Topic-icon TUS vs USMLE

10 years 7 months ago #1 by in ter
Replied by in ter on topic TUS vs USMLE
Tus calisma kaynaklari haric 80 liraya usmle sinavlar arti step 2 cs arti interview icin ucak biletleri konaklama binlerce dolara mal oluyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #2 by downmania
Replied by downmania on topic TUS vs USMLE
tus tıp mezununun zaten elinde olan türkiye'de çalışma hakkını bir adım ilerletip türkiye'de uzman olarak çalışma hakkının yolunu açıyor usmle ise tıp mezununun elinde olmayan abd'de çalışma hakkının yolunu açıyor .

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #3 by umc
Replied by umc on topic TUS vs USMLE
Cok tesekkurler emeklerin icin. Cok faydali bir yazi olmus.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #4 by in ter
TUS vs USMLE was created by in ter
Zaman zaman duyuyoruz, tus mu kolay, usmle mi? Sinavlari karsilastirabilir misiniz vs vs…

Sinavlari karsilastirmak dogru olmaz diye dusunuyorum cunku amaci farkli sinavlar. Tus siralama yapiyor ve en iyileri aliyor, o yuzden siralama saglayacak sorular fark yaratiyor. Usmle de ise yeterlilik olcme gibi bir durum var ki, belli bir seviyenin uzerinde olmanin yettigi, asistanliga baslamada daha farkli faktorlerin de olmasi sinavi daha az onemli hale getiriyor.

Yakin zamanda tusa girmis, birkac sene once de usmleye girmis biri olarak sinavlar hakkindaki fikirlerimi yazmaya calisacagim, karar verme surecinde olan ya da iki sinav hakkinda soru isaretleri olan arkadaslara umarim yardimci olur.
Usmle genel yaklasimla cok iyi puan alinabilecek bir sinav. Sorular cok ayrintiya inmeden cevapalanabilecek tarzda. Ornek olarak astim hastaligini ana hatlariyla bilmek bir astim sorusunu cozdurur. Tus ise eger secici sorularsa soz konusu olan hatri sayilir bir ayrinti bilgi isteyebilir, ornegin hangisi astim tani kriteri degildir gibi bir soru karsimiza gelebilir ki astim hastaligini ana hatlariyla bilmek yetmeyebilir. Yeni tani kriterlerine eklenmis ya da aslinda hastaligin ozelliklerinden biri olan ama ‘tani kriteri’ olmayan bir ozellik sorgulanabilir. O zaman;

1. Usmle genel bilgi, tus (ust siralamalari etkileyecek bazi sorulariyla) ayrinti bilgi sorgular.

Usmle teorik kismi step 1, step 2 ck olarak temel-klinik iki ayri sinav olarak yapildigindan calisirken daha odakli calisilabilen, ayrintida da bogulmamasi sebebiyle daha az kapsamli bir sinav…Tusta temel-klinik ayni sinavlari ayni anda yapildigindan daha uzun ve kapsamli bir calismayi gerektiriyor. Surec olarak calismak hem konu kapsamlari hem de ayrinti nedeniyle daha uzun suruyor.

2. Usmle tek tek sinavlar ele alindiginda daha az kapsamli ve daha kisa surede calisilabilinen bir sinavken, tus daha uzun solukludur.

Dil konusunda sunu soyleyebilirim, ben once usmle aldim ve anlama konusunda bir problem yasamadim ama daha sonra tus calisirken gordum ki insan ana dilini cok daha iyi anliyor. :)

3. Usmle ingilizce oldugundan ozellikle ingilizce anlama, okuma yonunden sorun yasanmamasi gereken bir sinav.

Sinav uzunlugu, sorularin uzunlugunu karsilastirirsak tus da artik tam gune yayilmis bir sinav olmasina ragmen usmle hala daha uzun bir sinav. Tus icin verilen sure sorularin bircogu kisa ve cok kisa oldugundan (klinikte biraz uzun olabiliyor) cok yeterlidir. Usmlede sorularin bazen tam bilgisayar ekranini kaplayacak kadar uzun olmasi ve genelinin uzun olmasi nedeniyle, ozellikle hizli okuma ve ingilizce hizli anlama problem olanlarda zaman problemi olabilir.

4. Tus sorulari genel olarak kisa-spot sorularken, usmle sorulari vaka seklinde-uzun sorulardir. Bu da usmle zaman problemi yasama ihtimalini arttiriyor.

Calisma suresinde de deginmistik ama ayri olarak ele alirsak, tus belki step 1 ve step2 ck hazirlanma suresinden daha fazla hazirlanma zamani gerektirecek bir sinavdir. Cunku fazla konu tek sinavda sorgulaniyor. Bir tekrari yaparken ilk okunanlar unutuluyor. Usmle icin konu kitaplarini iki-uc kere okumak yeterli oluyorken tusta 5-6 kez okumak gerekiyor.

5. Usmleye kisa sureli calismayla, daha az tekrarla daha rahat hazirlanilabilecekken tus uzun sureli calisma ve cok tekrar isteyen bir sinavdir.

Simdilik aklima gelenler bunlar… Buradan ekleyerek sinavlara hazirlanan arkadaslara yardimci olabiliriz..

Sinavlari karsilastiriyorum ikisi de calisana kolay. Ogretmen gibi oldum. :)
The following user(s) said Thank You: umc, kerim, dsaydan, leila, ozlem_candan, drc, yasemenk

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.718 seconds