Topic-icon ABD'de ihtisas yaptıktan sonra dönmeli mi kalmalı mı?

9 years 10 months ago #1 by efe_aras
Ozlem bana kalirsa hicbir zaman icinizden cikmayan bir duygu.. En azindan benim tecrubem bazi zamanlarda cevrenizde turkce konusan insanlar duyma istegi hic bitmiyor:) (bagiran cagiran balikci, manav ya da bir kafeye girdiginizde bir ton farkli turkce muhabbetin dondugu ortam hasreti denebilir).
Yurtdisi tecrubesinin hem vizyonunuzu genislettigi hem de mesleki acidan size baska bir sey kattigi cok bariz bir olgu. Yeni yerler kesfetmek, yeni kisilerle tanismak ve cok yeni bir kulture dahil olmak bence basli basina sizi gelistiren, ruhunuzu zenginlestiren bir hadise ne kadar yukarida bahsettigim ozlem olsada..
Kalip donmek tamamen bence zamanla ogrenilmesi gereken, sartlara gore karar verilmesi gereken planlanmasi belkide onceden mumkun olmayan, bir suru yasam dinamiginin isin icine girdigi bir durum..

Efe Levent Aras,MD PhD
University of Copenhagen Hillerød Hospital , Orthopedic Surgery Dept.
Aarhus University Hospital Orthopedic Surgery Spinal Reserch Lab.
Noerrebrogade 44, 8000 Aarhus/DENMARK

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #2 by coolcaslan
Sanırım tamamen kişinin tam olarak ne istediğiyle ve kararlılığıyla alakalı birşey ama etkieyici olabilecek faktörlerde yok değil. Ama zat bizzat ben Amerika'da iyi bir eğitim alayım üst ihtisasımı yapıp üstüne birazda tecrübe edineyim ve ülkeme dönüp hem becerilerimi sergileyip hem de bol para kazanayım fikrindeyse bu hatalı ve ilerisi için kendisiyle pişmanlık yaşayacağı bir hareket olur sanırım içerisinde bulunduğumuz ortam ve sağlık sektörü günden günde daha çıkmaz bir hal alıyor hem devlet hem özel sektörde ücretlerde taban ve tavan uygulamaları konulup bu durum üzerindede kararlı bir şekilde kurumlar hareket ediyorlar. Akademik titrenin bile özel sektörde fiyat açısından çok bir önemi kalmadığını düşünürsek ( özellik arz eden doktorlar hariç ) cadı kazanına hoş geldiniz bu düşünce ile tutunamazsınız. Ortam değişikliği aslında hayatımızda sık yaşadığımız bir druum ancak kıtalarası bir değişiklik elbette büyük sorumluluklar ve yanında maneviyatlarıda taşıyacaktır. Duygusallığın bence bu durumda bir kenara atılması ve realist olunması gerekir. Sonuçda belli bir yaş ve ekstralarınız olacak ( aile hayatı, çocuk durumları vs ) Her bir durum ince düşünülmeli. Ancak şu kesin birşey ki şüreç ne kadar uzarsa dönüş o kadar zorlaşır. Ama bazı arkadaşların şu fikrinede katılmıyorum sonuçda belli bir süre ya da daha fazla nerede bulunursanız bulunun en fazla kimliğiniz değişir ama özünüz hiçbir zaman değişmeyecektir. Ait olduğunuz yer, topraklar ve ananevi duygular belli bir dönem özlemden ibaret olsada geçici olmayacaktır. Ne kadar zaman sürsede bence dönüş her zman düşünülmelidir. Asıl olan her zaman özdür bence bunu unutmayalım .. Saygılarımla ..
The following user(s) said Thank You: dikoza, Aurarix

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 3 months ago #3 by neuronium
Bizne kadar ilginc bir milletiz. Birbirimize dusme konusunda cok basariliyiz, en entellektueller bile.
Ben buradaki calisan gayretli olan ve bunu yasam tarzi haline getiren herkesi kutluyorum. Herkesin farkli yetenkleri vardir, kimisi memleketie faydalidir kimisi insanliga kimisi ailesine.
Bence calismayi ogrenmek ve ozendirmek buradaki tek ortak nokta olmali. Herkesin konumuna saygi duymaliyiz.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 4 months ago - 10 years 4 months ago #4 by Drfurkannn
Bu kadar terbiyesizlik olmaz!!.Her gün saçma sapan gazeteleri okuyan,abuk sabuk kanalları izleyen,otobüslere koyun gibi yığılıp da ağzını açmayan tipler...
Bu ülkede değişen o kadar şeye,olan o kadar zulme;
1-askeriye;
ünüformalarımız vatan bırlıgımız ve dostumuz olan azerbaycan ve bircok kafkaz ulkesı ıle oldukça benzerken tutup bunu BATI HAYRANLIGI yada baska bır rezıllıkle abd askerlerıyle aynı yapılırken neredeydınız?!

