Topic-icon Türk hastalar yabancı doktora emanet!

12 years 4 months ago #1 by in ter
Ben hakikaten anlayamiyorum bu sistemi. Uzman azmis aAvrupa'da bilmem kac kisiye kac uzman dusuyormus, bizde kac. Branslara gore farklilik mi var yoksa ben mi yanlis biliyorum. Ornegin radyolojiye asistan alimi her sene dusuyor. Hacettepe, gazi gibi universite hastaneleri birer kadro aciyor. Diskapida 2 sene oncesine gore asistan sayisi yariya dusmus durumda. Tabi belki bu sadece Radyoloji icin gecerli, diger dallari bilmiyorum ama uygulamalar tuhaf birazcik... :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #2 by suzi
tabi bu yazinin Amerika'da ihtisas yapmak isteyen doktorlarin oldugu bir sitede olmasi ayri bir ironi herhalde..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #3 by dsaydan
Türk hastalar yabancı doktora emanet!
Türkçe bilen yabancı doktor ve hemşirelere Türkiye’de çalışma yolu açıldı!


HÜKÜMET, yetki kanununnun verdiği 6 aylık sürenin son gününde çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sağlık alanında yeni düzenlemelere gitti. Türkçe bilen yabancı doktor ve hemşirelere Türkiye’de çalışma yolu açıldı.

‘TÜRK KADINLARI’ ÇIKARILDI
KHK ile 1928 tarihli Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu’ndaki “Türk hekimlerinin’’ ibaresi “hekimlerin’’ şeklinde değiştirildi. 1954 tarihli Hemşirelik Kanunu’ndaki “Türkiye’de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz’’ ifadesi de “Bu kanunhükümlerine göre hemşire unvanı kazanmış olanların dışında hiç kimse Türkiye’de hemşirelikmesleğini icra edemez’’ ifadesi ile değiştirildi. Böylece yabancı doktor ve hemşirenin önündeki engel kaldırıldı.

Düzenlemeyi HABERTÜRK’e değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şunları söyledi: “Bunun 2-3 bin kişi getireceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de eğitimalmış, uzmanlaşmış, Türkçe bilen Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetler’den çok fazla talep var. Onların önemli bir bölümü Türkiye’de kaçak çalışıyor. Bizimde doktor ihtiyacımız var. Bunlar gelse bumillete hizmet etseler kötümü olur? Yoksa yurtdışından çok fazla doktor gelmez. Denklik de gerekiyor. Bir de özel hastanelerin bazı özellikli doktorları getirmesinin önünü açar. Yoksa artış için bizimkendi öğrencimizin yetişmesi gerekiyor. Tıp fakültelerinde öğrenci sayısı 4 bin 500’den 9 bine yükseldi. YÖK’e önerimiz 12 bine ulaşması. Hemşire kontenjanlarımız 6 bin 500’den 14 bine çıktı.

‘HEKİMLERİN SAYISI YETERSİZ’
Burada da 20 bine çıkarılması lazım. Önümüzdeki yıllarda en önemli problemsağlık insan gücü sayısının yetersizliği. Bu sağlık personeline de büyük bir yük getiriyor. Şimdi Türkiye’de uzman sayısı olarak her 100 bin kişiye 86 uzman doktor düşüyor. Bu Avrupa’da 200’leri buluyor. Bu ülkede hekimyetersiz. Toplam doktor sayısı itibarıyla bizde 100 bin kişiye 156 doktor düşüyor, Avrupa’da 350. 2023 itibarıyla 100 binde 250’ye ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Akdağ, özel hastanelerle ilgili geleceğe dönük bir projeksiyonu da paylaşarak, şunları kaydetti: “Şimdi bunun önünü açınca şöyle yapacağız; belli sayıda yabancı doktor, yabancı hemşire, personel çalıştıran özel hastaneler için bu planlama açısından biraz serbestlik getireceğiz.Mesela sizin 100 yatağınız var, yeni 50 yatak daha yapmak istiyorsunuz. Dolayısıyla bizden 20 hekimdaha istiyorsunuz. Bunu şu anda veremiyoruz, Türkiye’de hekim yok. Ama bunun belli birmiktarını, diyelimki yarısını, onu daha çalışmadık, yabancı uyruklu getirdiğiniz zaman size diyeceğiz ki, serbestsiniz, buyurun büyüyün.”

AZERBAYCAN VE RUSYA'DAN GELİR
TÜRKİYE’de hemşire açığının 400 bin civarında olduğunu söyleyen Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, 2 bin Euro civarında maaş alan Avrupa’daki hemşireler Türkiye’ye gelmez. Rusya, Azerbaycan, Hindistan, Pakistan, Çin gibi ucuz işgücünün olduğu ülkelerden gelir” diye konuştu.

Kahveci açıklamasında şunları söyledi: “Türk diline hâkim, Türk kültürünü bilen 100 bin doktor ve 400 bin hemşire nereden bulunacak merak ediyoruz. Nerelerden nasıl doktor ve hemşireler gelecek bunları da hep birlikte göreceğiz. Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme zor şartlar altında görev yapan doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır. Ülkelerinde 200 dolar aylıkla çalışırken Türkiye’ye gelerek çalışacak yabancı doktorların verdiği sağlık hizmetinin kalitesi de tartışmalı olacaktır.”

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.409 seconds