadronsunda benim bildigim 3 tane asistanligini Amerika disinda yapmis hoca vardi.

Bir cok yerde degisebilir, gelecekte de degisebilir ama gercekten su anda radyoloji uzmanlarimizin ya da bitirmek uzere olanlarin degerlendirmesini siddetle tavsiye ediyorum. Kesinlikle diger milletler tarafindan dibine kadar kullaniliyor. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #6 by hatice
Gonderdikten sonra farkettim, yazilarimin hepsi birsuru yazim hatalriyla dolu. Oncelikle ozur dilerim ama bu yeni klavyeye bir turlu alismadim. Birdahakine biraz daha dikkatli olurum. Affola :)))

Dr.Hatice Savaş

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #7 by hatice
Sevgili inter yazdigin seyler cok mantikli, gayet mantikli bir karsilastirma yapmissin. Ancak isi braz detaylica incelersek aslinda hersey 2+2=4 mantiginda yurumuyor. Olay tamamen ne istedigin, nasil yaptigin vs ile de ilgili.

Oncelikle bu sene ile 3 sene onceyi karsilastiralim diyelim, radyoloji oyle cok tepelerde degil artik, tamam hala niepeten girilmesi daha zor branslardan biri ama amerikalilar arasinda populerligini biraz yitirdi. Bunuda bircok faktor etkili. Malum " reimbursment" denen yapilan tetkike sigortanin odedigi para azaldi, zorlasti ve sigorta onayi daha da prblem haline geldi. Mesela her istediginiz hastaya PET cektiremiyorsunuz, cunku geri odemesi zor. Mesela lenfoma takibinde "surveillance" dersen medicare odeme yapmiyor, "restaging" demek gerekiyor. Bunun cok detay oldugunu biliyorum ama soylemeye calistigim gitgide sacma sapan seylerle ugrasiyor oluyorsunuz. Mesela imi seneye kadar chest/abdomen/ pelvi 3 ayri tetkik iken simdi abdomen ve plevise tek odeme yapiliyor, sonuc olarak hastanenein asil ana para kaynaklarindan biri olan bir bolumun getirisi azaliyor. Azalinca bu donup dolasip ise almlara yansiyor. Son iki yildir radyoloji mezunlari is bulmada ciddi problemler yasamaya basladilar. Eger south Dakota ya gidersen is cok tabi ama buyuk yerlerde bundan iki sene once cok iyi paraya baslayanlar simdi yari fiyata evet demek zorunda kaliyorlr. ,Az odedigi icin unversite ve VA de calismak istemeyen amerikan meUnlari simdi daha farkli dusunuyorlar. Sonucta bu da donup dolasip asistanlik ve fellowluga yansiyor.

Senin bahsettigin yan dal cok onemli degil 2 seneye kadar cok dogru bir aciklama. Ama artik hemen hemen butun mezunlar bir hatta iki yan dal yapiyorlar. Hatta seneye baslayacak bir ugulamayla 3. Seneyi bitirenler 4. Senelerinde sadece bir bolumde diyelimki cocuk radyolojisinde kalacaklar,4. Sene sonunda da 1 sene baska bir yandal al sana 2 ust ihtisas. Al basina belayi :))

Ben ihtisas yapmis biri olarak, teklif almama ragmen, fellowluk yolunu secmenin daha mantikli oldugunu dusundum. Bazen iyi ki bu yolu secmisim deken bazen keske tekrar ihtisas yapsaymisim diyorum. Bu uzun bir konu gerekirse arti ve eksilerini tartisirim. Dedigine biryonden katiliyorum belki uzmanliga girmek fellowluga girmekten biraz daha zor, ama yeni sistemle fellowluk yolunu da iyice daraltiyorlar. Bazilai 2014 son olacak diyor. Bu nedenle bu yaziyo okuyan akadaslar varsa biran once basvurularin yapsinlar. Dedigin gibi belki bu hep devam edecek hic degismeden ama inan benim bu insalara guvenim kalmadi. Mesela bu sene yei bir edgisiklikle "4 ay nukleer tip" yapmayi sart kostular, gecen sene yoktu bu. veya ne bileyim gzole gorulur olmasa bile pediatric radyoloji dernegi bolmlere yazi gonderip img almayin diyebiliyor.