2-eğitim;
milli eğitim bakanlığında hazır bulunan ve her çıkacak kararda hazır bulunan kurul ki bu kurul 3 ingiliz 3 türk 1 amerıkan vatandasından olusmaktadır.bu kadar MİLLİ olan kurulun yada bakanlığın işlerine tepki gösterilmesi lazımken neredeydiniz?!(doğrulatacak kaynaklarınız varsa ıspatlayabılrısınız)

3-sağlık;
benım vatanımın ınsanları tus'ta elle tutulur bir bölüme kendimi atayım diye ugrasıp,dıdınırken yurtdışından gelecekler için o kadar yabancı hekim kontejanları açıldı.tepki göstermek için neredeydiniz?!

4-milli değerler;
ulaş hocam daha iyi bilir ama beğenmediğin abd'de ''founding fathers'' lar vardır,birisi onlara ağzını açıp laf atabılır mı? bence hayır.ama bu ülkenın devlet buyuklerı bu ulkenın kurucu babasına herturlu hakaretı ettıler ve onun koydugu herseye savas actılar.tepkı gosterıcelek zamandı neredeydınız?!

DAHA BİRSÜRÜ ŞEY SÖYLENEBİLİR...

Şimdi bu kadar güzel insanın,sadece bir keze mahsus tanrı hedıyesı olarak verilen hayatlarını daha güzel yaşayıp hayalini kurdukları mesleklerdeki en iyi ihtisaslarını alamak istemelerine karşı gelip,bu kadar emeğe,başarının üzerine çöreklenip AHKAM keseceksin.Orada duracaksın birader.İnsan denen varlıkta birazcık insaf,vicdan olmalı.Hele de bir hekimde yoksa yazık size yada hastalarınıza mı dıyecektım !?

ULAŞ Bey yada eşi gibi insanlar gelip büyük devletlerde güzel bir konum elde ettıgınde((ki suanda oyle ama koltugu biz devralınca sız daha da yukseklerde olacaksınız :) )) övunmeyı cok ıyı bılırsınız!!
bu insanlar önemli konumlarda vaktı geldın mı bır-iki cumle ederler senın 50 yıllık hayatını toplasan ulken ıcın deger bakımından o ıkı cumle etmez..

Bu insanlar bu kadar emek vermişler karşılığında hiçbir ekonomik çıkar beklemeden böyle bir platform kurmuşlar.Ülkelerinin hekimlerine yardımcı olmaya çalışıyorlar.Acaba bir parçada olsa ülkemizin tıbbına mesafe katettirebilir miyiz diye buldukları heryerde konusuyorlar,soruları cevaplıyorlar,tele konferanslar yapıyorlar.Sen bugüne kadar ne başardın ki ülkenin insanları için de gelip buraya şekilli şekilli cümleler yazıp insanları tahkir etme hakkını kendinde buluyorsun?

Senin gibi kafalar yüzünden asıl yobazlar,faşitler,cemaatler bu ülkede kendine yer bulabılıyor.Çünkü;bu insanları rencide edici ikincilleştirme ağzını çok iyi biliyorsunuz...

gonul dolusu selamlar...
The following user(s) said Thank You: dikoza, Aurarix, itachi

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 4 months ago - 10 years 4 months ago #5 by umc
Kimsenin ulkesi icin aldigi sorumlulugu nerede bulunduguna gore disardan bakarak yargılamanız dogru olmaz. Insan vatanini her yerden elestirebilir, onerilerde bulunabilir, gordugu yanlislari soyleyebilir. Bunun mekanla ne ilgisi var? Bu biraz hissiyat meselesi ve bunun degerlendirilmesi biraz da hayata yayilan kumulatif bir performansa bakilarak yapilir. Bir kisinin meslegi nedeniyle ya da kariyer nedeniyle yurt disinda bulunuyor olmasi o kisinin vatanseverligi ile iliskili olamaz dahasi bunu uzaktan degerlendirmek bu kisileri ve yaptiklarini detayli degerlendirmeden kulliyen herkesi 'kolaya kaciyorsunuz' diye suclamak ustelik bunu abd de tipta uzmanlik ile ilgili oldugu acikca belirtilen bir platformda o platformun uyesi olarak yapmanin anlami nedir ve bu konuda nasil bir motivasyonla hareket ediliyor pek anlamadim. Sirf ulke sinirlari icinde olmak yurt disindaki birilerine milliyetcilik vatanperverlik dersi vermek icin yeterli bir kriter midir?

