Topic-icon Son 2 ayda şiddet olaylarından öne çıkanlar..

11 years 10 months ago #1 by elifson
Sağlık Bakanlığı Çalışan Güvenliği Genelgesi yayınladı.

"acil servisler başta olmak üzere riskli alanlarda güvenlik tedbirleri artırılarak, genel kolluk ve özel güvenlik personeliyle güvenlik kamerası bulundurulmasının sağlanması"

"Hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde bir başhekim yardımcısının doğrudan takip edeceği “Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri” kurulacaktır. Bağlı birimlerdeki çalışan hakları ve güvenliğine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek üzere halk sağlığı müdürlükleri ile il sağlık müdürlüklerinde de bir müdür yardımcısının doğrudan takibinde aynı birimler kurulacaktır.
a)Bu birim tüm sağlık çalışanlarının kolay ulaşabileceği bir yerde olacaktır. Gerekli ekipman (dış hatta açık telefon, faks, internet bağlantılı bilgisayar ve uygun görüşme ortamı) temin edilecektir"

"6)Hizmetten çekilme;
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir.
a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
b) Bildirim üzerine yetkili yönetici, olayı derhal değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uygun olup olmadığı hakkında gecikmeksizin karar verecektir.
c) Yetkili yönetici, hizmetten çekilme talebini uygun bulduğu takdirde hastanın sağlık hizmeti almasına ve tedavisinin devamına yönelik tedbirleri güvenlik tedbirleriyle birlikte alacaktır. Bu kapsamda ilgili hastanın sağlık hizmetini devam ettirecek yeni sağlık çalışanını belirleyecek, kurum içerisinde bunun mümkün olmaması halinde hastanın hizmet alabileceği başka bir sağlık kurumuna sevkini ve hizmet alımını sağlayacaktır. Bu süreç sırasında hastanın tedavisinin aksatılmamasına itina edilecektir"

"a)Kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olayları, yöneticiler tarafından derhal “113” numaralı telefonla Bakanlık Beyaz Kod Birimine bildirilecek, eş zamanlı olarak ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilecektir. Kamu görevlilerine karşı işlenen şiddet olaylarının takibi şikâyete bağlı olmadığından, ilgili personelin şikâyetinin olup olmadığına bakılmaksızın yöneticiler olayı mutlaka adli mercilere intikal ettirecektir. Özel sağlık kuruluşları da adli bildirim konusunda gerekli hassasiyeti gösterecektir.
b)Şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından da “113” numaralı telefona doğrudan bildirim yapılabilecektir."

"Hukuk birimleri, işlenen suçtan mağdur olan Bakanlık personeline veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına bir avukatın hukuki yardımını isteyip istemediğini soracak ve talep etmeleri halinde Bakanlık avukatlarınca ilgili personele 28/04/2012 tarihli ve 28277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde hukuki yardım yapılacaktır."

" SABİM’e yapılan sağlık çalışanları hakkındaki şikayetler, başvuruların ancak % 4’ünü oluşturmaktadır. SABİM’e ve hasta hakları birimine yapılan sağlık çalışanları hakkındaki şikâyetler, öncelikle SABİM’den sorumlu il sağlık müdür yardımcısı ve hasta haklarından sorumlu başhekim yardımcısı tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulacak, genel ve soyut nitelikte olan, şikayet sahibinin adı ve adresi belli olmayan veya personelin kusuru bulunmadığı açıkça görülen ihbar ve şikayetler değerlendirmeye alınmayacaktır."


maddeleri benim dikkatimi çekenler..

Hekime de artık hak vermişler :pinch: Artık o abuk subuk SABİM şikayetleri ortadan kalkacak galiba. Ve artık bizim de şikayet edecek bir "alo" muz var.

www.saglik.gov.tr/TR/belge/1-15642/calis...nligi-genelgesi.html

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 10 months ago #2 by Hell_Spawn

Nisan 2012

• Gaziantep’te genç doktor Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi

• İstanbul’da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Suriyeli bir asistan doktor, hasta yakını tarafından tekme tokat dövüldü

• Van’da bir vekil tarafından dövülen hekimin

• Bir hekimin de görevi başında iken bir hasta yakını tarafından tehdit edilmesi, kendisine hakaret ve küfür edilmesi

• Kilis Devlet Hastanesi’nde ise sağlık çalışanları Dr. Ersin Aslan’ın ölümünü protesto ederken, yoğun bakımda tedavi gören 85 yaşındaki Durmuş İlikli’nin ölmesi üzerine yedi yakını, servisteki doktorlara saldırdı.