Yalniz baska bir konuya daha dayanmak oistiyorum. Fellowluk yapacagin yerde kalma garantin de yok yani anabilim dali baskanininin seni desteklemesi lazim, 4 yil pozisyonu bulman lazim. Ve board'un onaylamsi lazim.

Sonuc olarak ne istenilenle alakali. Amerikada kalacagim, board certified olacagim, calisacagim diyorsaniz yeni mezun birinin asistanliga yonelmesi daha mantikli gibi duruyor. Halen radyoloji ihtisasinda olan biri her iki yola da basvuracagi gibi eger fellowluk sansi varsa o daha mantikli ve kolay gibi gozukuyor. Boyle bir durumda asistanligini turkiye bitirip, ameikada ust ihtisas yapilirsa, amerkada kalinmasa bile, cok ama cok guzel birsey elde etmis oluyor.

Bunlar goreceli, ksiye gore degisebilen kararlar. Onemli olan butun yollari detaylica, egrisi ve dgrusuyla bilmek, kapali kapilar arkasindaki dedikodularda haberdar olmak, ve iyice dusunerek mantikli bir karara ulasmak.Zor bir yol ama bircok kisi yapti, yapiyor ve ilerde de yapacak insallah. Bu nedenle durmak yok yola devam. Hepimizin yolu acik olsun.

Sevgiler,

Hatice

Dr.Hatice Savaş
The following user(s) said Thank You: in ter, Seda

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #8 by hatice
Board certified-eligible gibi konularda da detaylica konusmakta fayda var. Genelde nasil ve nereye girilir kismi cok daha onemli olunca bu detaylar hakkinda pek yeterli bilgimiz yok, en azindan benim yok.

Mantik olarak aslinda cok farklari yok gibi, board eligible demek o sinava girmeye hak kazanmis demek, yani butun yollari asmis ve nunde bir sinav kalmis, eninde snunda zaten verilecek verilmesi gereken bir sinav. Aslinda diger branslarda o kadar gec alindigini bilmiyordum. Ama Radyolojideki genel egilim, aslinda eski sisteme gore tabii ki, radyoloji asistanliginin son senesinde oral board u da verip board certified olamk. Bu nedenle asistanligi amerikada yapanlar genelde bitirince board certified oluyorlar. Bazi nedenlerle olamayanlar oral boardu ilk giriste gece,emek veya sartli gecmek vs o zaman bir sonraki seneye sarkabiliyor. Img kokenli alternatif yolu kullanan yabancilar eger is garantileri varsa board certfied olmakta gecikebiliyorlar. Ama. Ne kadar gec o kadar zorlasiyor. Ozellikle oral board baya sorun oluyor. Ama benim tanidigim board eligible olan associate dr lar var, yeni yapilan degisikliklerden dolayi daha simdi sinavlari aliyorlar.

Yeni radyolji sistemine gore ise durum daha farkli. Mezuniyet sonrasi 15 ay sonra sinava girilebilecek. Bu sure icinde sahislar board eligible olacak. Asistanlardan duydugum herkes, mecburiyet olmasa bile, mutlaka 1 veya 2 fellowshi yapmak isteyecek. Bu da board eligible olanlarin is bulmada zorlanabilecegi seklinde yorumlaniyor. Buna karsi cikanlar da var.

Yalniz, malpractice insurance konisunda detayli bilgim yok. Yani board certified ve eligible arasinda fark var mi bimiyorum. Bazi kurumlar board cerified olmayi bir sart olarak kosuyor, bunun asil nedeni ne tam bilmiyorum, belki rensip kararidir.

Diger bolmlerde nasil? Mesela siz psikiyatri sonrasi ozelde calismak isterseniz board certified olmanin bir avantaji var mi? Diger bolumlerde olay nasil? Konunun detaylica konusulmasi baya faydali olur gibi geliyor bana.

Dr.Hatice Savaş
The following user(s) said Thank You: in ter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #9 by downmania
Dr. Hatice Savaş , googleda ararken Ann Arbor'da sizinle aynı isimde bir radyolog gördüm bu siz misiniz ? Sizseniz siz hangi yolla ABD'de radyolojiye yerleştiniz ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago - 12 years 1 month ago #10 by in ter
www.nrmp.org/fellow/match_name/radiology/stats.html

Yukaridaki link eslestirme sistemi gibi merkezi bir sistemle eslestirme yapan iki radyoloji yan dalinin (nororadyoloji ve girisimsel) istatistikleri.