Konunun bir diger onemi boyutu ise, vatana ulkeye bir yardimdan bahsediliyorsa ve bu ozellikle mesleki anlamdaysa bazi durumlarda bu elestiriler yurt disinda bu isi ogrenmis kisiler tarafindan daha saglikli yapilabilir. Elbette gidenlerin belli bir noktada geri donmeleri idealdir. Ama bu is her zaman siyah ve beyaz kadar kesin de olmayabilir. Kesin radikal yargılara varmak yerine dunyada gri renginin hem siyaz hem de beyazdan daha sık goruldugunu kabul etmek gerekir. Bu nedenle yurt disina bir sey ogrenmeye gitmis insanlarin ulkelerine olan faydalari cok boyutludur, ulke sinirlari icinde olup olmamalarina gore vatana olan faydalarini degerlendirmek hele ki bu kadar global bir dunyada cok yuzeysel ve immatur bir degerlendirme olur. Bazi katkilar vardir ki, kisilerin ulke icinde olmalari ya da olmamalari katkinin niteligine gore avantaj veya dezavantaj olabilir. Bu konular cok derin ve cok perspektifi var. Vatan millet sakarya diyerek herkesi suclamak yaralamak meslektaslarini incitici tarzda agir ithamlarda bulunmak doktorlara yakismaz. Bu topluluktaki en onemli yerlesik kultur herkesin mesleki gecmisine ve deneyimine paralel olarak ahkam kesebilmesine izin veren bir kultur olmasidir. Bir deneyime ya da spesifik bir mesleki beceriye basariya dayanarak herkesi hedef almadan daha nazik cumleler kurarak yorum yapacaksaniz elbet dinlenir ve itiraz edilemez, ama buradaki koca bir toplulugu hakarete varan bir uslup kullanarak sorgusuz sualsiz hedef alacaksaniz bu agresyonunuzu burada bosaltmanizin hos gorulmeyecegini belirtmek isterim.

moe wrote: Öncelikle 2.paragrafta yazdıklarınıza aynen katılıyorum. İhsan Ketin gibi mesela fakat son paragraftaki sözleriniz yanlış, vatan içindeki kötülüklerden bahsetmemem bunu savunduğum anlamına gelmez değil mi?
"Senin ne işin var burada" demişsiniz, aynen son paragrafta yaptığınız gibi yine ön yargılı biçimde yaklaşmışsınız.
Ben kararsız durumda olanları ya da ömrünü yurt dışında geçirecekleri eleştirmiyorum.Herkes özgürdür. Lakin burada bir çelişki var o da Atatürk'e ve yaptıklarına saygı duyanların bu ülkeyi geliştirmek isteyenlerin sorumluluk almaları gerekir sadece ülkeyi suçlayarak olmaz.
Bir de vatan içinde vatanın kötülüğü için ellerinden geleni ardına koymayanları hedef almıyoruz? demişsiniz ben de bunu nereden çıkardınız diye sormaktayım.
Dediğim gibi sorumluluk almak isteyenler ellerini taşın altına koyarlar ama iyi ama kötü mücadele ederler sistemle ama başka ülkeden rahat rahat buradaki sistemi eleştirmek işin kolayına kaçmaktır.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
10 years 4 months ago - 10 years 4 months ago #6 by moe
Öncelikle 2.paragrafta yazdıklarınıza aynen katılıyorum. İhsan Ketin gibi mesela fakat son paragraftaki sözleriniz yanlış, vatan içindeki kötülüklerden bahsetmemem bunu savunduğum anlamına gelmez değil mi?
"Senin ne işin var burada" demişsiniz, aynen son paragrafta yaptığınız gibi yine ön yargılı biçimde yaklaşmışsınız.
Ben kararsız durumda olanları ya da ömrünü yurt dışında geçirecekleri eleştirmiyorum.Herkes özgürdür. Lakin burada bir çelişki var o da Atatürk'e ve yaptıklarına saygı duyanların bu ülkeyi geliştirmek isteyenlerin sorumluluk almaları gerekir sadece ülkeyi suçlayarak olmaz.
Bir de vatan içinde vatanın kötülüğü için ellerinden geleni ardına koymayanları hedef almıyoruz? demişsiniz ben de bunu nereden çıkardınız diye sormaktayım.
Dediğim gibi sorumluluk almak isteyenler ellerini taşın altına koyarlar ama iyi ama kötü mücadele ederler sistemle ama başka ülkeden rahat rahat buradaki sistemi eleştirmek işin kolayına kaçmaktır.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 4 months ago - 10 years 4 months ago #7 by umc
Bu yorum biraz ağır olmuş, "moe" isimli üyemiz, Meliksah Bayar dostum, biz burada bir aileyiz ve bu kadar yaralayıcı ve suçlayıcı yorumlara gerek yok. Bu tarz hamaset her zaman yurt dışındaki vatandaşlar için yapılır. "Yurt dışından vatan kurtarılmaz" vb gibi.. Yaklaşık 1 yıldır bu siteye üye olduğuınu görüyorum, belli ki sen de yurt dışı ile ilgilisin, sen yurt dışındakileri bu şekilde suçlarsan, biz de sana "senin ne işin var burada" diyebiliriz öyle değil mi? Herkesin kişisel hedefleri, felsefesi, hayat görüşü farklı olabilir ve yurt dışında tahsil yapmak için sahip olduğu ideal farklı bir çerçeveye oturuyor olabilir. Herkesi bu şekilde koşulsuz bir şekilde suçlamak doğru değil ve buradaki kültüre uygun da değil. Yurt dışında bulunan kişilerin "dönmek" ve "dönmemek" konusunda da halen verilmiş bir kararı olmayabilir, her durumu kendi içinde değerlendirmek lazım.