• İstanbul Haseki'de Dr. H. C. Metris Cezaevi'nden muayeneye getirilen tutuklunun jiletli saldırısı sonucu yaralandı.

• Çankırı Devlet Hastanesi'nde Dr. T. G., hastasının kalemli saldırısına uğradı.

• Erzurum Horasan ilçesinde devlet hastanesi acil servis sorumlusu Dr. C. K. Bayan hastaya ağrı kesici iğne yapılmasını istedi. Bunun üzerine erkek görevli iğne yapmak için hazırlanırken hasta yakınları bayan yerine erkek görevliye söylediği için doktoru tekme tokat dövdüler.

• İzmir’de 21 Nisan 2012 Cumartesi’yi pazara bağlayan gece 01.45 sularında Basmane Şifa Hastanesi acil servisinde başka bir darp olayı yaşandı.

• İzmir’de 22 Nisan 2012 Pazar gecesi saat 22.00 sularında İzmir Can Tıp Merkezi’nde meydana geldi. Bir kadın hekim hasta ve hasta yakınlarının sözel saldırısına uğradı. Hekim, kendini poliklinik odasına kilitleyerek fiziksel saldırı riskini azalttı. Bu sırada saldırgan hasta yakınları, dışarıda "Size az bile yapıyorlar; sizi öldürmek de dövmek de bir hak" diye bağırıyorlardı.

• İzmir’de 23 Nisan 2012 Pazartesi günü Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandı. 112 Acil Serviste görevli hekim ve sağlık çalışanlarına sürekli sorun çıkaran madde bağımlısı şahıs, acil serviste bir hekime sözlü, bir hemşireye de fiziksel saldırıda bulundu.

• Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde acil serviste görev yapan Dr. G. A. K. bir hastanın şiddetine maruz kaldı.

• Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tedavi için gelen Sevda Bağbur adlı bir hasta ortopedi servisinde görev yapan Dr. G. B.’un kafasına silah dayadı.

Mayıs 2012

• Erzurum’da acil serviste nöbetçi doktora hasta yakınına geç müdahalede bulunduğu iddiasıyla darp eden bir kişi, 3 bin TL adli para cezasına çarptırıldı

• Sağlık ocağındaki görevi sırasında, istediği ilacı yazmadığı iddiasıyla bir kadın hastanın saldırısı ve hakaretine uğrayan aile hekimi

• Turgutlu Devlet Hastanesi'nde doktora bıçakla saldıran kişi, hastane polisince gözaltına alındı.

• Kızına rapor vermediği için Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde görevli doktorlardan D. D.'yu (25) yumruklu darp etti

• Acil Servisine yanak şişliği şikayeti ile başvuran Erol S. ve yanında refakatçi olarak bulunan oğlu Levent S'nin babasının tedavisi için hastaneye uzman doktor çağrılmasını isteyen Levent S, isteğinin yerine getirilmesine rağmen babasıyla birlikte, 2 doktoru darbetti.

• Ankara'daki Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde, doktor ve acil servis çalışanlarına saldırmak için harekete geçen bıçaklı saldırgan saniye saniye görüntülendi. Bayan polisin üzerine yürüdüğü sırada yere düşen şahıs, güçlükle etkisiz hale getirildi

• İstanbul Kartal'da Acil Yardım İstasyonu’nda görevli 112 doktoru, ambulans önüne parkeden kişileri uyardığı için dövüldü.

• Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Cengiz Cepoğlu’nun, hasta yakını tarafından darp edilmesi sonucu burnunda ve elinde kırıklar oluştuğu bildirildi.

• İzmir’deki bir üniversite hastanesinin acil servisindeki asistan doktora silahlı saldırı.

2,5 yılda 131 hekim saldırıya uğradı..

Son bir yıl içinde şiddete maruz kalan sağlık çalışanları oranı yüzde 45 olarak belirtildi.
En fazla şiddete maruz kalınan birimlerin başında acil servisler geldi..


Kaynak: DrTus.com

Ali Murat Pussane
The following user(s) said Thank You: elifson, m3rcury

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.290 seconds