Cok fazla tecrubem yok ama yine de benim gozlemim Amerika'da radyoloji ihtisasina girmenin yan dal ihtisasina girmekten daha zor oldugu yonunde. Gerek gozlemlerim gerekse hocalarla konusmalarimdan edindim bu izlenimi. Soyle orneklemek gerekirse radyoloji asistanligina girmek icin nispeten yuksek usmle skorlarina sahip olacaksiniz, arastirma tecrubeniz olacak -bazi asistanlik programlarinin img den beklentiler bolumunde iki yil Amerika'da arastirma tecrubesi yaziyor- tabi mezun olmus gelmissiniz, arastirma tecrubesi kazanilir ama parasiz calismak icin dahi can atan bir suru insan varken radyoloji gibi arastirmalari icin salt tip bilgisinden daha fazlasini isteyen bir alan icin biraz tecrubesiz kalan bir yeni mezunun parali bir pozisyon bulmasi zor olacaktir. Tamam bu tecrube de edinildi bir radyoloji programina eslesildi. 5 yil radyoloji yapildi. 2-3 yil radyolojiye girmek icin harcandi, 5 yil da radyoloji asistanligi, 8 yil yapiyor.
Kesinlikle asistanligi Amerika'da yapmis olmanin buyuk avantajlari olacaktir ama bir kez yan dali yapip da uzman olunca cok da farketmez bence, mesele sizin her zaman ki gibi kendinizi gosterebilmenizde.

Simdi Turkiye'de asistanlik yapip yan dal icin Amerika'ya gelme yolunu inceleyelim. Tus ta radyolojiye girmenin zorlugunu geciyorum, ne hikmetse her gecen gun daha da zorlasiyor. Asistanliga Turkiye'de girildi diyelim. Hadi cok zor oldugu icin de ekstra bir yil tus a hazirlanildi. 4 yil asistanlik yapildi. E tabi hooop ben geldim yan dala giricem olmasin 1 yil da 'postdoctoral fellow' olarak calisildi hem sistemi ogrenmek hem de baglanti kurmak amaciyla ki hem de bu donem icinde yeni mezuna para vermekte tereddut eden sistem hali hazirda radyoloji uzmani olan birine tabiki para vermekte tereddut etmeyecektir. hadi yine vermedi diyelim asistanligi surecinde birikim yapmis olsun biraz. -tabi bu anlayisla giderse herkesi parasiz calistirmaya calistirmaya calisirlar, inanilmaz bir sektor var. her seyi kilifina uydurup yabanci doktorlari kliniklerde bile parasiz calistirabiliyorlar.- Bu hesapta da 1 yil tus hazirlik (opsiyonel :) ) 4 yil asistanlik. 1 yil da arastirma 6 yil ediyor. Yan dal uzmanligina girmeden once.

Boyle bir yolagi kapatmayi dusunduklerine gelince, bir yazi okumustum, yaziyi simdi bulamadim, vaktim olunca yine bakarim. Yazida bunun Amerika'daki uzman eksikligini gidermenin bir yolu oldugu bazi anestezi programlarinin da tekrar yapmaya basladigiydi. Bir de bu genel olarak boardlarin bagimsiz olarak aldiklari bir kararmis. Benim sahsi kanaatim hasta kontaginin cok da fazla olmadigi ve senelerdir devam eden bir uygulama olmasi ve hala kaldirmamis olmalarina binaen de iyi sonuclar vermesi nedeniyle kaldirilacagini dusunmuyorum.

Baska bir sebep olarak da tipki pediatri yan dallarinda oldugu gibi yan dal yapmanin ekonomik olarak radyolojide kisiye getirisinin cok olmamasi bu yuzden yan dallar dahiliye gibi yan dal olmazsa olmaz dallardan daha az yarismaci.

Amerika'da genel egilim ayni paraya calisacaksam ust egitim almama gerek yok. Bkz: Phd lerin nerdeyse tamaminin yabanci olmasi. :)

Yazdiklarimin cogu sahsi kanaatimdir, sadece ulkemizde su anda radyoloji asistanligi yapan hekim arkadaslarimizin denemesini istedigim bir yol, hatta radyoloji isteyip de Amerika'da calismak isteyenlere de alternatif bir yol.