Dahası "Ulusal Bilinç" kavramının nerede yaşadığınız ile ilgisi yoktur, ulusal çıkarlar, hem yurt dışında hem yurt içinde korunabilir, ulusal ve mesleki konularda uluslararası birikimin vatan içine aktarılması ancak yurt dışına çıkanların desteği ile mümkün olabilir. Mustafa Kemal Atatürk bu yaklaşımla Cumhuriyetin ilk yıllarında bir çok bilimsel alanda insanların yurt dışında yetişmesi için olanaklar sağlamış bu insanların sonradan ülkenin ilk yıllarındaki akademik birikime önemli katkıları olmuştur.

Kanımca yurt dışında yetişen insanların ülkeye geri dönmesi bu anlamda çok önemlidir. Ancak bu durum ülkenin de çabası ile mümkün olabilir. Uygun şartlar oluşturulursa tersine beyin göçü kendiliğinden artacaktır. Türkiye'de beyin göçü en azından tıp için konuşayım geçtiğimiz 10 yılda çok artmış görünüyor biz bunu USMER'e olan ilgiden anlıyoruz, bu ülkedeki hekimlerin şartlarının kötüleşmesi ile ilgili. Dönüş idealdir tabii, ama bu dönüş eylemi uygun şartlar hazır olduğunda zaman ile gerçekleşebilir, yurt dışındaki meslektaşlar "suçlanarak" , "dışlanarak", "vatan millet Sakarya hamaseti" yapılarak kanımca gerçekleşemez, kendiliğinden gerçekleşebilir. Ve en önemlisi, tekrar edeyim, Ulusal Bilinç, dünyanın neresinde olduğunuzla ilgili değildir, ailenizin ve ulusunuzun size verdiği bir kimliktir. Onun korunması demek zaten dünyanın neresinde olursanız olun Memleket meselesine duyarlı olmanız anlamına gelir. Yurt dışından vatanı ile ilgili konulara duyarlılık göstermeye çalışan meslektaşları suçlamak yerine, neden önce vatan içinde vatanın kötülüğü için ellerinden geleni ardına koymayanları hedef almıyoruz?

moe wrote: Dönmeyin. Anasını satayım !
Sonra gelin burada forumda ya da başka mecralarda hayıflanın, işte Türkiye'deki eğitim sisteminden tutunda hekimlerin sosyopolitik konumlarına kadar.
Bırakın bu ülkeyi yobazlara, faşistlere, çıkarcı insanlara. Zaten bu ülke nasıl kalkınacak, siz tatlı tatlı vatan kurtarırken oralarda, burada kendiliğinden evrim olacak siz de bu umut veren ülkeye döneceksiniz, araştırmalar yapacaksınız. Yakındır o günler
Melikşah Bayar


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: cgb

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
10 years 4 months ago - 10 years 4 months ago #8 by moe
Dönmeyin. Anasını satayım !
Sonra gelin burada forumda ya da başka mecralarda hayıflanın, işte Türkiye'deki eğitim sisteminden tutunda hekimlerin sosyopolitik konumlarına kadar.
Bırakın bu ülkeyi yobazlara, faşistlere, çıkarcı insanlara. Zaten bu ülke nasıl kalkınacak, siz tatlı tatlı vatan kurtarırken oralarda, burada kendiliğinden evrim olacak siz de bu umut veren ülkeye döneceksiniz, araştırmalar yapacaksınız. Yakındır o günler
Melikşah Bayar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 3 months ago #9 by downmania
Teklifleri değerlendirmeli :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 4 months ago - 11 years 4 months ago #10 by rabinovich2006

DAMLAİRİS wrote: USMLE olmadan neler mesela?

USMLE vermek amerikada apabileceginiz seylerden bir tanesi)))

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 4 months ago #11 by umc
ABD'de ECFMG/USMLE sürecinde girmeden hekim olarak kalıcı pek bir şey yapmak mümkün değildir. Konu döner dolaşır ECFMG ve ihtisas'ınıza gelir. Lakin ABD'de ihtisas yapmamış bir hekim için de pek klinik bir olanak yoktur, çünkü ABD'de prastisyen hekim diye bir kavram da yoktur, mezun olan hekimler, "residency" yapmadan klinik bir iş yapamazlar. ABD sisteminde ABD dışından gelenlerin ülkelerinde yaptıkları "residency" de geçerli olmadığı için, ABD'de ayağı yere basan bütün planların "residency" yolundan geçtiğini söylemek gerçekçidir. USMLE yolunun nasıl olduğunu da 5-6 saat de anlatıyoruz, merak edenlerin 2 Aralıktaki KapKon'a katılmalarını öneriyorum.
Bunlar ayrıca Soru Bankası'nda çok başlıkta etraflıca konuşulmuştu :
usmer.org/usmerforum.html?view=topic&catid=138&id=3941 bir tanesi burada.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
11 years 4 months ago #12 by DAMLAİRİS
USMLE olmadan neler mesela?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 4 months ago #13 by rabinovich2006
ABD'de yapabileceginiz seylerin siniri yok!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 4 months ago #14 by DAMLAİRİS
herkese slm,
2 aylık iç hastalıkları uzmanıyım, malum aralık başında mecburi hizmet kurası var:( ve ilginçtir ki ya da şans mı ) eşim E.E mühendisi ve ABD den güzel bir iş teklifi aldı, North Carolina ya yerleşme planlarıyapıcaz gibi çok kararsızım, zaten Türkiye de önümü göremiyorum, 5.5 yaşında bu sene 1.sınıfa başlayan bir kızım var.. kalıp mecburiye gitmek mi kızımdan ve eşimden ayrı, yoksa Amerika ya üçümüz birlikte gidip adapte olmak mı?

İşte burda yorumlarınızı istiyorum, çünkü ben uzun süreli (3-5 seneden fazla) kalmak istemiyorum:( Özellikle Ulaş bey sizden yorum ve ABD de yapabileceğim şeyler konusunda öneri bekliyorum.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #15 by umc
zelenz:
Tam olarak ne konuda fikirlerimi merak ettiğini anlamadim. Biraz açarsan yardımcı olmaya çalışırım.
Bu kafa karışıklığının giderilebilmesi için açıkcası çok fazla detaya hakim olmak gerekiyor. KapKon kursunda 5 saat diyoruz 7 saatten önce bitiremiyoruz. Bu kadar çok detay var, USMER'i detaylı bir şekilde okumanı tavsiye ederim, özellikle KısKaç Soru Bankası'nda sorulmamış ve yanıtlanmamış soru kalmadı. Sevgilerimle

zelenz wrote: Ulas bey bu konuda fikirleriniz yazabilir misiniz?maalesef su an turkiyede durumlar cok iyi degil tabi ama donmek istediginizden bahsetmissiniz.sadece fikirlerinize deger veriyorum ve kafamin karisik oldugu bu donemde bana yol gosterebileceginiz dusunuyorum.sevgiler...


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
11 years 5 months ago #16 by zelenz
Ulas bey bu konuda fikirleriniz yazabilir misiniz?maalesef su an turkiyede durumlar cok iyi degil tabi ama donmek istediginizden bahsetmissiniz.sadece fikirlerinize deger veriyorum ve kafamin karisik oldugu bu donemde bana yol gosterebileceginiz dusunuyorum.sevgiler...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #17 by umc
ABD'de yapılan tahsil ayrıdır ve akademik çerçevede değerlendirilir, "gidip dönmek" konusu ayrıdır, bir insanin ait olduğu yer çerçevesinde başka bir perspektiften değerlendirilmesi gerekir.

USMER'de bunları birbirine karıştırmamana yetecek kadar objektif bilgi mevcuttur.

Hüseyin, daha bu yolun çok başında olduğun anlaşılıyor. Yolun bu kadar başında olan birisi olarak daha az konuşmanı, daha çok okumanı tavsiye ederim. USMER ailesi bu konuda sana yardım ve yöntem desteği yapacaktır.