Sevgiler.
The following user(s) said Thank You: downmania, rzdede

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago - 12 years 1 month ago #11 by umc
Hatice, seni buralarda görmek ne güzel. Bahsettiğin konuya biraz teğet geçecek ama "board certification" ve "iş bulma ilgili bir katkı yapmak istiyorum. Radyolojiyi bilmiyorum ama genel olarak ABD'de "board certified" olmak iş bulmak açısından çok önemli olan bir şey değil benim bilgilerime göre. "Board eligible" olmak (yani ACGME akredite herhangi bir residency programından mezun olmuş olmak)iş bulmak için çoğu zaman gayet yeterli oluyor diye duymaktayım. Board certification alabilmek zaten bildiğiniz gibi tüm branşlarda mezuniyet sonrası oldukça uzun bir süre sonra gerçekleşebiliyor (sınav usüllerinden ve tarihlerinden ötürü) ve işverenlerin "board certified" olma şartı koyması dahi pratik olarak mümkün değil gibi görünüyor, çünkü hiçbir branşta mezun olur olmaz board certified olman mümkün değil zaten. Aylar sürer en çabuk halinde bile. Bazı akademik yerler , "board eligible" olarak işe aldıktan sonra örneğin o kurumdaki ilk 5 yıl içinde "board certification" şartı koyabiliyor, örneğin. İsteyebilecekleri en fazla şey bu olabiliyor çoğu zaman. Bunun dışında "board certification çoğu zaman bir lüks. O nedenle söylediğin gibi "board eligible" olmak iş bulmak için bir zorluk olacağını zannetmem, en azından yeni mezun birisi için, en azından başlangıçta, eğer radyolojide çok özel bir durum olduğunu söylemeyeceksen. Lakin Amerika genelini düşünürsen tüm uzmanlık alanlarında çok büyük ihtiyaç var ve en azından büyük şehirlerin dışındaki yerlerde kimsenin board sertifikasyonu ile uğraşacak hali yok gibi görünüyor, istisna olabilecek özel durumları kastetmeden bu önemli konuya değinmek istedim. Sevgilerimle.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: downmania

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #12 by hatice
1- Evet, radyolojiye ozel olmak uzere Turkiyede ihtisas yapilip amerikada yandal yapilabiliyor. Ancak bunu yapmak asistanlik yapmaktan daha kolay degil.

2. Bazi buyuk unversiteler amerikada yandal yapilmasina izin verir. Harward, University of Washington Seattle, U of M, Indiana u iversitesi etc. Ancak sunu soyleme lazim ki belki 10 yil once bu is cok daha kolaydi. Ozellikle hintli akadaslarimiz masllahlari var, bircogu bu sekilde gelmisler. Ama suan herseyde oldugu gibi bunu da zorlastirmaya hatta kaldirmaya calisiyorlar. Malum radyolojideki yeni degisim, bunun olasiligini da braz kisitladi. Zira residency bitirenler uzmanlik sinavi icin en az 15 ay beklemek zorunda. Bu durumda olanlar " board eligible" sifTiyla pek is bulamayacaklari icin, herkes ust ihtisasa yonlenmis durumda. Bu da kadrolorun dolmasina ve bu nedenle yabancilara yerlerin azalmasiyla snuclaniyor. Fakat hala bu kapi kapanmis degil.

3. Eskiden, duyumlarima gore, toplam 5 bolumde daha bu gecerli imis. Radyasyon on,olonisi, anestezi,ortedi, radyoloji 5. Yi bilmiyorum. Ama suan sace Radyolojide gecerli. Dedigim gibi yakinda bunu da kaldirmayi dusunuyorlar.

Dr.Hatice Savaş
The following user(s) said Thank You: downmania, rzdede

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #13 by downmania
1- Radyoloji'ye özel olmak üzere Türkiye'de alınmış uzmanlığın ABD'de geçerli olabildiği yönünde bir bilgi duydum bu durum mümkün müdür ?

2-
Türkiye'de radyoloji uzmanlığı sonrası ABD'de yandal yapılabilir mi ?

3- Bu durum radyoloji dışında herhangi bir uzmanlık dalında var mıdır ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.395 seconds