Sevgilerimle

neurosurgeonhuseyn wrote: Cunki ora giden neden geri donsunki?insan oraya gidiyorsa buyuk hedeflerle gidiyor eger kendi ulkesinde olmak istiyorsa neden amerikaya gidiyorki?baska baska saglik sistemleri var


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
12 years 7 months ago #18 by neurosurgeonhuseyn
Replied by neurosurgeonhuseyn on topic ABD'de ihtisas yaptıktan sonra dönmeli mi kalmalı mı?
Cunki ora giden neden geri donsunki?insan oraya gidiyorsa buyuk hedeflerle gidiyor eger kendi ulkesinde olmak istiyorsa neden amerikaya gidiyorki?baska baska saglik sistemleri var

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • neurosurgeonhuseyn
  • neurosurgeonhuseyn's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
12 years 7 months ago #19 by umc
Neden?

neurosurgeonhuseyn wrote: Giden elbette kalmali bence


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neurosurgeonhuseyn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
12 years 7 months ago #20 by neurosurgeonhuseyn
Replied by neurosurgeonhuseyn on topic ABD'de ihtisas yaptıktan sonra dönmeli mi kalmalı mı?
Giden elbette kalmali bence

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • neurosurgeonhuseyn
  • neurosurgeonhuseyn's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
12 years 10 months ago #21 by umc
Bu konuda uzun bir cevap yazmak isterim, ancak pazartesi günü psikiyatri "board" sınavına yazılı kısmına gireceğim bu hafta sonu biraz telaş var. Ertug, önemli konular açmışsın, mutlaka kendimce yanıtlamak isterim., en kısa zamanda...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neurosurgeonhuseyn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
12 years 10 months ago #22 by eguerre
Ertug'nun dusuncelerine tamamen katiliyorum. Teorik olarak hepsi dogru. Turkiyeye donunce olacaklari gayet guzel yazmis. Ancak eklemek istedigim bir husus var. Belki de orta yasa geldigim icin hayata biraz daha romantik bakmaya basladigimdan boyle dusunuyor olabilirim ama bu gercegi gec farkettigim icin uyarmak istedim. Isimiz butun hayatimiz degildir. Hekimlik hayatimizi tamamen ele geciren bir meslek iken, bir de bu hayatin bize kalan ufacik kismini da isimizin emrinde sekillendirmeye calismak cok acimasiz geliyor bana. Bizler hekim olarak butun kararlarimizi mantigimiz dogrultusunda, en dogru olduguna inandigimiz sekilde aldigimiz icin gercekten ne istedigimizi kendimize pek sormayiz. Bu Amerika olabilir, Turkiye olabilir, baska ulke olabilir, belki de sinir tanimiyordur. Tamamen sigortalari yakip,kalbimizden ne geciyorsa, aklimiza estigi gibi yasayalim demiyorum. Sadece karar verirken kendi zevklerimizi, isteklerimizi,tutkularimizi en az kati mesleki gercekleri aldigimiz kadar ciddiye almaliyiz diyorum.
The following user(s) said Thank You: DrÇelebi, elifson, zingore, neurosurgeonhuseyn, dr.dream, zelenz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago - 12 years 10 months ago #23 by ertug
2) Orada bir yer edinmek ve bir sürü adaptasuon sürecini sadece uzmanlık alıp gelmek icin mi bunca emeği sarfettiğimizi sormak isterim?Bana cok sacma ve yersiz geliyor ...Eğer Türkiyede uzmanlık pratiğine devam etmek ve hemen geri dönmek ; akadamik bir yaşantıda hedeflenmediği sürece bana göre bu uğurda harcanılan emekle ve paranın ziyan etmek anlamına geliyor.Oysaki salt üzmanlık düsünen bir doktorun yurdumun sartları içersinde eğitim alması ve bir cok durumla henüz karşılaşmadan bile bağıışıklılığın gelişmiş olması , hazırlıklı ve donanımlı olunmak babındaa bana daha anlamlı gelmekte.SALT uzmanlık eğtimi ile hemen yurda dönmenin kendi adıma bir faydası olabilceğini düsünmüyorum.Plan o yönde ise de Amerikada eğitim almanın bir anlamı olmadıgını düsünüyorum.
3) diyelimki 4-5 seneni verdin ABD de bir Board Sertifakalı uzman olabilmek icin , uzman oldun geldin diyelim .Yandan da yapmadın , yurda dönünce bu hekimin karsılaşaccagı resmi yaptırımlar:
-denklik sınavı başvurusu için gerekli begleri toparlayacak , sınav başvuru tarihlerini gözetecek , sınava girecek ve gecmeyi bekleyecek
- uzmanlık süren incelecek eksiğin olursa süren konusunda yaptırtırlmlara acık olman gerekecek
-sonrasında tabikide mecburi başvurları ve atamalar ....ki atama sonrası nereye ve neye adapte olabilceğin noktası da bilinmezlik icinde !!!

cok da kolay işler değil , ki sen ECFMG sertifakası icin didinirken , Türkiyedeki arkadasın cömezlik dönemini bitirmiş orta kıdem almış ve birtakım yasamlasal unsarlara yelken açmış olacaktır....


SÖZÜMÜN özeti , ben hemen uzmanlık sonrası dönülmeye cok sıcak bakmıyorum .Amerikada sadece uzmanlık eğitimi almak icin gitmeye de karsıyım .akademik bir beklentin yoksa ve bir cok seyi de göze almıyorsan , USA serüvenine hiç de gereklilik olmadıgını düsünmekteyim.
SAYGILAR

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
12 years 10 months ago #24 by ertug
Şimdi harika bir örnek üzerinden izni olursa ULAŞ Abi üzerinden bir psikiyatr uzmanı olarak bir ele alalım.
1)Asistanlığının ilk yılı adlı yazısında birkaç adaptasyon sorununa değinmişti .Mesala yaşam koşullarını öğrenmek , dilini ve diliyle anlatmak istediği duygulanımlarını , yaşamsal beklentilerini kavramak zaman aldıgını ve bunun icin tıbbın ötesinde ektra efor sarfetmek gerektiğini belirtmişti.Bu eğitimi 3-5 yıl sürdürme sansını eld eettikten sonra ,buraya dönmek istese vaziyet ne olacak ?Haali hazırda Türk oldugumuz icin bu sürec belki daha kolay işleyebilir ancak Attıgı Taşın Ürküttüğü Kurbağaya Değmesi gerekir...ne icin ve ne kadaar kazanılma ne feda ederek???
Uzmanlık sonraı hemen sadece uzman hekim pratği yapmak icin döncek gelecek diyelim , ordaki edilinen tecrübe ile burdaki bir mi?Burda yurdum insanına yapıalack psikiyarik hasta yönelim envanteri ile ordaki bir oalabilecekmi? Bizi ayrdınlaıtrsa cok seviniriz.
Veya ordaa ki hastanın sosyal ve kültürel yaklaşımları nedeniyle burdaki hastanın durmu ve tedavi uyumları endikasyonları bir olabilecekmmi?Dağın başında mecburideyken Capadan mezun bir kaddın doğum uzmanı abla her zaman uyarırdı; şehirdeki endikasyonlarınız ile burdakiler farklı olması gerekir , eğer yatış yada ayaktan tedavi konusunda cekincelerini zolursa bana hemen haber verin danısın derdi ....simdi ülkenin icindeki bögle farklılıklarından ötürü bir uzmanın hasta yatırm endikasyonalrı değişrse ,ÜLkeler arası disiplindeki farklılıkları yeni mezun olmuş bir uzman olarak yurdumun neresinde calışatıracağı belli değilken bu çıkmaza nasıl bir hazırlrıkla yaklaşabilir , Ulaş abi düşüncelerini bizizmle paylaşırsa sevirinim ...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
12 years 10 months ago #25 by umc
Ben kişisel olarak dönmek isteyenlerdenim. Ancak Türkiye'nin halen geçirmekte olduğu sağlık dönüşümünü kaygıyla izliyorum. Beraber mezun olduğum arkadaşlarım memnun değiller, mutsuzlar, Türkiye'nin dört bir yanına iradeleri dışında savrulmuş vaziyetteler. Hükümet nedense doktorlara karşı düşmanca bir tavır sergiliyor. Halbuki doktorluk, hekimlik, hükümetlerden bağımsız bir meslektir, her hükümette, savaşta ve barışta bizler beraber olmalıyız, hükümetimizle de, muhalefetimizle de. Ne yazık ki Türkiye'deki geçici olduğunu inanmak istediğim durum giderek kötüleşiyor. Bana daha önce "mutlaka geri dönmelisin" diyen üstat hekimler, "biraz daha oralarda dur bakalım" diyorlar şimdilerde. Hocalar mutsuz, üniversiteler perişan, benim 30 yaşlarında yeni uzman arkadaşlarım aileri parçalanmış vaziyette yurdumun ücra köşelerinde rızaları dışında insanlık dışı hekimlik pratiklerine maruz bırakılmışlar. Sevgili başbakanım, beğenmiyorsanız çekin gidin diyor. Bu koşullarda biz ABD'de senede 200 bin dolar kazanabilecek ve ABD'nin ihtiyaçlarına cevap verebilecek hekimlerimizi nasıl ülkemize çekeceğiz merak ediyorum ama umutsuz ve karamsar değilim. Bunun çarelerine bakmak zorundayız. Hükümetimiz de Türkiye'nin iyiliğini istiyor, ona şüphe yok, Türkler tarihin her döneminde ulusal çıkarları için birlik olmuşlardır, buna mevcut hükümetin bir istisna olduğunu kişisel olarak düşünmüyorum. Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor ve bunu yapacağız.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: nilufer, elifson, Dr.Serdar, neurosurgeonhuseyn, zelenz, arzue.MD

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
12 years 10 months ago #26 by elifson
doğrudur..Çünkü asistanlık döneminde "uzmanlık alınana kadar" diye bir bekleme modu var..Uzmanlık alındıktan sonra ise bekleme bitmiş , artık büyük oranda yerleşme işlemi gerçekleşmiş oluyor ..
The following user(s) said Thank You: umc, neurosurgeonhuseyn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #27 by umc
Bizden çok daha uzun senelerdir yurt dışında yaşayan hocalarımız ve büyüklerimizden aldığım izlenime dayanarak şunu anladığımı söyleyebilirim. Bu kararın verilmesinde zamanlama çok önemli. Uzmanlığın bitirilmesinden sonra ne kadar süre daha yurt dışında kalınacaksa o ölçüde dönüş olanaklarını azaltıyor gibi...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neurosurgeonhuseyn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
12 years 10 months ago #28 by elifson
Ne kadar güzel ifade etmişsin..Arafta kalmak....

tam da bu.. tam da bu..

Elif ŞAFAK'IN bir sözü var; "Arafta kalmak hudutları aşmaktır" Ve diyor ki "Arada kalmışlık duygusunun potansiyelini seviyorum.."

Buna inanıyorum.. Bu arada kalmışlıkla insan çoğu başardığı şeyi elde ediyor... Birşeyler oluyorsa hep o arada derede olan zaman dilimlerinde gerçekleşiyor... Deneyimler , tecrübeler , hayatın kendisi hep o anların içinde insana öğretiyor..insanı büyütüyor..
The following user(s) said Thank You: neurosurgeonhuseyn, zelenz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #29 by elifson

eguerre wrote: Aslinda bu soru en onemli soru. Cunku bu hayatinizin sonuna kadar nerede yasamak istiyorsunuzla es anlamli. Bir kere kariyerinize burda baslarsaniz, kariyerinizin ortasinda Turkiye'ye donmek cok zor. Hele bir de coluk cocuga karisirsaniz o cocuklari belli bir yastan sonra Turkiye'ye adapte edemezsiniz. Dil sorunu, okul sorunu v.s. Aliskanliklari yaslandikca degistirmek daha zor. Emeklilik de dusunulmesi gereken ayrintilardan biri. Cok uzun sure yurtdisinda kaldiktan sonra Turkiye'ye alismak da kolay olmayacaktir. Cunku biz herseyi biraktigimiz gibi bekliyoruz. Muhtemelen oyle olmayacak. Hatta biraktigimiz gibi bulduklarimizdan bile belki eski tadi almayacagiz. Ilk gunler vatan hasreti ile balayi gibi gececek daha sonra Amerikayi sayiklamaya baslayacagiz. Yani ne tamamen Amerikaya ait ne de Turkiye'ye ait olacagiz. Arafta kalmak gibi. O yuzden ya ihtisastan sonra hemen donmeli ya da olene kadar Amerikada kalmali.


Tam da dediğin gibi..

Aynı ülkede iken bile şehir değiştirip de ilk zamanlar yaşamaya ne kadar zorlandığımı , iş ortamını değiştirip de alışmaya ne kadar zorlandığımı bilirim. Dediğin gibi ne orası ne burası kalıyor..

Alıştığın düzeni bırakıp da yeni bir düzene girmek her zaman risk demek.. Ve risk her halükarda zor.. ya da aslında zor olan bu riskle başedip edemeyeceğine karar vermek..
The following user(s) said Thank You: neurosurgeonhuseyn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #30 by eguerre
Aslinda bu soru en onemli soru. Cunku bu hayatinizin sonuna kadar nerede yasamak istiyorsunuzla es anlamli. Bir kere kariyerinize burda baslarsaniz, kariyerinizin ortasinda Turkiye'ye donmek cok zor. Hele bir de coluk cocuga karisirsaniz o cocuklari belli bir yastan sonra Turkiye'ye adapte edemezsiniz. Dil sorunu, okul sorunu v.s. Aliskanliklari yaslandikca degistirmek daha zor. Emeklilik de dusunulmesi gereken ayrintilardan biri. Cok uzun sure yurtdisinda kaldiktan sonra Turkiye'ye alismak da kolay olmayacaktir. Cunku biz herseyi biraktigimiz gibi bekliyoruz. Muhtemelen oyle olmayacak. Hatta biraktigimiz gibi bulduklarimizdan bile belki eski tadi almayacagiz. Ilk gunler vatan hasreti ile balayi gibi gececek daha sonra Amerikayi sayiklamaya baslayacagiz. Yani ne tamamen Amerikaya ait ne de Turkiye'ye ait olacagiz. Arafta kalmak gibi. O yuzden ya ihtisastan sonra hemen donmeli ya da olene kadar Amerikada kalmali.
The following user(s) said Thank You: umc, ertug, irem, nilufer, elifson, dr.dream, badybody, zelenz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago - 12 years 8 months ago #31 by umc
ABD'de ihtisas yaptıktan sonra dönmeli mi kalmalı mı?

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: ertug, Hell_Spawn

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 1.788 seconds